Alla inlägg under mars 2011

Av Ricardo E - 17 mars 2011 10:53

Risken för ett omfattande utsläpp av radioaktiva partiklar från kärnkraftverket i Fukushima är mycket stor...


Stora mängder vatten måste tillföras mycket snabbt om inte något mycket allvarligt skall inträffa. Energibolaget Tepco började på torsdagsmorgonen, jap tid, att vattenbomba bränslebassängen vid reaktor 3. Samtidigt förs nya försök att reparera kraftförsörjningen för att få igång kylsystemen.


 Men det verkar som det krävs oerhört mycket vatten för att fylla bassägen vid reaktor 3 och det behövs också vatten till bassängen vid reaktor 4, säger Dverstorp. Helikoptrarna har gjort tre-fyra flygningar, det behövs troligen 200 flygningar för att fylla bassägen med vatten!


Varje helikoptertank har 7 500 liter vatten! Det är oklart om man lyckas tillföra bor i det vatten som hälls över kylvattenbassängerna, bor bromsar kärnreaktionen genom att absorbera neutroner.


  Eftersom strålningen är så omfattande ovan reaktorerna kan helikopterbesättningarna inte vistas där mer än korta stunder. Besättningarna måste därför bytas ofta. I kylvattenbassängerna förvaras använt kärnbränsle. En del av det begagnade bränslet vid reaktor 3 har nyss tagits ur reaktorn och är därför mycket radioaktivt.


//The Guardian / ricardo

Av Ricardo E - 9 mars 2011 09:27

I fiskebyn Mugardos i norra Spanien accepterar butiker nu pesetas igen. Det har visat sig vara en oväntat god affärsidé...

idén är att spanjorer och även andra som har pesetas liggande sedan valutan togs ur bruk för nio år sen ska kunna betala för olika varor i butiker med den insomnade lokala valutan. Fler än 60 butiker i byn Mugardos på nordkusten tar nu emot den insomnade valutan i hopp om att få fart på kommersen.

Teoretiskt kan det finnas en hel del pesetassedlar och mynt i den forna spanska valutan som är gömda eller bortglömda i och utanför Spanien och som ännu inte har växlats in mot euro. Bedömningar, enligt den spanska centralbanken, är att pesetas till ett värde av motsvarande 13 miljarder kronor fortfarande finns liggande...

så har ni pesetas hemma åkt då till norra Spanien


Mugardos

//RR

Av Ricardo E - 3 mars 2011 15:27

internationella brottsdomstolen ICC inleder i veckan en utredning mot Libyens ledare M.Gaddafi för brott mot mänskligheten...

"-Vi har identifierat ett antal individer med formell eller reell myndighet och makt över de säkerhetsstyrkor som slagit till mot upproret som startade den 15 februari", sade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo i dag till tv3 spanska kanalen. 

ICC fick den 27 februari i uppdrag av FN:s säkerhetsråd att utreda om någon i regimen ska ställas till ansvar för de blodiga attackerna mot civila.


ICC

 Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser - och "aggression". Tribunalerna som behandlar det forna Jugoslavien och Rwanda är tillfälliga FN-domstolar.


//tv3 //RR

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards