Direktlänk till inlägg 11 september 2008

7 korta om islam

Av Ricardo E - 11 september 2008 15:33

Islam = lydnad och underkastelse

Muslim= den som lyder och underkastar sig

Allah = Gud

Grundtankar • Det finns ingen Gud utom Gud… ( trosbekännelsen)

• Gud är en. Han är barmhärtig och allsmäktig.

• Gud har skapat världen och därmed också människan och för att leva rätt måstemänniskorna veta vad Gud vill och följa hans vilja. De måste alltså ha rätt tro ochhandla rätt.

• Alla de som Judendomen och Kristendomen anser vara profeter räknas också somprofeter i Islam t.ex Jesus.•

 Islam är den ursprungliga , naturliga religionen och den har alltid funnits fast denfullkomnades först genom Muhammed. Alla föds som muslimer oavsett var de födseller inom vilken religion.

Sharia = Vägen = lagen• Att följa vägen är att leva rätt , ha rätt tro och kunna handla efter densamma.•

 När en människa följer Guds vilja blir världen bättre.

• Islam betyder lydnad men det är en lydnad som bygger på kärlek och förtroende.

Ordet Islam är släkt med ordet salam som betyder fred.•

 Livet som muslim sammanfattas i de fem grundpelarna:

1. Trosbekännelsen

2. bönen

3. fastan

4. vallfärden

5. allmosan

• Det är inget tvång att följa det ovanstående utan en hjälp att utveckla sin tro. De skallbara följas av dem som är i stånd att göra det.

• Gud kräver inget omöjligt av människorna. Gud är barmhärtig och han förlåter allasom ångrar sina fel.

 Koranen

• Koranen är Islams heliga bok och betyder lösning.

• I koranen finns Guds vilja förklarad.

• Koranen är skriven på arabiska men det är svårt att förstå den utan hjälp

• Koranen kallas ibland ” vår skapares handbok”.

• Är uppdelad i 114 kapitel som kallas suror.• Varje sura består av ett antal verser ( ayat = tecken)•

 Hela texten är uppdelad i 30 lika stora delar eller 7 lika stora dalar. Detta för att manskall kunna läsa var dag under en månad eller var dag under en vecka.                

Historik

 5 – 600 evt. I Sydarabien blomstrar högkulturen som går under 542.I Nordarabien råder flera olika beduinkulturer men det finns även flera judiskaoch kristna stammar.

570 evt. Föds Muhammed i Mekka. Han är föräldralös och uppfostras av en farbror.Han får jobb hos den rika änkan Khadidja som karavanförare och han gifter sigmed henne och blev på så sett en förmögen man. De får ett överlevande barn ,en dotter som heter Fatima.

610 – 622 Han var en man som grubblade mycket och gärna över religiösa frågor. Undermånaden Ramadan vart år gick han ut i öknen för att bo ensam i en grotta vidberget Hira utanför Mekka. Där fick han uppenbarelser från ängeln Gabriel somtalade om för honom att Muhammen var guds sändebud och utsedd till Gudsprofet. Dessa uppenbarelser fortsatte sedan under hela Muhammeds liv. Ochuppenbarelserna skrevs ner och finns idag i Koranen.Mekka var på denna tiden ett religiöst centrum där man dyrkade många Gudar.Detta gillade inte Muhammed som var monoteist och ville att endast Abrahamsoch Ismaels Gud skulle dyrkas.Han kom i konflikt med ledarna och var tvungen att lämna staden år 622 ochutvandra till staden Jatrib som döptes om till Medina. I och med utvandringen såbörjar den arabiska tideräkningen med år 1.622 – 630 I Medina började Islam att utformas som en egen religion.Muhammed hade problem med att han inte blev accepterade av Judarna sominte såg honom som en profet. Då judarna bad var de vända mot Jerusalem dåkonflikten blev värre så uppmanade Muhammed muslimerna att vända sig motMekka.Muhammed ansågs vara en klok ledare både politiskt, militärisk och religiöst.Samhället blev ett föredöme då det styrdes genom regler och föreskrifter somuppenbarades genom koranen. Kvinnorna fick en bättre ställning. Tjuveri ochstridigheter minskade.630 Muhammed intar Mekka med hjälp av 10 000 män utan nästan någon strid alls.Flera arabiska stammar ansluter sig till Islam.632 Muhammed dör och begravs i en Moske i Medina. Då omfattar den muslimskastaten i stort sett hela den Arabiska halvön.Precis innan han dör gör han en vallfärd till Mekka . Muhammed bara inteförmedlade Koranen han var också ”den levande Koranen”Muhammeds efterträdare kallas Kalifer. De bestämde över religionen men var också politiskaoch militära ledare. Läran Och Väldet spred sig snabbt och100 år efter Muhammeds dödomfattade det hela norra Afrika nästan hela Spanien och delar av Frankrike. Österut såsträckte sig väldet ända bort till Indien.Bokens folk fick tillåtelse att utöva sina religioner och hålla gudstjänster under de 1300 årsom väldet höll i sig.             

Fatima

Fatima var dotter till Muhammed och Khadidja. Hon var det enda överlevande barnet och ärdärför viktig inom Islam som förebild och ideal för många muslimska kvinnor och feminister.Symbolen Fatimas hand är en amulett som skyddar mot onda krafter. 


Sunni och Shia

Efter Muhammeds död valde några av hans kamrater Abu Bakr att leda samfundet. Andratrodde att profeten hade velat ha Ali, sin kusin och svärson, som efterträdare. De som tycktedetta blev kända som Shi´at Ali ( Alis parti) sedan förkortat Shia.De andra blev kända som Ahl-as-sunna-wa-l- ljma ( människor av profetens tradition ochsamförstånd) Sunnier.En splittring ägde rum i slutet av 600-talet.Sunni tyckte inte att kalifatet skulle tillfalla profetens släkt eller gå i arv.Shia ansåg att Muhammeds släktingar hade ärvt det andliga och politiska ledarskapet församfundet.Ca 90% av Muslimerna tillhör Sunni resten Shia och dessa finns framför allt i Iran och delarav Irak. Deras religiösa ledare kallas Mulla medan den främsta titeln är ayatolla.Kriget mellan Irak och Iran på 1980 talet hade till en del sin grund i de religiösamotsättningarna. 


De fem grundpelarna De fem grundpelarna bär upp islam 

1. Trosbekännelsen : La ilaha il Allah. Muhammad rasul Illah =Det finns ingen gudutom Gud. Muhammed är hans profet.Det står för monoteism och att inte se Muhammed som den som förmedlade Guds ordär otro och otacksamhet. 

2. Bönen: Fem gånger kallas det till bön. Tidpunkten bestäms av solens gång. Man kanbe var som helst och bönen går till på samma sätt varje gång. Innan bönen tvättar manhänderna, underarmar, ansiktet och fötterna. Rörelserna understryker att människan ärunderlägsen Gud. Under bönen skall man vara vänd mot Kaba i Mekka. Det finnssärskilda saiter på internet där tiderna för bön står uppskrivna. 

3. Allmosan: Koranen säger att man skall hjälpa den som behöver hjälp. I fleramuslimska länder ger man 2,5 % av sin förmögenhet men många ger mer än så. 

4. Fastan: Fastan infaller under månaden Ramadan. Alla fastar från solen går upp tillden går ner. Då skall man inte varken äta eller dricka någonting. 

5. Vallfärden: Minst en gång under sitt liv bör varje muslim resa till Mekka. I Mekkaskall de vandra sju gånger runt Kaba och de som kan försöker komma nära för att röravid och ev kyssa den svarta stenen som fallit från himlen. Kaba är en svart byggnaddrapererad i svart tyg. Man mässar ” Allah jag har besvarat din kallelse och kommit.Det är ca 1,5 muslimer där under den månaden som pilgrimsfärden äger rum. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards