Direktlänk till inlägg 4 oktober 2009

Viktiga år och händelser under Andra Världskriget.

Av Ricardo E - 4 oktober 2009 13:30

År                              Händelse_____________________________

Okt. 1935                           Mussolini invaderar Etiopien. Hitler ger sitt stöd

Mars 1936                          Tyska trupper in i Reinelandet, vid franska gränsen

25 nov. 1936                       Tyskland – Japan i pakt.

1937                                    Japan invaderar Kina. Start på WW2 i Asien. Rom – Berlin axeln bildas

Mars 1938                          ”Anschluss”. Tyskland införlivar Österrike

Sept. 1938                          München konferensen där Storbritannien och Frankrike viker ner sig och går med på Tysklands krav. Tyskland får Österrike samt ”Sudentenprovinsen” i Tjeckoslovakien


Mars 1939                          Tyskland ockuperar resten av Tjeckoslovakien

7 april. 1939                       Italien besätter Albanien

23 aug. 1939                      Tyskland – Sovjet icke aggressionspakt skrivs på. Molotov – Ribbentorppakten


Bilden visar påskriften av Molotov - Ribbentorppakten

  


1 Sept. 1939                       Tyskland invaderar Polen

3 Sept. 1939                       Storbritannien och Frankrike förklarar krig med Tyskland.

17 sept 1939                       Polen besegras. Tyskland och Sovjet delar på landet

30 nov 1939                       Sovjet till anfall mot Finland. Orsak: ville få kontroll över finska viken samt bygga en flottbas på ”Kareliska näset”


13 mars 1940                     Finland sluter fred med Sovjet. Finland fick lämna ifrån sig stora landområden.


8 April 1940                       Tyska trupper in i Danmark och Norge.
Orsak: ville säkra malmtransporterna från Sverige samt ha Danmark som en buffert mot ett anfall från GB.


9 april 1940                        Danmark lägger sig för Tysklands krav. Norge tar till vapen och strider i 62 dagar innan man ger upp. Kungen och regeringen flyr till London. Som en konsekvens av detta avgår GB:s premiärminister Chamberlain. Hans ersättare blir Winston Churchill.



10 maj 1940                       Kriget mot Frankrike inleds. Tyskland anfaller Nederländerna och Belgien. Frankrike hade byggt en stor försvarslinje hela vägen längs den tysk – franska gränsen. ”Maginotlinjen. Tyskarna återanvände dock ”Schlieffensplanen” från WW 1, med undantaget att man nu även anföll även Nederländerna för att få kontroll över kusten.


28 maj 1940                       Belgien kapitulerar

10 juni 1940                       Italien anfaller Frankrike, utan större framgång....

14 juni 1940                       Tyskarna når Paris och paraderar genom triumfbågen.

22 juni 1940                       Frankrike ger upp


13 aug. 1940                      Slaget om Storbritannien inleds ”Adlertag” = Örndagen. Massiva bombningar av engelska städer. ”Lufwaffe” mot ”RAF”. Britterna hade fördelen av ”RADARN”

 

Dec. 1940                           Hitler vill invadera Sovjet. - Avråds av sina generaler.


Juni 1941                           Jugoslavien och Grekland ockuperas av Tyskland och Italien  eftersom de är strategiskt viktiga samt vänligt inriktade mot GB. Tyskland var tvungna att hjälpa Italien som höll på att bli ”utkastade” ur Grekland.


22 juni 1941                       Operation ”Barbarossa” inleds. Tyskland in i Sovjet med hjälp av Finland, Ungern, Rumänien. 3 miljoner man, 4000 flygplan, 3000 stridsvagnar. Slaget om GB anses avslutat och förlorat. Första motgången för Tyskland.


  


16 juli 1941                        Tyska trupper når fram till Smolensk. Tyskland dubbelt så stort som det var 1933 när Hitler tog makten.

2 dec. 1941                         Tyska armén står i Moskvas förorter.

3 dec 1941                          Röda armén inleder en motoffensive mot tyska armén.


7 dec. 1941                         Japan attackerar den amerikanska ”Stilla Havs flottan” på Pearl Habor på Hawaii. Dagarna efter förklarar Tyskland och Italien krig mot USA. 


  


Våren 1942                        Japan lägger under sig: Franska Indokina, brittiska Malaya, Burma, Singapore, Ostindien (Indonesien) och Filippinerna.


1942                                    Axelmakterna (Tyskland, Italien och Japan) når sin största utbredning. Nya planer sätts i verket. Japan – Invadera Australien och Indien. Tyskland – Italien – Invadera Egypten och stänga Suezkanalen för att sedan ta över oljekällorna i Iran och Irak.


Juni 1942                           Japanerna förlorar slaget om Midway öarna mot USA

Okt. 1942                           Britterna besegrar tyskar och italienare vid slaget vid el-Alamein.

Nov. 1942                           Röda Armén till motoffensive vid Stalingrad.


  

2 feb. 1943                         Tyska 6:e armén kapitulerar i Sovjet efter att i månader blivit tillbakatryckta och avskurna.


Juli 1943                            Amerikanska trupper landstiger i Italien, Mussolini avsätts och Italien sluter fred.     Dock fortsätter tyskarna att kriga själva i norra Italien.


Juli 1943                            Röda armén besegrar tyska armén i historiens största pansarslag vid staden Kursk.

6 juni 1944                         ”D-day”= Invasionen av Normandie. 250.000 man sätts i land på 24 timmar.

25 aug 1944                       Paris befrias

19 sept 1944                       Finland sluter fred med Sovjet. Gränserna som gällde 1940 återinställs.

Hösten 1944                       Ardenneroffensiven inleds. Tysklands sista försök att klara sig.

Dec. 1944                           De allierade in i Tyskland

feb 4–11 1945                     Möts Roosevelt, Stalin och Churchill igen. den så kallade Jaltakonferensen.Tyskland var i stort sett besegrat och förhandlingarna gällde nu hur Europa efter kriget skulle se ut. de enades om att Tyskland efter kriget tills vidare skulle delas i fyra ockupationszoner. Stalin krävde att det besegrade Tyskland skulle demilitariseras och betala ett enormt krigsskadestånd. Någon enighet nåddes inte här utan frågorna sköts på framtiden. De enades dock om att Sovjet skulle gå med i kriget mot Japan 3 månader efter att Tyskland kapitulerat. Sovjetunionen lovade också att bli medlem i FN som grundades i San Fransisco i slutet av april 1945.

  


25 april 1945                      Sovjetiska och amerikanska trupper skakar hand vid floden Elbe

30 april 1945                      Hitler begår självmord i sin bunker. Röda armén in i Berlin.

7 maj 1945                         Tyskland kapitulerar  på alla fronter. Kriget i Europa var över.

6 aug. 1945                        Amerika fäller den första atombomben över staden Hiroshima. 70.000 – 80.000 dör direkt


9 aug 1945                         Andra bomben släpps över Nagasaki.

15 aug 1945                       Japan kapitulerar.

2 sept 1945                         Japan skriver på freden  WW 2 Slut


24 okt 1945                        FN bildas i San Francisco

 
 
Ingen bild

Marcus Borg

30 september 2009 18:43

Jag (Marcus B) intervjuade min farmor Märta om hur hon hade det under andra världskriget. Hon är 85 år gammal, hon var 15 år när kriget började och 20 vid slutet av det. Hon gick i skolan fram till slutet av kriget då hon började arbeta. Det var, enligt henne, en stor matbrist i Sverige och de flesta familjerna var tvungna att snåla med sin mat - familjen Borg också. Mina förföräldrar bodde på landet och de enda de i stort sätt åt var hare och kanin. Det var min farfarsfar och hans söner som fångade dem, medan farmor och farmors mamma som tillagade dem. Under andra världskriget åt man, enligt Märta, hare och kanin så ofta att man när kriget var slut aldrig mer skulle vilja äta det igen och detta gjorde höll sig farmor faktiskt fast till. Jag tror personligen att anledningen till att vi svenskar inte äter hare och kanin (så ofta) är på grund av att folket som överlevde ww2 (förföräldrar), då de inte lagade måltiden det för våra föräldrar så gjorde våra föräldrar inte det för oss. Hela den här hare/kanin tillbudet är ett nog ganska svårt koncept för oss som lever på 2000-talet att förstå - då vi har tillgångar nog för att variera våra måltider - men farmor sa att hon åt hare till 9/10 middagar (kanin serverades oftast blandat med hare då det var typ lite mer sällsynt) och att den mediokra hargrytan vars komponenter var mycket vatten, hare och buljong var tydligen hennes största mardröm. Hon tilläger att det var liknande situationer för de flesta familjerna – jag är inte säkert på om detta är sant eller inte men jag tror att de åtminstone var så för de flesta lantisarna.

Jag frågade om hon någonsin såg några soldater, men det gjorde hon inte (fast jag tror att hon måste ha gjort det någon gång, men aldrig regelbundet). Det enda hon såg som var militärrelaterat var olika propaganda skyltar som uppmanade svenskar att anmäla sig för försvaret. Hennes pappa och 1 av hennes bröder blev inkallade. Jag är inte säker på hur pappan kan ha fångat harar/kaniner då han var med i försvaret men jag antar att det var att han bara deltog i kanske 1 eller 2 år och spenderade resten av kriget hemma. Hon hade 3 bröder varav en som deltog i försvaret. Jag frågade om många av hennes kompisar deltog i den svenska armén och hon sade att många faktiskt gjorde det.

Mina egna spekulationer:
Trots att min farfarsfar var tandläkare så var familjen Borg tvungna att snåla med maten, jag tror att de flesta familjer (oavsett inkomst) också gjorde det, helt enkelt för att spara pengar utifall förhållanden lyckades sjunka ännu lägre.
Sverige var ju under kriget neutralt, men ändå verkade så många svenska män ha deltagit i det. Jag tror att man gjorde det för att vissa att Sverige inte skulle tas utan kamp, vilket enligt mig kan vara anledningen till att Tyskarna aldrig attackerade. Då våra gruvor var för värdefulla för att riskeras förstöras under antingen attack eller under våldet bittra svenskar som hellre hade förstört våra gruvor än att gett dem till Tyskland – men om vi inte hade haft försvar fanns det ingen riktig anledning till att tyskarna inte skulle ta våra intakta gruvor och resten av Sverige för den delen.

 
Ingen bild

Linnea 9f

30 september 2009 22:56

Hur det var att leva under andra världskriget?

Intervju med min morfar som idag är 83 år.
Så här berättade han;

Jag var 13 år när kriget började och 19 när det slutade.
Under den tiden förändrades jag och min familj mycket.
Innan kriget bröt ut åkte min pappa ned till Tyskland för att köpa tandläkarsaker och för att turista. Han hade sin kamera med sig flr han vill e passa på att ta kort på olika saker i Tyskland. Han tog ett kort med kameran. Tyvärr såg en tysk polis detta och pappa blev satt i fängelse misstänkt för spioneri mot Hitler och Nazismen. Naturligtvis beslagtogs även kameran för att kontrollera vad pappa hade fotograferat. Tack vare att han bara hade”oskyldiga bilder” så kunde han släppas fri efter sex timmar och åka hem till Sverige.
Innan pappa åkte till tyskland var han för nazisterna precis som väldigt många andra svenskar var men då han kom hem hade han helt ändrat åsikt och var extremt mot! På grund av vad pappa sett och han förstod hur det fungerade i verkligheten så startade ett hat mot Tyskland och nazismen att växa inom pappa. DÅ dett hände var jag för liten för att förstå utan detta insåg jag flera år senare.
Kriget började då jag var tretton år. I början förstod jag inte så mycket och brydde mig inte hellet. Men då tyskarna ockuperade Danmark och Norge förstod jag att detta var något speciellt och jag blev både orlig men också väldigt intresserad av kriget.
Jag följde kriget till minsta punkt . jag hade flera världskartor i mitt rum, hela väggar fulla, och alla såg olika ut, länder var större och mindre. Och man kunde se hur Tyskland gjorde framsteg och tog större och större delar.
Då tyskland ockuperade Danmark och Sverige så höjdes också beredskapen i Sverige. Min storebror blev inkallad på en så kallad beredskapstjänst som innebar att han fick vara ute i skogen och hugga samt att han fick jobba på en torvmosse. Allt för att få tillgång till så mycket bränsle som möjligt. Jag hjälpte honom en hel sommar och vi tillsammans grävde upp torv på en stor torvmosse.
Hemma var vi tvungna att mörklägga på klvällara och ute var det mörkt överallt. Vi kunde inte handla mat och andra saker som vanligt utan mycket var ransonerat och mamma handlade med hjälp av ransoneringskuponger. Det som var svårt att få tag på var saker som smör, kaffe och grönsaker.
Vi kunde höra flygplanen ibland då de var på väg till Norge och Danmark men även till Ryssland. Jag tyckte det var otäckt men jag var aldrig riktigt rädd.
Min stora syster träffade sin blivande man under kriget. Han var inte nazist men han trodde på väldigt mycket av deras åsikter. Hemma kom pappa och han i bråk många gånger och det uppstod nästan ett hat mot varandra. Pappa var ju emot nazismen och min systers pojkvän var för. Jag tyckte det var väldigt obehagligt eftersom de bråkade så ofta. Men, i slutet av kriget förstod även min systers pojkvän hur det egentligen fungerade och han vände sina åsikter.

När kriget tog slut så firade hela Sverige mycket. Jag glömmer det aldrig då vi satt framför radion och hörde att det var fred i Europa. En dag jag aldrig kommer att glömma. Alla gick ut på gatorna och firade. Äntligen




Linnea Svensson 9F

 
ypsg

ypsg

16 februari 2011 09:42

"Då tyskland ockuperade Danmark och Sverige så höjdes också beredskapen i Sverige"

Tyskland ockuperade aldrig Sverige..

http://google.clm

 
Ingen bild

mig

25 februari 2011 16:07

vad är gb ?

 
Ingen bild

sofia

28 mars 2011 22:58

great britain - storbritannien

 
Ingen bild

Svar till mig

18 maj 2011 22:53

Som svar till mig så betyder GB Great britain=StorBrittannien

Ricardo E

7 juni 2011 19:30

det stämmer bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards