Senaste inläggen

Av Ricardo E - 27 oktober 2011 19:08

Framtidens bilar drivs av elektrifierade vägar, skriver New Scientist          


Idén hare funnits i årtionden. Tidigare laborerade man med elektriska fält som fäste på spolar under bilarna. Men det var aldrig speciellt lyckat.


Det kanske fungerar för uppladdning på parkeringsplatser men är inte effektivt på bilar i hög hastighet, säger Masahiro Hanzawa, forskare på Toyota, till New Scientist.


Istället utvecklar han tillsammans med några kolleger ett slags  stålrör inbäddade i bildäck. Elektriciteten i rören driver däcken som hela tiden vilar på vägen, förklarar Hanazawa.


Nu har forskarna testat hur mycket energi som går förlorad när elektriciteten skickas genom däckgummit. Och resultatet är positivt, mindre än 20 procent av energin försvinner i överföringen, säger forskarkollegan Takashi Ohira.


Resultaten från testet presenterades nyligen på en teknikmässa i Kyoto. Men en Nya Zeeländsk forskare är skeptisk till tekniken och pekar på riskerna med att skicka 50 000 volt genom bilen


Det är samma styrka som en elpistol, jag skulle inte vilja trampa på något sådant, säger elektronikingenjören John Boys från University of Auckland.


källa: 

New Scientist 


Av Ricardo E - 27 oktober 2011 06:45


SAMMIS I Världen...


är en informationskampanj som avslutas med en insamlingsdag där elever på skolan går ut och arbetar, på ett företag eller hemma, skramlar bössa på stan eller samlar in pengar på annat sätt (150;-/elev).                                    

Pengarna man tjänar går till att göra en insats för elever i andra delar av världen, genom utbildningsprojekt där man t.ex utbildar lärare, bygger och renoverar skolor.


Vart går årets insamling?

•Garissa, Kenya
•Kinondo Primary school, Kenya
•Svältkatastrofen, Afrikas horn

Operation Dagsverke 2011 går till skolbyggen och utbildningsprojekt!


VRS SO - RR

Av Ricardo E - 24 oktober 2011 20:30

den kalla moskén av is ska byggas i närheten av iskyrkan i Jukkasjärvi, tolv kilometer från Kiruna.Moskéidén kläcktes av Mahmoud Aldebe, tidigare ordförande i Sveriges Muslimska Förbund (SMF), skriver Norrländska Socialdemokraten. Nu pågår förberedelserna för fullt och bidrag från EU har sökts.


– Det handlar om en ganska hög sfärisk byggnad på 12-14 meter. Om satsningen sedan blir bestående kommer man att bygga upp moskén i olika former varje vinter, säger Yngve Bergqvist.


Förutom mosképlanerna finns det andra isiga nyheter, redan till kommande vinter. 40 konstnärer från hela världen ska karva in sin konst i bygdens is och skapa konstsviter.


Källa: byggvärlden

Av Ricardo E - 24 oktober 2011 07:09

En kommun är en del av Sverige. Det finns 290 kommuner i landet. Alla som bor i kommunen kallas kommuninvånare. Det skulle vara svårt att fråga alla vad de tycker varje gång något behöver göras. Därför får alla kommuninvånare som fyllt 18 år välja politiker vart fjärde år. Det är politikerna som sedan bestämmer om sådant som är viktigt för alla som bor i kommunen. Det kan till exempel handla om hur skolor, badhus och gator ska skötas.

På skolorna, badhusen och i parkerna jobbar kommunanställda som ser till att det som politikerna bestämt blir gjort.


Vem bestämmer i kommunen?

Nästan allt som kommunen sköter och bestämmer om påverkar människorna som bor i kommunen på ett eller annat sätt. Då kan man tycka att det skulle vara rättvist att alla fick vara med och bestämma. Men det skulle bli väldigt svårt att fråga alla som bor i kommunen vad de tycker varje gång som något ska bestämmas. Därför får de vuxna (alla som fyllt 18 år) som bor i kommunen röstar om vilka som ska ta hand om bestämmandet. Det gör man vart fjärde år.

Då hålls val till kommunfullmäktige. Då röstar var och en på det politiska parti som man tror kommer att bestämma på ett bra sätt. När valet är klart räknar man hur många röster de olika partierna har fått. Ju fler röster ett parti har fått, desto fler platser får det partiet i kommunfullmäktige. De som är med i kommunfullmäktige har fått folkets förtroende att bestämma om kommunens allra viktigaste frågor.


Men kommunfullmäktige bestämmer inte om allt. Många saker bestäms av kommunstyrelsen eller olika nämnder som kan mer om ett speciellt område. Det är de som sitter i Kommunfullmäktige som bestämmer vilka som ska sitta i Kommunstyrelsen.

Medborgarförslag 

Om det är något man vill kommunen, kanske vill man att kommunen ska bygga en ny klätterställning på skolgården, eller sätta upp lampor längs cykelvägen, så kan man lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslaget lämnar man in till kommunledningsförvaltningens kansli eller på kommunfullmäktiges sammanträde. 

Hur får kommunen pengar?

Alla som bor i kommunen och som har ett arbete betalar en del av sin lön i skatt till kommunen. Kommunalskatt kallas det. De pengarna använder kommunen till att ordna saker som behövs för människorna som bor i kommunen.

Kommunen får också pengar från regeringen. De pengarna kallas statsbidrag


Kommunfullmäktige 

Personerna som är med i kommunfullmäktige bestämmer om kommunens viktigaste frågor. Det gäller till exempel kommunens pengar, budgeten.

  • Hur ska pengarna användas?
  • Hur mycket ska de som jobbar betala i skatt till kommunen?
  • Vad ska till exempel dagisplatser och sophämtning kosta?

Om något stort ska byggas, till exempel ett bostadsområde eller ett Kulturhus, så är det kommunfullmäktige som bestämmer om det går bra eller inte. Kommunfullmäktige bestämmer vad kommunen ska jobba för, vilka mål kommunen ska ha. De bestämmer också vilka regler som ska gälla för att alla kommuninvånare ska behandlas rättvis och få så bra hjälp som möjligt av kommunen.


Kommunfullmäktige sammanträder

Kommunfullmäktige har sammanträde en gång i månaden. Då träffas alla som sitter i Kommunfullmäktige för att prata om viktiga frågor. Vem som helst får komma och lyssna på politikerna men man får inte vara med och diskutera. Efter ett möte i kommunfullmäktige skrivs alltid ett protokoll, en sammanfattning av vad man pratade om på mötet, de protokollen har alla sen rätt att läsa. Kommunfullmäktige har också en ordförande som håller ordning på mötet och ser till att alla får en chans att säga vad de tycker. 

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen kan jämföras med Sveriges regering och kommunstyrelsens ordförande kan man säga är kommunens "statsminister". Kommunstyrelsen har ansvaret för att kommunen sköts på ett bra sätt och att kommunens pengar används så bra som möjligt.


 

 

 

Nämnder och förvaltningar

Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har hand om de stora frågorna som rör alla i kommunen. Men de kan inte styra allt. Därför har kommunen nämnder som har hand om olika saker. Till exempel finns en barn- och utbildningsnämnd. De politiker som är med i den nämnden bestämmer om hur det ska fungera inom skolan. 

Varje nämnd har en egen förvaltning. Till exempel så har barn- och utbildningsnämnden en barn- och utbildningsförvaltning. När politikerna bestämt hur det ska vara, då är det personalen som jobbar inom kommunens olika förvaltningar som ser till att det som nämnden bestämt blir gjort. I barn- och utbildningsförvaltningen är lärare och andra som jobbar i skolan anställda.

Kommunfullmäktige bestämmer hur mycket pengar varje nämnd ska få. Sen är det politikerna som är med i nämnden som bestämmer vad de tycker är viktigast att satsa på för att det som deras nämnd har hand om ska bli så bra som möjligt.


/L.Kommun info


 

Av Ricardo E - 13 oktober 2011 12:59

Ett av LTH:s forskningsprojekt som omfattar elektriska vägar har tilldelats

729 000 euro, motsvarande 6,6 miljoner kronor. Pengarna kommer från EU-kommissionens specialsatsning på miljöprojekt, Life+.


Forskarna ska ladda fordon under drift med hjälp av elektriska slingor i vägbanan. En utmaning för den så kallade slide-in-tekniken är hur avtagaren till den elektriska ledaren kopplas in och ur under tiden som fordonet kör. Just det här projektet kommer att använda de elektriska ledningar som används av kollektivtrafik i Landskrona.


I förlängningen kommer även andra fordon, såsom bilar och bussar, att kunna använda tekniken. En utvidgning av konceptet är att ladda fordon via induktion och på så sätt slippa fysisk kontakt mellan ledare och fordon.


– Alla vägtransporter kan göras elektriska. Det här är första steget mot helt nytt sätt att tänka när det gäller transporter på väg, säger Sten Wandel, som är en av forskarna i projektet.


Den 1 september drar projektet igång. I projektet samarbetar LTH:s forskare med Volvo, Skånetrafiken, Epsilon, Eon och Motivationshuset.


Inom ramen för Life+ delades totalt 244 miljoner euro ut till 183 projekt. Sju av projekten finns i Sverige. Life+ är EU:s finansiella instrument för miljön och har en total budget på 2,143 miljarder euro för perioden 2007–2013.


ricardo /BBC

Av Ricardo E - 7 oktober 2011 20:39

Snabbare processor, turbo 3G upp till 14,4 Mbps, snabbare grafik och kamera på 8 megapixel är nyheterna i nya Iphone.


I månader har det spekulerats om en Iphone 5, jag själv såg jag flera klipp om det...men den mobil som Apple presenterade på tisdagskvällen svensk tid kallas Iphone 4S, där S står för "snabb".

Batteriet ska räcka för åtta timmars samtal i 3G nät och 14 timmar i 2G-nät. För surfning i 3G-nät räcker batteriet sex timmar och i wifi-nät nio timmar.

Kameran är numera på åtta megapixel och ska vara startklar på litet drygt 1 sekund.

Iphone 4S går numera att använda i såväl w-cdma-nät som i nät med den konkurrerande 3G-tekniken cdma Ev-Do som används av vissa operatörer i USA och Asien.

Som ryktats kommer nuvarande Iphone att säljas som lågpristelefon med bantat lagringsutrymme på 8 GB.

Till Sverige kommer Iphone 4S den 28 oktober!

Av Ricardo E - 7 oktober 2011 00:26


Den supersnåla duschen är en prototyp tillverkad av industri design studenten Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds tekniska högskola. Den gör det möjligt att duscha i åtta minuter med bara 8,5 liter vatten. Om och om igen. Hemligheten ligger i en reningsteknik som ursprungligen utvecklades av det amerikanska rymdorganet Nasa.

Vattnet renas av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum, en filterteknik som finns på marknaden sedan några år tillbaka. Fibrerna attraherar såväl partiklar som bakterier och virus.


- Syftet med konstruktionen är att minska förbrukningen av en av våra värdefullaste resurser utan att kompromissa med komforten.


Först när 110 000 liter vatten har passerat så behöver filtret bytas. För att öka duschens livslängd så har han kompletterat skapelsen med ett tvättbart förfilter.

Panelen är gjord av kompositmaterialet Hi-mac, medan munstyckena är tillverkade av aluminium.


källa: BBC

Av Ricardo E - 6 oktober 2011 10:45

 

Pressmeddelande 
6 oktober 2011
Tomas Tranströmer 
 

Nobelpriset i litteratur år 2011 tilldelas den svenske poeten Tomas Tranströmer


”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.


bibliografisk notis: 

http://ow.ly/6PSFn 


källa: http://www.svenskaakademien.se/


Tomas Tranströmer är också pianist och hans poesi refererar ofta till både jazz och klassisk musik. 

Under sin karriär har Tomas Tranströmer belönats med en mängd priser och utmärkelser däribland Bellmanspriset 1966, De Nios pris 1979 (delat), Kellgrenpriset och Petrarcapriset 1981, Litteraturfrämjandets stora pris 1982, Pilotpriset 1988, Nordiska rådets litteraturpris 1990 och Augustpriset 1996.

I april i år fyllde Tomas Tranströmer 80 år.


VRS-SO Blogg MMXI


Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards