Direktlänk till inlägg 25 september 2008

Hinduismen [prox exemplar]

Av Ricardo E - 25 september 2008 12:00

Förklara  följande begrepp:


Brahman - Själavandring - Karma - Kastsystemet 


Vad är slutmålet för en hindu och vilka vägar leder dit? 


Vilket djur är enligt hinduismen heligt och varför?  


Vad heter de heliga skrifterna? 


Vad menas med de oberörbara? 


Vad vet du om Ganges och staden Varanasi? 


Förklara ordet asket [ge gärna ett exempel]

 

för ytterligare info. kontakta din Lärare

Lycka till! /ricardo


Copyright 2008
re
 
 
Ingen bild

Patrick Lilius

25 september 2008 17:01

1. Brahman är en Gud, känd som den glömde skparen. Han sägs ha givit liv åt allt levande man speler nu en undaskymd roll och de flesta ber inte ens till honom.
Självandring även kallat reinkarnation är när kroppen dör lever själen vidare och föds pånytt.
Karma är enrgin av en handling, dvs. om man gjort flera god gärningar så fylls man med god energi och när man dör så föds man till slut till en bättre kast. Men om man gör dåliga handlingar så fylls man med negfativ energi och föds till slut till en lägre kast.
Kastsystem är ett system som påminner mycket om sammhälls strukturen i Egypten, där alla är viktiga och behövs för att samhället ska fungera. Den högsta kasten är Brahimer (präster) medans jordbrukare bönder osv. är de lägre. beroende på karma, som jag tidigare beskrev, så föds man till det man "förtjänar"
2. Slutmålet är att nå Moksha, bli ett med världsjälen och befrias från självandringen, Det finns fyra olika sätt: Meditation (yoga), kunskapens/vishetens väg, jainismen (ickevåldets väg)och askesens väg.
3. Kon är helig för att den är symbol för den moderliga ömheten, dvs. att en ko kan ge så mycket, mjölk, gödsel, kött osv.
4. Den mest lästa och mest omtyckta skrift är Bhagavadgita och mostsvarar kristendomens nya testamente.
5.
6. Ganges är den heliga floden och ett viktigt pilgrimsmål. Enligt hinduerna anses vattnet vara renat och är fritt från alla bakterier medans en Europée tycker att det är världens största kloak. Dit kommer man för att be, meditera och offra gåvor. Varanasi är den heliga staden som Ganges rinner igenom. Här finns ca. 1500 tempel och staden i sig är ocjså ett viktigt pilgrims mål.
7. Asket är en person som plågar sig själv och lever i ytterta enkelhet och fattigdom. De lämnar bort jordisk njutning och väljer istället att försöka förstå det andliga och utveckla det gudomliga i sig själva. Några exempel på hur de plågar sig själva är: de tittar in i solen tills de blir blinda, sitter i taggbuskar och kanske hänger upp sig i hundratals vassa krokar.

 
Ingen bild

Kasper

25 september 2008 17:01

1 a) Brahman är Präster inom hinduismen och är högsta kastet
b)själavandring är att man återfödds (reinkarnation)
c)Karma, För att uppnå god Karma ska man vara en bra människa. Leva rätt och gör man det så så får man bättre karma och hamnar i ett bättre kast nästa liv.
d)Kast, Kasterna är som ranker ju högre kast destå mer respekterad är du. det kan jämföras med egypternas pyramid system. fast bara för att du har högt kast måstte du inte vara rik,.

2. Moksha är slut målet för alla hinduer och det finns 4 vägar dit, Yoga, Asket, Janism, bhakti. Moksha är att du förenas med värds själen

3.Kor är Heliga för hinduer för att dom representerar moderskap. dom ger även mjölk och gödsel.

4. Vedaböckerna och är lika helig som bibeln är för kristna.

5. att man har ett långt kast och ingen vill röra en.

6.Varanasi är Hinduers heliga stad och det är det man pilgrimsfärdar. Ganges är den heliga floden som är höjd punkten i att besöka ´Varanasi. ganges är helig för att man säger att den kommer från Shivas huvud.

7. Asket är en av vägarna till Moksha. DU lämnar allt bakom dig och ägnar ditt liv åt meditation. Även i kristendomen finns detta.

 
Ingen bild

Lisen Knafve 9a

25 september 2008 19:06

1. a) Brahman är den eviga, oföränderliga, absoluta, gudomliga verkligheten. Alla själar är små delar av brahman.
b) Hinduer tror på reinkarnation, vilket betyder att själen fortsätter leva efter man dör och tar boning i en ny kropp. Det kallas också själavandring. Själavandringen är ett straff, och endast om man lever ett gott och anständigt liv kan man frigöras från den och förenas med Moksha (Världssjälen). Det finns andra religioner där man tror på själavandring, tex Buddhismen där principen är densamma förutom att man inte omföds i olika kast.
c) Karma är energin som kommer ifrån våra handlingar, goda handlingar ger god karma och elakartade handlingar ger dålig karma. Karman styr reinkarnationen, ju bättre karma du dör med desto högre kast föds du med. Har man samlat på sig tillräckligt mycket karma innan man dör förenas man med Moksha (Världssjälen).
d) Kastsystemet är ett sorts statussystem som hör hinduismen till. Föds man inte i ett kast är man ingen hindu. Det fungerar ungefär så att varje yrke har sitt eget kast. De med lägst kast kallas Kastlösa, och de har länge varit (och är fortfarande) utstötta. Det har till och med varit så illa att en som inte är kastlös har ansett sig bli oren om den skulle röra en kastlös skugga. De med högst kast är Brahminer, prästerna. Om du tillhör ett kast stannar du i det kastet så länge du lever, och du umgås endast med de som tillhör ditt eget kast. Karman styr i vilket kast hinduen hamlar efter att den har dött. Har hinduen samlat på sig mycket god karma återföds den i ett bättre kast, som kanske en Brahmin, men om den har gjort många onda handlingar kanske den föds om som kastlös. Vad jag vet finns det ingen religion som har något liknande system på det sättet, och kanske är det bra. Kastsystemet avskaffades officiellt under 50-talet, men traditionerna lever kvar. Hinduerna anser det vara en trygghet med kast, de vet exakt vilka de ska umgås med och vilka som de behöver bry sig om.

2. Slutmålet för en hindu är att förena sig med Världssjälen, Moksha. Alla själar i allt levande längtar efter att få återgå till att vara en del av världssjälen och för att få upphöra med reinkarnationen. Man kan uppnå Moksha genom att utföra yoga (för andliga upplevelser), genom att gå Vishetens väg (studera de heliga skrifterna), Känslans Väg (att vara hängiven till gud/gudarna), Försakelsernas väg (leva som en asket, alltså att man inte äger något) eller genom att gå Goda gärningars väg (att vara kärleksfull mot alla människor och djur, samla på sig god karma).

3. Kon är helig för hindun eftersom den är så värdefull. Har man en ko har man arbetskraft, mjölk och gödsel. Dessutom står kon för Moderlighet.

4. De heliga skrifterna är Vedaböckerna (eller Vedaskrifterna, om du så vill), Upanishaderna och Bhagavad-Gita.

5. De Oberörbara är samma sak som De Kastlösa. Dessa är helt enkelt oberörbara, rör en av ett högre kast en oberörbar måste den renas via böner och präster och en hel massa skoj. De Oberörbara brukar leva i en avskild del av byn, och om deras brunn sinar får de absolut inte gå och hämta vatten från byns övriga brunnar. De Oberörbara har också namngetts som ”Guds Barn”, och den indiska regeringen har under ett tag försök förbättra situationen för de som haft oturen att födas som Kastlös. I stort sett har de inte lyckats, även om den förbättrats något, men det är svårt att ändra på gamla traditioner och gudars lagar.

6. Ganges är hinduernas heliga flod, som rinner genom staden Varansi. Många hinduers önskan är att i dödsögonblicket få lite av vattnet från Ganges i sin munhåla, och kanske ännu hellre få sin aska utspridd över floden. Vi européer kanske tycker det är underligt, hur kan en hindu så gott som avguda en överjordskloak? Tja, vi kanske anser att vattnet är smutsigt och förorenat men för en hindu är Ganges vatten det renaste som står att finna på Jorden. Varansi är en tempelstad med många, många tempel som vitt skiljer sig från de små bytemplen. I Varansi kan du hitta tempel med hundra meter högt i tak, och lika brett längsmed marken. Till skillnad från bytemplen är dessutom Varansis tempel dyrt utsmyckade med gudabilder och skulpturer, vackra för varje öga att beskåda.

7. En asket är någon som valt att försöka uppnå Moksha med hjälp av total avhållsamhet från alla slags ägodelar. Asketer finns i många kulturer och religioner, och alla har sina sätt som alla är rätt lika. Asketer i kristendomen och hinduismen tex har många likheter, som att de inte vill äga något. Förstås är det lite individuellt hur man sköter sig som asket, en del kanske nöjer sig med att gå mellan byarna utan något annat än kläderna på kroppen och en stav medan andra söker sig till avlägsna platser där de får tänka ifred.

 
Ingen bild

Theodor Tell

25 september 2008 20:13

Brahman: Brahma är en Gud som enligt hinduisk tro det sägs att människorna skapades från.
Själavandring: Hinduerna tror att själen lever vidare i en annan kropp när man har dött, detta kallas själavandring.
Karma: Karma är det som hinduerna anser finns i själen. De tror att ifall man gör bra saker förbättras karman och dåliga saker försämras karman. De tror att ju bättre karma man har ju bättre får man det i nästa liv.
Kastsystemet: Det är det som sägs ha bildats när människorna skapades från guden Brahma. Det finns fyra olika kast enligt hinduisk tro. De olika kasten bestämmer hur mycket ”status” man har. Enligt hinduerna så föds man till ett kast t.ex krigare och även fast man vill så kan man inte byta kast, har man blivit krigare så kommer man förbli krigare.
Vad är slutmålet för en hindu och vilka vägar leder dit?
Slutmålet för en hindu är ”moksha”. Det finns inget bestämt svar på vilken vägen till moksha är men en är t.ex yoga.
Vilket djur är enligt hinduismen heligt och varför?
Det är kossan som är hinduismens heliga djur. Det är för att den är en gudomlig symbol för moderlighet och ömhet.
Vad heter de heliga skrifterna?
De heter vedaböckerna.
Vad menas med de oberörbara?
Det är det som de i de lägsta kasterna kallas ”oberörbara” eller ”orena”.
Vad vet du om Ganges och staden Varanasi?
Varanasi är hinduernas heliga stad. Varanasi har omkring 1500 tempel och en av Indiens största pilgrimsmål. Gangesfloden. Gangesfloden är hinduernas heliga vatten, nere vid stranden på Gangesfloden offrar människor gåvor (såsom rökelse, blommor och smält smör) till gudarna. Ungefär 50000 människor badar i Gangesfloden varje dag och till och med dricker av dess vatten, de gör detta trots att det bor 300 miljoner människor runt Gangesfloden som bl.a släpper ut sin avföring i vattnet. De anser att vattnet är gudarnas gåva till människorna. Gangesfloden kallas också för “Ganga Ma” vilket betyder “Moder Ganges“.
Förklara ordet asket [ge gärna ett exempel]
Asketer finns det ett antal människor som är. De väljer att säga nej till jordens alla njutningar och glädje. De väljer istället att förstå och uppleva det andliga, att utveckla det gudomliga inom sig själva. Ett exempel på vad vissa asketer gör är att de sitter i taggiga buskar eller hänger upp sig i hundratals spetsiga krokar.

 
Ingen bild

fabian wikström

25 september 2008 20:26

1.
Brahman - Brahman är den kraft som genomsyrar och styr universum enligt hinduerna. Hinduerna strävar efter att bli ett med brahman och slippa själavandra. Brahman kallas också moksha.

Själavandring - Själavandring betyder att man reinkarneras i en ny kropp efter man dör men att själen alltid är densamma. Själen "vandrar" från kropp till kropp.

Karma - Hinduerna tror att det finns en energi som påverkar allt levande. Den fungerar så att om man lever ett fromt och gott liv kommer man att få igen det i form av lycka. Och vise versa om man skulle leva ett ont liv.

Kastsystemet - Kastsystemet är ett sorts ranksystem (kanske människan störta). Det fungerar att man föds i en kast (i samma som ens familj) och om den kasten är till exempel städare så blir man en städare och förblir det. På pappret finns inte det här kastsystemet, det var avskaffat år 1950.

2. Slutmålet för hinduerna är att bli ett med världssjälen, moksha för att göra detta måste man leva otaliga antal fromma och goda liv. När man uppnått moksha slipper man själavandringen. Det finns 4 olika huvudvägar för att uppnå moksha. De är:
Jainismen - Den här inriktningen bygger på ickevåld. De tror inte att det finns några gudar som kan hjälpa människorna.
Bhakti - Bhakti är känslans väg. Den går ut på att man ska vara hängiven sina gudar. Khrishna dyrkas mycket.
Vishetens väg - Kunskapens eller vishetens väg går ut på att studera heliga skrifter och meditera för att bli upplyst.
Försakelsens väg - försakelsens väg eller askesens väg är att medvetet välja ett liv i fattigdom och avstå från bekvämligheter. Vissa plågar också sig själva.

3. Kon är helig för att den ger så mycket till människorna. Den skänker dem mjölk, gödsel bränsle med mera. I gengäld behandlas kon mycket väl.

4. Hinduismens heliga skrifter heter vedaböckerna det är en samlig av religiösa och filosofiska berättelser.

5.De som har de lägst ansedda kasterna eller inte har någon kast alls kallas de oberörbara eller de orena. De har alltid de sämsta och smutsigaste arbetsuppgifetna.

6. Staden Varanasi är hinduernas heliga stad. DIt resar många pilgrimmer. Staden Varanasi har omkring 1500 tempel. Men det som lockar mest i staden är nog den heliga floden Ganges som rinner igenom den. Floden anses vara helig och de fromma hindurena badar och dricker det nersmutsade vattenet. I vattnet slängs också döda kroppar då det anses bra att bli bränd och sländ i floden. Runt floden ligger också många tempel.

7. Ordet asket betyder att man lever sitt liv utan några som helst bekvämligheter. Man äter minimalt och en del pinar till och med sig själva. De häller till exempel aska i håret och hänger i krokar. Asketer finns i andra religioner också.

 
Ingen bild

Oliver Gylbert

25 september 2008 20:53

1. Brahma är en gud inom hinduismen som representerar världens skapare. Det var han som skapade universum och gav alla människor och djur liv. Brahma var tidigare ansedd som en av de viktigaste gudarna inom hinduismen, men numera finns bara ett fåtal tempel särskilt tillägnade honom. Orsaken till detta är att det är långt mellan gångerna han är aktiv. Det är ju nämligen många miljarder år mellan varje skapelse.

Själavandring eller reinkarnationär ett begrepp för trosföreställningar som innebär att en människas själ inte dör med kroppen, utan att hela själen, eller delar av den, kan övergå i en ny kropp, endera i människa eller djur.

karma belönas i nästa liv på det sättet att man kan nå en bättre existens. Man kan t.ex vara en larv, och om man samlat god karma kan man bli något bättre i nästa liv. Det lägsta man kan vara är ett spöke. Kon är högt upp i rang för att i Indien anses den vara helig.

Människor föds i en kast och är hänvisade till att leva inom den hela sitt liv. Man lever i de kaster man föds i, vid giftermål upptas det lägre kastet. Kastsystemet föreskriver sociala normer och seder, och kanske framförallt yrke.

2.Befrielsen från jordelivet är slutmålet för en hindu. Man når dit på är känslans väg, vishetens väg, goda gärnings vägen ochaskees vägen.

3.Man kan undra varför just kon är så helig, och det finns inte något korrekt svar på den frågan. Däremot kan det vara för att det finns sju olika ”mödrar” i Vedaböckerna och en av dem är just kon, därför ses kon som en helig moder.

4.En av de heliga skrifterna är Vedaböckerna. Vedaböckerna innehåller fyra böcker: Rigveda, Samaveda, Yajurveda och Atharveda.
Andra heliga skrifter är Upanishaderna som innehåller filosofiska texter.
En annan känd skrift är Mahabharata och det är den som är mest läst inom hinduismen

5.Den lägsta klassen i indiska kastsystemet är oberörbara. De står praktiskt taget utanför de fyra traditionella huvudkasternas system.

6.Vatten symboliserar liv och renlighet inom hinduismen och den floden som är mest helig är Ganges. Varje hindus önskan är att få sin aska strödd i den floden.
Staden Varanasi ligger i Indien och har drygt en miljon invånare och ligger i delstaten Uttar Pradesh, vid floden Ganges.Varanasi sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien och en av de allra heligaste

7.Det finns olika sätt att utöva askes, ett sätt är att utöva varaktiga eller tillfälliga former av avhållsamhet - från mat, viss kost, sömn, tal, könsumgänge etc. Medan ett annat kan vara att utöva andningsövningar, meditation och bön.






 
Ingen bild

Caroline Wasing

25 september 2008 21:08

Brahman -
Själavan

 
Ingen bild

Hanna Lindahl

25 september 2008 21:31

Förklara följande begrepp:
2. a. Brahman – b. Själavandring – c. Karma – d. Kastsystemet
2. Vad är slutmålet för en hindu och vilka vägar leder dit?
3. Vilket djur är enligt hinduismen heligt och varför?
4. Vad heter de heliga skrifterna?
5. Vad menas med de oberörbara?
6. Vad vet du om Ganges och staden Varanasi?

7. Förklara ordet asket [ge gärna ett exempel]

1.
a. Brahman är en världssjäl och är den andliga kraft genomsyrar allt i universum.
b. Själavandring är att när kroppen dör så lever själen vidare i en annan kropp.
c. Karma är slutsumman hur en människa levat. En person som levt ett bra liv får bra karma, medan den som levt ett dåligt liv får dålig karma.
d. Inom hinduismen finns det olika kast, alltså klasskillnader. De är indelade i 4 grupper: 1. Präster & Brahminer, 2. Krigar & Ämbetsmän, 3. Bönder, köpmän & hantverkare, 4. Tjänare och slavar
2. Slutmålet för en hindu är att uppnå Moksha (världsjälen) är att man befrias från själavandringen och smälter samman med världssjälen. Många tänker sig Moksha som ett paradis. Det går att uppnå Moksha genom tre vägar: yoga, jainismen, asket och kunskapsvägen.
3. Det heliga djuret är kon, eftersom det symboliserar moderlighet.
4. De heliga skrifterna heter Vedaböckerna.
5. De som tillhör det lägsta kastet, anses som orena och oberörbara. De har alltid fått det värsta och smutsigaste arbetsuppgifterna.
6. Varansi är en helig stad i Indien. Anledningen till varför så många kommer dit varje dag är floden Ganges. Att någon gång få komma dit är många hinduers största önskan. Man säger att det är Gudarnas gåva till människorna, floden ger liv och renar både kropp och själ. För de som inte är hinduer är Ganges en helt vanlig smutsig flod, men för hindun är det den renaste floden som finns.
7. Asket är en person som plågar sig själv för att visa att de gör allt för Gud. Vissa sitter i taggiga buskar eller hänger upp sig i hundratals spetsiga spikar.

 
Ingen bild

Nathalie Neiglick 9a.

25 september 2008 21:33

Brahman: Brahman, världens och vår numera bortglömde skapare. Idag är brahman inte alls lika "stor" som den varit tidigare. Brahman är den hinduiska gud som skapade oss och världen, han skapade också vedaböckrna. ur gudens kropp steg också människor ut, vart de kom ut berodde på kasten. Guden har fyra huvuden och är alltså lätt att känna igen. Brahminernas namn kommer från denna gud, den högsta av kasten, eftersom man sa att dessa kom ut ur Brahmas huvud.

Själavandring: Själavandring/reinkarnation är mycket viktigt inom hinduismen, det är vägen till Målet. Hela en hindus liv går ut på att ta sig till den högsta av kaster, och för att göra det måste denne återfödas, detta kallas själavandring. När man dör vandrar atman(själen) vidare till näsa liv, detta är själavandringen, resan mellan två kroppar.

Karma: Karma är en "osynlig kraft/energi". Denna påverkas av huruvida du utför goda gärningar eller inte. Om du lever ett gott liv, inte skadar någon, ber som du ska och försöker anpassa dig så bra du kan till din position i samhället får du bra karma. Om du istället gör dåliga handlingar såsom att skada eller att ta dig ur ditt kast får detta kosekvenser och energin kommer hinna ikapp dig, antingen det här livet eller kommande. Karma är som poäng för vad du gör och detta påverkar kastsystemet(se nedan).

Kastsystemet: Kastsystemet delar upp människor i olika grupper. Det är karman som påverkar vilken grupp man hamnar i. Ju högre karma du har, desto högre kast får du. det högsta och mest respekterade kastet är brahminerna, dessa kan t.ex vara präster m.m och de lägsta kasten heter haridjans, de kan t.ex vara de fattiga och tjänare. Man har avskaffat dessa kaster nuförtiden, men det är fortfarande som om ingenting hänt, visst har dessa kast mer respekt för varandra dock ser man fortfarande att de har svårare/lättare att få jobb. Orättvisorna i samhället finns alltså kvar.

Moksha: Världssjälen, och också Målet i livet för en hindu. Det en hindu lever för är att en dag å smälta samman med världssjälen, för att lyckas med det måste man självklart uppnå the top av reinkarnation men också välja vilken väg man vill gå för att nå dettamål, här är de fyra olika alternativen:
Yoga: En utövning som spridit sig till hela världen. De som inte är hinduer utövar det som träning för en smidig och vältrimmad kropp. Men för en Hindu är det mycket mer än så, vissa kan till och med kontrollera sin egna puls, de tror att i ett visst stadie under meditationen förenas man med gud, välrdssjälen. Detta är alltså ett till sätt att förenas med gud på, meditation och total kroppskontroll.
janinismen: Janinismens väg är en ickevåldsam väg. Janinismen har små inslag utav ateism, de tror bara på ett fåtal gudar som kan hjälpa oss människor.Ickevåldet kallas ahimsa och är så allvarligt beaktad att vissa bär munskydd för att inte råka svälja även den minsta insekt. Den som lever utan att skada når helt en´kelt upplysning enligt janinnisterna.
Kunskapen: Det här kan kopplas till en sorts upplysning också. "Det enda hindret för människan är okunskap". Genom att bli fullärd kan man alltså nå upplyselsen, enas med världsjälen. För att nå detta går folk runt till föreläsare och lyssnar på deras åsikter och läran om hinduismen. Detta gör enligt dessa att man till slut blir fullärd/upplyst.
Askeseens väg: Om man väljer att leva som askees väljer man att avstå från allt överflöd såsom hus,pengar eller elektronik. Man lever så spartanskt som möjligt och späker sin kropp som ett slags bevis på sin tro. Det finns askeeser som slänge sig i taggiga buskar med flit för att skada sig själva och visa sin uppskattning till gudarna. Genom att offra sig såhär anser de att man uppnår Moksha.

Heliga djuret: Kon, föder oss, ger oss gödsel att plantera och odla med, ger oss mjölk och ger oss ett intryck av lugn. Ma säger att kon är symbolen för moderliget och ömhet. Att döda en ko är ett mycket mycket allvarligt brott inom hinduismen och det skulle aldri ske att en bonde dödade sin ko, om den så var sjuk. Man anser att de ska få dö av sig själva, aldrig bli dödade.

Heliga skrifter:
De heliga skrifterna kallas Veda-böckerna och har samma ursprung som vårat "veta" , där i finns berättelser om hinduismen , krig, kärlek m.m men det står också hur man som hindu bör/ska leva. Bäckerna avs till människan utav Brahma som alltid porträtteras med dessa i sin hand.

Oberörbara: De oberörbara är de i det allra lägsta kastet. Dessa kunde förut göra en oren genom att bara snudda en med sin skugga, de anses vara mindre värda och får de äckligaste jobben, sämsta levnadsförhållandena och minst respekt från utomstående. Ex. haridjans.

Gagnes & varanasi: Varanasi är en mycket besökt religonsort. Här finns över 1500 hindutempel som alla är fantastiskt utsmyckade och har detaljerade och enorma strukturer. Men det är inte därför en hindu färdas hi, i staden ligger den långa floden Ganges. Floden är helig, här förenas atman med moksha. Vattnet är för oss utomstående en äcklig kloak fylld med döda människors aska och möglande offergåvor. Men för en hindu anses floden rena sig själv och är därför alltid helt ren. De går till floden, ber och dricker av det "rena" heliga vattnet. När man blir kremerad och sedan hälls i floden enas man med moksha, man drar ofta paralellen : likt en dagdroppe från e lotusblommas blad som droppar ned i floden ska man förenas med moksha, man flyter samman.

Se tidigare fråga under fliken, moksha, vägar dit, sedan asketeens väg.

 
Ingen bild

David Lunding-Johansson

25 september 2008 21:55

Brahman är enligt den hinduiska tron självaste världssjälen. Det är många som tycker att Vishnu och Brahman är ungefär samma sak, de genomsyrar allting i universum.
Själavandring är när själen vandrar från en död kropp till en annan kropp och därmed bildas ett nytt liv.
Allting går ut på att få så bra karma som möjligt, ju bättre karma du har desto bättre kommer du få det i ditt nästa liv. Karman är resultatet hur du har levat.
Kastsystemet är som en sorts ranking i det hinduiska samhället. Det finns fyra olika kast ursprungligen, det bästa är bramin och det sämsta harijans. Det sägs att det olika mäniskorna från olika kast föddes ur brahmans olika kroppsdelar. Nu så har kasten ökat till 1000-tals olika "grupper". yrken och kasten har ganska mycket ihop, Ju bättre jobb du har, ju högre kast är du i.

Slutmålet för en hindu heter moksha som betyder befrielse. När du uppnåt detta blir du ett med världssjälen och slipper själavandringen. Yoga är en utav vägarna som är en träningsteknik som kräver mycket koncentration. janismen är en annan väg. det är ickevåldets väg där man inte utövar våld någonstans. Bhakti är känslans väg och vishetens väg är att du behöver stor kunskap. den sista vägen är de goda gärningarnas väg.
Det är kon som är det heliga djuret som är en gudomlg symbol för moderlighet och ömhet. korna ger mjölk varje dag och ger oss bränsle från deras spillning. de föder också viktiga dragoxar som arbetar hårt för sina bönder.
Vedaböckerna är hinduernas heliga skrifter. en utav dem av bhagavadgita där det står hur man ska leva o.s.v
De oberörbara är dem som tillhör det lägsta kasterna. dem har alltid varit smutsiga för de högre kasten. Varanasi är hinduernas heliga stad. Det är hinduernas dröm att få komma dit. folk samlar pengar i hela sitt liv för att kunna åka dit. Ganges är den heliga floden där folk badar varje dag medan de offrar till gudarna, andra läser heliga skrifter o.s.v EN hindu går ner i vattnet och doppar sig ett antal gånger innan han sedan dricker vattnet som är väldigt smutsigt men enligt hindun så är vattnet livgivande och har gudomlig kraft.
En asket är en människa som plågar sig själv för att komma närmare gud. De häller aska i sitt hår eller tittar in i solen tills de blir blinda. ja, det allitng som vi "normala" personer aldrig skulle göra.

 
Ingen bild

Caroline Wasing

25 september 2008 22:24

Brahman - Brahman är världssjälen, men några anser att brahman och vishnu är samma sak. Att bli förenad med världssjälen är en hindus mål.

Själavandring - När en människa dör flyttas själen till en annan kropp. själen vandrar altså vidare efter att kroppen dör.

Karma - karma är resultatet av handlingar som en människa utövat. lever man ett bra och hederligt liv får man bra karma och om man varit en dålig människa får man dålig karma. karman avgör vilket kast man hamnar i i nästa liv.

Kastsystemet - Det indiska samhället blev indelat i 4 kaster för länge sen. De kansterna var:
1. prästerna, brahimerna
2. Krigare och ämbetsmän
3. Bönder, köpmän och hantverkare
4. tjänare och slavar
Nu har det blivit tusentals kaster av dom 4. det kan vara olika kaster i varje by.
Det kast man föds i kan man aldrig lämna, man föds till en social ställning. man umgås mest med dom i sitt eget kast. Har man bra karma i sitt liv kan man sen födas till ett högre kast i nästa liv, och tvärt om.

Slutmålet för en hindu är moksha. Moksah betyder befrielse och när man uppnår det blir man fri från själavandringen och förenas istället med världssjälen, Brahman.
Det finns många vägar att nå dit. här är några av dem:
1.Yoga: den som övat länge kan under meditation nå fram till moksha. då är själen befriad från det kroppsliga livet och förenas men sitt ursprung, världssjälen.
2. Jainismen-ickevåldets väg: en jainist tror inte att det finns några gudar som kan hjälpa människor. det tycker att det viktigaste är att leva hederligt, kärleksfullt och respektera allt levande. de får inte använda någon sorts våld. lever de rätt blir de fria tillslut och det behövs inga gudar enlit dem.
3. Bhakti-känslans väg: De gör allt för sin gud krishna, visar sin kärlek till guden på alla möjliga sätt.
4. vishetens väg: anser att okunnighet är hindret för människor. Man ska studera heliga skrifter och med medition kan man bli befriad. rätt kunskap leder till befrielse.
5. goda gärningars väg: man ska vara snäll och kärleksfull, inte ljuga, stjäla eller skada någon.
6. försakelsens väg, asketens väg: det väljer ett liv i enkelhet och fattigdom och säger nej till all jordisk njutning för att istället förstå och uppleva det andliga.

De heliga skrifterna heter Vedaböckerna

De oberörbara är folk i de lägsta kasten. de har alltid fått de smutsigaste jobben och jag tror att de kallas oberörbara för att de från de högre kasten inte vill umgås eller röra dem i det lägsta kastet.

Varanasi är hinduernas heliga stad och är också ett pilgrimsmål. Det finns massor av tempel i den heliga staden men det viktigaste där är floden Ganges. Vi skulle tycka att floden var väldigt smutsig, men hindueran anser att den bara ser smutsig ut och den igentligen är ren. Hinduerna badar och dricker av vattnet.

Asket är någon som vill ha ett liv i enkelhet och fattigdom. de enda som är viktigt för dem är att förstå och uppleva det andliga. endel asketer är extrema. De häller aska i håret och tvättar sig aldrig, de plågar sin kropp på olika sätt.

 
Ingen bild

Caroline Djärf

25 september 2008 22:29

Brahman är Världssjälen. Människornas själ,atman, är bunden till det kroppsliga livet och själavandringen. Varje hindus mål är att förenas med Världssjälen och på så sätt slippa reinkarnationen. Då upplever man moksha, befrielsen. Man befrias och blir ett med Gud.

Hinduerna tror på reinkarnation,återfödelse vilket innebär att när man dör flyttar själen till en ny varelse. Det kan vara ett djur eller en människa. Så pågår själavandringen tills en hindu blir ett med världssjälen då man blir befriad från själavandringen.

Karma är resultatet av hur en människa har levt. De som gjort goda gärningar och levt ett bra liv får bra karma och en som varit en dålig människa får dålig karma. Allt man gör påverkar nästa liv. Därför är hinduernas mål att alltid leva så bra som möjligt även om en del inte har det så bra ställt. Så strävar man alltid efter att göra det bästa av situationen och hoppas på att få det bättre i nästa liv.

Det hinduiska samhället är uppbyggt i olika kaster.
-brahminer,präster
-krigare och ämbetsmän
-bönder och köpmänn
-tjänare och slavar

De tre högsta kasterna består av "vita" arier medan slavar och tjänare var "svarta" dravider. Eftersom människor var uppdelade i olika kast umgicks man aldrig med någon utanför sitt eget kast. Kastsystemet var orättvist mot dem som var t.ex slavar och inte kunde göra mycket för att ändra sin situation. Samtidigt som ämbetsmän, krigare etc. inte hade det speciellt svårt att klara sig.

Målet för en hindu är att uppleva moksha, då befrias man själavandringen och förenas med världssjälen. Men det finns fyra vägar som leder till moksha.

1) Yoga ordet yoga betyder förening. Många hinduer utövar yoga för att förenas med Gud. En tränad yogis kan under meditationen nå fram med föreningen till Gud. Då bryts själavandringen och personen blir förenad med Brahman (världssjälen).

2)Jainismen, som jainist tror man inte på att det finns några gudar som kan hjälpa människorna. Det viktigaste för en jainist är att leva kärlektsfullt och att respektera alla levande varelser. En del har en kvast som de alltid bortar med framför sina fötter så man inte går på något levande djur p.g.a reinkarnationen. Jainister anser att om man lever rätt kommer själen att bli fri från själavandringen och förenas med Världssjälen.

3) Vishetens väg. Vissa tror att okunnigheten är hindret och att rätt kunskap leder till befrielsen och föreningen med Brahman.

4) Askesens väg. Vissa människor väljer att leva i fattigdom och i enkelhet och kommer på så sätt förenas med världssjälen. En del asketer vandrar runt till olika tempel och mediterar. Samtidigt som några väljer att plåga sig själva genom att t.ex sitta i taggiga buskar eller titta in i solen tills de blir blinda.

Kon är helig inom hinduismen och är en gudomlig symbol för moderlighet och ömhet. Hinduerna slaktar inte kossor eftersom de är heliga,inte äter kött och tror på reinkarnation. Kossorna ger också mjölk, gödsel och bränsle när man eldar torkad spillning. De föder också dragoxarna som arbetar på åkrarna.

De heliga skrifterna inom hinduismen kallas Vedaböckerna. Som är en av hinduismens äldsta och heliga skrifter. I vedaböckerna står det hur man skall leva, vad man bör göra som t.ex offra och be till gudar och vara hjälpsam mot andra inom samma familj och kast. Det står också vad man inte bör göra som stjäla,ljuga eller skada något levand väsen. Man kan säga att Vedaböckerna för hinduer är ungefär som bilbeln för oss kristna.

Människorna som tillhör de lägsta kasterna kallas "orena" eller "oberörbara" eftersom de alltid fått de smutsigaste tyngsta och sämsta betalda arbetsuppgifterna. Exempel på dravidernas arbetsuppgifter är att sopa,tvätta eller ta hand om döda djur. Man hade det alltså inte lätt om man var en dravid, man har inga rättigheter, inget att säga till om och blir inte speciellt bra behandlad.

Varanasi är hinduernas heliga dröm och pilgrimsmål. För en del är vandringen till Varanasi det sista dem gör. Floden Ganges är gudarnas gåva till människorna. Floden renar både själ och kropp. Den har en gudomlig kraft. Hinduerna doppar sig i floden, dricker av vattnet, för ihop händerna och bugar mot solen då de samtidigt läser böner.

Problemet är att avloppen från hundratals städer går ut till Ganges och både döda djur och allt möjligt skräp förs med floden vilket har gjort den svårt förorenad. Floden kallas därför "världens största kloak".

Hinduer som har dött bärs till Varanasi där de bränns på bål och sedan strös askan ut i floden. Människorna tror att det är den enklaste vägen från befrielsen,atman till föreningen med Världssjälen.


En asket lever ett mycket enkelt och plågsamt liv. En del väljer att lämna all "jordisk njutning" och vill hellre uppleva det andliga. En asket plågar sig själv på olika sätt. Vissa uppe i Himalayas isiga berg går nästan helt utan kläder. Fast det finns olika grader på hur asketiskt man vill leva. Vissa asketer vandrar bara runt till olika tempel i landet,mediterar och samtalar med heliga män.



 
Ingen bild

Oscar Tydén

25 september 2008 22:33

brahman:
är världssjälen. att nå till brahman är att uppleva moksha(befrielse). atman tillhör igentligen världssjälen men har blivit fånge i det kropsliga livet och man vill tillbaka till världssjälen.
världssjälen beskrivs av lärda hinduer som att själen är en droppe som rinner ner i ganges från en lotusblomma. att förenas med världssjälen(brahman) är toppen i hinduismen något alla strävar efter.

själavandring:
Själen finns kvar efter man har dött och skickas vidare(själavandring) till en ny kropp.

Karma:
Beskrivs som en osynlig energi.karman är summan av de gärningar man gjort i livet på goda och dåliga. Karman lever alltid kvar och påverkar vilken kast man hamnar i.

kastsystemet:
Efter hur bra karma man har så får sin kast. bra karma bra kast o.s.v Kasten påverkar hinduernas liv både på gott och ont. Kastsystemt har stängt och öppnat många vägar för hinduerna. 1950 avskaffades kastsystemet men i praktiken så lever det kvar än idag.


slutmålet för en hindu är att uppleva moksha, att komma till världssjälen. befrias från de kroppsliga livet. De finns flera vägar ock riktningar för att nå dit.
yoga: ger en andlig upplevelse sägs vara de bästa som kan hända en hindu. man tränar på att nå världssjälen.
Jainismen: ickevåldsmetoden. Man värnar om allt liv på jorden(ahimsa).
bakhati: känslans väg är en riktning. inom den så tror man att det bara finns en gud, krishna.
vishetens väg: man studerar vedaböckerna och tror att kunskapen är de som är nyckeln till moksha. En andlig lärare kallas guru och undevisar.
Godagärningas väg: man värnar om allt på jorden (dock inte lika mycket som jainismen) man uppträder kärleksfullt mot allt och alla.
Askesens väg: man lämnar bekväma liv för att fösöka utveckla de gudomliga inom sig. Vissa plågar sig själv för att nå Brahman.

Vedaböckerna

De oberörbara är i den lägsta kasten. De kallas oberörbara för att om man rörde de så var man tvungnen att göra reningsriter.

Varanasi är den heliga staden dit många pilgrimsfärder går. Där finns det det många tempel närmare bestämt 1500 st. Den heliga floden gange ma(ganges) rinner igenom Varanasi. Ganges sägs vara en gåva från gudarna till människorna.

asketer är människor som följer askesens väg. Man säger nej till jordens alla njutnignar för att försöka utveckla det gudomliga inom sig. Man lever väldigt spartanskt det mest extrema asketerna plåger sig själv med olika medel. T ex så tvätter sig vissa inte. I Himalayabergen så kan man hitta asketer knappt påklädda.

Kon är det heliga djuret för den ger liv och är en symbol för moderlighet och ömhet.



 
Ingen bild

Rikard R. 9A

25 september 2008 22:35

Brahman är det samma som Världssjälen. Det är det oändliga, och med detta vill atman, själen, till slut förenas med. När denna förening fullbordas uppnår man moksha. Själavandring uppstår då man reinkarneras, återföds. Vid reinkarnation vandrar själen till en annan kropp, själavandring. Karma är en sorts energi som bildas då man gör goda/riktiga eller onda gärningar. Karman bestämmer om man föds pånytt i ett högt kast eller lågt kast. Människan påverkar alltså själv sin reinkarnation genom sina handlingar.
Kast är som en ranking av de olika samhällsgrupperna. De i de lägsta kasten är s.k harijans, vilket betyder guds barn. Dessa har sedan länge alltid fått de mest föraktade och sämstbetalda arbetena, såsom att tvätta, sopa eller att ta hand om döda djur och deras hudar och skinn.
De i de högsta är s.k brahminer, vilka bl.a arbetar som präster. De flesta brahminer är ljusa i hyn.
Tidigare var de lågkastigas situation mycket sämre än idag. Om man rörde eller hade något att göra med en lågkastig, var man tvungen att genomgå reningsriter, tvätta sig och be böner. Därför kallades även de lågkastiga de oberörbara. De fick inte bo i samma del av staden som de högkastiga och fick heller aldrig vistas där. Detta tyckte regering var väldigt orättvist, och därför skapade de en grundlag i vilken stod att hela kastsystemet var avskaffat.



Kon är enligt hinduismen helig, eftersom den symboliserar moderlig ömhet och jordens helighet. Den förser även Indien med mjölk och arbetskraft hos jordbrukarna.

De heliga skrifterna kallas Veda-böckerna.
Vedaböckerna är hinduismens äldsta heliga skrifter, från 1000 f.Kr
Den handlar om heliga uppenbarelser i ord som utvecklar sin sanna mening mening först när de uttalas och åhörs av en människa. Vedan fortsätter att skrivas än idag. Efter egen uppfattning framhäver olika filosofer vissa texter medan andra lämnas mer obeaktade. De vediska skrifterna delas upp i shruti(betyder de hörda) och smriti(betyder det som förts vidare med minnets hjälp), den innehåller uppenbarelser, lag och läro-böcker, poetiska böcker m.m
Vediskt vetande är evigt eftersom Vedans kunskaper omtolkas ständigt av filosoferna.

En asket väljer medvetet att leva i yttersta enkelhet och fattigdom. De säger nej till all jordisk njutning och inriktar sig helt på att utveckla det gudomliga inom sig själva, för att till slut uppnå moksha. De vandrar runt i landet till olika tempel för att meditera och samtala med heliga män.
Vissa väljer även en extrem väg. De späker och plågar sin kropp på olika sätt. Vissa ser rakt in i solen tills de blir blinda, vissa hänger upp sig i krokar, och vissa vandrar i Himalayas isiga berg, nästan helt utan kläder. Allt detta för att genomskåda maya, och därmed uppnå moksha.

Varanasi är hinduernas heliga stad, hit vallfärdar bl.a pilgrimerna. Varanasi har omkring 1500 tempel, men det är inte dessa staden är mest känd för. Det är floden Ganges. I floden går de fromma hinduerna ner och doppar sig några gånger och dricker av det (som de tror är) livgivande och rituellt och fysiskt renande vattnet.
Men dock är det ganska så paradoxalt eftersom att vattenforskare har kunnat konstatera att Ganges är en smutsig bakteriehärd och är fullständigt livsfarlig att dricka av. Invånarna missbrukar alltså "Gudarnas gåva", Ganges. Avföring, döda djur, och allt slags skräp förs bort i floden. Jag skulle nog inte rekommendera att bada eller dricka i eller av Ganges.

 
Ingen bild

Sarah Tiainen

26 september 2008 08:21

Hinduismen

Brahman – Världssjälen och Brahma är samma sak. Det är guds kraft som finns i hela universum. Människan vill bli ett med världssjälen/brahman, alltså bli ett med gud. Atman försöker få kontakt men Brahman genom att befria sig från kretsloppet och bryta cykeln av födelse, död och återfödelse – och istället uppgå i brahman.

Själavandring – Själen fortsätter att vandra tills att man har uppnått moksha, ett tillstånd där själen stannar. Hinduerna tror på reinkarnation och återfödelse. Om man har en dålig karma fortsätter själen att vandra. Då tar det längre tid att komma till moksha.

Karma – Karma är energin av alla gärningar som man gör. Om man lever ett bra liv enligt alla hinduismens regler får man en bra karma. Sedan får man dålig karma om man lever dåligt. Varför är det så viktigt för hindun att skaffa sig god karma? Det är viktigt för hinduerna att skaffa sig en bra karma för att om man uppnått den bästa karman stoppas själavandringen och man kommer till paradiset, då har man nått målet moksha. Man kan få en god karma genom att göra goda gärningar.

Kastsystem – Kastsystemet är olika nivåer där människor klassas efter hur fin man föds. Om man har föds i ett lågt kast måste man acceptera situationen och får inte arbeta sig uppåt utan göra det bästa av situationen. Detta är guds lag och ingen vågar säga till om vad gudarna har bestämt. Enligt hinduiska berättelser skapades kastsystemet av guden Brahma. Från huvudet kom prästerna, från armarna kom krigare, från låren kom bönderna och från fötterna kom arbetarna. Hinduerna får trygghet av alla inom samma kast för att de alltid kan vända sig till en person i samma kast för att de lever samma livsstil och är lika mycket värda. Även om det finns stora skillnader på människor i olika kast tycker de inte att det är orättvist. Exempelvis om en välmående hindu och en sjuk hindu lever helt olika ekonomiskt tycker inte att de lever orättvist. De accepterar situationen och gör det bästa av det. Om gud har fött en i ett lågt kast måste man leva så och inte arbeta sig upp i stegen. Bara att ha en bra karma så kanske man kommer upp ett steg i kasten i nästa liv. Det är deras religion och ingen säger till om något. De är nöjda i alla fall. Gud har menat att de ska leva enligt kastsystemet. Fördelar för hinduer är att de en gång kan komma till paradiset. Men nackdelar är att man inte får bli rikare vilket är en negativ utveckling för världen, automatiskt blir de U-länder i världen hur man än försöker att arbeta bort det. Om man jämför det med icke hinduer och hinduer tycker de helt olika. Hinduer älskar deras liv medan vi kan tycka att det är ett oerhört märkligt samhälle de har. Om man lever i samma kast får man trygghet av de andra vilket är en fördel. Hinduerna vill inte avskaffa det för att det är deras religion. Ingen säger till för att deras gud har bestämt det. Systemet avskaffades år 1950 av regeringen men folket ville inte ändra på saken och blev mycket upprörda. Inte kan man ändra på en gammal religion. Politikerna vill ändra men det vill inte den trogna hindun.

Vad är slutmålet för en hindu och vilka vägar leder dit? – Livets mening för en hindu är moksha och det är dit alla strävar. Målet att sluta själavandringen och bli ett med världssjälen, då har man uppnått moksha. Världssjälen kallas Brahman som är en andlig kraft som har makt över universum. Men vägen dit är lång och kräver att man tar religionen på allvar och exempelvis förbättrar sin karma i varje liv. Människans själ fortsätter att vandra tills man når moksha, paradiset. Man bör leva hela tiden efter hinduismens regler (några exempel: inte äta kött, dricka alkohol, absolut inte får döda någon levande varelse) att man kommer närmare mokshan och det gör man främst genom att ha en så god karma som möjligt. Det finns flera vägar att välja mellan för att komma till mokshan. Det finns olika åsikter om hur man kommer till mokshan enligt hinduer. Religionen är mycket öppen och har inte den inom några riktigt strikta lagar. Exempelvis om man jämför vägen till himlen hos kristna. Där kommer man bara till paradiset på ett sätt, genom att tro på Jesus Kristus som en frälsare och tro att han ger syndernas förlåtelse medan i hinduismen finns det många olika vägar och ingen väg är fel. Det första sättet är att förbättra sin karma för varje liv, det andra är att genom meditation/yoga, förena sig/bli ett med världssjälen, det tredje är att leva som en asket i djup fattigdom och vara andligt stark eller att plåga sig själv och sin kropp på många olika sätt. Den fjärde vägen som man kan gå är kunskapens väg vilket betyder att man fördjupar sig i de heliga skrifterna och mediterar tills man blir ett med världssjälen. Dessutom finns Jainismen där man absolut inte får använda våld och skada något levande väsen. De tror att gudarna inte har någon inverkan på våra liv, man behöver ingen gud. Om man lever såhär enligt jainisterna blir man så småningom ett med världssjälen och uppnår moksha. Sammanfattningsvis kan man säga att hinduismen går ut på att uppnå moksha och det finns flera öppna vägar att gå.

Vilket djur är enligt hinduismen heligt och varför? – Kon är ett heligt djur och man får absolut inte skada eller döda den på något sätt och inte något annat djur heller. Kon symboliserar moderlighet och ömhet. Kon ger också gödsel, mejeriprodukter och arbetskraft vilket är ett stort plus men det är inte därför korna får springa lösa på gatorna utan just för att de är en gudomlig symbol. Eftersom hinduerna inte äter kött finns det gott om dem.

Vad heter de heliga skrifterna? – Vedaböckerna är hinduernas heliga skrifter. De motsvarar bibeln för kristna. Veda betyder att veta. Det finns många olika skrifter. Bhagavadgita är en av de delar som finns i den heliga boken. I jämförelse med kristendomen är de ungefär samma sak som nya testamentet. Den handlar om Krishnas budskap till människorna och den handlar om krigsberättelser och Arjuna och Krishna samtalar om liv, död, kärlek och gudar samt hur människan ska leva, livets mening och mål. Bhagavadgita har en stor betydelse för hinduerna, det är deras bibel. Den ger mycket fakta om hur en riktig hindu ska leva i livets mening. Dessa berättelser ser man överallt i dagens samhälle i hinduismen. Vedaböckerna tros ha skrivits av gudarna som sedan uppenbart de för människorna.

Vad vet du om Ganges och staden Varanasi? – Varanasi är hinduernas heliga stad. Där ligger den heliga floden Ganges. Där kan man meditera, be, offra och bada i det heliga vattnet. Staden betyder mycket för hinduerna och att besöka den minst en gång i livet är en av de största drömmarna för en hindu. Vattnet i floden Ganges för mycket förorenat och sprider många sjukdomar men enligt en hindu är det rent heligt vatten som renar själ och kropp. Deras högsta önskan är att kremeras vid floden och att askan sedan strös i floden. Stället är en populär pilgrims mål dit folk vandrar till fastän vägen är lång. I Varanasi finns omkring 1500 tempel dit folk går och ber.

Förklara ordet asket [ge gärna ett exempel] – En asket är en person som plågar sin kropp och tar religionen på allvar för att komma närmare Gud. De utesluter allt det roliga i livet och väljer att leva i djup fattigdom. Detta är ett sätt att komma till moksha genom att leva i askes och i försakelsens väg. Det finns folk som plågar sig genom att inte tvätta sig, är utan kläder och spetsar sig själva med krokar. För oss i västvärlden är det obegripligt men hos en hindu är det inget konstigt med det. Detta förekommer i många religioner exempelvis i hinduismen, har gjort buddhismen och i andra rörelser och sekter.

 
Marcus Groth

Marcus Groth

26 september 2008 12:54

Brahman är världssjälen. Världssjälen är is in tur den plats man når genom moksha. Själavandring innebär att när man doer tar själen plats i en ny kropp, livet startar på nytt med en ny kropp. Karma skulle man kunna kalla xp om amn vill. Det är den energi som ens handlingar genererar, både goda och onda. Handlingarnas energi påverkar en senare i livet, med positiva och negativa konsekvenser. Kastsystemet är det system som placerar hindun på hennes plats i samhället, eftersom gudarna antages ha sett till det så. Kast systemet har inget med ekonomi att goera, man påverkar den ändå, då en lågkastig till exempel har svårare att få utbildning än en hoegkastig.
Målet foer en hindu är att uppnå moksha och foerenas med världssjälen. De vägarna som kan leda en dit är: kunskapens väg, meditationens väg, asketens väg och jainismens väg.
Kon är helig foer hindun eftersom kon symboliserar moderlig oemhet och kärlek.
Att nämna bland hinduns heliga skrifter är: Vedaboeckerna och Bhagavadgita.
De oberoerbara är dei den lägsta av alla kaster. Roer en sådan en hoegkastig smittar "oberoerbarheten" och den smittade måste genomgå reningsceremonier foer att inte bli en oberoerbar själv.
Ganges är en helig flod foer hindun. mÄven om den är smutsig som en kloak badar många i den eftersom den engligt hinduismen är det renaste som finns. Varanasi är en tempelstad som ligger vid Ganges. Staden innehåller mer än 1500 tempel. Många vallfärdar dit foer att be, och bada i Ganges.
En asket väljer att leva fattigt och plågar sig själv foer att på så sätt komma närmare Moksha (eller inom kristendomen Gud). Mann en som skulle komma att bli Buddha var asket under en tid i sitt liv.

http://www.gogab.se/ainstaincorp

 
Ingen bild

Harald Löfberg

26 september 2008 12:54

1.
Brahman-Är enligt hinduismen den så kallade världsjälen. Det är den gudomliga kraft som genomsyrar allt som finns. Människans själ är en del av brahman.
Själavandring-Själavandringen är en del av reinkarnationen. När man dör återföds man och denna process kallas själavandringen, att alltid återfödas.
Karma-Är människans samlade resultat av handlingar, som sedan ges tillbaka i goda eller onda konsekvenser.
Kastsystemet-Är indelningen av den hinduiska befolkningen. Består av områden, längst ner finns slavar och tjänare som inte har någonb respekt alls, de kallas "de kastlösa". Sen har vi högst upp där det finns Brahminer, Präster som är högt respekterade. I de två mittersta områdena har vi krigare och handelsmän(till exempel).

Slutmålet för en hindu-Är att uppnå Moksha. När människans själ befrias från den kroppsliga världen och själavandringen och bli fri. Att uppnå detta behöver man atningen bli asket eller följa religionen exakt är två exempel.
Vilket djur är heligt- kon är hinduismens heliga djur. den anses vara helig för att den symboliserar moderlig ömhet och kärlek.
De heliga skriferna- Hinduismens heliga böcker heter bhagavagita och vedaböckerna.
De oberörbara-De kastlösa, Som är den lägsta kasten.
Varanassi och Ganges-Varanasi är hinduismens heliga stad och genom den rinner den heliga floden ganges. ganges är behandlat som ett ett avlopp men en troende hindu skulle säga att det är det renaste som finns.
Asket-en personsom inte vill innehava några ägodelar alls. Leva enkelt för att komma närmare sin gud. Ex. Buddha.

 
Ingen bild

oliver gylbert

26 september 2008 13:47

jag trodde det stod brahma men sen såg jag att det stod brahman i följande text kommerdet en förklaring på brahman: Brahman är ett centalt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Brahman är "världssjälen" – det stora världsalltet, den gudomliga verkligheten – i vilken den egna själen, atman, försöker uppgå. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. När en människa har svårt för att fatta beslut i en fråga, eller saknar fokus och koncentrationsförmåga, så sägs det att det är atman som försöker segra över den större och mäktigare brahman.

 
Ingen bild

Patrick Lilius

26 september 2008 13:47

1. Jag råkade läsa Brahma istället för Brahman och därför skrev jag att det var en Gud. Men det är egentligen är det
världssjälen, det som alla vill nå (Moksha) och befrias från pånyttfödelsens kretslopp.
4. Jag glömde nämna att vedaböckerna också är heliga skrifter.
5. De oberörbara är de som är lägst i kasten (de kast lösa) de har fått sitt namn för att man tror att de smittar av sig och är i och med det oberörbara.

 
Ingen bild

Clara Bergman

26 september 2008 21:06

1. a) Brahman är samma sak som Världssjälen. Att ens egen själ, atman, blir ett med Världssjälen är varje hindus högsta mål, det är att man når moksha/upplysning.

b) Själavandring betyder att även fast att kroppen dör, så dör inte själen. Själen lever vidare och återföds i en ny kropp.

c) Karma är en energi som alltid följer med själen, även vid reinkarnation. Energin påverkas av en människas handlingar: bra handlingar ger en bra karma, dåliga handlingar ger det motsatta. Vid återfödelsen ”uppgraderas” man eller ”nedgraderas” till ett annat kast, beroende summan av karman.

d) Inom hinduismen har kastsystemet en mycket stor betydelse. Ens kast visar hur hög status man har i samhället, det finns nästan ett kast för varje yrke. Det går inte att byta kast och alla inom familjen har samma. Alla hinduer accepterar kastsystemet.

2. Slutmålet för en hindu är att förena sig med Världssjälen, man når moksha/upplysningen. Då är man befriad från reinkarnationen/återfödelsen. Man kan nå detta med hjälp av:
Försakelsernas väg, då man lever som en asket och man inte äger något,
Vishetens väg, då man studerar de heliga skrifterna,
Känslans väg, då man är hängiven till hinduismens gudar,
Yoga, då man utför andliga upplevelser,
Goda gärningarnas väg, då man samlar på sig bra karma för att man är kärleksfull mot alla djur och människor.

3. Hinduismens heliga djur är kon. Den är en gudomlig symbol för moderlighet och ömhet.

4. Hinduismens motsvarighet till Kristendomens bibel är Vedaböckerna. Det är en stor samling med böcker med filosofiska och religiösa berättelser.

5. De kastlösa, hirijans, ses som oberörbara eller orena. De har dåliga jobb och löner som ingen av ett högre kast vill ha. Förr fick hirijans inte röra de av högre kast, de fick inte skicka sina barn till skolan och de fick inte bo bland de andra i samhället.

6. Ganges är hinduismens heliga flod som rinner genom hinduismens heliga stad, Varanasi. Även fast att Ganges rent vetenskapligt är otroligt smutsigt och innehåller mycket bakterier, men den anses ändå som ren av hinduerna. Det går ner ca flera tiotusentals människor till floden och badar samt dricker av vattnet. Hinduerna säger att vattnet är renande och livgivande. Det är en stor upplevelse för hinduerna att få bada i Ganges, det är deras pilgrimsmål.

7. Att vara asket innebär att man lever sitt liv så andligt som möjligt. Det finns många olika asketer, bl.a sadhuer, nunnor, munkar, m.m Vissa lämnar ifrån sig sina ägodelar och lever av nästan ingenting. Vissa plågar också sig själva på olika sätt.

 
Ingen bild

Filippa Marcus

28 september 2008 20:09

1. Brahman är en gud som enligt de gamla berättelserna skaparguden. Han gav liv åt all vegetation på jorden men nu för tiden är Brahma en något bortglömd gud. Som de andra gudarna har även Brahma fyra armar som ett tecken på deras övernaturliga förmåga. Det som skiljer Brahma från de andra gudarna är att han har fyra huvud och att han bär på de heliga Vedaböckerna.
Sjävavandring då själen vandrar vidare till en ny kropp som till jorden föds på nytt i en ny människa
Karma är summering av hur en människa har levt. En person som har levt ett bra liv får en bra karma respektive dåligt liv, dålig karma.
Kastsystem är ett rankningssystem som delar in människorna i samhället i olika kast, olika levnadsstandarder. Människan föds i ett kast och det är det är utifrån sitt kast som man har bäst möjligheter för att få ett bättre d.v.s komma högre upp i kastsystemet. Hinduerna kämpar dagarna i ända för att få bättre karma och komma högre upp i kastsystemet.

2. Slut målet för en hindu, de som de alla strävar efter är att är att bli fri från själavandringen. Alltså fri från själavandringens kretslopp och bli ett med Världssjälen, Brahman. Kretsloppet bryts då människan blir och Världssjälen smälter samman och då får man uppleva Moksha, befrielsen. Först då blir man fri från det präglade kastsystemet och förs samman med den andliga kraften, Gud. Moksha motsvarar kristendomens paradis där det bara finns ro, harmoni och lycka. Vägen som tar än till paradiset, Moksha finns det flera. Det är eftersom att hinduismen är uppbyggd på att man får skapa sin egen uppfattning av religionen att alla finns sin väg, sitt sätt att ta sig till toppen. Yoga är en gammal metod som även används idag. Genom yogans meditationer förenas man med Gud under djup koncentrerad. Jainismen är en annan väg som går ut på att leva hederligt, kärleksfullt och respektera allt levande väsen. En jainist tror inte att det finns några gudar. Men får inte under några som helst omständigheter utöva våld. Och genom att leva rätt blir även en jainist fri från själavandringen.

3. Enligt hinduismen så är kon ett mycket heligt djur. Kon är en symbol för moderlighet och ömhet. Detta är anledningen till att hinduerna inte äter kött, de kan ju inte äta symbolen för moderlighet och ömhet!

4. De heliga skrifterna inom hinduismen heter Vedaböckerna. Veda som står för veta, alltså är det heliga skrifterna en bok om att vetande som kretsar runt hinduismen. Vedaböckerna är hinduismens äldsta skrifter.

5. De ”oberörbara” eller ”orena” är det människorna som befinner sig lägst i kastsystemet. De har alltid blivit satta i de minst fördelsaktiga miljöerna, lågt betalda arbeten och de har alltid blivit sedda som smutsigt folk. Lägre tillbaka i tiden hade de lågt placerade människorna det betydligt tuffaren än vad det har idag, de fick inte av högre kast komma i kontakt med. Det var för att de inte skulle bli ”orena” och behöva tvätta sig för bli av med den smuts som de spridit. De ”oberörbara” tvingades även att bo i en enskild by där de var tvungen att hämta vatten ur byns brun och barnen fick inte möjlighet till skolundervisning.

6. Hinduernas heliga stad Varanasi är pilgrimernas dröm och framför allt floden Ganges. Människorna samlas dagligen för att skänka rökelser, smält smör och blommor till gudarna samtidigt som de ber och läser de heliga skrifterna. Vikigast av allt är floden Ganges som ca 50 00 människor badar i varje dag. De dricker av det heliga vattnet för att bli renade. För en hindu är ett bad i Ganges en av de största upplevelserna i livet.

7. En asket är en människa som lämnar alla vardagliga företeelser för att leva ett präglat liv och följa de övre makterna. Asketernas liv går ut på att genom ett liv av sökande finna vishet och sanning och det gör dem genom att leva i djup fattig dom. Om man skulle jämföra en asket inom hinduismen respektive en asket inom kristendomen är skillnaden inte stor. Det är det individuella beslutet som bestämmer hur man vill leva. Vissa kanske har ägodelar som kläder medan de andra inte äger något över huvud taget. Andra vandrar dagarna i ända för att komma till paradiset. Det är alltså upp till asketen själv att avgöra på vilken sätt han eller hon ska komma till Moksha, paradiset.

 
Ingen bild

Victor Palmaer 9A

29 september 2008 11:37

SO - Provexemplar:

Förklara följande begrepp:

Brahman, Själavandring, Karma, Kastsystemet :

Brahman är en kallelse för Världssjälen. Männinskans själ (atman) är en del av denna världssjäl.
Det är människans själ som är fångad i det kroppsliga livet och själavandringen. Man strävar för
att bli fri reinkarnationen ( födas på nytt ) och uppleva Moksha, att sammansmälta med världs-
själen. Många menar även att Brahman och Vishnu är samma sak.
Karma mäter goda och dåliga handlingar under livet.Goda gärningar genererar god karma och
onda gärningar ond. Karman är det som avgör hur vi återföds i nästa reinkarnation. Målet är att
uppnå Moksha.
Kastsystemet består av fyra olika klasser där det sämsta kastet är tjänare, slavar och det toppen
består av präster, brahmaner. De tre högsta klasserna består av ljusa arier medan den fjärde och
lägsta samhällskastet består av de mörka draviderna. Det är karman från vårt tidigare liv som
avgör i vilket samhällskast vi återföds på nytt i.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karma
SO - Religion och liv

Vad är slutmålet för en hindu och vilka vägar leder dit?

Det absoluta målet för en hindu är att uppnå Moksha. För att uppnå det finns det fyra livsriktningar:
Yoga_ Här övar man maximal förmåga till koncentration och andliga upplevelser. Yoga betyder förening.
Jainismen_ En jainist tror inte på att gudarna kan hjälpa människorna. Det viktiga är att leva hederligt, kärleks-
fullt och respektera människor och andra levande varelser. En jainist använder sig aldrig utav våld.
Denna ickevåldslära kallas ahimsa. Om man lever rätt efter reglerna så ska själen bli fri.
Bhakti_ Känslans väg. Det är guden Krishna som dyrkas av troende som visar sin kärlek på olika sätt.
För de är Krishna den enda guden.
Visehetns väg_ Här är okunnigheten människans hinder. Genom att studera de heliga skrifterna och genom
meditation kan man få förening med Världssjälen.

Källa : SO - Religion och liv

Vilket djur är enligt hinduismen heligt och varför?

Kon är hinduismens heliga djur som tillåts ströva runt på gatorna. Hinduismen anser att kon är en gud-
omlig symbol för moderlighet och ömhet.

Källa : SO - Religion och liv

Vad menas med de oberörbara?

De som tillhör det lägsta samhällskastet betraktas som orena och oberörbara. De har de sämst betalt
och får jobben ingen kan tänka sig ta. De lågkastade fick inte delta i riterna i templena, inte hämta
vatten ur de andra bybornas brunn, eller ens hämta barnen från skolan. Man har kallat dem för kast-
lösa.

Källa : SO - Religion och liv

Vad heter de heliga skrifterna?

De heliga skrifterna heter Vedaböckerna.

Källa : SO - Religion och liv

Vad vet du om Ganges och staden Varanasi?

Ganges är en helig flod som löper i Varanasi. Hit kommer främst hinduer för att besöka de 1500 templen
eller ta sig ett dopp och dricker ur floden Ganges, där ungefär 50 000 människor doppar sig varje dag.
Floden anses vara renande och livsgivande. Floden kallas också Ganga Ma, Moder Ganges, gudarnas
gåva till människorna.

Källa : SO - Religion och liv

Förklara ordet asket:

En asket är en person som valt att dyrka Shiva och lever mycket enkelt och med sträng disciplin och
självbehärskning med avstånd från nöjen från nöjen.

Källa : SO - Religion och liv, http://sv.wiktionary.org/wiki/asket

_______________________________________________________________________________________________________
Victor Palmaer 9A


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards