Senaste inläggen

Av Ricardo E - 5 januari 2017 00:00

Forum Romanum (latin "Det romerska torget") var i det antika Rom ett torg och den offentliga platsen för bland annat politiska möten, handel och till och med religiösa ceremonier.

Att bara stå där och insupa atmosfären och föreställa sig hur det måste ha sett ut under det romerska rikets storhetstid, fullt med liv och människor som gick omkring... tänka sig att marken där man står faktiskt trampades av romerska kejsare en gång i tiden är faktiskt makalöst. 



Det är beläget mellan kullarna Capitolium, Palatinen och den mindre och lägre Velia. Ena änden av torget sluttar upp mot kullen Palatinen, där en del av Via Sacra, "Den heliga vägen", som användes för processioner, fortfarande syns.

Ett stort antal tempel och nyttobyggnader uppfördes på Forum Romanum.

Bland de mest kända monumenten är Vestatemplet samt de båda triumfbågarna uppförda till kejsarna Titus (80 e.Kr.) och Septimius Severus (203 e.Kr.) ära.


Efter Romarrikets undergång lämnades byggnaderna på Forum Romanum att förfalla, men vissa av dem förvandlades till kristna kyrkor. Under 1800- och 1900-talen genomfördes omfattande arkeologiska utgrävningar på Forum Romanum och Palatinen. 


Om man fascineras av den romerska storhetstiden ska man verkligen ta sig tid och titta på så mycket man orkar, det kan vara bra att komma tidigt på dagen innan det blir alltför mycket folk. 

Av Ricardo E - 21 november 2016 14:42

Riksdagens talman har en central roll vid bildandet av en ny regering.

Sverige skiljer sig från andra demokratier där statschefen brukar ha denna uppgift.

Talmannens uppgift är att så snart som möjligt få fram en ny statsminister som kan bilda regering.

Slutpunkten i processen är att riksdagen röstar om det förslag talmannen lägger fram. Förslag till ny statsminister Det är endast talmannen som har rätt att lägga fram förslag till ny statsminister för kammaren. Då en regering ska avgå vänder sig statsministern till talmannen som entledigar (avsätter) regeringen.

Samtidigt begär talmannen att regeringen ska vara kvar som en övergångsregering.


En övergångsregering anses endast kunna handlägga löpande frågor och inte ta några politiska initiativ. Den är förbjuden att utlysa nyval. Överläggningar med partiledarna Talmannen ska sedan överlägga med ledarna för samtliga riksdagspartier och de vice talmännen.

Samtalens antal och omfattning beror på hur komplicerad den politiska situationen är. Det vanliga är att talmannen ger en eller flera partiledare tillsammans i uppdrag att undersöka möjligheterna att få till stånd en regering med utsikt att få stöd i riksdagen. Genom dessa samtal får talmannen underlag för att bedöma vem riksdagen kan tänkas godkänna som ny statsminister.


Efter varje val väljer riksdagen talman. Om det sker skifte på posten är det den nyvalde talmannen som ska lägga fram förslag till ny statsminister för riksdagen. För att inte förlora tid förutsätts att den avgående talmannen förbereder regeringsskiftet genom att diskutera med partiledarna direkt efter att en regering avgått. Den avgående talmannen är alltså behörig att entlediga en regering och uppmana den att vara kvar som övergångsregering. 


källa: Riksdagen.se

 

Av Ricardo E - 21 november 2016 14:01

Sverige har fyra (4) grundlagar:

Regeringsformen, Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Grundlagarna står över alla andra lagar. Med det menas att innehållet i våra övriga lagar aldrig får strida mot vad som står i grundlagarna.

 

Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. Det ska finnas tid för eftertanke och konsekvenserna måste vara särskilt väl genomtänkta. Tanken med detta är att demokratin ska skyddas.

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två beslut med likadant innehåll och att det hålls ett allmänt val mellan de två besluten. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som inskränker människors fri- och rättigheter.


Om riksdagen har fattat ett första beslut om att ändra i en grundlag kan riksdagen besluta att en folkomröstning ska hållas. Resultatet av en sådan folkomröstning är bindande. Det innebär att om resultatet blir nej får riksdagen inte ändra i grundlagen. Denna möjlighet infördes 1980 men har aldrig använts.

 
 
Av Ricardo E - 31 oktober 2016 18:11

Året 1944 börjar hela världen att inse vidden av den tyska utrotningspolitiken. Franklin D. Roosevelt skapar organisationen The War Refugee Board, (WRB), för att rädda de judar som finns kvar i de ockuperade delarna av Europa. Organisationen vänder sig till Sverige för att få hjälp och genom Koloman Lauer, som är inflytelserik i den judiska församlingen i #Stockholm, #Wallenberg får uppdraget som särskild attaché vid den svenska legationen i #Budapest.

Takc vara den diplomatiska immunitetet,  kan han röra sig fritt och han har amerikanska pengar som ska täcka kostnader för hyror, mat åt tusentals människor och mutor.

Hans uppdrag är att rädda så många judar som möjligt undan den nazistiska förintelsen. 


När #Wallenberg anländer till Budapest den 9 juli 1944 närmar sig #Rödaarmen från öster. #Tyskland ntensifierar deporteringen av judar.

Den svenska legationen delar ut skyddspass till judar så att de får ett provisoriskt medborgarskap i neutrala #Sverige.

#Wallenberg skaffar fastigheter runt om i #Budapest där judar kan söka tillflykt. De sk. #svenskhusen förklaras vara svenskt territorium och utgör åtminstonee ett tillfälligt fungerande skydd.

 

Raoul #Wallenberg som försvann år 1945 har nu förklarats död av Skatteverket, skriver #svt

 

Av Ricardo E - 24 oktober 2016 15:36

 

Riksdagen ska representera människorna i Sverige, också fattar beslut om lagar. (oftast på förslag från Regeringen).

 

En annan uppgift är att bestämma statens utgifter och inkomster. Dessutom ska Riksdagen granska regeringen, delta i beslut om Sveriges utrikespolitik och arbeta med EU-frågor.

Du som röstar är med och bestämmer hur landet ska styras. Men de demokratiskt valda församlingarna har inte monopol på makt och inflytande. Andra maktcentrum är till exempel organisationer, näringsliv och medier.

I vår grundlag står det att folket ska styra genom sina folkvalda representanter. Du röstar på ett politiskt parti som har ungefär samma åsikter som du. 


Partierna bestämmer vilka som ska stå på listorna till Riksdagen och i vilken ordning. Men du kan genom att kryssa en speciell person på valsedeln påverka möjligheten för henne eller honom att komma in. För att bli invald i Sveriges Riksdag ska man vara 18 år och svensk medborgare.


Vid sidan av den representativa demokratin har vi även direkt demokrati i Sverige. Folkomröstningar är en form av direkt demokrati där medborgarna får säga vad de tycker i en speciell politisk fråga. Omröstningarna är rådgivande, vilket betyder att riksdagen inte måste följa folkomröstningens resultat.

 

Inför varje riksdagsval gäller det för de politiska partierna att nå ut till sina väljare och påverka dem att rösta på ett visst sätt. Målet för partierna är regeringsmakten och så många som möjligt av de 349 platserna (mandaten) i Riksdagen.


K/SO

 

Av Ricardo E - 20 oktober 2016 12:28

 

  • Thailands kung och statschef sedan 70 år tillbaka, Rama IX (Bhumibol), avled.
  • Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur. 
  • Nobelpristagaren och dramatikern Dario Fo avled. 
  • Rymdsonden Rosetta kraschlandar som planerat och avslutar sitt uppdrag.

 

  • 1650 – Drottning Kristina kröns till Sveriges drottning.
  • 1944 – Andra världskriget: General Douglas MacArthur fullföljer sitt löfte då han landstiger på Filippinerna och inleder återerövringen av öarna från japanerna.
  • 2011 – Libyens förre ledare Muammar al-Gaddafi grips av rebellerna och skadas allvarligt, dör senare av skadorna.

   Höstlovet 2016 är vecka 44 ( 31 oktober — 4 november )

Av Ricardo E - 20 oktober 2016 12:15

Följderna av miljö och klimatförändringarna går att se redan i år...

Den tydligaste förändringen är att den globala temperaturen höjs,  det leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger, väderförhållanden blir mer extrema och att naturkatastrofer oftare uppstår och att dom blir svårare att hantera.


Människan drabbas hårt av klimatförändringarna, speciellt dem som lever i fattigdom och som är beroende av lokala resurser. Miljöförstöring är också ett stort problem i fattiga delar av världen där företag ofta utnyttjar resurser utan att tänka långsiktigt på miljön och människorna som bor där.

För att värna om miljön och motverka klimatförändringarna behövs internationellt samarbete och gemensamma mål för att minska utsläppen. Det är också viktigt att hitta nya energilösningar och att stora företag är villiga att tänka hållbart.

 

Klimaträttvisa

De rika länderna står historiskt sett för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Men det är i de fattiga länderna som de negativa konsekvenserna är mest kännbara. Konsekvenserna av det förändrade klimatet slår direkt mot människors överlevnad och försörjning.

 

Länk: Hållbart liv...



Visas felaktigt datum på huvudsidan? Prova att rensa sidans cacheminne.

Av Ricardo E - 28 september 2016 13:00

Star Wars conocida también como La guerra de las galaxias) es una serie de películas pertenecientes al género de la ópera espacial épica,originalmente concebidas por el productor americano George Lucas, y posteriormente, producidas y distribuidas por The Walt Disney Company a partir de 2012.

 

La primera película de la serie, Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977), contó con los actores Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, Peter Cushing y David Prowse. Aunque tuvo numerosas dificultades durante la producción, 20th Century Fox se encargó de su distribución y su estreno tuvo lugar el 25 de mayo de 1977.1 Años después, se convirtió en un fenómeno de la cultura popular a nivel mundial y su influencia ha sido reconocida por numerosos cineastas. El éxito de la película hizo que Lucas se involucrara en la financiación de las dos secuelas que completaron la llamada «trilogía original», Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) y Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983), a las que se incorporaron nuevos actores como Billy Dee Williams, Frank Oz e Ian McDiarmid, y que fueron estrenadas en intervalos de tres años.

 

Dieciséis años después de la última película llegó a los cines Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), la primera cinta de una nueva trilogía centrada en los años previos a la anterior, una precuela de la saga. Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd y Samuel L. Jackson fueron algunos de los principales miembros del reparto, que también contó con la presencia de algunos actores de la trilogía original. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) y Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005), estrenadas nuevamente en intervalos de tres años, completaron una saga de producciones que recaudó aproximadamente 5510 millones de dólares estadounidenses entre las seis películas, convirtiéndola en una de las más exitosas de todos los tiempos.En octubre de 2012 Disney adquirió Lucasfilm, responsable de la producción de las seis películas anteriores, y anunció la realización de una nueva trilogía cinematográfica integrada por Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015),

 

Star Wars: Episodio VIII - Los últimos Jedi (2017) y Star Wars: Episodio IX (2019). También se anunciaron otras películas derivadas del universo de Star Wars; la primera de ellas lleva por título Rogue One: una historia de Star Wars(2016), la segunda Han Solo: una historia de Star Wars (2018), la tercera sobre Obi—Wan Kennobi (2020) y la cuarta sobre el amado cazarrecompensas Boba Fett (2022). Así como una nueva trilogía dirigida por Rian Johnson, director y guionista del episodio XIII — The Last Jedi, al margen de la familia Skywalker y otra saga de películas dirigidas por los ex—directores de Juego de Tronos.

 

Ha habido dos series de televisión; Star Wars: The Clone Wars y Star Wars: Rebels. Recientemente se han anunciado dos series de televisión nuevas, una en life—action dirigida por el cineasta Jon Favreau, de la cual no se conoce el nombre, y otra enfocada en los años de la Resistencia contra la Primera Orden, de una animación parecida al anime japonés, la cual se titulará Star Wars: Resistance.

 

La saga cinematográfica ha derivado en otros medios de expresión tales como novelas, series de televisión, videojuegos, historietas, juegos de rol, de guerra o de miniaturas, etc. Los nuevos aportes de todos esos medios han conformado el denominado «universo expandido», a partir del cual se ha desarrollado de forma significativa el material de la saga. Además, este conjunto de medios ha profundizado en cuestiones apenas incorporadas en las películas originales, extendiendo por otra parte las tramas presentadas en cada trilogía.

 

A mediados de los años 1980 se produjeron largometrajes ambientados en el universo de ficción de la saga, algunos en imagen real, como Caravan of Courage (1984) y The Battle for Endor (1985), y otros en animación como El Gran Heep (1986), pero todos estos largometrajes fueron en realidad películas televisivas.

 

La primera película de Star Wars en soporte cinematográfico en ser lanzada a nivel mundial, sin formar parte de las trilogías originales, fue Star Wars: The Clone Wars (2008). Se trata de una película de animación por computadora destinada a servir de introducción de la serie televisiva homónima, que a su vez se basa en la serie anterior del mismo título.

 

Ambientación

Los emblemas de la República Galáctica y la Confederación de Sistemas Independientes, cuyo enfrentamiento es uno de los temas principales en la segunda trilogía (o trilogía precuela) de la saga.

Los acontecimientos tienen lugar en una galaxia ficticia de nombre desconocido y en un tiempo no especificado —solo se dice que fue «hace mucho tiempo, en una galaxia lejana»—. Además de la raza humana, son descritos muchos tipos de especies extraterrestres procedentes de los numerosos planetas y satélites que forman dicha galaxia y pertenecen a la alianza de planetas de la República Galáctica. Otros personajes recurrentes son los robots y los androides, creados generalmente para servir a un propósito, observándose así droides astromecánicos, médicos, de protocolo y de combate, entre otros.


Los viajes espaciales son comunes y la mayoría de los planetas que aparecen en la saga están afiliados a la República Galáctica, la unión democrática que rige la galaxia y cuyo gobierno, presidido por un canciller supremo, está formado por representantes elegidos o designados de toda ella agrupados en el llamado Senado Galáctico, ubicado en el planeta Coruscant. En oposición a la República se encuentra la Confederación de Sistemas Independientes (Separatistas), siendo el enfrentamiento de ambas uno de los temas más importantes en la trama de las tres primeras películas de Star Wars.

Uno de los elementos principales en la saga es «la Fuerza», un campo de energía metafísico y omnipresente creado por las cosas que existen, que impregna el universo y todo lo que hay en él. La Orden Jedi es una organización de caballeros unidos por su creencia y percepción de la Fuerza, que luchan por la paz y la justicia en la República Galáctica.


Se entrenan en el uso del sable de luz o espada láser (un arma similar a una espada tradicional salvo por el hecho que su hoja es un haz de energía).

Los Jedi son capaces de manejar la Fuerza y lograr así habilidades como la telequinesis, la clarividencia, el control mental o una amplificación de los reflejos, la velocidad y otras capacidades físicas. No obstante y aunque dicho grupo la utiliza con fines positivos, tiene un lado oscuro provocado por la ira, el miedo y el odio. Este lado es usado por los sith con el fin de exterminar a los jedi y tomar el control de la Galaxia.

Planetas y poblaciones

La galaxia ficticia en la que tienen lugar los acontecimientos de Star Wars está formada por varias regiones, que a su vez se subdividen en sectores y sistemas, con numerosos planetas y satélites como Bespin, Dagobah, Utapau o Yavin.


/RR / Encyclopedia Britannica

 

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards