Direktlänk till inlägg 3 februari 2009

Mellankrigstiden...1920-1930-t

Av Ricardo E - 3 februari 2009 20:18

börjar faktiskt på slutet av första världskriget och kommer att identifierats som en tid med stora ekonomiska svängningar och diktatoriska perioder.


Vi vet nu, att Tyskland genomgick på slutet av första världskriget stora förändringar; socioekonomiska plus att man tappade förstås ledarskapet i kontinenten. Europa egentligen förberedde sig inför mycket stora förändringar i form av några lyckliga år med stora rikedomar men det hela slutade inte så bra som man trodde. Följderna blev väldigt dramatiska med stora börs krascher, företag som gick i konkurs, depression och den stora inflationen.


Allt detta var mest märkbart i Tyskland, förstås, där det rådde stor besvikelse och vrede efter slutet på kriget och allt man förlorat och dessutom var man då tvungen att betala enorma summor i skadestånd.


Man letade då snabbt upp en sk. syndabock som man också hittade. Judarna.

Hårdast drabbades medelklassen och de lägst stående, de hade inga tillgångar. Alla deras tillgångar och besparingar bestod av kontanter och värdepapper. När sedan inflationen kom och bankerna började trycka upp nya sedlar i en otroligt tempo blev dessa tillgångar inte värda mycket.

Ofta var det inte ens en bråkdel av vad man numera fick i lön. Många personer fick t.o.m hämta sin lön i skottkärra!


Denna period, dvs. mellakrigstiden kan ses som en förberedelse tid. En tid fylld av propaganda och kanske för att hitta tillbaka till den förlorade nationen.

 

Oroliga tider...

  • Tysklands kejsare hade abdikerat efter nederlaget under 1918-t.
  • I Ryssland hade revolutionen vunnit samhället, vilket gjorde att den ryske Tsaren störtats från tronen och sedan blivit dödad. Nu var det kommunisterna som ledde en stark arbetsdiktatur och som trodde man att det skulle leda landet ur den socioekonomiska krisen.
  • I Italien är den politiska situationen mycket otydlig, vilket gör att Benito Mussolini kan lätt ta makten.
  • Hitler med sitt Nationalsocialistiska parti efter en svår period började få mer anhängare. I och med att demokratin växte fram fick människor rösträtt.
  • Man utsåg Riksdagen i allmänna val och Riksdagen utsåg i sin tur en Regering. Det här skulle ge stabilitet i landet. Även yttrandefrihet och tryckfrihet infördes i många europeiska stater. ikter.

Det var förstås, inte alla som ville ha demokrati...på många ställen blev det oroligt och alla hade inte helt fredliga avsikter. Strejker och uppror ägde rum i många länder. I själva verket ville man ha en stark stabilitet i  Europa men Istället blev det bara kaos.

Kaos kanske pga inte bara en uppföljning av kriget, politisk oro och naturligtvist även ekonomiskt.


Tyskland behöver bygga upp sin störtade nation fast i det var ej heller prio ett förstås. Tyskland är också ett land i kris där alla ekonomiska resurser skall egentligen användas till krigsskadeståndet.

  För att kunna betala lånen, skadeståndet och samtliga skulder började tyskarna trycka massor av nya sedlar. När penningmängden ökade då men inte landets varor och tjänster, blev självklart den valutan mycket mindre värd i förhållande till andra valutor. Detta gjorde i sin tur att priserna på varor och tjänster steg. Då tvingades lönerna att stiga för att arbetarna skulle klara sin ekonomi som redan var väldigt svårt.


der grosse inflationen?

Många tyckte att inflationen var skrämmande när priserna steg med ca 7% i månaden. Då hade tyskarna ingen aning om att vid inflationens höjdpunkt kunde inflationenuppnå upp till 200% i månaden! Under denna tid hann man inte ge ut nytryckta sedlar innan de var värdelösa igen. Nu blev man tvungen att stämpla om tusenmarksedlarna med en miljard mark. Vid detta laget var man ibland t.o.m tvungen att ge arbetarna lön två gånger om dagen!

 Medelklassen drabbades hårdast och anledningen till detta var att det var de som sparat pengar på olika bankkonton, dessa pengar var nu värdelösa. Överklassen drabbades inte lika hårt eftersom de hade tillgångar i form av land, gods och kanske företag. Men självklart drabbades alla.

Under dessa år var det väldigt ont om arbete, var tredje person var arbetslös. Industrin drabbades hård p.g.a den industriella revolutionen, massproduktionen gör att arbeten utförts av maskiner. Det blev mycket mer lönsammare förstås.


Under slutet av 1920-talet rådde det högkonjunktur i USA vilket påverkade Europa positivt. Men denna glansperiod fick ett plötsligt slut i och med den stora Wallstreet kraschen i USA 1929. Depressionen spred sig väldigt snabbt till Europa.

Det nya systemet med rösträtt medförde att den gamla överklassen inte fick lika mycket inflytande i samhället.  Det gamla systemet kollapsade och alla väntade på att någon skulle ta initiativet och lätta på den råddande social oro. Den stora arbetslösheten och de höga priserna gjorde att kraven på inflytande ökade. Arbetarna började nu ta till sådana metoder som strejk och demonstrationer för att få fram deras vilja.


Många nya partier bildades och stöddes av arbetarklassen som ville ha bättre tider med hjälp av politiska och ekonomiska förändringar.


Kommunisterna ville förändra samhället genom revolution, samtidigt under den ryska revolutionen tog Lenin makten, detta gjorde att kommunisterna i Tyskland fick ny kraft.

Lenin ville att två klasser skulle bildas, yrkesrevolutionärer i ett kommunistiskt parti som skulle bestämma allt genomföra revolutionen. Därefter kom den vanliga arbetarklassen som enligt Lenin inte var mogna nog att påverka något politiskt. Det enda de ville var att få högre lön och bättre på arbetsplatsen, den typen av samhälle gillade inte Lenin. Lenins typ av styre, hans ideologi kom att kallas Marxismleninism.


...
hi
 
 
Ewe

Ewe

3 februari 2009 21:59

Vilken kanon blogg!
Precis vad jag har letat efter!

http://www.ewelinah.bloggagratis.se

 
Ingen bild

LS

9 februari 2009 20:28

Kanonblogg, ett ord.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards