Direktlänk till inlägg 4 maj 2018

Kristendomen...

Av Ricardo E - 4 maj 2018 21:30

uppstod i Judeen (dagens Israel och Palestina) för cirkus 2000 år sedan.

Området var vid den här tiden ockuperat avromarna och det judiska folket väntade på att Messias skulle komma och hjälpa dem.

Judarna ansåg att Messias skulle vara en god härskare som var utsänd av Gud för att skapa fred och ge lycka åt det judiska folket. Men Messias skulle inte vara gudomlig, utan en människa som alla andra. Messias skulle med Guds hjälp befria Judeen från det romerska förtrycket.

 

Vid den här tiden vandrade Jesus omkring och predikade om Gudsriket. Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike.

Vissa judar trodde att han var den Messias som alla väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

När Jesus var drygt 30 år greps han av den lokala ordningsmakten och dömdes som upprorsman till döden och blev korsfäst (vanlig avrättningsmetod inom romarriket).

 

De flesta judarna glömde snart bort Jesus, men en del av hans anhängare fortsatte att tro att han var Guds utsände Messias. De var övertygade om att Jesus hade uppstått från döden och tagits upp till Gud i himlen. Snart skulle han komma tillbaka till jorden och bli hela världens frälsare.

 

Anhängarna i den första församlingen ansåg inte att de hade skapat en ny religion.

De levde som judar och följde judendomens lagar och regler. Men de hade också tagit till sig alla budskap som Jesus hade predikat.

Redan under det första århundradet levde stora grupper av judar runt om i romarriket. Till dem reste Jesus efterföljare - exempelvis Petrus och Paulus - för att berätta om Jesus liv och lära.

 

På vissa ställen lyckades de övertyga människor om att Jesus var den riktige Messias - och så småningom hade flera kristna församlingar bildats.

Med tiden började de som ansåg att Jesus var Messias att benämna honom som Jesus Messias. Men det översattes snart till grekiska som vid den här tiden var "de lärdas språk" i medelhavsområdet (liksom latinet var i medeltidens Europa tusen år senare).

 

"Messias" betyder "den utvalde" på svenska, men på grekiska benämns det "Christós". Snart började man därför säga Jesus Christós - Jesus Kristus - istället. I samband med det dröjde det inte länge förrän församlingsmedlemmarna kallades för kristna.


SO Rummet/RRO

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards