Senaste inläggen

Av Ricardo E - 14 januari 2022 07:15

när Hitler 1933 fick makten i Tyskland, började det mörkaste kapitlet i mänsklighetens historia.

Vad Hitler ville stod klart genom hans bok "Mein Kampf", som kom ut redan på 1920-talet.

Hans mål var att krossa demokratin och upprätta en brutal diktatur.

Fackföreningarna och socialismen skulle utplånas. En rasistisk politik riktad mot judar, romer och slaver stod högt på dagordningen.

Slutligen skulle Tyskland erövra "livsrum" i öster, med slutmålet att Tyskland och den tyska nationen skulle dominera världen.

Tyskland hade förlorat första världskriget (1914 - 1918). Segrarmakterna Frankrike och UK dikterade hårda villkor i Versaillesfreden 1919.

Syftet var att trycka ned Tyskland. Bland annat förlorade Tyskland stora landområden och tvingades att betala ett högt krigsskadestånd. Dessutom fick Tyskland INTE ha en armé på mer än 100 000 soldater.


Storföretagen i Tyskland gav Hitler stora bidrag till att föra ut sin propaganda. Inom medelklassen fick han miljontals anhängare.

Den hårda Versaillesfreden gav nazisterna mycket enkla poäng bland tyskarna.

1933, när Hitler kom till makten, såg världen annorlunda ut än den gjort 1919.

Nu var Sovjetunionen och de kommunistiska masspartierna det som mest oroade de styrande i Västeuropa. Vid den tiden förväntade sig alla att Tyskland skulle bli platsen för nästa kommunistiska revolution. Frånräknat Sovjetunionen, hade Tyskland världens största kommunistparti. Därför var det många även i Frankrike och UK som tyckte att det kunde vara ganska bra att Hitler, en handlingskraftig fiende till kommunismen, fick makten i Tyskland.


Det första nazisterna gjorde var att förbjuda kommunistpartiet och fängsla kommunister i Tyskland. Detta gjorde att nazisterna vann poäng hos de styrande i Frankrike och Storbritannien. På så vis kunde nazisterna köpa sig rätten att bit för bit plocka ned de hårda villkoren i Versaillesfreden.

Det gällde att bygga upp Tysklands krigsmakt igen.


Först byggde Hitler upp den nya krigsmakten i smyg. Men redan 1935 sa han offentligt att Tyskland på nytt skulle införa allmän värnplikt och bygga upp ett flygvapen. Samma år gick UK med på att låta Tyskland bygga upp sin krigsflotta igen.


Det stora testet kom i mars 1936, när Hitler sände in sin armé i Rhenlandet. Allt tyskt område väster om floden Rhen och inom en fem mil bred zon öster om floden kallades Rhenlandet, och där fick inte Tyskland ha några soldater alls enligt Versailles-avtalet. Hitler lyckades. UK vägrade stödja Frankrikes protester mot att den tyska armén gick in i Rhenlandet.


Sommaren 1936 inträffade något som gjorde de styrande i Storbritannien ännu mer övertygade om att de behövde någon som skyddade dem mot kommunismen. I Spanien gjorde krigsmakten uppror mot en vänsterinriktad regering. Detta ledde till att miljontals spanjorer började bekämpa militären, och en revolution som inte stöddes av regeringen spred sig i Spanien. Hitler stödde general Franco, som kämpade för en högerdiktatur i Spanien.


Regeringarna i UK och Frankrike ville inte stödja någon sida. De ville inte stödja den spanska regeringen, eftersom det skulle kunna leda till ett stöd åt revolutionen - och revolutionen kunde lätt sprida sig till både Frankrike och UK. Men de kunde heller inte hjälpa den upproriska militären och general Francisco Franco, eftersom det skulle vara att ställa sig på diktaturens sida mot demokratin.


En av Hitlers främsta planer var att alla områden där man talade tyska skulle tillhöra Tyskland. Det största av dessa områden var Österrike. I mars 1938 lät Hitler sina trupper tåga in i Österrike. De mötte inget motstånd. Det visade sig att många österrikare ville tillhöra Tyskland.


Nästa område utanför Tyskland där man talade tyska, var det s.k Sudetområdet i västra Tjeckoslovakien. I september 1938 mötte Hitler UK:s premiärminister Chamberlain samt Frankrikes och Italiens ledare i München i södra Tyskland. De kom överens om att Tyskland skulle få Sudetområdet. På så vis fick Tyskland ännu ett stort landområde utan att det behövde bli krig.

När Chamberlain kom hem till Storbritannien efter mötet i München, sa han: "Det blir fred i vår tid!"


Men detta var inte vad Hitler planerade, det kunde man läsa i "Mein Kampf" att han strävade efter krig.

Det var först när Hitler i mars 1939 utan vidare styckade upp resten av Tjeckoslovakien - han tog Tjeckien och den kvarvarande delen, Slovakien, gjordes självständigt - som UK och Frankrike insåg att Hitler inte gick att "tämja".


Den 1 september 1939 började kriget genom att Hitler lät sin krigsmakt angripa Polen. Den 3 september 1939 förklarade UK och Frankrike krig mot Tyskland.


Referens

C.Bergström

BBC

RRO


Av Ricardo E - 26 september 2018 20:37

Språk är viktigt och av den anledningen instiftades den Europeiska språkdagen av EU och Europarådet 2001, den Europeiska språkdagen firades för första gången den 26 september 2002.

Enligt Guinness rekordbok 2006 är det längsta ordet i svenska:nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulator- anläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystem- diskussionsinläggsförberedelsearbeten (130 bokstäver).

Hur ofta har du hört det och hur lång tid tog dig det att reda ut vad det betydde? Jag vet inte hur de valde ut just det ordet, men jag antar att det är en av de längsta teckensträngarna som omges av mellanrum som förekommit i publicerad svensk text. /



© 2018 Alla rättigheter förbehållna.

Av Ricardo E - 26 september 2018 20:13

Rom är huvudstad i Italien och var även huvudstad i det Romerska Riket under antiken. Rom är också huvudstad i regionen Lazio och huvudort i provinsen Rom. I Rom ligger även Vatikanstaten, centrum för Romersk-katolska kyrkan. 

Enligt legenden grundades staden Rom den 21 april 753 f.Kr på sju (7) legendariska kullar vid floden Tibern av Romulus, den ene av de två bröderna Romulus och Remus. De två hade blivit uppfödda av en varginna och sedan vuxit upp hos herden Faustulus.

Rom blev också en viktig stad som centrum för den katolska kyrkan och som residensstad för Kyrkostatens, sedermera Vatikanstatens, påvar. Genom renässansen blev Rom åter ett politiskt centrum efter medeltidens nedgång.


Staden blev ett centrum för kristendomen redan under det första århundradet e.Kr och fick sin betydelse för kristendomen genom att de båda apostlarna Petrus och Paulus enligt en fast kyrklig tradition hade blivit avrättade och begravda här. Trots förföljelser växte den romerska församlingen snabbt och torde på 200-talet ha överstigit 10 000 personer.

 

Efter Konstantin den stores seger vid Ponte Milvio norr om Rom 312 e.Kr., började han omedelbart att framhäva den kristna kyrkan också i den yttre arkitekturen. Det område som kallades Lateranen i södra Rom överläts till biskopen som där lät uppföra den ännu existerande Lateranbasilikan som är den äldsta kyrka.

Vid Vatikanska kullen lät Konstantin bygga Petersbasilikan över aposteln Petrus utpekade grav och inledde även bygget av en motsvarande Paulusbasilika vid Via Ostiensis.

 

Sedan Konstantin flyttat sitt kejserliga residens från Rom till Konstantinopel 330, och riket delats i Västrom och Östrom 395 minskade Roms betydelse som "världens medelpunkt". Visigoternas plundring av Rom 410 blev ett hårt slag för dem som ansett Rom oövervinneligt, och 476 avsattes den siste västromerske kejsaren Romulus Augustulus.

Genom bristen på enhetlig politisk ledning i det forna Västrom fick påven i stället en allt större betydelse som samlande kraft, särskilt sedan Rom blivit huvudstad i den nya Kyrkostaten 756. Ekonomiskt och socialt innebar den följande tiden en nedgång för staden som drabbades av saracenernas upprepade angrepp. Under dessa århundraden besöktes Rom av pilgrimer från hela Europa, vilket bevarade stadens internationella profil, och en rad lateran koncilier ägde rum.


Efter påvarnas exil i Avignon (1309-1378) började en ny uppgång. De följande århundradena präglades av en intensiv byggverksamhet, och framför allt skapades stora sakrala monument. Den gamla Petersbasilikan från 300-talet revs och ersattes av Bramantes och Michelangelos väldiga Peterskyrka
 (1626). Rom plundrades och brändes 1527 av Karl V:s styrkor under Roms skövling. 


Napoleons trupper ockuperade Kyrkostaten och höll påven Pius VII fången i Frankrike 1809-1814. Kyrkostaten kunde visserligen återupprättas 1815 men upplöstes sedan definitivt när Italien enades 1870. Trots påven Pius IX:s häftiga motstånd blev Rom huvudstad i det nya kungariket. Fördraget mellan Pius XI och den fascistiska regeringen under Mussolini innebar att Vatikanstaten bildades och avgränsades från Italien. Fördraget garanterade även den Heliga stolens suveränitet över Vatikanstaten och vissa andra byggnader mot att påven i gengäld officiellt erkände kungariket Italien.

Rom är en av få europeiska huvudstäder som klarade sig från att skadas eller förstöras under andra världskriget.



Rom är byggt på de berömda sju (7) kullarna: AventinenCaeliusCapitoliumEsquilinenPalatinenQuirinalen och Viminalen. Tibern genomkorsar staden, som ligger som lägst 13 meter över havet vid piazza del Popolo och som högst 121 meter över havet på Monte Mario. 

 

//British Encyclopedia

Av Ricardo E - 4 maj 2018 21:30

uppstod i Judeen (dagens Israel och Palestina) för cirkus 2000 år sedan.

Området var vid den här tiden ockuperat avromarna och det judiska folket väntade på att Messias skulle komma och hjälpa dem.

Judarna ansåg att Messias skulle vara en god härskare som var utsänd av Gud för att skapa fred och ge lycka åt det judiska folket. Men Messias skulle inte vara gudomlig, utan en människa som alla andra. Messias skulle med Guds hjälp befria Judeen från det romerska förtrycket.

 

Vid den här tiden vandrade Jesus omkring och predikade om Gudsriket. Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike.

Vissa judar trodde att han var den Messias som alla väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

När Jesus var drygt 30 år greps han av den lokala ordningsmakten och dömdes som upprorsman till döden och blev korsfäst (vanlig avrättningsmetod inom romarriket).

 

De flesta judarna glömde snart bort Jesus, men en del av hans anhängare fortsatte att tro att han var Guds utsände Messias. De var övertygade om att Jesus hade uppstått från döden och tagits upp till Gud i himlen. Snart skulle han komma tillbaka till jorden och bli hela världens frälsare.

 

Anhängarna i den första församlingen ansåg inte att de hade skapat en ny religion.

De levde som judar och följde judendomens lagar och regler. Men de hade också tagit till sig alla budskap som Jesus hade predikat.

Redan under det första århundradet levde stora grupper av judar runt om i romarriket. Till dem reste Jesus efterföljare - exempelvis Petrus och Paulus - för att berätta om Jesus liv och lära.

 

På vissa ställen lyckades de övertyga människor om att Jesus var den riktige Messias - och så småningom hade flera kristna församlingar bildats.

Med tiden började de som ansåg att Jesus var Messias att benämna honom som Jesus Messias. Men det översattes snart till grekiska som vid den här tiden var "de lärdas språk" i medelhavsområdet (liksom latinet var i medeltidens Europa tusen år senare).

 

"Messias" betyder "den utvalde" på svenska, men på grekiska benämns det "Christós". Snart började man därför säga Jesus Christós - Jesus Kristus - istället. I samband med det dröjde det inte länge förrän församlingsmedlemmarna kallades för kristna.


SO Rummet/RRO

 

 

Av Ricardo E - 2 januari 2018 19:30

  Det fanns vissa förutsättningar som möjliggjorde för Europas stater att göra som de behagade gentemot världen.

För det andra fanns en stor konkurrens över nya territorier som gjorde att européerna ville erövra en massa mark. 

Man får inte glömma att industrialiseringen var den viktigaste och grundläggande förutsättningen för imperialismen.


Tack vare den industriella revolutionen i Europa kunde man påvissa en fullständigt överlägsenhet till exempel inom den militära, teknologi och transport. Vilket gjorde det mycket lättare att transportera trupper över hela Jorden. 

Läkarvetenskapen är också viktigt eftersom man kunde bekämpa sjukdomar som tidigare drabbat européer. Man framställde till och med kinin, ett sätt att skydda sig mot malarian. 


Industrierna blev allt effektivare och behövde förstås, mängder av råvaror. Det handlade inte bara om den ekonomiska vinsten det fanns strategiska skäl. Man behövde också skydda kolonierna från andra stormakter, säkra kommunikationsledningar.

 

Stormakterna egenhet handlade om att sprida den västerlandska civilisationen, det blev ett uppdrag att genomföra.

”La mission civilatrice”, det civiliserande uppdraget.  Man hade en biologisk baserade föreställningen att den vite mannen var överlägsen alla andra folk. 


1859 Charles Darwin publicerade boken "On the Origin of Species" , han lade fram övertygande bevis för att levande varelser hade utvecklats under lång tid, och inte hade skapats som man hade trott tidigare (religiösa skapelseberättelser).

 

De länder och territorier som utsattes för imperialismen påverkades på flera olika sätt.

1. Man blev av m territorium samt självbestämmande.

2. Man kunde inte forsvara sig, européerna var överlägsna.

3. Ekonomiskt sätt, gynnade bara "Moderlandet". Exploateringen av naturresurser, handelsavtal samt infrastruktur som var tänkta att få ut produkterna på ett snabbt och säkert sätt.

4. Förvaltningen skedde med europeiska placerade funktionärer på bestämda nyckelpositioner. 


Ekonomin är den största drivkraft för europeiska företag och enskilda individer. Länderna hade stora kostnader när territorium måste "underhållas samt beskydas". Nationalismen, konkurrensen, avundsjuka samt darwinismens tankar, gjorde att det fanns risker till konfrontationer i dessa område.


Av Ricardo E - 18 september 2017 13:08

hushålla med resurser.... 


Ett lands välstånd mäts i BNP (bruttonationalprodukt). BNP är värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period.


Men ett lands BNP kan även mätas per invånare vilket ger en inblick i befolkningens levnadsförhållanden. BNP, dividerat med antalet invånare i landet kallas BNP per capita. 

BNP är också det vanligaste måttet för att beskriva ekonomisk tillväxt. Med ekonomisk tillväxt menas alltså en ökning av BNP över tid. 


Ungefär hälften av allt som produceras i Sverige exporteras, det vill säga, ungefär 50 procent av vår BNP går till export. Dessutom importerar vi mycket, till exempel bilar, kläder och exotiska frukter.


Sverige är  en mycket handelsberoende nation. Stora länder som USA och Japan har i allmänhet betydligt lägre exportandelar. Detta beror främst på att stora länder har tillgång till större hemmamarknader.


Globaliseringen har medfört att fler och fler företag kan beskrivas som multinationella, det vill säga att de har sin huvudsakliga verksamhet i flera länder, själva produkterna är idag ofta globala och innehåller inte sällan komponenter tillverkade i en mängd olika länder. 



Av Ricardo E - 1 september 2017 11:32

 

Ekonomi handlar om att hushålla med resurser., det vet vi alla, eller många av oss har hör detta förut... de vanligaste utgifterna är bostaden och mat, men naturligtvist är det är inte bara familjer som har inkomster och utgifter, det har även den offentliga sektorn.

Den offentliga sektorn inkluderar staten, landstingen och kommunerna i Sverige. 

Ett lands välstånd mäts i bruttonationalprodukt. värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period.

Med hjälp av BNP per capita är det möjligt att göra en enkel jämförelse mellan invånarnas levnadsstandard i olika länder.

Globaliseringen har medfört att fler företag kan beskrivas som multinationella, det vill säga att de har sin huvudsakliga verksamhet i flera länder. 

Av Ricardo E - 13 juni 2017 21:00

ar en robot använd av Tyskland under WW2 mot mål i Europa, främst Antwerpen och London.

V2 var utvecklad av Wernher von Braun. En av anledningarna till att Tyskland började utveckla V-2 och andra raketer under 1930-t var att raketer inte var förbjudna vapen för Tyskland enligt bestämmelserna i Versaillesfreden.

 

V2 startade lodrätt från en flyttbar plattform. Styrningen skedde i huvudsak endast under förbränningsfasen av robotbanan. Den utfördes genom att fyra roder tillverkade av grafitpåverkade gasströmmen från raketmotorn. Robotens lutning justerades automatiskt med avseende på hastigheten så att när en förutbestämd hastighet uppnåtts var lutningen 45°. Roboten skickade via radio kontinuerligt uppgifter om sin hastighet till en markstation. 


V-2 tillverkades från början på basen Peenemünde vid Östersjön, men efter en serie bombningar från det brittiska flygvapnet flyttades tillverkningen till en underjordisk bas vid namn Mittelwerk. Från början hade man brist på arbetskraft, men det löste SS när man upprättade koncentrationslägret Dora-Mittelbau där fångarbetare arbetade under inhumana förhållanden dygnet runt. Dödstalen var dock större under tillverkningen än under vapnets användning: 15 000 tvångsarbetare dog till följd av tillverkningen medan ca 5 000 dog till följd av anfallen från V-2. Cirkus 6 000 V2 byggdes i Mittelwerk och av dessa avfyrades omkring 3 200 mot de allierade

 

  foto: /RR #Ricar2Deutschland

Tack till Johan Tollin  (Guide och chaufför) och Christian Schwinghammer (medresenär).

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards