Direktlänk till inlägg 8 februari 2010

tisdags Bloggning handlar om... (7b + 7a)

Av Ricardo E - 8 februari 2010 17:25

hej igen! Tisdags bloggning handlar om Kristendomen!

a. arbetet är INDIVIDUELLT

b. glöm inte att skriva ditt namn + klass

c. glöm inte att skriva "spam koden"


LYCKA TILL!


Frågor

Svara på nedanstående frågor när du läst igenom hela avsnittet [sid 124-129 och 222-225]

Svara aldrig bara ja eller nej på en fråga. Var god ooch motivera alltid dina svar.


1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?


2.  Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.


3. vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen?




vill du tillbaka till Schoolsoft? klicka här


mvh: ricardo


Copyright MMX VRS-SO BLOGG

 
 
Ingen bild

Sara Wikström 7B

9 februari 2010 11:22

1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?
SVAR: Jag har nog inte så mycket att ta för men förr i tiden så var ju kvinnorna inte lika mycket värda och då så kanske män tycker att det var fel att kvinnor ska få göra en så helig sak. Jag tycker att det är HELT FEL! Kvinnorna kan ju lika gärna vara präster och allt annat en man kan vara! Jag är väldigt mycket för det. Kvinnor var ju som sagt väldigt mycket mindre värda och jag tycker att det är bra att de (om de ens fick) fick göra en så helig sak.
Så svaret på den frågan är: Jag är för det!!!

2. Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.
SVAR: Det är fortfarande många som går till kyrkan här i Sverige i modern tid. Det är 150 000 Svenskar som går till kyrkan varje söndagsförmiddag och den siffran dubblas nästan om man tänker på andra saker de har i kyrkan. Som konserter och andra "nöjen" som spelas upp i kyrkan. Ordet kyrka är ett ord som varje svensk vet vad det betyder bara för att det är ju "guds hus" för oss och många svenskar är kristna. Kristendomen är den största religionen i Sverige. Själv är jag inte så flitig på att gå i kyrkan.. Jag känner inte så många som gör det och jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på att det var så många som fortfarande gör det. Förr i tiden var man ju tvungen att gå i kyrkan varje söndag.

3. Vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen?
SVAR: Alla fick gå med i Kristendomen. Det spelade ingen roll vilken färg deras hud var, om de va rika eller fattiga eller om de va män eller kvinnor. Därför kände sig många välkomna och såg Kristendomen som något bra. Det som jag tror lockade andra än fattiga till kristendomen kan ha varit att de inte var så strängt, det fanns inte så många stränga regler.

 
Ingen bild

Viktoria 7B

9 februari 2010 11:24

1. Motiveringar MOT att en kvinna får bli präst är att i alla år har kvinnor betraktats som mindre värda och de har inte ansetts vara så mycket att ha och eftersom en religion präglas långt bak i tiden sitter väl de "reglerna" kvar på något sätt och räknas som en av religionens regler. Dessutom står det inte någonstans i Bibeln att en kvinna får vara präst. Paulus skriver också att kvinnorna ska vara tysta under de kristna gudstjänsterna och sammankomsterna. Om kvinnor inte får prata under gudstjänsterna, då kan prästen ju inte vara kvinna eftersom prästen är den som talar mest? Allt i Bibeln pekar på att kvinnor INTE får vara präster, då kan man ju inte helt plötsligt ändra sig?
Motiveringarna FÖR att en kvinna får bli präst är att förr i tiden fick ju inte kvinnor vara präster, men då var ju kvinnorna också förtryckta. Nu är kvinnor inte förtryckta längre, borde inte kvinnor få vara präster då också? Nu för tiden är alla individer lika mycket värda, oavsett kön, ålder m.m Alla har samma rättigheter och alla får jobba med alla jobb. Visst, det kanske finns jobb som är typiska för ett kön, t.ex sjuksköterska, det är ju ett typiskt kvinnojobb, men män får ändå jobba med det om de vill. Vissa kanske tycker att präst är ett typiskt mansjobb, men om män får jobba som sjuksköterskor, borde inte kvinnor få jobba som präster då?
2. En kristen har haft kyrkan med sig ända från födseln till döden. Man döps, konfirmeras, gifter sig och begravs i kyrkan. Dessutom går många också på gudstjänster. Personligen är kyrkan inte så viktig för just mig, men för många trogna kristna har den självklart stor betydelse. Det är ju en stor del i religionen. Det är där man får kontakt med Gud och för det mesta händer det bara roliga och festliga saker där (förutom begravning). Man brukar också filma gudstjänster och sända på TV. Eftersom folk har som jobb att vistas i kyrkan nästan hela dagarna, är den inte väldigt viktig då? Svenska kyrkan är väldigt ”fri” och alla är välkomna där.
3. Det var främst fattiga som var anhängare till Kristendomen. Det kan bero på att inom Kristendomen anses alla var lika mycket värda och alla får vara en del av religionen. Kristendomen går ut på att vara en god människa och leva som Gud vill och för det behöver man inte direkt vara rik. Självklart utvecklades ju Kristendomen till att bli en religion där prästerna roffade åt sig mycket pengar och man kunde betala för att få ett "avlatsbrev" (ett brev som gjorde att alla ens synder blev förlåtna). Men från början var det en religion som lockade främst de fattiga. Judarna (som var fattiga) lockades också till Kristendomen eftersom Jesus var jude. Alltså, de fattiga lockades till Kristendomen för att där var alla lika mycket värda och ingen var förtryckt på något vis.

 
Ingen bild

Alina 7B

9 februari 2010 11:24

1. Kvinnor på den tiden fanns, enligt männen, endast till för att ta hand om barn och hushåll, samt laga mat till familjen. Att en kvinna skulle vara präst hände aldrig. Det var männens sak att predika och ta hand om kyrkan och Guds budskap. Jag tycker att det bara är larvigt, både män och kvinnor är fullt kapabla till att vara präst. Men på den tiden var det stor skillnad mellan män och kvinnor.

2. Det är fortfarande nånga som går till kyrkan på gudstjänster. Det är många barn som döps i kyrkan. Ungdomar som konfirmerar sig. Par som gifter sig. Begravningar som sker i kyrkan. Allt detta har pågått så länge någon kan minnas, och jag tror att kyrkan alltid kommer att ha stor betydelse för kristna. Samma sak med synagogan för judarna.

3. Jag tror att främst fattiga lockades till kristendomen p.g.a att alla var välkomna, och att alla var jämlikar inför Gud. Det lockade kvinnor och fattiga, innan kristendomen var det endast rika, välbärgade män som fick vara med på festligheter. Slavarna och kvinnor fick stanna hemma. Fler och fler blev kristna, och även rikare människor blev kristna, trots mycket misstankar kring kristendomen. Jag tycker att det var bra när kristendomen "skapades", för slavar och kvinnor fann trygghet, gemenskap och glädje inom kristendomen. Under gudstjänster var det någon som läste en text, och sedan åt alla mat och pratade tillsammans. Det var ju främst det som höll kristendomen vid liv under förföljelser och annat, gemenskapen och tryggheten tillsammans.

 
Ingen bild

Gustaf Frykman 7b

9 februari 2010 11:25

1. I Rom så var killarna mer värda en tjejerna så tjejerna f
fick inte vara präster. För att killarna i Rom var mer värda för att killarna var starkare och bättre tyckte dom.

2. För att alla nästan i här är Kristena. Men alla tror inte på det. Men många går till kyrkan. Och för att många kyrkor är från ca 1800-talet.

3. För de fattiga har samma rätt som de rika för vi är bara människor och alla är lika enligt Kristendomen.

 
Ingen bild

martin b 7b

9 februari 2010 11:26

1. Männen tycker kanske att kvinnor har för svag makt och att männen är starkare. männen har alltid haft mer makt än kvinnor och det sitter i det hela. eftersom jesus var en man så kanske bara män får vara präster.

2. folk har fortfarande stark tro på gud och därför går de i kyrkan för att skapa en gemenskap med alla andra troende. de tror att gud skapade världen och därför följer de guds ord.

3. Inom kristendomen behandlas alla lika och det är inte en sån religon som man ber varje dag och har speciela regler. Kristendomen är den största relionen av alla. om man är kristen så är man väldigt fri och göra vad man vill.

 
Ingen bild

Ida 7 b

9 februari 2010 11:26

1. En motivering som Emostödjer kvinliga präster är att vem som helst borde få framföram Guds ord till folket. Maria var ju en viktig kvinna för Jesus, alltså även för kristendomen. Kvinnor är lika mycket värda som männen inom kristendomen, även fast de kanske inte synts lika mycket i det förflutna. Om en kvinna vill framföra Guds och hans anhängares ord, skall hon få göra det!
Emot; Kvinnorna har varit mer undanskymda under mycket länge, så man vill kanske inte göra något form av uppror med att ha en kvinlig präst. Nu för tiden finns de mängder med kvinliga präster och de flesta är precis lika bra som de manliga kollegorna!


2. Fortfarande har man kvar många högtider som förts in i landet, med hjälp av kristendomen. Om man förbjöd Kristendomen skulle julen se helt annorlunda ut, eftersom att många går i kyrkan då och det firas ju framför allt till minne av Jesus födelse. Samma sak med påsk. Många barn konfirmeras i kristna kyrkor i sverige. De flesta går på läger i flera veckor och de lär känna många nya människor på det sättet. Begravningar sker ju i kyrkor, om man tog bort kyrkan skulle det nog inte blivit lika högtidligt och fint när man lämnar den döde. Liknande med dop och giftemål. Många tror ju väldigt mycket på kristendomen, och andra tror mindre, men den är fortfarande viktig, den påverkar oss alla väldigt mycket.

3. De fattiga lockades nog till kristendomen eftersom att den inte var en sträng religion. Man fick vara mer öppen än i andra religioner, och man fick säga och tycka mer "fritt". Det var inget hot om att inte komma till paradiset, bara men trodde på Gud så var allt okej. Det berättades att livet man levde bara var böjan på ett bättre liv i paradiset, där man inte behövde slita. Många kände nog samband med Gud och Jesus, och alla kände sig värdefulla. Alla var välkomna in i kristendomen.

 
Ingen bild

alex 7b

9 februari 2010 11:28

1. gud är en stor betydelse för kristendomen och han är kille och de har alltid varit en kille så då vill ingen att traditionen ska brytas. killar har en mer betydelse än kvinnor, för att de var starkare mer makt pga av styrkan och det är de som är ute och jagar och därför behöver de mer mat, mer dryck osv.
2.det finns ju fortfarande kristna kvar i sverige inte direkt så de har dött ut. de slutar aldrig tro på gud så då går de till kyrkan och tror med fler än bara sig själv och bildar en gemenskap.
3. i kristendomen har de fattiga lika stark betydelse som de rika. de får vara i kyrkan hur mycket som de vill. de har speciella regler i kristendomen.gud och adam och eva gjorde världen därför så är alla kristna följande med hans ord.

 
Ingen bild

Erik Sederowsky 7b

9 februari 2010 11:29

1.Det var så i rom att man inte fick vara i kyrkan om man var kvinna. Kvinnan har också alltid varit av mindre värde än mannen.
2.Kyrkan är ett ställe ditt vi kan komma för att tro. Vi i sverige är ganska religösa. Människor har alltid velat tro på en religon under dåliga tider.
3.Man skulle vara tillsammans under denna religon man fick drömmar om ett paradis efter döden. De kristna lurade också de fattiga med pengar och mat.

 
Ingen bild

Erik wikse

9 februari 2010 11:29

1.emot är för att tradionelt så tycker kyrkan att kvinnan är av ondo och bör undvikas på grund av att Eva lurade Adam att äta äpplet.För är att vi är jämstälda idag och kvinnor kan ha samma jobb som män.
2.Vi går fortfarande till kyrkan ibland och konfimeras,döps och begravs i kyrkan.Vi går också till kyrkan på besök med skolan och får en barnbibel när man är liten.
3.Fattiga blev lockade av evigt liv i paradiset efter döden och att det inte var så många speciela krav för att bli kristen.Det enda var att be och inte leva syndigt.

 
Ingen bild

Tom 7B

9 februari 2010 11:31

1. Jag ser ingen anledning för att kvinnor inte ska få vara präster här är två andledningar. Kristendomen säger ju att alla är människor är värdefulla. Det finns ju även nunnor som ägnar sitt liv till gud så värför ska kvinnor inte få ägna sitt liv till gud genom att vara präst?

2. Kyrkan håller bröllop, begravningar, konfirmationer och dop det är fyra viktiga delar i en svensks liv det är ett stort
bevis på kyrkans roll i Sverige.

3. Enligt den kristna tron så är alla människor värdefulla och den säger att alla ska hjälpa varandra. För nåra var lötet om en plats vid gud i paradiset tillräkligt för folk att börja tro. I nutid så söker även några sig till kristendomen för mål och mening.

 
Ingen bild

Tarek 7B

9 februari 2010 11:32

1. Motiveringarna till att kvinnor inte får vara präster är följande:

Kvinnor är väldigt lågt "rankade" i dåtidens samhälle. Om en kvinne arbetate med samma jobb som men man (vilket inte var alls troligt, därför att dom som sagt är lågt rankade) så skulle kvinnan ha en betydligt lägre lön. Alltså tycker folket att en kvinna inte ska kunna föra en stark koppling mellan Gud och Prästen. Min egna åsikt är att kvinnor ska vara minst lika högt rankade som männen. Jag kan inte hitta någon anledning som stöder könsdiskriminering, alltså är jag emot det. I nutiden är dom lika högt rankade tror jag, kanske en liten, liten skillnad.

2. Exempel på ting som visar den betydelsefulla rollen som kyrkan spelar:

Kyrkan är med genom hela livet, oftast vare sig om man är kristen eller inte. Man döps som nyfödd. Som ungdom konfimerar man sig. Man har ofta bröllopet i kyrkan och man begravs kyrkligt. Alltså följer den en (oftast) kristen människa som sagt genom hela livet, från födslen till döden. 180 000 människor går till kyrkan varje dag, och den har över 4000 anställda.

3. Anledningar som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen:

Det var många som anslöt sig till Kristendomen eftersom den gav hopp till många och tro. Kristendomen sade också att alla skulle vara lika mycket värda men det var inte många som levde upp till.

 
Ingen bild

Ebba 7b

9 februari 2010 11:33

Fråga 1: FÖR:1, kristendommen är en religion för alla. både män och kvinnor ska ha rätten att predika och utöva kristendommen.
2, Gud skapade både män och kvinnor lika, så alltså borde de båda kunna vara präster.
MOT: 1, det är tradition att män ska vara präster.

Fråga 2: i svenska kyrkan passerar livet. man döps, konfimeras, gifter sig och bergravs i kyrkan. det är viktiga moment i livet som spelar stor roll och på så sett har kyrkan en viktig roll i sverige. kyrkan kan också ha stor inblandning när det gäller moraliska saker som att homosexuella ska få gifta sig. Kyrkan representerar guds hus och det är många som söker sig till kyrkan i hopp om tröst.

3 Fråga: kristendommen gav många fattiga tröst i svåra tider. guds ord var ju att bara man trodde på gud skulle det vänta ett paradis i himmelen. jesus hade left ett fattigt liv men han var lycklig, så det var något som de fattiga också kunde "uppnå". det fanns inte många regler och inte heller många högtider, som det tex fanns i judendommen. inte heller tog gud ut skatt, som rommarnas härskare tog.

 
Ingen bild

Emma S 7 b

9 februari 2010 11:33

1.Bara för att man e kvinna så ska inte det betyda att man inte får göra vissa saker, som att inte få vara präst.
män kanske tyckte att dem var starkare och kunde mer än kvinnor men så är det ju inte!
som tur är så finns det "kvinno präster" i nutiden
2.Svenska kyrkan spelar nog mycket roll för dem kristna svenskarna, jag tror att det är för att den hjälper väldigt mycket som svältande barn, sjukvård, undervisning m.m
3.Är inte riktigt helt säker, men kanske för att den kristna religionen är väldigt trogen och snäll och om man tror på gud och jesus så borde man vara kristen men det är ju inte bara kristendomen som tror på gud och jesus dock!

 
Ingen bild

kristina 7b

9 februari 2010 11:34

1. Dom som inte ville ha kvinnliga präster hade säkert en andledning. Det var kanske för att påven var en man och då ville man också ha manliga präster elr så kanske dom ville att kvinnorna skulle vara nunnor. Inte präster. På den tiden var det kanske inte lika jämnställt mellan kvinnor och män som idag. Männen tyckte kanske att kvinnorna var inte lika bra utbildade och kunniga som männen. Själv tycker jag absolut att kvinnor skulle få vara präster. För att kvinnor ska ju få ha samma rätt som män.

2.För att där delar man många av livets stora stunder. Där gifter sig folk, dem döps och dom begravs. Vissa konfimeras.Där håller präster gudstjänster varje söndag och då samlas 150 000 svenskar runt om i Sverige som vill dela gemenskap med gud. Kyrkan är en stor och betydelsefull gemenskap.

3. Dess budskap. I kristendomen var alla välkomna. Fattiga som rika. Där kände sig alla värdefulla och alla hjälpte varandra. Kristendomen lovade evigt liv i Guds paradis och det lockade många.

 
Ingen bild

Simon Eliasson 7b

9 februari 2010 11:34

1 Ska kvinnor få vara präster?. För eller emot.

Jag tycker att kvinnor borde fått vara präster för att, vad är skillnaden mellan en man och en kvinna när det gäller att få kontakt med gud. Det finns ingen fakta som säger att bara män kan få kontakt med gud, jag kan inte komma på en enda anledning till varför kvinnor inte skulle få bli präster. Därför så tycker jag att det var riktigt dåligt att kvinnor inte fick bli präster. Men tyvärr så på den tiden fick kvinnor inte bli präster för att man ansåg att kvinnor inte var lika dugliga, man tyckte alltså att kvinnor var sämre än män.

2 Några exempel på att kyrkan är betydelse full i Sverige:

Det finns ca 150 000 kristna som går till kyrkan varje söndag.
Nästan all som gifter sig gör det genom kyrkan.
De flest som föds döps.
Väldigt många ungdomar konfimerar sig.
Tron på jesus ger många människor något att tro på.
När någon döps så får de ofta en "kyrklig begravning"
Det finns musikgudstjänster,symöten,körer,ungdomssamlingar,musikgrupper,mm. Många av dem här drivs av de svenska kyrkan, kyrkan är en plats man kan bekänna sina synder.

3 Anledningar till varför folk anslöt sig till kristendomen.

Många anslöt sig till kristendomen framför allt för att den lockade med saker som t.ex ,att alla var välkomna,man fick ett andra liv efter döden, framför all så anslöt sig fattiga för att i kristendomen kunde de känna sig värdefulla när alla hjälpte varandra.

 
Ingen bild

minda 7B

9 februari 2010 11:35

1: Emot: det som ja tycker kanske kan vara emot att kvinnor inte ska få vara präst ( män kan det också handla om) är att kanske uyppfattar saker och ting anorlunda än män gör och att kvinnorna kanske inte har samma utbildningar som männenb har, så kvinnorna kanske kan uppfatta det på nått annat sätt för dom inte har lärt sig samma grejer som männen har.
För: jag tycker att kvinbnor ska få vara präst för dom kan ju också ha samma uppfattningar och seriös het som männen har. Kvinnorna kan ju också gå ner i djupet på kristendomen som männen kan och ta reda på samma mängd som männen kan.


2:För att folk kanske har tradisioner att döpa,gift sig och bli bergrav i kryrkor. Folk kanske har en stor tron på på gud och bibeln som dom vill fortsätta tro på så dom går till kyrkn varje söndag och lyssnar på en präst som berättar om kristendomen.Kyrkorna vill kanske också vara en öppen plats som dom som vill få svar från gud kan gå in i kyrkorna och försöka få sinna svar.

3:Det tror ja inte det var så jobbigt för att dom hade sin tro och det inte kostar pengar att gå till kyskan och be till gud och ha sin tro. Det kostar inget att ha sin tro innom kristendomen.Dom fattiga kanske inte fick lika mycket heder som dom rika men dom kunde fortfarande ha samma tro

 
Ingen bild

Elsa Scilla :D

9 februari 2010 11:37

Fråga 1: Förr tyckte man att kvinnor var mindre värda. Man tyckte också att de dumma och de var endast bra för hushållsarbete. Om jag hade varit en kvinna förr i tiden hade jag tyckt att de var normalt. Jag hade antagligen inte tyckt det hade varit så konstigt för då visste man inget bättre. men nu vet man att kivinnor och män är lika smarta och värda. Då hade jag inte tyckt att kvinnor ska vara präster men idag hade jag tyckt att det är klart att det ska finnas kvinnliga präster också.

fråga 2: Kyrkan spelar stor roll för Sverige om man är troende men också om man inte är troende. Om Man är troende kan man gå till gudstjänsten på söndagar. Det finns alltid kyrkor i närheten. Man pratar ofta om biblen i skolan. Man kan döpas i kyrkan, man kan konfimeras i kyrkan, man kan gifta sig i kyrkan och man kan få en kyrklig begravning. Kyrkan har en väldigt stor betydelse i stunde för glädje och sorg. Många går till kyrkan för att be eller för att tänka/prata med någon som har dött.
Svar 3: Jag tror att det som lockade folket till kristendomen var för att hos de kristna var alla välkommna och för att de hjälpte varandra och alla kände sig värdefulla. Kristendomen lovade och så ett evigt liv i guds paradis. Jag tror också att de valde kristendomen för friheten, för att de inte behövde vara så troende om de inte skulle vilja det. Jag vet att om jag skulle behöva välja en religon skulle jag välja kristendomen för att man inte behöver vara så troende om man inte vill.

 
Ingen bild

Alva Jonerot 7b

9 februari 2010 11:37

Hejsan ricardo, här kommer mina svar:

1. Jag tycker det är fel att inte kvionnor fick vara präster på den tiden, jag är glad att vi på den är tiden har förstått att det inte bara män som kan vara präster.
Jag tror att anledningarna kan vara att många tycker en gudtjänst ska hållas av en man. De flesta tror kanske att en man har mer makt och att han kan mer då. Kvinnorna hade inte så bra utbildning till det på den tiden det kan ha påverkat. Jag tror också att det kan vara för att missionären Paulus hade ett bra sätt att lära ut och eftersom Paulus var en man så går det i arv så tror man att det måste var exakt lika dant som det var förr. Men som tur är det inte så i nutiden.

2. Det är många i Sverige som går i kyrkan och det alla har sin egna tro, alla har därför sina olika betydelser. Det kan vara att dem tror på Gud, och att om de inte går i kyrkan så kanske de tror att Gud kommer straffa dem. Det kan också vara så att alla i sin släkt har gått i kyrkan och därför måste man också göra det. Jag har inegn aning eftersom alla gör som de vill och de tror på det dem vill.

3. Jag tror att det är så här: Kristendomen har en stor betydelse i alla i religioner. I kristendomen var också alla välkomna. Eftersom de fattiga i Romarriket också ville känna sig rika och mäktiga så visste de att i kristendomen var alla välkomna och då kunde de också få känna sig värdefulla.
Eftersom de rika då blev lite fundersama förfölje dem kristendomen.

 
Ingen bild

Otto 7B

9 februari 2010 11:37

1. jag tycker inte att det finns några nackdelar med att kvinnor ska få vara präster, men däremot finns det män som tror att kvinnor inte skulle klara av den uppgiften. Och det tycker jag är dåligt jag tycker att kvinnor sak vara lika mycket värda som män!
2. Kyrkan spelar jättestor roll för det svenska folket för de trogna och inte lika trogna: för det är så att de riktigt trogna kristna går i kyrkan varje söndag och på viktiga högtider, det kanske de inte lika trogna kristna gör men de döper sig, de konfirmerar sig, de gifter sig och begravs. Men det finns också kristna som inte konfirmerar sig de kallas för ateister.
3. De fattiga lockades till kristendomen för att vårat budskap är att alla är välkomna.
Otto 7B

 
Ingen bild

adam sahlstromn 7b

9 februari 2010 11:38

1. jag tycker att kvinnor borde ha fått vara präster. Varför dem inte fick tror jag var för att dem blev aldrig utbildade till det och att just männen hade makten då. Kvinnorna tyckte man var mindre värda. När jag säger att dem aldrig blev utbildade menar jag att pojkarna fick lära sig läsa och skriva och fick en exakt utbildning för att bli präst.

2. Det har en stor betydelse för att många kristna högtider firar man där och det är den heliga byggnaden för kristendomen. kyrkan är där de kristna ber till gud, döper sig, firar bröllop, begravs, konfirmerar sig med mera.

3. Jag tror att många fattiga ville bli eller konvertera till kristendomen för att de kunde be till gud och be om bättre liv och i gentjänst leva i ärlighet och efter guds regler. De lockades också för att budskapet med kristendomen var att alla är välkomna

 
Ingen bild

LoUiSe von Perner 7B

9 februari 2010 11:38

1. Prästerna och Biskopar (manliga) påminner den kristna församlingen om kungar och stormän. Jag tror att de kristna inte vill ha kvinnor som präster och biskopar för att männen, som präster skall representera kungar och stormän. Kvinnorna däremot gör inte det. (min åsikt) jag tycker att kvinnor kan vara det, för att de kan representera andra saker, och det spelar ingen roll om man är man eller kvinna. bara man kan förmedla ut i den kristna församlingen. jag tycker kvinnorna "för" var att det var de som jobbade mest förr och de kan berätta med mer inlevelse.

2. Konstantin bestämde att de kristna inte fick förföljas, istället byggde han kristna kyrkor till de. t.ex Peterskyrkan i Rom. det var en händelse tycker jag att de var förföljda.
den kristna kyrkan var alltid en plats för folket att gå när de behövde berätta sina synder. det var en plats där de hade vacker sång och musik. i den kristna kyrkan så firar de olika högtide och nattvarder. Där kan man gå och "prata" med Gud. man döper sig där, begravs, vigs och konfirmerar sig där.

3. kristendomen ansågs som en riktning inom judendomen. i kristendomen så är alla tillsammans. de är en religions samling. deras tro och högtider lockar fram människor. Alla i kristendomen kände sig värdefulla och det hjälpte varandra. Andra lockade av att kristendomen lovade evigt liv i Guds paradis.

(min tolkning om frågorna)

 
Ingen bild

Sara J Klass; 7B

9 februari 2010 11:40

1. Förr var männen de "viktigaste", kvinnan var nästan som en ägodel för dem som städade husållet och passade barnen. Men männnen skulle arbeta, tjäna pengar
kanske är det därför man var emot för kvinnliga präster för att man ville att de skulle ta hand om hushållet och inte arbeta. Jag tycker personligen att det inte spelar någon större roll om det är en kvinnlig eller en manlig präst. Alla är ju lika mycket värda. Kvinnor och män beskriver på olika sätt, personligen tycker jag att kvinnorna kan berätta med mer detaljer, medans många män gör det mera kortfattat.

2. Här i Sverige har kyrkan fortfarande en stor betydelse. Man döper sig där, konfirmeras, begravs, vigs. Gudstjänster hålls regelbundet och under dem brukar man bland annat sjunga, läsa ur bibeln mm.

3. Jag tror att människor lockades till kristendomen framförallt pågrund av tron, budskapet och att alla var lika mycket värda. Det spelade ingen roll inom kristendomen om man var rik eller fattig, man kunde leva enkelt och fattigt men ändå vara och leva lyckligt.

 
Ingen bild

Yasmine 7B

9 februari 2010 11:42

1. Jag tycker att kvinnorna kan få vara präster för det tror på gud och kvinnor.Men biskoparna tycker inte att dem ska vara präster för dem är inte lika mycket värda som menen. 2. Det är viktigt att gifta sig och böpa barnen för alla tycker det.

 
Ingen bild

Theodor Kant 7b

9 februari 2010 11:44

1. Det har varit så att kvinorn har varit nästan alltid varit andra klassens medborgare och därför kan inte kvinnor få samma utbildning och därför har dom inte varit präster.

2. Människor har alltid vellat ah en tro i dåliga och bra tider. För när det har varit dåliga tider har man alltid trott att imorn kommer det bli bättre och i bra tider prisade man gud för han var barmhärtig.

3. Det var gemesamheten kan varit en sak och man ska alltid enligt kristendomen ska man hjälpa varandra för det var det Jesus gjorde han hjälpte dom fattiga.

 
Ingen bild

Astrid 7B

9 februari 2010 11:44

1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?

Det finns först och främst inga direkt klara förklaringar till varför kvinnor inte ska få vara präster. En anledning som e för är att inom den kristna tron ska vem som helst få tro och föra den vidare ( både kvinna så som man).

En anledning till att kvinnor inte fick vara präster är det som man pratar väldigt mycket om och det är diskriminering. Att männen är med värda än kvinnorna. På grund av det har också kvinnor kommit lite i skym undan. Nu på senare tid finns det ju båda kvinliga och manliga präster men majoriteten är män.

2. Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.

Kyrkan har och och har alltid haft en mycket betydelse full roll i Sverige och i övriga världen. Efter som att 25 % av världens befolkning är kristna har det stor inflytande i världen genom att de utger en stor och betydelsefull gemenskap.

Den största anledningen till att kyrkan spelar en så stor roll i samhället är att tron är mycket viktig för många människor. Vissa kanske inte visar det i vardagen men går i kyrkan i smyg för att just tron har en betydelsefull roll i dens liv och alla livets stunder av glädje, sorg och fest. Alla som är kristna har oftast firat eller sörgt i kyrkan. Till exempel döps många barn, många ungdomar konfirmeras, brudpar vigs och avlidna får en kyrklig begravning i just kyrkan. Kyrkan har också utvecklats väldigt mycket genom åren men till exempel gustjänsterna följer ungefär samma mönster. I kyrkan finns då bland annat musikgudstjänster, körer, symöten, ungdomssamlingar och musikgrupper.


3. Vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen?
Det finn såklart som på de övriga frågorna många olika anledningar och det finns det också i livet.
Den största anledningen tror jag var att kristendomen var en fri religion. Man kunde ( och kan även idag) gå i kyrkan på gudstjänster men också genom föra de hemma. Vilket många fattiga gjorde.
En viktig punkt som den svenska kyrkan har, är att alla får och har möjlighet att gå i kyrkan. Vissa människor kan ju såklart inte ha möjligheten att komma till kyrkan, men alla är välkomna dit.

 
Ingen bild

Matilda 7B

9 februari 2010 11:48

1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?
För att vår värld är diskreminerande mot kvinnor. Kanske inte lika mycket idag som förr i tiden, men den är det. Kvinnor har alltid i hela historien varit sämre än män, fast så är det inte, alla är lika mycket värda enligt Gud också. Nu för tiden får kvinnor också vara präster, men för i tiden var det inte lika självklart. Idag är kvinnor präster även fast det finns dom som är emot det, vilket är helt konstigt, För en kvinna borde ju också ha rätten att framföra Guds ord. En sak kan också vara att präster alltid har haft det bättre ändet vanliga folket, de var mäktiga och en kvinna kunde inte vara mäktig och det har väl följt med i tiden.

2. Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.
Nästan alla livets stora högtider firas i kyrkan, dopet, konfermationen, giftemålet och begravningen. Väldigt många tror på Kristendomen och kyrkan är ett sätt att komma nära Gud. Varje söndag hålls ju fortfarande högmässor i landets kyrkor. Kyrkan är en del av vardagen egentligen,. Utan den skulle vi inte har dopet, konfermationen, bröllop, begravning, tron. Kyrkan är en viktig del. Många kan vända sig dit, de som vill tacka för deras bra liv, de som har de svårt mm.

3. vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen?
Kristendomen var och är en öppen religion, alla fick vara med,det var inte så att bara dom rika fick vara med. Man var välkommen och alla kände sig värdefulla. Många lockades också till Guds paradis, om man trodde på Gud så kom man till paradiset där man fick evigt liv. Det liv som de levde nu för bara ett förberedelserna sedan skulle man komma till paradiset. Man behövde inte vara rik bara man gjorde det rätta var man välkommen.

 
Ingen bild

Mikaela 7A

9 februari 2010 14:46

1. Jag tycker själv att kvinnor absolut ska få vara präster för att alla är ju lika mycket värda och om någon kvinna vill vara präst så ska hon få vara det, eftersom att alla kristna män som vill vara präst får det. En anledning emot att kvinnor inte skulle få vara präster är kanske att det alltid har varit män som är präster så vissa kanske tycker att det är bäst att inte ändra på någonting som varit detsamma i över 1800 år.
2. Kyrkan betyder fortfarande väldigt mycket för Sverige eftersom man måste ha något att tro på och vända sig till när livet är svårt. Därför finns kyrkan kvar, så folk kan be när dom behöver stöd.
3. Det som lockade fattiga till Kristendomen var att alla kände sig värda något och alla var välkomna. Dessutom så lovade Kristendomen evigt liv hos Gud i paradiset.

 
Ingen bild

Alexandra

9 februari 2010 14:48

1. Emot att kvinnor kan få bli präster kan t.ex vara askeser (som är en mycket religiös väg av kristendomen) som ogillar kvinnor just för att de ser kvinnor som frestelser till djävulen.

Mot att kvinnro kan få bli präster kan vara att jesus (alltså Gud i en mänsklig form) hade både kvinnliga och manliga vänner, alltså hade han ingenting emot dem, varför ska de då inte få bli präster?

2. Kyrkan används fortfarande mycket när man exempelvis döps, vigs, begravs och konfirmeras. det är också en plats dit många hemlösa kommer, just för att alla är välkomna.

3. Alla var välkomna till kristendomen och kyrkan, och om man trodde på jesus kom man till paradiset (himlen) och fick ett evigt liv efter döden. Man behövde altså inte vara rik eller ha en hög status.

 
Ingen bild

Daniel 7a

9 februari 2010 14:49

1¤. Den kristna kyrkan anser ibland att kvinnor är djävulens skapelser för att fresta männen till att synda.
Själv tycker jag att alla borde ha rätt att vara präster för att alla är lika mycket värda
2¤. Svenskakyrkan för ju bokföring på alla människor och Sverige tog ganska snabbt över kristendommen istället för asatroerna. I Sverige är det även ganska många som konfirmerar sig och väldigt många som döper sig
3¤. Att enligt kristendommen skulle man leva enkelt och man skulle inte ha så mycket saker. Kristendommen lockade även med evigt liv i paradiset.

Tack för mig =)

 
Ingen bild

Victor Z och Axel S

9 februari 2010 14:49

1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?

Svar: I Bibeln står det bara att det ska vara manliga präster
som ska föra vidare Guds ord...

2. Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.

Svar: 1 % av skatten går till Svenska Kyrkan och att kristna barn döper sig och konfirmerar sig. T.ex Lutherhjälpen
som hjälper andra fattiga länder mm.

3. Vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga, till Kristendomen?

Svar: Jesus levde fattigt under sin tid och därför tror de kristna att om man lever som honom är man en god kristen och kommer till himlen.

Tack för oss !!
Häsningar Axel S och VictorZ

 
Ingen bild

Filip Vargö 7a

9 februari 2010 14:49

1. Den kristna kyrkan anser att kvinnorna är skapade av djävulen själv, för att männen ska synda sig.
Jag tycker själv att det är orätt mot kvinnorna, de borde också få vara prästar.
2. Vissa firar högtider där och det finns många troende i sverige som går till kyrkan på söndagar.
3. Jesus sa att man skulle leva enkelt och inte äga så mycket, de lockade de fattiga. Kristendommen lockade folk genom ett viss del "evigt liv i paradiset"

 
Ingen bild

Clara och Sophie H 7a

9 februari 2010 14:51

1. Kvinnor var sexuellt frestande och då ansågs de vara onda. Därför fick de inte vara präster. Världen anser att det ska vara jämnställt mellan kvinnor och män. Om världen tycker det borde kanske också kyrkan vara med på det.
2. Man döper, konfirmerar, gifter och begraver sig. Kvinnor får vara präster. Många går på gudstjänst och ber.
3. Den stora orsaken var nog att man får ett bättre liv efter döden.
Tack o hej leverpastej! :P :D

 
Ingen bild

Cecilia - 7A

9 februari 2010 14:51

1 - för att man vill hålla kvar traditionen ochde katolska håller fast vid att bara män kan ta emot vigningens sakrament.
2. man konfirmerar sig när man är 14 för att bekräftar sin kristna tro. Vid dopet bekräftade man samma sak, att man ville vara en sann kristen.
3. Man vill känna sig trygg, att ha något att tro på och att ha något man kan vända sig till när man känner sig försvunnen, ensam osv så därför speciellt de fattiga lockades dit för att känna sig mer trygga.

 
Ingen bild

philip körmendi 7a

9 februari 2010 14:51

1.A: för att kvinnor och män är lika mycket värda. samma rättigheter.
B: jesus var ju man, alla påvar var ju män alla jesus lärojungar var ju män det kanske bara är tradition.

2. nästan alla barn döps i kyrkan och många par vigs i kyrkan. ungefär varje söndag i svenska kyrkan kommer ca 150 000 till kyrkan.

3. jesus levde i fattigdom, i kristna tron skulle man leva jämt,enkelt och fattigt. man sa ju också att alla skulle vara jämnlika och vissa rika trodde ju på det och levde på det sättet dom hette asketer.

 
Ingen bild

markus pettersson/fredrik taube 7.a

9 februari 2010 14:52

1. Emot. Det finns inga regler för att kvinor inte ska få vara präster.

För. alla män och kvinnor är lika värda.

2.I kyrkan döper man folk, man gifter sig, konfermerar sig, man har begravning.mm
Det är många som går till kyrkan vid högtider.

3.i andra religoner förr i tiden blev fattiga e e e dåligt e behandlade och då kom kristendomen som tar emot alla och visar att alla är lika mycket värda.

 
Ingen bild

uno 78

9 februari 2010 14:52

1 mot- män va präster i 1800 år varför kan de inte vara det i 200 år tillkan vissa tycka
medans andra tycker att kvinnor är sämre än män och att präster då va bättre präster
män ansågs vara bättre präster p.g.a sitt ledarskap
för- alla är lika för gud
jesus hade inget emot kvinnor varför ska hans lärjeungar/följeslagare vara det

2 i kyrkan har man många viktiga händelser som dopp, begravningar, komfirmasioner och man gifter sig. man har också gudstjänster och körer, möten

 
Ingen bild

Johan Elam 7A

9 februari 2010 14:52

1. Det har alltid varit så att männen har mer makt än kvinnor och man har alltid velat ha kvar den traditionen. Kvinnorna hade också inte lika bra utbildning på den tiden. Bara män kan ta emot vigningens sakrament.

2. Ett exempel är att några vill tro på något för att känna sig trygg. Ett annat är att 1% av skatten går till svenska kyrkan. När man är 14-15 år så kan man också konfirmera sig som är att man bekräftar sin kristna tro. Lutherhjälpen är svenska kyrkans organisation för hjälp vid svält och andra katastrofer i olika delar i världen. Varje år får man in runt 200 miljoner kronor och man får också internationellt bistånd.

3. Lockbetet var att om man trodde på kristendomen så var alla lika värda. Man hjälpte också varandra lite ekonomiskt. Jesus levde fattigt och många andra ville också leva fattigt som honom. Två exempel är Antonius och Simeon som levde fattigt nästan hela sina liv.

 
Ingen bild

Kristina 7a

9 februari 2010 14:52

1.För - Jag tycker att kvinnor borde få vara präster. Speciellt inom den kristna kyrkan säger man att alla är lika inför gud och då borde ju både kvinnor och män få vara kristna. Kvinnor har ofta lika bra argument som männen, men eftersom männen har en mer naturlig ledarroll är det lättare att man lyssnar på dem. Det berättas dessutom att Jesus hade många kvinnliga vänner så hans följeslagare borde inte behöva vara män. Mot- Männen har varit präster i mer än 1000 år. Det kan betyda att de är mer upplysta och kan mer om yrket att var präst. Eftersom kvinnorna inte har en lika självklar ledarroll kanske det kan vara svårare för kvinnor att leda större folkgrupper.

2. I kyrkan sker många av livets viktigaste händelser. Allt ifrån att livet börjar tills det tar slut. Du döps, konfirmeras, vigs och begravs i kyrkan. Kyrkan ger också hopp i dåliga tider då man behöver något att tro på. Det ger sammanhållning till den kristna församlingen när folket samlas och ber.

3. Inom kristendomen var alla lika mycket värda och alla var välkomna. Eftersom de fattiga inte fick var med i vissa församlingar gav kristendomen hopp om en ljusare framtid. Inom kristendomen kunde dessutom alla komma till himlen om man bara var en bra kristen och trodde på Jesus. Trodde man på Jesus blev man lovad en plats i himmelriket ( Guds rike ) och vilken fattig ville inte komma till paradiset?

 
Ingen bild

Philip.G och Wille.Wonka/William Jansson 7A

9 februari 2010 14:53

1. A) För att det är många som tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. B) För att bibeln skrevs när männen hade makten över kvinnorna.
2. Nästan alla barnen döps och många par vigs i kyrkan. C:a 150.000 personer går till kyrkan varje söndag.
3. Förr i tiden så hade inte de fattiga särskilt mycket att säga till om eftersom dem rika hade mycket mer makt och inflytande. Sedan kom kristendomen som sade att alla var lika mycket värda. Detta samt att kristendomen sade att alla skulle dömas efter döden, påverkade nog det fattigas inställning till den kristna tron mycket starkt.

 
Ingen bild

Melissa 7a

9 februari 2010 14:54

1. Jag själv är för att kvinnor kan bli präster. Jag tycker alla är lika mycket värda och alla har rätt till sitt drömjobb eller karriär. Dock kan jag förstå varför man tycker att kvinnor inte borde bli präster. Det kan till exempel bero på att män alltid varit präster i över 1000 år och så ska det förbli.
2.Kyrkan är mycket betydelsefull för kristna med tanke på att det är i kyrkan man ber och kan få stöd. Där kan kristna känna sig trygga och söka hjälp,vård med mera.
3. Vad som lockade fattiga till kristendomen var att i kristendomen var alla välkomna och dessutom lovade Gud ett evigt liv i paradiset om du var en trogen kristen och trodde på Jesus.

 
Ingen bild

Daniela, Saga-Rebecka

9 februari 2010 14:54

1. Askeser var några som tyckte att kvinnor inte var bra för en om man ville stå nära gud.Att vara med en kvinna ansågs som att synda. Detta kan ses som ett exempel till farför kvinnor inte ska vara präster. Detta påverkade såklart resten av de kristna, även om de flesta inte följde deras exempel.

För kan vara att jesus hade både kvinnliga och manliga vänner. Han hade alltså inget emot kvinnor.

2. Idag så döps, gifter sig och begravs man via kyrkan. Kyrkan ger en trygghet och sammanhållning till alla som är kristna.

3. Inom kristendomen så är alla lika mycket värda. Inom andra religioner så fick inte kvinnor elle fattiga vara med på gudstjänster, men när de slöt sig till kristendomen öppnades dörrar de inte trodde var möjliga.

 
Ingen bild

Emelie M 7a

9 februari 2010 14:57

1. Förr ansåg ju vissa män att kvinnorna var djävulens port därför tycker kanske inte vissa att kvinnor ska vara präster.

2. Det är fortfarande många som konfirmerar sig, gifter sig och begraver släktingar i kyrkan.

3. Alla var välkomna i den kristna kyrkan och alla var lika mycket värda.

 
Ingen bild

Sophie Strand , Bianca Säll 7a

9 februari 2010 15:00

Svar 1:
Kvinnor får inte vara präster för att män har alltid varit präster och alla vill att män ska vara präst. för att männen hade varit präst i flera tusen år tillbaka i tiden och därför vill dom inte ändra på traditionerna.

svar 2:Kyrkan har stor betydelse för sverige för det är svenska kyrkan och där firas bröllopp och begravning och dop och konfirmation.

Svar 3:För alla är lika mycket värda och alla är välkommna till kristendomen.

 
Ingen bild

uno 7a

9 februari 2010 15:02

fortsätning 2
man har gudstjänster, möten, körer, firande m.m man kan också bli av med sina synder och tala ut

3 evigt liv i himmlen tillsammans med gud. fester och firanden lockade människor. nattvarden så fick man bröd och vin. det var också mycket gemenskap

 
Ingen bild

Philip Plyhr 7A

9 februari 2010 15:05

1. Vilka kan motiveringarna vara för och emot att kvinnor ska få vara präster?
Svar: Eftersom att alla njutningar var förbjudna var det ju också förbjudet att ha sexuella handlingar. Då kunde kvinnan anses lockande och kunde vara ond och skickad av djävulen.
Världen tycker att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män, vilket gör att kvinnor också borde få vara präster.

2. Kyrkan spelar fortfarande en mycket betydelsefull roll i Sverige. Ge några exempel som visar det.
Svar: T ex. så går ca. 150 000 svenskar till kyrkan på en söndagsförmiddag, och då är inte alla andra gudsstjänster inräknade. Alla betalar också en kyrkoskatt till kyrkan, som är 1,25-1,35 %.

3. Vad kan det ha varit som lockade människor, särskilt de fattiga till Kristendomen?
Svar: Det kan ha varit tanken på ett evigt liv, och att alla accepteras.

 
Ingen bild

Adrian Broberg

9 februari 2010 15:05

1.Kvinnor får inte vara präster för att det var alltigt män som som styrde över allt. Dom kristna vill kanske inte ändra traditionerna.


2.Sverige har varit kristet väldigt länge därför betyder det väldigt mycket för svenskarna och vill inte ändra tron.


3.Jag tror att en sak som lockade de fattiga folket är evigt liv i guds paradis.

 
Ingen bild

Dennis 7a

9 februari 2010 15:07

1.a) Varför ska kvinnor inte få vara präster?
Om man följer nyplantonismen så är kvinnor onda och frästar männen till synd, för att de frästar dem till sexuella saker. Den berömda fadern Clemens kallade kvinnor för ”Djävulens port” och att man borde få ”trampa på hennes huvud med sin häl” på grund av deras sexuella frästelser. Kvinnor har också alltid varit svagare, och till och med ibland varit mindre värda än männen, så därför kan man vara emot en kvinnlig präst.
b) Varför ska kvinnor vara präster?
Desto mer kvinnor som är präster, desto jämnställdare blir kyrkan, och det kan göra att kyrkan får mer och mer anhängare.
2.Svenska kyrkan betyder fortfarande mycket i Sverige, men hur?
Svenska kyrkan följer alla människors liv, genom sorg, och glädje, allt från giftemål och dop till begravningar, så Svenska kyrka har en stor betydelse för Svenska människor. Kyrkan får också 1 procent av skatten av sina medlemmar i Sverige.
3. Svenska kyrkan har alltid välkommnat alla människor och get dem rum och mat, därför lockas många människor till kyrkan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards