Direktlänk till inlägg 26 mars 2012

Franska Revolutionen...

Av Ricardo E - 26 mars 2012 07:00

 

1772 x 1186 - 1447k - jpg (c) ricardo.rodriguez@vrg.se


1788 drabbades Frankrike av ett år som ledde till dyrare och stigande livsmedelspriser, vilket gjorde att reallönerna för alla som fick sin lön i pengar sjönk mycket drastiskt. Arbetslösheten ökades pga. en handelskris och förlagsindustrin hade det mycket svårt att sälja sina produkter. Som inte var nog hade den franska staten hamnat i akut brist på pengar vilket tvingade att HM Ludvig XVI att sammankalla generalständerna för att skapa ett nytt beskattningssystem.


Ståndsriksdagen hade inte sammankallats sedan 1614 och avsikten var att skapa samt godkänna nya skatter och åtgärder för att förbättra statens ekonomi som undergrävts av det hovlivet och understödet till de amerikanska koloniernas befrielsekrig mot England... 


forts. i boken sid. 189 tom sid. 195


Frågor 

1. varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?

2. varför tyckte parisarna att det var viktigt att storma in i Bastiljen?

3. varför tror det var orsakerna till franska revolutionen?


Motivera alltid ditt svar

Det är inte alltid att texten ger ett givet svar.

Ibland är det du själv som ska tycka till!


extern film: youtube film


/ricardo

 Copyright MMXII VRS-SO BLOGG

 
 
Ingen bild

filip .v 7a

23 mars 2010 14:34

2. Varför tyckte parisarna att det var viktigt att storma in i Bastiljen?
Svar: för att de ville ha mer makt eftersom kungen var den enda som styrde landet. Och de lyckades med att storma in i Bastiljen, och Kungen lät de andra bestämma också.

 
Ingen bild

alexander Thorén

23 mars 2010 14:36

1. Varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?
Svar: för att ludvig XVI lånade väldigt mycket pengar av andra länder och fick väldigt mycket skulder till dom länder han lånat.Men han använde också väldigt mycket pengar åt att han skulle själv skulle ha det lyxigt.

 
Ingen bild

Cecilia 7a

23 mars 2010 14:38

1. varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?

Statens pengar gick tll kungens slott, hans dyra kläder och anndra dyrbara saker. Och speciellt stora krig. När alla skattepengarna inte räckte till så lånade han pengar och tillsut när franska staten hade så stora skulder, så ville ingen mer låna ut pengar till Ludwig. (kungen)
Så staten höll på att gå i rejäl konkurs.

 
Ingen bild

Sophie Haglund 7a

23 mars 2010 14:38

fråga 1. Varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?
För de använde upp alla pengar på kläder, mat och annat onödigt lyx. De förlorade pengar i krig och fick börja låna pengar från andra. Till slut hade de så många skulder.

 
Ingen bild

philip.k 7A

23 mars 2010 14:38

3. jag tror att det var för att dom sa att det skulle vara mänsklig rätt men kvinnorna hade ingen rätt så att kvinnorna blev upprörda.
en annan anledning var ju att frankrike inte hade några pengar så att det var fattigt specielt när dom höjde skatten hela tiden. bönderna tyckte inte att det var rättvist så att dom gjorde uppror. när det blev bråk med dom 3 stånden visste att dom skulle vinna om de bojkota. därför skapa det nationalförsamlingen för att skapa nya lagar och förmodligen skapa ett nytt rike. jag tycker att det var ett smart drag men mycket vågat pariserna att storma själva paris.

 
Ingen bild

Victor Z

23 mars 2010 14:41

2.Varför tyckte parisarna att det var viktigt att storma in i Bastlinjen?

Svar: Dom ville visa makthavarna att dom var farliga och och visa mer respekt för dom. Bastlinjen var ett bra exempel eftersom fängelset var kungligt.

 
Ingen bild

Johan Elam 7A

23 mars 2010 14:42

3. Vilka var orsakerna till franska revolutionen?

Svar: De största orsakerna till franska revolutionen var att Frankrike hade väldigt hög skatt som gick till staten och användes mest av kungen. Adelsmän behövde inte heller betala skatt och det tyckte de fattiga och medelklassen inte om. Det var också en väldigt mörk tid för Frankrike och staten höll på att gå i konkurs. Kungen hade lånat för mycket pengar och när han ville höja skatterna återigen så vägrade det tredje ståndet. (98% av fransmännen!)Det var ju också konstigt uppdelat i stånden, det fanns 3 stycken stånd och i de andra 2 stånden var det bara kungen och adelsmän (bara 2%!)Orättvist altså. Jag tror också att kvinnorna inte tyckte om att de inte hade rösträtt och de tyckte det var dags att ändra på det. Ludvig XVI, franska kungen på den tiden slösade också sina pengar på mycket lyx och dyrbara krig. Jag tycker det var bra att det blev en revolution så att Frankrike blev lite mer modernt och rättvist.

 
Ingen bild

William 7a

23 mars 2010 14:43

1. Eftersom kungen slösade bort alla pengarna på krig, slott, kläder m.m Sen när Ludvig fick slut på pengar så var han tvungen att låna pengar. Till sist var Ludvig skyldig så mycket att ingen ville låna mer pengar till honom. Staten höll på att gå i konkurs.

 
Ingen bild

elisabet strand 7 a

23 mars 2010 14:46

Det fanns tre orsaker till att den franska revutionen började. För det första kom allt fler böcker som handlade om hur orättvist det var att styra ett land där bara kungen kunde bestämma. På det viset fick folket mer kännedom om hur ett land kunde styras utan att vissa blev särbehamdlade.
för det andra var kungen inte särskilt smart eller stark. han la alla statens pengar på dyra krig, vackra kläder och annan lyx. När pengarna började ta slut höll staden på att gå i komkurs.
För det tredje blev det svår misväxt. medans de fattiga bönderna fick det sämre och sämre så levde de rika familjerna i adeln och kunga familjen fortfarande i samma lyx. det blev också dåligt väder som gjorde att böderna fick små skördar flera år i rad.
Jag tycker att det var rätt av folket att störta kungen även fast det inte blev till det bättre i början. det visar att man aldrig ska ge upp.

 
Ingen bild

Christopher Bernce 7a

23 mars 2010 14:49

Fråga 1. Varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?

Under Ludvig XVIs makt i Frankrike slösades pengar på långa, riktigt dyra krig. Det kungliga slottet slösades det också väldigt mycket pengar på, allt var i top kvalité. Vackra kläder, god mat och annan lyx ville han också ha. Han måste ha varit väldigt bortskämd, ville bara ha mer och mer. När han till slut inte hade några pengar kvar började han att låna, vilket inte är så smart om man inte är säker på att man kan betala tillbaka. Frankrike hade så stora skulder att ingen längre ville låna ut pengar till Ludvig. Staten höll nu på att gå i konkurs!

Jag tycker att Ludvig inte tar sitt anvsar, var egooch misslyckades totalt. Allting i världen ger konsekvenser även ett liv i full lyx.

 
Ingen bild

Daniel 7a

23 mars 2010 14:50

1. Varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?
Svar: Därför att den franska kungen spenderade mycket pengar på krig,kläder och lyx till kunga familjen! När inte pengarna räckte till så lånade kungen pengar av dem andra länderna. När han spenderade dem så vill inte andra länder låna ut mera pengar!
Jag tror att kungen var en stor egoist som focuserade mer på att han och hans familj än att landet hade en bra ekonomi!

 
Ingen bild

Dennis Mohammad 7a

23 mars 2010 14:51

Svar på fråga 1.
Jag tror att den franska staten hade ont om penngar på grund av flera faktorer, men en av de största var nog att kunga familjen (Ludvig XVI) levde ett ofattbart lyx liv, och de ville bara ha mer penngar så de lånade av staten, som sakta men säkert höll på att gå i konkurs. En annan faktor är nog att landet gick igenom en svår missväxt, och sammtidigt ville staten ha ännu mer skatt, så både folket och staten hade det svårt, medans kungafamiljen levde det "ofattbara lyxlivet".

Motivation: I texten står det hur kungafamlijen levt sitt lyxliv, och hur folket lidit av hunger och missväxt samt om statens ekonomiska problem, så det här är min tolkning av texten.

 
Ingen bild

Alexandra 7a

23 mars 2010 14:51

3. Vad tror du startade den franska revolutionen?

Jag tror att det beror på att kung Ludwig den 16:e ville verka pampig och fin, precis som Frankrike var för omvärlden på den tiden. Då var allt inom Frankkrike fint och bildat, t.ex musiken, böckerna, språket och mycket mer från Frankrike.
Kungen använde alla statens pengar till dyra krig, fina byggnader och fina kläder. Till slut tog ju såklart pengarna slut och han var då tvungen att låna pengar. När staten var skuldbelagt ville inga andra länder längre låna ut pengar till Frankrike, och Ludwig vill då höja skatterna. För att göra det behövde han rikstadens godkännande. men det tredje och det största ståndet ville inte alls det, och folket bildade sin egna lilla riksdag. (national församlingen) när den blev större än den förra rikstaden, var kungen tvungen att medge att det var landets nya rikstad. men politikerna i den nya rikstaden ville inte dela med sig av sina rikedomar (för de flesta var borgare, alltså medelklass)så det blev ingen större ändring för det fattigaste folket. därför gjorde folket uppror mot staten och tog över den.

 
Ingen bild

Emelie M 7a

23 mars 2010 14:58

3. Orsakerna till den franska revolutionen var att fransmännen blev allt mer missnöjda med hur deras land styrdes.

Det började komma mer och mer tidningar som handlade om att det var dåligt att styra landet på det gamla sättet. De tyckte att det var helt orättvist att man redan från fördseln delades in i olika stånd.

Dessutom var deras kung Ludvig XVI inte någon särkilt stark eller smart makthavare. Under hans tid gick stadens pengar åt till krig, det kungliga hovets slott, vackra kläder och andra lyxiga saker. När skattepengarna inte räckte till lånade kungen pengar, och till slut fick den franska staten så mycket skulder att ingen ville låna till honom längre. De som resde genom Frankrike kunde se att landet var i kris.

Jag svarade som jag gjorde eftersom det är rätt svar och jag hittade det i boken. (Jag skrev inte av direkt)

 
Ingen bild

Adrian Broberg

23 mars 2010 14:59

2. jag tror att det var väldigt viktigt att storma bastiljen därför att skrämma kungen in för revolutionen och kanske ändra honom och sluta få honom att spendera pengar

 
Ingen bild

Mikaela Nyman 7A

23 mars 2010 15:00

2. Jag tror att dom fattiga stormade Bastiljen för att skapa mer kaos i landet och få alla fångar på deras sida. Det var viktigt att få så mycket makt på sin sida som möjligt. Dom fattiga ville att det skulle bli jämnlikhet i landet och för att vinna, så behövde dom fattiga makt. Makten var inte pengar i det här fallet utan majoriteten av människor.

Jag tycker att det var bra av folket att dom skapade en revolution eftersom att kungen i landet inte skötte sig bra.

 
Ingen bild

Axel Skytting 7a

23 mars 2010 15:00

3. vad tror du var orsakerna till franska revolutionen?

Svar :För att allting gick upp i pris t.ex mat
då människor fick männniskor lägre lön och då blev folk fattiga och många blev arbetslösa.
Och för att alla människor blev uppdelade i olika stånd.Och kungen var inte särkillt smart ,han använde alla statens pengar till krig.
Då blev männskor sura för att kungen hade så mycket makt bara för att han var född till kung så då gjorde dom uppror.


 
Ingen bild

Sophie Strand

23 mars 2010 15:01

Fråga 3
svar:jag tror att det fanns tre orsaker till den franska revolationen. Det var dels för att det kom allt fler böcker och tidningar där det stod om hur orättvist det var att styra ett land på det gamla vanliga sättet. För det andra var inte kung Ludvig den sextonde en så stark och smart makthavare. Alla pengar skulle gå åt till dyrbara krig och det vackra slottet och fina kläder och annat lyx istället för att spendera pengarna på mer nödvändiga saker, så till slut hade franska staten så mycket skulder att ingen ville låna ut pengar till Ludvig. För det tredje drabbades landet av en stor missväxt. Kungafamiljen levde i en ren lyx. Adelsmännen tvingade bönderna att betala dem mer och dåliga väder förstörde böndernas odling och på vägar och skogsstigar satt det luffare och tiggare. Folket blev fattigare och hade knappt råd med mat.

 
Ingen bild

Saga-Rebecka Herlenius 7a

23 mars 2010 15:01

Fråga 1: Livsmedelspriserna ökade, den dåvarande kungen Ludvig XVI spenderade pengar på vackra kläder och slott. Han lånade pengar när han inte hade råd att göra det han ville, så Frankrike fick stora skulder. Det skapade problem, eftersom ingen längre ville låna ut pengar till honom. Bönderna betalade en massa skatt och blev ännu fattigare, så skördarna blev sämre och därmed blev alla matprodukter dyrare. (Dåligt väder var också skyldigt till att all matproduktion var så dålig.) Alla hade inte råd att köpa maten när priset steg, därför blev många tiggare och svälte.
Jag tror att de hade ont om pengar mest p.g.a kungen och hans girighet, och att det var därför Frankrike blev så fattigt.

 
Ingen bild

Daniela 7a

23 mars 2010 15:05

2.
Kungen ville höja skatterna och kallade därför till riksdag för första gången på länge. Första och andra ståndet gick med på det men inte tredje ståndet, som utgör 98% av landets befolkning. De gick inte längre med på att kungen och adeln själva skulle bestämma över landet. Bråket slutade med att tredje ståndet bestämde sig för att bojkotta kungens riksdag och istället starta en egen. De lovade varandra att inte skiljas åt innan kungen gått med på en ny grundlag. Jag tror att stormningen av Bastiljen var för att pressa kungen till den nya grundlagen och visa att även borgarna hade makt.

 
Ingen bild

Kristina 7a

23 mars 2010 15:05

Fråga 1.
Kungen som regerade under franska revolutionen var inte en särskilt sparsam kung. Alla skattepengar gick åt till dyra kläder, krig utsmyckning av slottet och olika fester och tillställningar. Detta gjorde att pengarna inte räckte till andra saker och därför behövde staten låna av andra länder. Men staten kunde inte betala tillbka vilket gjorde att staten fick stora skulder och ingen ville längre låna till dem.
Vad jag tror - Eftersom staten visste att många länder försökte snappa upp vad som hände i Frankrike trodde de att de kunde göra som de ville, och att det alltid skulle finnas någon som ville låna ut pengar till dem, Så de slösade bort sina penagr på annan lyx istället. Dessutom fick bönderna dåliga skördar vilket gjorde att de inte kunde tillräcligt mycket pengar till staten. Många fick då ont om pengar och kunde inte köpa mat vilket gjorde att antalet tiggare ökade.
När det inte kom in tillräckligt med pengarna ville kungen öka skatterna. Men det ville de andra dtånden inte kängre gå med på eftersom kungen bara hade använt penagrna till sni engen fördel vilket ledde tills tora bråk.

 
Ingen bild

Philip Gisselman

23 mars 2010 15:05

2. Poletikerna i nationalförsamlingen skrev en lag som var att allt skulle gälla lika för alla. T.ex att alla skulle betala skatt. Men sedan så ville inte politikerna som var (ganska) rika tvingas dela med sig av sin rikedom till dom fattiga. Så jag antar det var därför Bastiljen blev stormad av "parisarna" som gjorde uppror.

 
Ingen bild

markus pettersson

23 mars 2010 15:05

1. Frankrike var ett väldigt fint land förr i tiden på grund av deras fina språk, kulturen, kläderna pjäser mm. för att få alla dessa saker så kostar det mycket pengar. Ludvig XVI var inte en sån vis eller sparsam man. När Ludvig blev kung över Frankrike så gjorde han det lite för bra för sig själv. Det gjorde han igenom att använda statens pengar till krig, god mat, fina kläder, lyxa till slottet mm. När Ludvig inte hade råd längre så började han låna.
När han hade lånat ett tag så var han skyldig väldigt mycket pengar till andra, och tillslut så ville ingen längre låna ut pengar till Ludvig.

 
Ingen bild

Fredrik Taube

23 mars 2010 15:05

3. Ludvig XVI ville höja skatten men för det behövde amn en riksdag som godkände det.Ludvig XVI frågade riksdagen. Riksdagen samlades gjorde de inte som Ludvig ville. De sa inte bara ja utan de började bråka med varandra.Jag tror att den Frednska revolution har startat då detta sett.

 
Ingen bild

Clara Risberg 7a

23 mars 2010 15:09

Fråga 2, varför tyckte parisarna att det var viktigt att storma in i Bastiljen?
Paris var mycket fattigt och behövde mat så att de inte skulle svälta. Då stormade parisarna Bastiljen för att få mat och kunna överleva. Det var också som en symbol för Paris, alltså en stor händelse för Paris, de skulle kanske få mat och kunna överleva. Paris stromade också Bastiljen för att de ville få ut deras fångar som Batsiljen hade fångat.

 
Ingen bild

Ebba Larsson 7a

23 mars 2010 15:10

1. varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?
Kungen slösade alla statens pengar på onödig lyx som tex dyra krig, slott, kläder och mat. Alla pengarna som staten hade kom från skattebetalarna i landet, bönderna, som var tvunga att betala åt kungen medans alla rika inte behövde betala någonting alls i skatt. DEssutom var det missväxt i landet vilket gjorde alla livsmedelspriserna jättehöga och många hade inte ens råd att köpa bröd. När kungen ville ha ännu mera lyx och pengar lånade han pengar från grannländerna men han kunde aldrig betala tillbaka skulderna så till slut ville ingen låna ut pengar till honom längre, så staten gick nästan i konkurs. Så man kan säga att allting var bara kungens fel.

 
Ingen bild

Viktoria 7B

24 mars 2010 18:45

Fråga 3:
Orsaken till upproret tror jag var att folket var trötta på att adelsmännen och andra högt stående personer levde i överflöd av lyx medan de själva var så fattiga att de svalt. Folket hade dessutom inte rätt att påverka hur landet styrdes, det var det kungen och de rika (adelsmän m.m.) som gjorde. Även fast de var så fattiga att de inte ens hade pengar till mat behövde de betala skatt. De rika som hade pengar så det räckte gott och väl och blev över, behövde inte betala skatt. Dessutom blev de påverkade av böcker och tidningar där det stod att det var orättvist att kungen skulle bestämma allt bara för att han var född till det. Då blev nog varje individ mer säker på sin åsikt eftersom de såg att så många andra tyckte likadant! Alla triggade upp varandra och blev argare och argare. Till slut kunde de inte hålla ilskan inne längre och den franska revolutionen började. Dessutom kände folket ett visst stöd när det tredje ståndet i riksdagen (borgare) gick ur kungens riksdag och startade en egen, nationalförsamlingen. De stod bl.a för att alla skulle betala skatt, rika som fattiga. Men eftersom de fattiga redan betalade skatt gjorde det ju ingen skillnad för dem, de fick ju fortfarande inte rösta (det var det bara de rika männen som fick). Om nationalförsamlingen hade gjort mer skillnad så att ALLA var jämlika på ALLA sätt och vis hade kanske revolutionen aldrig startat....

 
Ingen bild

Elsa Scilla Skogsborg

24 mars 2010 20:53

Franska revolutionen

Fråga 3. Vad tror du var orsakerna till revolutionen?
Det fanns 3 stora anledningar till att det blev revolution. Den första anledningen var för att kungen hade för mycket makt. Folket tycket att det var dåligt att en man kunde ha så mycket makt bara för att han var född till kung. De tyckte att det var dåligt att man skulle delas in i stånd redan när man föddes. Han hade inte precis förtjänat sin plats som konung.
Den andra anledningen var att folket tyckte att kungen (Ludvig XVI) var en dålig kung. Han spenderade alla pengar på dyrbarheter till sig själv och till krig. Pengarna gick också till hans vackra slott. Skattepengarna tog såsmåning om slut. Då började kungen låna från andra länder men han betalade aldrig tillbaks sina skulder. Till slut var det ingen som ville låna ut pengar till kungen och landet höll på att gå i konkurs.
Den tredje anledningen var att det blev svårare för alla. Kungen var skyldig massor med pengar. Han behövde mer pengar och kom på idén att höja skatten. Alltså behövde bönderna betala mera skatt. Samtidigt som skatterna blev högre blev vädret dåligare och bönderna fick inga bra skördar. Detta gjorde att det samtidigt blev dyrare att köpa mat. De flesta hade inte råd med bröd. Det var då det blev jätte stor kaos i landet. Tiggare låg längs stigarna och i skogen. Det var då folket sa stop och strejkade. De var trötta på skillnaden mellan de olika stånden och på fattigheten och rikedomen. De tyckte också att kungen hade alldeles för mycket makt.
Det är vad jag tror! :)

 
Ingen bild

Ida 7 b

25 mars 2010 11:49

Fråga 1.
Svar: Kungen, Ludvig XVI, var inte bra på att spara, tänka eller handskas med pengar. Han gjorde oviktiga saker med pengar t.ex köpa dyrbara krig, dyra kläder och praktfulla slott. Staten behövde låna pengar, men även de pengarna gick åt till dyrbarheter. Tillslut ville ingen låna ut pengar till Kungen längre! Kungen slutade ändå inte att slösa, han ville leva i lyx och skapa nya moden som andra Europeiska länder kunde följa. Men kungen tappade istället respekten, samtidigt som hans pengar försvann, som om de gick upp i rök!

 
Ingen bild

Louise vp 7B

25 mars 2010 11:55

fråga 3
svar:
det kom tidningar och böcker som handlade om att det var orättvist att styra landet på det vanliga sättet. det ville inte att kungen skulle ha enväldig makt. de ville inte att han skulle bestämma allt,
kungen var inte stark eller smart. under hans ledning gick statens pengar och skatter till krig och det kungliga slottet, vackra kläder och annan lyx. kungen levde i högfärd. adlesmännen styrde i byarna och tvingade bönderna till att betala mer och mer skatt//pengar
DÅ FICK BÖNDERNA NOG!!!

 
Ingen bild

Ebba

25 mars 2010 12:06

Fråga 2:
Den 14 juli 1789 stormades Bastiljen som var ett hatat kungligt fängelse i paris. Rivningen av bastiljen var som starskottet för den franska revultionen. Upproriska folkmassor stormade och högg ihjäl vakter och befälhavaren blev också dödad. Hans huvud spetsades på ett spjut och fördes genom staden i triumf när de hade tagit över paris!

 
Ingen bild

Simon Eliasson

25 mars 2010 15:00

Fråga: Varför tyckte parisarna att det var viktigt att storma bastiljen?
Svar: För att bastiljen var ett mycket hatat fänglse men det fanns andra skäl också. Att ta Bastiljen var som en symbol, tog man Bastiljen tog man Paris. När Parisarna tagit fängelset så spetsade man fängelse chefen på ett spjut,
Men vad var det som var orsaken till att Parisarna ville ta makten i Paris? Jo det fanns många orsaker men de största var Självklart:
Höga saktter
Orättvisa med skatterna
Ludvig XVI var dålig på att hantera pengar och makt
Frankrike drabbades av en svår missväxt
Det var redan ett missnöje med hur landet styrdes

 
Ingen bild

Kristina 7B

25 mars 2010 15:37

2. För att dom var trötta på att adelsmännen och kungligheterna bestämde så mycket. Kungen hade tagit alla statens pengar och lagt ner på lyxiga saker till sig själv. Efter ett tag hade alla av det tredje ståndet väldigt svårt. När kungen sen ville höja skatterna ännu mer blev det uppror med det franska folket. Folket hade ingen mat och dom blev jätte arga. Därför stormade dom det hatade kungliga slottet Bastiljen.

 
Ingen bild

yasmine sandberg, 7 b

25 mars 2010 16:01

1. För pengarna gick till dyrbara krig och till kungliga hovets praktfulla slott, vackra kläder och annan lyx. När inte skattepengarna räckte till lånade kungen perngar och till slut hade franska staten så stor skulder att ingen längre ville låna ut pengar till Ludvig. Adelsmännen tvingade bönderna att betala pengar till dem. Kungen tyckte att adelsmännen skulle ge pengar till honom. Det blev så mycket regn att bönderna inte kunde skörda och därför inte betala in skatt.

Revolutionen
Kungen brukade styra utan att fråga riksdagen om lov. Revolutionen startade för att kungen, riksdagen, bönderna och adelsmännen började bråka med varandra. Det var oroligt i landet och oklart vem som skulle styra landet.

 
Ingen bild

Sara Wikström 7 B

25 mars 2010 16:15

1. Varför tror du att den franska staten hade ont om pengar?
Om jag ska svara vad jag tror så måste jag nog säga att det finns nog inget krig som har varit billigt! Det är ju dyrt både att starta krig och att bli ”attackerad”. Man måste betala armén så att de ska stå upp för sitt land, den maten och drycken som man inte kan plundra måste ju någon betala för! Vapen, sköldar, hjälmar och annan utrustning var nog inte heller gratis. Så jag tror de hade det jobbigt ekonomiskt eftersom att det fanns så mycket de var tvugna att betala. De var ju tvugna att lösa problemet så de höjde priset på mat och andra vilktiga saker. Samtidigt sänktes löner. Pengarna skulle då antagligen gå till staten som skulle betala för krig. Sen blev det nog som en ”ond cirkel”. Det blev krig, staten behövde pengar, de höjde priser, lägre löner, vann eller förlorade, det blev krig igen, priserna höjdes, o.s.v Skulle jag bott i ett land som ofta kom i krig skulle jag nog flytta! Man skulle ju till slut inte ha några pengar kvar. Om fler människor skulle tänkt som jag skulle landet till slut inte ha någon kvar som kunde betala deras dyra priser. Vad skulle hända då? Jo då skulle landet förloras i vilket fall som helst.

Nu har jag berättat vad JAG tror eftersom att jag inte har min bok med mig.

 
Ingen bild

Alva J /b

25 mars 2010 21:08

Jag har svarat på fråga 3.
Vad tror du var orsakerna till franska recolutionen?
Svar: Det fanns tre orsaker till franska revolutionen, den första var att fransmännen i slutet av 1700-talet blev missnöjda med hur kungen styrde landet.
En annan orsak tror jag var att kung Ludvig XVI lånade pengar och då hade den franska staten många skulder och då ville ingen låna ut pengar till Ludvig. Staten höll då på att gå i konkurs!
De var också trötta på att Ludvig var en ån enväldig kung, folket blev då giriga och ville också ha lite makt, tror jag.
En till orsak var kanske att någon i folket fick en tanke om hur de egentligen hade det med pengar m.m Den personen förde sedan vidare tanken och det blev nu ett folk som gick emot Ludvig, tror jag...

Av: Alva, /b

 
Ingen bild

Matilda

25 mars 2010 22:10

Heej!

1.Jag tror att den franska staten hade ont om pengar eftersom deras kung Ludwig den sextonde var lite slösaktig av sig. Frankrike på den tiden var ganska utstående. De var ledande i konst,mode, dans, musik mm. Men allting har jú sitt pris. Själva kungen levde i storlyx!
Medan folket och staten var fattiga. Ludwig lade ner pengar på fel ställen. Till onödiga krig som kostade staten massa pengar och pengar till egen beräkning.Såsom hovets praktfulla slott, vackra kläder och annan lyx. Staten var i akut behov av pengar, därför infördes ett nytt skattesystem. Det sägs att i hans största slott Versailles hade han minst 20.000 tjänare . Det sägs också att han hade en tjänare som bara gjorde varm choklad till hans fru på morgonen.
Alltså staten hade ont om pengar eftersom Ludwig levde mycket slösaktigt och det gick ut över folket.

 
Ingen bild

Minda Landgren

26 mars 2010 19:12

Pengarna gick till dyrbara krig, det kungliga hovet pratfulla slott, vackra kläder och annat lyx till Ludvig XVI. Tillslut när skattepengarna nästan tog slut så började kungen att låna ut pengar till den franska staten, för att dem hade så stora skulder till Ludvig. Och den franska staten höl på att gå i konkurs. Tillslut behövde adelsmännensom som styrde byarna börja betala in pengar. Och priserna började stiga så det blev jätte dyet med mat och många hade inte råd med mat.

 
Ingen bild

Astrid Å 7b

28 mars 2010 12:44

Heej jag har svarat på fråga 3.
Svar:
jag tycker att det först och främst fanns 3 stycken orsaker till franska revolutionen, den första var att fransmännen( i slutet av 1700-talet ) blev missnöjda med hur kungen styrde landet. Den andra orsaken var att Ludvig XVI lånade pengar efter som att han hade gjort av med alla skattepengar. När han lånade pengare hade den franska staten mycket skulder och till slut ville ingen låna ut penagr till Ludvig, den franska staten höll på att gå i konkurs.

De var också trött på att han var en sådan enväldig kung. Folket blev då mycket giriga och ville också ha makt. Och samhället förendrades efter åren.
En annan orsak var också kanske att folket fick en tanke om hur hur de egentligen hade det ställt. De förde det sedan vidare och till slut hade allt folk gått emot ludvig XVI

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards