Direktlänk till inlägg 28 oktober 2010

Jobbskugga 7e

Av Ricardo E - 28 oktober 2010 15:21

Hej alla Jobbskuggare i 7e!

Hoppas ni hade en trevlig och lärorik Jobbskuggningsdag i onsdags. Nu ska ni sammanställa era intervjuer här som en kommentar.

   Bildkälla GOOGLE

//David

 
 
Ingen bild

viktor barry

29 oktober 2010 09:48

Intervju jobbskugga

den 27 oktober 2010
16:10

Hur länge har du jobbat som präst? Jag har jobbat som präst i fem år
Hur kommer det sig att du började jobba som präst. Jag skolade om mig när jag var 23, efter många tankar det var nånting annat jobba med nånting som var meningsfullt.
Tycker du att ditt jobb är roligt? Ja jättekul för det mesta man gör massa oika roliga grejer, men ibland kan det vara tungt med begravningar m.m
Vad gör du på jobbet? Det är alltid olika men en vecka kan vara att jag jobbar mån-tors ledig på fre och jobba ibland lör och sön. på måndag jobba på kontoret och ta emot samtal eller förbereda till högmässor. Tisdag är jag ansvarig för vår ungdomsverksamhet. Och träffa äldre boende, onsdag går jag till en skola på lektioner eller på deras fritids och begravningar på torsdag är det mycket internt med utbildning. På lördag är det dop och vigsel och på söndag kan det vara en högmässa.
Hur länge jobbar du på dagarna? Jag jobbar från 8.30 till 4 ibland ännu tidigare. Och ibland läser jag några mejl på kvällen. På helgen är det ännu kortare det är ungefär från 12-4 på lördag och bara 2 timmar på söndagen
Vad brukar du äta till lunch? Jag brukar alltid ta med hemlagat, jag äter aldrig på restaurang.
Hur tar du dig till jobbet? När det är varmt ute så cyklar jag men när det blir kallt åker jag tunnelbana.
Vad tycker du om din arbetsplats? Den är bra jag har många roliga kollegor. Det är vackert och det är kul i stan
Vilken utbildning behöver man för att bli präst? Efter gymnasiet måste man gå i tre delar kan man säga och det tar 6 år sammanlagt. Det första året går man i kurser sen är det praktik och sång kurser. Sen är det fyra år på universitetet där man läser tiologi. Efter det är det ett år där man lära sig att ta hand om människor.

 
Ingen bild

dante nordfors

29 oktober 2010 09:49

Jag har intervjuat Richard Martins pappa (Roderick) som jobbar på ett bolag som heter Verified. Han har jobbat där sen april 2008.
Hans jobb, i hans åsikts så är det spännande och omväxlande . Alla fallen är olika med olika sorters människor. Han valde det här jobbet för att han ville bygga upp ett bolag och det som driver honom att jobba med det han gör är för att han tycker att det är kul att se hur bolaget växer varje år. Han skulle rekommendera jobbet, om man var utbildad och tyckte att sånt var roligt. I en svårighets grad mellan 1-10 så skulle han ge det en 8, men för dom som redan jobbar där är det inte lika svårt eftersom de är utbildade specialister. Verified är ett Svenskt bolag men har något kontor i Norge. Han har velat jobba med det här och har då riktat in sig på detta. Hans position i bolaget är verksamhets ansvarig/chef.

 
Ingen bild

Rikard Franksson

29 oktober 2010 13:28

Intervju med Agneta Franksson
Vad tycker du om ditt jobb?
Mitt arbete är roligt. Det handlar om att utvecklar läkemedel och medicinsk teknik.
Varför? Fördelar och nackdelar.
Det är roligt för att man är med och tar fram viktiga produkter för att få bukt på sjukdomar och lidande.
Varför valde du jobbet?
För att företaget arbetat med intressanta produktutvecklingsprojekt som jag har haft nytta av i tidigare arbete.
Vad är det som driver dig att jobba med det?
Jag har med och påverkar. Det är roligt.
Finns det nogåt som inspirerar dig till att arbeta med det?
Möjligheten att kunna påverka.
Vad gör du på jobbet?
Leder och fördelar arbetet som ska göras.
Arbetstider
8-17 och ibland mer
Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
Det påverkar mig då jag är ytterst ansvarig och VD i bolaget.
Kan du rekommendera jobbet?
Ja, absolut.
Hur länge måste man studera för jobbet?
Efter gymnasiet ca 3-4 år.
Hur länge har du arbetat här?
1.5 år
Vad jobbade du med innan?
Samma roll men i ett annat företag. Falck Ambulans AB.
Var det här ditt drömjobb?
Nej.Mitt drömjobb är att ha ett eget bolag.

 
Ingen bild

Johannes

29 oktober 2010 13:29


Intervju med Anders Mattson, Spaningschef och kriminalinspektör och Johan Abrahamson, Inspektör.
(Polisen)
-Vad jobbar du med, Anders Mattson?
-Jag jobbar på spaningsenheten. Sedan finns det ju då massa andra enheter, till exempel krimminalenheten, reception osv. Vårat uppdrag, på spaningsenheten är att först och främst jobba mot narkotika. Då handlar det, så att säga i första hand om vuxna som har tagit narkotika. Det finns också i andra distrikt grupper mot ungdomar som har tagit narkotika. Men vårt mål är alltså vuxna. Vi har då två inriktningar. I första hand är det att spana, och sedan så ska vi även utreda narkotikainnehavet. Gruppen är på tio man, och alla spanar och alla utreder. Vi växlar så att man får göra både och. Så ibland kanske det är åtta som spanar, och två stycken som utreder. Man lär sig nämligen ganska mycket på att utreda. Så man kanske är ute och spanar, letar upp narkotika missbrukare tack vare tips från andra människor.

-Finns det andra spaningsenheter som spanar andra saker än narkotika?
-Nej, eller ja, fast i det här distriktet finns det bara en enhet som spanar efter narkotika. Många andra större distrikt kanske har olika spaningsenheter- till exempel bråtts span, rånare och sådär. Fast om man behöver en spanare som ska spana efter en rånare, mördare eller något annat så får vi också göra det. Så man kan säga att vi är en allt-i-allo-span. Så vi har ju utbildning till att spana allt som behöver spanas. Så vårt dagliga jobb är narkotika, men om det sker ett rån eller att man misstänker att det kommer ske ett rån då får vi kanske sluta med narkotika, och jobba med det.
Men vi får tips, om någon som säljer narkotika så åker vi och spanar, och kanske förföljer de och så kanske vi upptäcker att de har tagit narkotika, så försöker vi kartlägga det. Och sedan när vi har bevis som räcker så tar vi och gör en husrannsakan hos de här människorna som säljer.

-Är det ofta ni inte hittar något narkotika när ni gör husrannsakan?
-Ja, det är klart det händer, för många gånger har man ju inte så mycket information så att man vet att det finns där, eller om det finns väldigt mycket. Ofta är det ju en slump att det finns väldigt mycket. Ibland kanske man har väldigt mycket bevis, och gör husrannsakan och hittar ingenting. Det finns ingenting. Och ibland kan det finnas jätte mycket, som man inte alls hade någon aning om. Det handlar ofta om tur när man hittar riktigt mycket narkotika.

-Vad har du jobbat med innan du började jobba här på spaningsenheten i Sollentuna?
-Oj, jag kan dra hela min karriär. Jag började med att jobba i bankvärlden, som banktjänsteman. Sen så tänkte jag att var på jobbet, framför ett skrivbord mellan åtta och fem inte riktigt var min grej. Så då sökte jag till polisen, och jag kom in på polishögskolan -92 och var klar i slutet av -94. Då var det tre års utbildning, nu är det två år på skola, och sedan praktik i ett halvår. När jag gick i skola pluggade man ett halvår, sedan hade man praktik i ett halvt, och sedan pluggade man ett halvt. Och sedan kom jag hit till Norrorts Polisstation. Jag var aspirant då. Innan var jag på Norrmalm i stan. Sedan åkte jag radiobilar i två år, sen så drog polisen en kommission, som skulle arbeta mot ungdomar och narkotika. Där jobbade jag i tre år. Det var väl egentligen där jag lärde mig om knark och sådär.

-Så det är ingen speciell utbildning för att bli spanare, alltså man lär sig inte det på polishögskolan?
-Nej, det gör man väl inte… Man får ganska lite narkotikautbildning i skolan. Det märkar man ganska snabbt därför att många som kommer hit inte känner till så mycket om narkotika. Så om man vill bli duktig på narkotika ska man nog söka jobb i en grupp som jobbar med narkotika. Därför att då lär man sig mycket om det.
Sedan finns det grupper inne i stan som jobbar lite internationellt, där de sällan beslagtar narkotika- men när de gör det tar de väldigt stora mängder, det kan var flera hundra kilo hasch eller amfetamin. Såna brott kan det bli väldigt många års fängelse för. Där jobbade jag i sex år, åren innan jag kom hit till Norrort. Sen har jag vart stationsbefäl här i två år.
Berätta vad det är.
Stationsbefäl, då är man alltså chef för polisstationen kan man säga, icke kontorstid. Då är man chef för det distriktet. Då blir man alltså ansvarig för killar som man tar in, gripna. Så man kontrollerar de gripna. Man blir chef över att arbetet fortskrider på rätt sätt kan man säga.
Där var jag alltså i två år ungefär.
Och sedan sökte jag en ny tjänst som chef för spaningsdelen. Där var jag ungefär i två och ett halvt år.

-Varför slutade som stationsbefäl?
-Därför att jag ville ha personalansvar också, och ville gärna vara ansvarig för ett område, och kunna påverka hur vi skulle jobba och så. Som stationsbefäl har man inget personalansvar, och man hade liksom inte någon möjlighet att påverka hur man skulle jobba och så. Det är skillnaden från idag, för idag får jag ett uppdrag, att jobba mot narkotika och uppfylla vissa krav. Samt att gruppen samarbetar bra och liknande. Det gillar jag.

-Är det här ditt drömjobb?
-Ja, vad ska jag säga… Just nu så är det väl det, jag har faktiskt inga "jättemål" nu framöver över vad jag vill göra. Men jag är fortfarande så att jag vill vara ganska nära till verksamheten. Och om man blir en chef över en större grupp så tappar man liksom kontakten med själva verksamheten. Så det skulle jag nog inte vilja vara. Kanske något liknande jobb.

-Så du skulle inte vilja jobba inom något annat än polisen?
-Jo, det skulle jag kanske kunna men nu har jag varit här i ett och ett halvt år, och jag kommer nog minst vara här ett par år till innan jag kommer känna att jag kan det här ordentligt, och att jag har gjort ett bra jobb. Jag har en liten jobbfilosofi att efter sex år ska jag göra något annat. Men jag tror kanske att om man har jobbat som polis ett tag så är det inte så stor chans att man börjar jobba som något annat, för man har sån närhet till jobbet.

-Men det är ingen annan utbildning till andra "polisyrken"?
-Nej, det är ju den här grundutbildningen men sedan så är det ganska många som vidareutbildar sig. För grundutbildningen snuddar knappt vid SPAN, sen lär man sig av andra kolleger, mycket snappar man upp av erfarenhet, egna ärenden som man jobbar med. Men, sedan finns det också utbildningar som man kan gå för att höja sin kvalité. Och alla de som jobbar i yttre, på Johans enhet, de ska inom ett ex antal månader efter att de har börjat på SPAN, gått en utbildning på två veckor där man lär sig grundläggande hur man spanar mot människor, för att kunna se så mycket som möjligt, kunna dokumentera så mycket som möjligt utan att bli upptäckt själv. Och det är en ganska bra utbildning egentligen. Där lär man sig hur man går till exempel, hur man "skuggar någon", och hur man skuggar någon utan att man syns. Och hur man rör sig till exempel. Hur man kan använda kamera till exempel, kunna fotografera utan att synas. Sedan skickare de en också på en grundläggande narkotikautbildning, där man lär sig hur narkotika påverkar kroppen och psyket till exempel. Hur man ser ut när man har tagit narkotika till exempel. Jag kan ju säga tack vare min erfarenhet inom narkotika, se på en människa att han eller hon är påverkad. Och i vissa fall kan jag till och med säga vilken sorts narkotika den misstänkte har tagit. Det beror lite på också. Men det finns andra tecken också, hur de rör sig, hur de pratar, som man lär sig av erfarenhet. Men sedan lär man sig ju också mycket tack vare kunniga kolleger som kan narkotika. Det är ett hantverk kan man säga. Man lär sig ju inte allt, och kan allt sedan utan man lär sig lite hela tiden.

-Men från börja, varför sökte du till polishögskolan?
-Det var nog det där att jag satt ju då på kontor, på en bank och höll på med aktier, och det var jätte mycket pengar. Men det gav inte så mycket, jag tyckte det var tråkigt att gå till jobbet varje dag och göra samma sak varje dag. Jag satt på ett kontor mellan åtta och fem och jobbade även lite på helgerna. Då kände jag att jag ville ha något som var lite annorlunda, något är jag inte visste exakt vad som skulle hända. Och det kände jag verkligen inom polisen, att varje dag jag kom hit så kunde exakt vad som helst hända. Jag åkte lite radiobilar och viste inte riktigt vad som skulle hända, och efter ett tag så började jag ju här och det var roligt tycker jag. Action? Nej, det finns ju verkligen det inom polisyrket, men det var nog inte riktigt det som drog mig. Det finns ju action, MEN det är inte ett jätte ballt jobb när det blinkar blått och man skjuter. De flesta tycker i och för sig att det är roligt. Adrenalinet pumpar lite, och man måste dra på lite. Men det är inte en vardag. Så är det ju på filmer och sådär, men det är inte alltid så inom Polisen. Man brukar ju säga att polisens bästa vän är pennan, för att vi skriver mycket. För att vårat uppdrag i många tjänster är att anteckna vad människor har att berätta.
Vi kommer kanske dit och säger vad det är som har hänt. Det kanske är någon som har slagit någon annan. Då måste vi dokumentera vad den människan säger. Och sedan ska man presentera det här för en åklagare. Och då handlar det om att skriva ner en förståelig bunt papper för att åklagaren ska förstå vad som har hänt. För allt det här ska ju sedan upp i en domstol där en åklagare sedan ska berätta vad som har hänt för att de ska kunna fatta beslut om personen ska få något straff eller inte. Så man måste vara ganska duktig på att skriva. Jag var väl inte jätte duktig, men jag har blivit mycket bättre. Det har polisyrket hjälpt mig med, för jag har utvecklats som person. Det var som en ångestkänsla för mig när jag skulle lämna in en uppsats. Och jag tror att om man ska titta på de som söker till polisen så brinner de för rättvisa. Och att de vill att allmänheten ska känna sig trygga. Och för att rättvisan ska kunna ske, att det ska kunna råda rättvisa så tror jag de flesta poliser upptäcker väldigt snabbt att om jag inte återrapporterad vad Johannes säger till mig på ett bra sätt, så att Anders kan förstå vad du sa till mig. Och om jag då inte rapporterar på ett bra sätt så kanske Anders läser och ser att Johannes sprang in i stolpen, för det är ju ingen fara. Medans jag försökte säga att Johannes blev knuffad in i stolpen av Petter in i stolpen. Och sedan ska då chefen granska och se att det är tillräckligt tydligt skrivet så att när vi lämnar ifrån pappren till åklagaren ska åklagaren kunna se vad som att hänt. Så att åklagaren i sin tur ska kunna återberätta det här i domstolen. Det är ju flera steg. Och vi upptäcker ju att anmälningar som poliser ute på fältet skriver, att det är bristfällig information som vi får. Och det här handlar också om dels att man som ny polis inte är erfaren och vet vad för information man ska skriva. Men också att det är stressigt sär ute. Det kanske är folk som skriker, de är i chock, de är rädda, arga.
Och att återrapportera en bra berättelse i den miljön är oerhört svårt.

-Kan du rekommendera att utbilda sig till polis?
-Ja, det kan jag absolut göra. Polisjobbet är ju ganska tryggt också om man säger så. Har man en gång blivit polis så är ju många poliser hela livet. Många fastnar ju och är det. Våran generation är nog mycket så att vi är liksom poliser i själen. Idag kanske det inte är likadant, utan idag blir man det kanske mer som ett jobb. Men det finns ju så många olika yrken inom polisen , så att oavsett vad man tycker om så…
Vissa poliser blir ju det för att jobba nätter, och för att jobba skiten ur sig.
Andra poliser kanske inte tycker det är lika kul, och sen kanske man inte orkar heller när man jobbat i många år. Så då finns det ju dagtids jobb också. Till exempel som jag, man kan bli chef, man kan bli hundförare, man kan flyga helikopter, det är i och för sig svårt att få jobb där. Men det finns specialpoliser som insatspiketer, det finns tekniker- de som håller på med brottsplatsundersökningar, och söker DNA och sådär. De har ju jätte lång utbildning som håller på drygt ett år. Spaning, bombtekniker, trafikpoliser; det finns ju väldigt brett inval poliser. Det är ju det som är så bra. När man har tröttnat på något arbete efter fem sex år då kan man börja arbeta som något annat, med samma utbildning. Så det är lätt att man fortsätter i polisbanan när man väl har hamnat här.
Om man skulle vara lärare och vill byta jobb då kanske man byter skola, eller inte vet jag.

-Påverkar jobbet din vardag?
-Ja det gör det faktiskt. Nu när jag har blivit personalansvarig så hinner inte jag med allting som jag skulle vilja hinna med. Jag tar med mig jobbet hem, man har så mycket i huvudet så man känner att det här skulle jag behöva göra, som att man bearbetar saker även på fritiden. Man kommer på saker; just det, de dör behöver jag göra. Ibland så kan telefonen ringa mitt i natten; vi behöver hjälp. Kolleger ringer, folk undrar saker. Så det är klart att man gör det. Tidigare när man jobbade som utryckningspolis och inte hade någon chefsposition, då var det mer att man jobbade länge, sedan skrev man det man hade gjort, sedan när man hängde av sig uniformen då lämnade man jobbet.

-Hur mycket jobbar du?
-Jag jobbar dagtid, måndag till fredag mellan ungefär åtta och fem. Men är det något speciellt så är ju jag ansvarig person på SPAN, och över alla spaningsenheter. Och då kan man ju jobba hur länge som helst. Då jobbar man nästan dygnet runt. Det går ju inte, men ibland är det nästan så. Men så är det bara vid väldigt speciella händelser. Oftast så är det ju inte så.

-Är det här det jobbet som du helst skulle vilja jobba som inom polisen? Eller har några andra jobb inom polisen varit bättre?
-Det är så svårt att säga, varje jobb som jag har haft tycker jag har varit det bästa just då. När jag började som polis då ville ju jag vara ute och åka radiobil. När jag började jobba med narkotika var ju det de bästa yrket i mitt liv. Jag tyckte det var jätteroligt, och jag jobbade hur mycket som helst. Vi ställde in semestern på sommaren för att jag tyckte det var så kul att jobba. Men efter tre år kände jag att jag var mätt på det, jag ville göra något annat. Också började jag spana istället på de stora knarkorginisationerna. Då var det de bästa jobbet som fanns. Men sedan kände jag at jag var mätt på det, och då ville jag vara chef. Och nu är jag ju här! Och om några år kommer jag nog känna att jag är mätt på det här, och då finns det säkert något annat som jag vill göra. Jag tror att det finns inget som är roligare än det man håller på med. Jag gillar ju nya utmaningar.

-Vad är det som driver dig?
-Det är nog som Johan sa att vi finns ju för att allmänheten ska kunna känna sig trygg, det är nog något som driver dig. Och sedan kan man ju göra det på så många olika sätt. Men sedan det här med narkotika, det driver mig lite extra. Jag har ju sätt vad narkotika gör med människor. Jag är övertygad om att ingen i världen kan övertyga mig om att narkotika är bra för något, för jag har redan sätt att det är jätte dåligt.
Jag har holt på med narkotika med ungdomar som tycker att det är bra- Nej men det är inget fel på det här, jag gillar det. Men sedan när de blir äldre ser man hur de far, och de själva säga- Åhh jag vill bara här ifrån.

Jag lever fortfarande på när jag träffade en tjej som är arton år, hon hade kanske knarkat i två år. Jag fick henne ur narkotikamissbruket. Det lever jag liksom fortfarande på. Det här var tjugo år sedan, och hon är trettio år nu, och har familj och barn. Hon är jätte tacksam idag över att jag räddade henne, att jag stöttade henne. Sånt kan man leva på, när man vet att hon kunde ha råkat riktigt illa ut.
Sånt sporrar en vidare i jobbet liksom.
Och där skulle jag vilja ställa en fråga till mig själv, utan att jag riktigt kan svara på den. Jag menare, Anders och jag har ju ungefär samma svar, för båda vill ju hjälpa andra människor. Samtidigt om man ser på polisens uppgifter att jobba emot, så är det egentligen att upprätthålla lag och ordning. Ska man titta lite stort så är det ju att hjälpa andra människor.
Och då är det ju socialmyndigheten som vi har ett väldigt nära sammabete med. Och jag kan svara själv för den delen, att det brinner jag inte för. Och det är lite spännande. För varför brinner jag inte för den delen, att hjälpa andra människor som är i kris och nöd. Men däremot så kan jag säga så kan jag säga att jag brinner för att hjälpa människor. Och jag kan inte riktigt svara på den frågan.
Men det är ju lite olika saker, att vi inom polisen ofta kommer in i det här akutskedet, vi kanske stöter på, kommer in i en familj där mamman får stryk nästan varje dag av pappan. Barnen far illa, och vi kommer in i den här krissituationen, löser upp det här, skriver en anmälan. Vi kanske kan ordna så att barnen kommer ifrån den här familjen, för det är ingen bra miljö för de. Vi säger till Socialmyndigheten att de ska hjälpa barnen. Man kan säga att polisen är som en sluss till andra myndigheter. Hjälpen vi kan ge till den här familjen är ju egentligen bara att skicka en anmälan till socialmyndigheten och låta de analysera. De kanske kommer hålla på i flera år och hjälper den här familjen då.

-Vad är det som har berört er mest?
-Oj.
Det är så olika saker. Att komma till trafikolyckor med människor som har dött, kanske blivit sönderkrossade i bilar. Barn som far illa. Det är jobbigt. Man vänjer sig inte, men man lär sig hantera det. Det är så stor skillnad att komma till en olycka som en privatperson mot om jag är i tjänst. För att om man är i tjänst tänker man inte på vad som händer just då, utan när man åker därifrån, det är först då man kommer på vad man har varit med om. Då är det viktigt att man samlar sina arbetskompisar, och sätter sig ner och pratar om vad som har hänt. Så att man inte tar med sig det här hem. Men framför allt barn som far illa. Det är jobbigt. Oavsett vad som händer egentligen.
Men det finns bra saker också. Som den tjejen som jag pratade om tidigare, när jag tänker på henne kommer jag på att jag faktiskt räddade hennes liv. Det berör också. Så det är inte bara de hemska sakerna.
Nånting som vi nästan glömmer bort är ju kamrat skapen. Gemenskapen inom polisen. Vi stöttar varandra, finns för varandra, säger ifrån till varandra. Jag upplever en bra stämning dör vi faktiskt också kan tillrättavisa varandra, och det är bra eftersom att vi har ju lagar och ordningar att följa. Och att vi sköter oss ör ju väldigt viktigt, för vem annars kan man lita på om inte oss. För jag menar, vi är ju människor, och vi gör fel. Det är bra att vi kan använda oss av det och göra så at vi blir bättre. Så att alla andra känner att vi har en bra poliskår i Sverige. Och att man känner sig trygg med de. För vi är ju vanliga människor. Man måste få gråta om det är jobbigt. Vi måste va de som människor kan se upp till.

-Tack så jätte mycket!
-Tack!

 
Ingen bild

Douglas Ihre

29 oktober 2010 13:30

Intervjun är mellan Douglas Ihre, Wilhelm Christensson och Carl Caap.
Jag och Wilhelm hade jobbskuggat Carl Caap som jobbar på Zodiak som är ett moderbolag inom filmindustrin, de äger massa andra produktionsbolag som t.ex Mastiff och Yellow Bird. Han jobbar med ekonomin inom Zodiak. Han jobbar alltså inom Business Controling.

Vad tycker du om ditt jobb?
- Jag tycker att mitt jobb är jättekul men jag tror nog att det är ganska många som inte tycker att det är/skulle vara kul för det är väldigt mycket siffror. De tycker nog inte att det är kul att sitta och hålla på med en massa siffror och sådant, men jag tycker faktiskt det är kul.

Finns det någonting som du tycker är lite negativt med ditt jobb?
- Ja ibland kan det nog komma lite väl mycket siffror och inte så mycket som har med tv att göra. Då får heller inte så mycket tid att tänka igenom och lista ut var ifrån siffrorna kommer ifrån och vad som ligger bakom dem. För det är det som är det roligaste med siffrorna att man just får tänka ut vad som skapar siffrorna och i tevebolagen att förstå vad som gör att siffrorna ser ut som dem gör.

Varför valde du det här jobbet?
- Ja jag har ju jobbat i 15 år sen jag blev klar med skolan och sen dess har jag testat lite olika jobb för att pröva mig fram. Jag fick reda på att jag gillade att hålla på med siffror men jag vill ju inte att det BARA ska vara siffror. Jag vill vara med i det som skapar siffrorna och som sagt veta vad som ligger bakom dem och vad som gör att dem ser ut som dem gör. Jag har testat mig fram till detta under några år och plötsligt insåg jag att vara "Business Controler" är en bra balans mellan siffror och att förstå det som ligger bakom dem.

Vad är det som driver dig framåt i ditt jobb, vad är din drivkraft?
- Jag vill hela tiden försöka göra sättet hur man ser på siffrorna bättre och jag vill också hela tiden göra siffrorna bättre, göra siffrornas kvalité bättre. Min drivkraft är alltså att jag hela tiden vill göra kvalitén bättre.

Var det någonting som inspirerade dig till det här jobbet?
- Ja det var det nog. Mitt jobb som Business Controler ser ganska likt ut som alla andra business controler jobb men det var nog just branschen som lockade mig hit. Det är ju kul att veta att siffrorna kommer från tv-branschen.

Vilka är dina normala arbetstider?
- Vanligtvis brukar jag börja runt 09:00 och så brukar jag vara på kontoret till runt klockan 17:00 till 18:00. Sen kommer jag hem och då är jag med familjen och sedan kanske jag lägger mina barn för att sedan jobba kanske från 21:00 till en stund in på natten. Men det kanske jag bara gör i snitt varannan dag eller något i den stilen.
- Men du känner inte att det blir för mycket, du känner att det passar dig okej?
- Ja det tycker jag att det gör.

Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
- Ja det tror jag nog. Dels på grund av att jag har ett jobb som är väldigt kul och det är ju viktigt när man jobbar så mycket som jag. Man måste ju ha ett kul jobb så att man inte lider av att komma till jobbet varje dag och det kan ju då påverka vardagen och göra att man inte trivs men så känner inte jag, jag trivs absolut.

Du känner att du tjänar okej, du blir inte stressad av att du inte riktigt får till det i din ekonomi?
- Jo jag tycker att jag tjänar helt okej, jag tycker att jag får bra betalt för det jag presterar och det jag jobbar för. Det måste ju finnas en balans mellan det man gör och det man tjänar. Och den balansen tycker jag är bra.

Kan du rekommendera ditt jobb till andra?
- Ja det kan jag absolut! Varje dag! Men man måste ju vara ganska sifferduktig och gilla att hålla på med siffror. Ja jag skulle rekommendera det när som helst.

Hur länge har du jobbat här?
- Här har jag jobbat i snart två år. Mitt förra jobb jobbade jag också ungefär två år. Jag tycker att det är roligt att byta jobb så att man får lite omväxling. Men jag byter alltid inom jobb som är ganska så sifferorienterade.
Var har du jobbat förut?
- Jag jobbade på ABSOLUT med siffror såklart.

Har/hade du något drömjobb?
- Oj svår fråga. Nja jag tror nog inte att jag har något direkt drömjobb men jag tror nog att det skulle ha med siffror att göra med då.

Okej tack så jättemycket för att du tog dig din tid till våran intervju!

Jamen tack själva!

 
Ingen bild

Mikaela Thorén

29 oktober 2010 13:30

FRÅGOR:

- Vad tycker du om ditt jobb? *
- Varför? Fördelar och nackdelar. *
- Varför valde du jobbet? Varför valde du att utbilda dig till ....? *
- Vad är det dom driver dig att jobba med ….? *
- Finns det något som inspirerar dig till att arbeta med…?
- Vad gör du på jobbet? *
- Arbetstider *
- Hur tycker du ditt jobb påverkar din vardag?
- Är det här ett välbehövt jobb? Lön? tjänar du bra som? *
- Kan du rekommendera jobbet? *
- Utbildning? Hur länge måste man plugga för att jobba med det här jobbet? *
- Hur länge har du arbetat här? *
- Vad jobbade du med innan? Varför bytte du?
- Var är ditt dröm jobb? Är det ditt drömjobb? *

Boka in en tid för intervju. Avsätt 20 minuter.

Svar på frågorna:
• Vad tycker du om ditt jobb? Fördelar och nackdelar? Jätte roligt, fördelar, det är ganska stor frihet, man får bestämma när man är chef, men det är samtidigt nackdelar.
• Varför valde du jobbet? Började jobba på Ncc för 23 år sedan, har provat på lite olika jobb i Ncc. Fick chefs jobbet som han jobbar som idag för 6 år sedan.
• Vad är det som driver dig att jobba med det här jobbet? För att vi bygger saker, vi ser tydliga resultat. Det är roligt. Man jobbar i projekt, och det är trevligt.
• Vad gör du på jobbet? Svarar på mail, går på möten, träffar kunder och anställda, och besöker byggarbetsplatser.
• Arbetstider? På kontoret: 08.00 - 16.30 men det är lite fritt. Man får börja kl 07.00 om man vill. Men mina abets tider bruker vara 07.30 - 17.00
• Tjänar du bra här? Ja,
• Utbildning? Först läste jag gymnasiet, 3år i ekonomisk linje, sen lästa jag på universitetet till civilekonom i 4år, och sen har jag läst MBA i ett år där bygger man på och läster liter mer om marknasföring och så.
• Vad är ditt drömjobb? Jag tycker om mitt jobb! Om jag får säga det så tror jag att det här är mitt drömjobb!
• Kan du rekommendera ditt jobb? Ja, det skulle jag göra absolut! Det finns många roliga jobb inom Ncc.




Ncc, Vallgatan 3 solna, 0858552086, Svante Hagman, 12-15



Sammanfattning av dagen på NCC

Jag och Anna jobbskuggade Annas Pappa Svante Hagman, som jobbar på NCC. NCC är ett byggföretag.
Vi har fått se Svantes kontor och olika avdelningar på företaget. Vi har fått åka ut på en bygg plats där de höll på att bygga lägenheter. Han visade oss ritningar, scheman när bygget ska vara klart och så fick vi se barackerna där byggarbetarna har sina kontor under arbetet. I slutet av dagen fick vi vara med på ett möte som handlade om missnöjda kunder.

 
Ingen bild

Julia och fredrika =)

29 oktober 2010 13:31

Vad tycker du om ditt jobb?
Svar: Jag tycker att det är intressant för att jag får vara med och utveckla människor.

Hur lång var utbildningen?
Svar: 4 år

Vad är det som driver dig att jobba som…?
Svar: spännande att träffa olika människor i olika situationer.

Vad gör du på jobbet?
Svar: Jag föreläser, håller ledarskapsprogram, säljer och presenterar våra tjänster för företag.

Hur länge jobbar du?
Svar: Jag jobbar från klockan 09.00 - 17.00

Är det ett jobb som du känner att du tjänar tillräckligt på?
Svar: Jag har aldrig träffat någon som känner sig nöjd med sin lön.

Vad jobbade du med innan? Varför bytte du?
Svar: vd för ett filmbolag som hette Scanox. Jag bytte därför att jag var trött på att vara anställd och ville starta eget.

Rekommenderar du ditt jobb för många unga?
Svar: Man kan inte vara särskilt ung i den här branschen. Men jag rekomenderar att lära sig sälja och leda andra människor.

Var det här ditt drömjobb? Är det här ditt drömjobb?
Svar: Ja det är mitt drömjobb. Men inte när jag var lite då ville jag bli polis.

 
Ingen bild

Sophia Sandström & Johanna Billow

29 oktober 2010 13:32

1. Vad tycker du om ditt jobb? Varför? Svar: ja, det är roligt man lär sig om nya saker produkter och företag.
2. Varför valde du att jobba här? Svar: startade eget.
3. Vad är det som får dig att fortsätta jobba här? Se svar 1 och 2.
4. Finns det något som inspirerar dig till att arbeta här? Svar: Göra kunderna glada och hjälpa dem att lyckas.
5. Vad gör du på jobbet? Svar: Gå igenom mail, samla alla och gå igenom dagen, planering, arbetsmöte, hjälpa kunder, kundmöte och new business.
6. Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag? Svar: Ibland kan man jobba hemma men jag försöker att jobba på jobbet.
7. Tjänar du bra på ditt jobb? Svar: Jag är nöjd.
8. Kan du rekommendera ditt jobb? Svar: Ja, det beror på hur man är som person, man måste vara social och empatisk.
9. Behöver man någon utbildning? Svar: Marknadsförings utbildning, ekonomi, yrkeserfarenhet, gärna service yrke.
10. Hur länge har du arbetat här? Svar: Här i 9 år.
11. Har du arbetat med något förut, vilket var bäst varför slutade du? Svar: projekt ledare och reseledare, slutade som projekt ledare på förra jobbet för de skulle ändra något.
12. Är det här ditt drömjobb? Svar: det passar mig bra, det är roligt.
13. Har du alltid någonting att göra på jobbet? Svar: Haha, tillräckligt!
14. Är du något som du är stolt över på jobbet? Svar: Twinrix är ett exempel.
15. Vad har du för projekt nu? Svar: Electrolux, GSK, apoteksgruppen m.m
16. Har vi sett någon av era reklamer på TV? Svar: Apoteksgruppen och Twinrix t. ex.

 
Ingen bild

Jacob Liliebjörn

29 oktober 2010 13:32

Intervju:

den 27 oktober 2010
20:11

1) Vad tycker du om jobbet??
Jag tycker att det är väldigt roligt och inspirerande.
Och man får utvecklas, så som att gå på fortbildning och föreläsningar, så jag får alltid in mer kunskap om barn
Föreläsningar som; "5 gånger mer kärlek" som jag ska gå på ikväll, det handlar om hur man får bra ställning i en grupp.
Förra veckan var jag på en föreläsning där de berättade om A.D.H.D barn och hur man måste behandla dem, den var väldigt inspirerande.

2) Varför?? Fördelar & nackdelar
Det bästa med jobbet är att man har betydligt mycket mer frihet och att man kan själv utvecklas.
Och jag har väldigt stort inflytande på hur jag håller mig till läroplanen och vad den innebär.
Det är oftast så att i skolbranchen är det ibland väldigt lite pengar men jag tycker att vi har det väldigt bra i våran fri-skola men i andra kommunala skolor kan det bli lite kris ibland.

3) Varför valde du jobbet? Varför valde du att utbilda dig till…??
Jag tycker att det är roligt att jobba med barn och man möts av en sådan energi av barn speciellt på morgonen då man verkligen behöver vakna till så finns barnen där och kan prata med en. Det roliga med barn det är att dem aldrig slutar prata och spatta och det är faktiskt en av de bra sakerna som fick mig att välja det här yrket. Redan i tonåren började jag utbilda mig till förskollärare.

4) Vad är det som driver dig att jobba mer??
Det är den positiva andan från barnen och givetvis för att jag måste tjäna pengar.

5) Finns det något som inspirerar dig att arbeta med…??
Det finns väldigt inspirerande arbeten som vi håller på med för att försöka lära in nyttiga saker på ett roligt sätt.
Jag tycker väl att man vidareutvecklar sig hela tiden.

6) Vad gör du på jobbet??
Jag har pedagogisk verksamhet med barnen, planerar, lägger upp utvecklingssamtal.
Jag skriver veckobrev ibland, yrkvärderingar, kvalitetsredovisningar och föräldramötena som man måste planera.

7) Arbetstider??
Jag börjar kvart i åtta på morgonen sen jobbar jag till nånstans fyra tiden på eftermiddagen

8) Hur tycker du ditt jobb påverkar din vardag
Det enda jag kanske gör är att hälsa på någon bekant från skolan om jag råkar gå på någon men annars blandar jag inte in mitt jobb i vardagen.

9) Lön?? Tjänar man bra som…??
Tja jag får inte så jätte bra, kanske medellön. Runt 27.000kr i månaden

10) Utbildning??
Ungefär tre år i högskoleutbildning plus full gymnasieutbildning för att bli förskolelärare.

11) Hur länge har du arbetat här??
Jag har arbetat som förskolelärare i ca. 22 år

12) Vad jobbade du med innan?? Vilket tycker du har varit bäst?? Varför bytte du??
Jaa, jag har bara varit förskolelärare. Ingenting annat, men det är utan tvekan den bästa skolan jag har arbetat i.

13) Var det här ditt drömjobb?? Är det här ditt drömjobb??
Nja, man vill ju alltid ha ett bättre jobb än det man, men jag hoppades aldrig riktigt på ett sådant jobb utan nöjde mig med att ta hand om barn.

Då får jag väl tacka för besväret.
Tack själv!

 
Ingen bild

Wille Christenson

29 oktober 2010 13:32

Intervjun är mellan Douglas Ihre, Wilhelm Christensson och Carl Caap.
Jag och Wilhelm hade jobbskuggat Carl Caap som jobbar på Zodiak som är ett moderbolag inom filmindustrin, de äger massa andra produktionsbolag som t.ex Mastiff och Yellow Bird. Han jobbar med ekonomin inom Zodiak. Han jobbar alltså inom Business Controling.

Vad tycker du om ditt jobb?
- Jag tycker att mitt jobb är jättekul men jag tror nog att det är ganska många som inte tycker att det är/skulle vara kul för det är väldigt mycket siffror. De tycker nog inte att det är kul att sitta och hålla på med en massa siffror och sådant, men jag tycker faktiskt det är kul.

Finns det någonting som du tycker är lite negativt med ditt jobb?
- Ja ibland kan det nog komma lite väl mycket siffror och inte så mycket som har med tv att göra. Då får heller inte så mycket tid att tänka igenom och lista ut var ifrån siffrorna kommer ifrån och vad som ligger bakom dem. För det är det som är det roligaste med siffrorna att man just får tänka ut vad som skapar siffrorna och i tevebolagen att förstå vad som gör att siffrorna ser ut som dem gör.

Varför valde du det här jobbet?
- Ja jag har ju jobbat i 15 år sen jag blev klar med skolan och sen dess har jag testat lite olika jobb för att pröva mig fram. Jag fick reda på att jag gillade att hålla på med siffror men jag vill ju inte att det BARA ska vara siffror. Jag vill vara med i det som skapar siffrorna och som sagt veta vad som ligger bakom dem och vad som gör att dem ser ut som dem gör. Jag har testat mig fram till detta under några år och plötsligt insåg jag att vara "Business Controler" är en bra balans mellan siffror och att förstå det som ligger bakom dem.

Vad är det som driver dig framåt i ditt jobb, vad är din drivkraft?
- Jag vill hela tiden försöka göra sättet hur man ser på siffrorna bättre och jag vill också hela tiden göra siffrorna bättre, göra siffrornas kvalité bättre. Min drivkraft är alltså att jag hela tiden vill göra kvalitén bättre.

Var det någonting som inspirerade dig till det här jobbet?
- Ja det var det nog. Mitt jobb som Business Controler ser ganska likt ut som alla andra business controler jobb men det var nog just branschen som lockade mig hit. Det är ju kul att veta att siffrorna kommer från tv-branschen.

Vilka är dina normala arbetstider?
- Vanligtvis brukar jag börja runt 09:00 och så brukar jag vara på kontoret till runt klockan 17:00 till 18:00. Sen kommer jag hem och då är jag med familjen och sedan kanske jag lägger mina barn för att sedan jobba kanske från 21:00 till en stund in på natten. Men det kanske jag bara gör i snitt varannan dag eller något i den stilen.
- Men du känner inte att det blir för mycket, du känner att det passar dig okej?
- Ja det tycker jag att det gör.

Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
- Ja det tror jag nog. Dels på grund av att jag har ett jobb som är väldigt kul och det är ju viktigt när man jobbar så mycket som jag. Man måste ju ha ett kul jobb så att man inte lider av att komma till jobbet varje dag och det kan ju då påverka vardagen och göra att man inte trivs men så känner inte jag, jag trivs absolut.

Du känner att du tjänar okej, du blir inte stressad av att du inte riktigt får till det i din ekonomi?
- Jo jag tycker att jag tjänar helt okej, jag tycker att jag får bra betalt för det jag presterar och det jag jobbar för. Det måste ju finnas en balans mellan det man gör och det man tjänar. Och den balansen tycker jag är bra.

Kan du rekommendera ditt jobb till andra?
- Ja det kan jag absolut! Varje dag! Men man måste ju vara ganska sifferduktig och gilla att hålla på med siffror. Ja jag skulle rekommendera det när som helst.

Hur länge har du jobbat här?
- Här har jag jobbat i snart två år. Mitt förra jobb jobbade jag också ungefär två år. Jag tycker att det är roligt att byta jobb så att man får lite omväxling. Men jag byter alltid inom jobb som är ganska så sifferorienterade.
Var har du jobbat förut?
- Jag jobbade på ABSOLUT med siffror såklart.

Har/hade du något drömjobb?
- Oj svår fråga. Nja jag tror nog inte att jag har något direkt drömjobb men jag tror nog att det skulle ha med siffror att göra med då.

Okej tack så jättemycket för att du tog dig din tid till våran intervju!

Jamen tack själva!

 
Ingen bild

Ludvig Eidmann

29 oktober 2010 13:33

Intervju med Anders som jobbar som Fastighetsskötare.

-Tycker du om ditt jobb?
-Ja det gör jag väl. Det är mycket varierande som fastighetsskötare. Ibland så får man göra lite tråkigare arbetsuppgifter, som att kratta löv, men det är i stor det roliga saker. Det är mycket arbete med händerna och varje dag skiljer sig från den innan.

-Varför valde du jobbet?
-Jag har bott i Thailand tidigare och jobbat som webbdesigner. Sen när jag flyttade tillbaka till Sverige så fixade en kompis till mig det här jobbet så jag hade lite tur.

-Vad har du som motivation på jobbet?
-Det är ju alltid roligt at se hyresgästerna nöjda. Det är nog min största motivation. Men jag tycker också att det är väldigt roligt som fastighetsskötare.

-Vad gör du som fastighetsskötare?
-Jag fixar med allt möjligt i hyreshusen. Jag går jag en runda i huset och kollar om allt är bra, lampor, dörrar, tvättmaskiner och om städare, sopgubbar och hyresgästerna själva har gjort ett bra jobb. Annars är det bara om göra deras jobb. Jag får också in brev från hyresgästerna om problem i deras lägenheter. Jag har hand om fyra
Hyresrätter.

-Vad har du för arbetstider?
-Jag jobbar mellan 07.00-16.00

-Rekommenderar du jobbet?
-Ja det gör jag. Det är väldigt fritt och mycket eget ansvar. Det är mycket variation och till dem som gillar att arbeta med händerna så rekommenderar jag det stark.

-Behöver man någon utbildning?
-Egentligen inte. Allt som man gör kan man lära sig. Men det är alltid bra om man kan lite om hus arbete.

-Hur länge har du arbetat här?
-Jag har arbetat här i ungefär fyra månader.

-Vad jobbade du med före det här?
-Före det här jobbade jag som webbdesigner i Thailand. Det var mycket roligt, roligare än här. Det är nog mitt drömjobb. Jag jobbade som det i fem år och jag tänder nog åka tillbaka dit i framtiden.

 
Ingen bild

Andrea Björkman

29 oktober 2010 13:35

Jag har intervjuat min moster Katarina som jobbar på SEB.
FRÅGOR
1. Vad tycker du om ditt jobb?
2. Varför? Fördelar och nackdelar.
3. Varför valde du att jobba här? Varför valde du att utbilda dig till...?
4. Vad är det som driver dig till att jobba med…?
5. Finns det något som inspirerar dig att arbeta med…?
6. Vad gör du på jobbet?
7. Arbetstider?
8. Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
9. Lön? Tjänar man bra som…?
10. Kan du rekommendera det här jobbet till någon annan?
11. Utbildning? Hur många år?
12. Hur länge har du jobbat här?
13. Vad jobbade du med innan? Vilket tycker du har varit bäst? Varför bytte du?
14. Var det här ditt drömjobb? Är det här ditt drömjobb?
15. Vad var ditt drömjobb för 10 år sedan?

SVAR:
1. Jag tycker att det är roligt och intressant och utvecklande.
2. Jag har ett ganska nytt jobb och jag har själv fått välja vilka som ska jobba på min avdelning.
3. Jag ville byta jobb inom SEB och jag sökte det här jobbet och fick det. Jag valde att utbilda mig till civilekonom för att hitta ett roligt jobb.
4. Att göra bra affärer med kunder och tjäna pengar till banken och till mig själv.
5. Att arbeta med människor, både kunder och medarbetare. Att utveckla mina medarbetares fortsatta arbete i banken och kundernas affärsrelation med SEB.
6. Jag ansvarar för en avdelning som heter kreditbevakning företag vilket innebär att vi på bästa sätt ska rädda hem utlånade pengar till företag som har problem med att betala tillbaka sina lån.
7. Flexibla arbetstider, om jag kommer senare en morgon så kan ja jobba senare på eftermiddagen.
8. Eftersom att jag har flexibla arbetstider så påverkar den min vardag positivt.
9. För att tjäna bar i bank måste man ta ansvar och ständigt utveckla sig.
10. Ja, absolut.
11. Det tog 3 och en halvt år.
12. Där jag är idag har jag bara jobbat i 3 månader men i SEB har jag varit i över 20 år.
13. Innan det här jobbade jag på bankkontor. Alla jobb har sina fördelar och jag sökte förnedring, därför sökte jag nytt jobb inom SEB.
14. Nej, jag hade inget drömjobb men jag ville ha ett jobb som jag kunde lära mig nya saker på.
15. För 10 år sedan var mitt drömjobb att ha ett utvecklande jobb som kunde kombineras med småbarn.

 
Ingen bild

Fredrik Åkerman

29 oktober 2010 13:37

Frågor:

- Vad tycker du om ditt jobb?
- Varför? Fördelar och nackdelar.
- Varför valde du jobbet? Varför valde du dig att utbilda dig till…?
- Vad är det som driver dig med att jobba med…?
- Finns det något som inspirerar dig till att arbeta med…?
- Vad gör du på jobbet?
- Arbetstider?
- Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
- Lön? Tjänar man bra som….
- Kan du rekommendera jobbet?
- Utbildning?
- Hur länge har du arbetat här?
- Vad jobbade du med innan? Vilket tycker du har vart bäst? Varför bytte du?
- Vad det här jobbet ditt drömjobb? Är det ditt drömjobb?



Svar:
1) Både roligt och intressant.

2) Spännande område, bra arbetskompisar.

3) Fördelar: Bra arbetsplats
Nackdelar: Frustrerande att det tar lång tid.

4) Robert fick en förfrågan, och tyckte det lät kul.
Utbildning: Civil ingenjör KTH

5) Det som driver Robert med jobbet är "lönen" och att ha kul.

6) Det insperarar honom att få träffa och arbeta med mycket duktiga människor.

7) Jag leder projekt inom energi effektivisering

8) Arbetstider: 08:00 - 17:00

9) Jobbet påverkar inte Roberts vardag speciellt mycket. " Vardagen påverkas av barnen"

10) Ja, man kännar bra som projekt ledare.

11) Ja, jag rekommenderar jobbet för alla.

12) Robert har arbetat på jobbet i ca 1 år.

13) It - Konsult, Acando,Det går inte att jämföra jobben, de är bra bägge två. Han bytte för han fick ett bra erbjudande.

14) Det här var inte hanns drömjobb, Roberts drömjobb var nobelpristagare i litteratur.

Av Fredrik Roos och Fredrik Åkerman

 
Ingen bild

Alexandra Winberg

29 oktober 2010 13:37

INTERVJU MED EVA PÅ HORTON

1. Vad tycker du om ditt jobb?
Väldigt roligt.

2. Varför? Fördelar och nackdelar.
Fördelar - har kontakt med intressanta människor, både uppdragsgivare på företag och kandidater dvs. privatpersoner.
Nackdelar - kan ibland vara för mycket att göra.

3. Varför valde du jobbet? Varför valde du att utbilda dig till rekryteringskonsult?
För jag är mycket intresserad av företag och deras organisationsuppbyggnad. Därför att man arbetar på en intressant nivå i företagen där vår uppgift är att hitta kompetenta chefer till spännande företag.

4. Vad gör du på jobbet? (arbetsuppgifter)
Jag rekryterar chefer och specialister till andra företag.

5. Arbetstider?
Lite oregelbundna men ungefär 8-18.

6. Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag?
Mitt arbete påverkar min vardag positivt eftersom arbetet är väldigt roligt. Ibland påverkar arbetet negativt eftersom jag behöver arbeta vissa kvällar och eventuellt på helger.

7. Vad är din lön? Tjänar man bra som rekryteringskonsult?
Om man är framgångsrik kan man tjäna bra.

8. Kan du rekommendera det här jobbet?
Absolut, jag rekommenderar det här jobbet.

9. Utbildning? Hur länge måste man plugga?
Man bör ha en akademisk examen.

10. Hur länge har du arbetat här?
Jag har arbetat på Horton i 1 år.

11. Vad jobbade du med innan? Vilket tycker du har varit bäst? Varför bytte du?
Jag jobbade med växtinredning. Jag tycker att arbetet som chefsrekryterare är roligare. Jag bytte för att jag hade arbetat med växtinredning väldigt länge och har sedan en tid planerat att byta till chefsrekryterare.

12. Var det här ditt drömjobb? Är det ditt drömjobb?
Ja, det är det nog.

 
Ingen bild

Siri

29 oktober 2010 13:39

- Vad tycker du om ditt jobb- jag tycker det är roligt.
- Varför? Fördelar och nackdelar.- jag tycker det är spännande och se människor utvecklas.
- Varför valde du jobbet? Varför valde du att utbilda dig till…
- Vad är det som driver dig till att jobba med…-
Jag tycker att det är fritt och jag arbetar med människor och det är omväxlande
Jag tycker det är spännande och se människor utvecklas
- Vad gör du på jobbet? (arbetsuppgifter)utbildar och coachar projektledare.
- Hur tycker du att ditt jobb påverkar vardagen?- jag har möjligheter att styra tiden, vilket är bra.
- Kan du rekommendera jobbet?- ja
- Hur länge har du arbetat här?- två år
- Vad jobbade du med innan? Vilket jobb tycker du har varigt bäst? Varför bytte du? -
Jag har jobbat som chef och projektledare tidigare. Många roliga jobb. För att det är roligt och mer utmanade att jobba i egen regi

Var det här ditt drömjobb? Är det ditt drömjobb?- ja

 
Ingen bild

Tymoteusz Krzyżanowski

29 oktober 2010 13:40

Jag har intervjuat Magnus som jobbar på Eldi i Högdalen som gör värmare till bussar .

- Vad tycker du om ditt jobb? Jag tycker det är bra, jag trivs bra.
- Varför? Fördelar och nackdelar? Fördelar är att det är fysiskt, fritt man bestämmer lite själv, bra tider och jag arbetar bara tre dagar i veckan. Nackdelar: det kan bli lite enformigt, för att man blir ganska isolerad av att vara i samma lokal hela dagen.
- Varför valde du det här jobbet? Varför valde du att utbilda dig till…? Jag flyttade till Stockholm och sökte jobb.
- Vad är det som driver dig att jobba med…? Det är lönen som mig driver framåt, och jag tycker det är roligt att lära sig arbeta lite mekaniskt.
- Vad gör du på jobbet? Jag svarvar, borrar, kapar, arbetar lite med el-kablar och använder en CNS-maskin och monterar bussvärmare.
- Arbetstider? Jag arbetar 07:30-4:30, måndag, tisdag, onsdag.
- Hur tycker du att ditt jobb påverkar din vardag? Det påverkar bara tiden där, efter jobbet kan jag sluta tänka på det helt.
- Kan du rekommendera jobbet? Jag kan rekommendera om man gillar fysiskt och mekaniskt jobb.
- Hur länge har du arbetat här? Ungefär 2 år.
- Vad jobbade du med innan? Vilket tycker du har varit bäst? Varför bytte du? Jobbade i matbutik, fönsterputs, golvvård. Tycker att nuvarande jobbet är bäst. Bytte för att flyttade till Stockholm.
- Var det här ditt drömjobb? /Är det ditt drömjobb? Nej.

 
Ingen bild

Isabel Hähnel

29 oktober 2010 13:41

Isabelle intervju utav Isabel

Hur länge har du jobbat med detta jobb som assistent?

I två och en halv månad!

Vad jobbade du med innan?
Mode redaktör

Hur trivs du?
Lite stressigt ibland men annars är de lugnt.

Vad är de du gör på jobbet?
uppdaterar kundregister, bokar resor, skickar ut analyser, bokar restaurang "Jag måste ge ut rätt nummer till kunderna de är väldigt viktigt att inte råka ge ut fel för annars förlorar du kunden på en gång. Kunde ska få rätt lyx anpassad till de dom har betalat Normalt lite mer än normalt lyx eller väldig lyx.

Är de många på kontoret?
Nej de är ganska få på kontoret men i london på deras kontor vi åker till så är det flera tusen.

När börjar du och när slutar du?
Jag kommer in runt 08.00 och lunchen välger jag när den är men det är oftas vid 12.00 eller ibland 13.30 om ja har möten innan, Sedan slutar jag klockan 17.00

Rekommenderar du jobbet?
Jag ville prova något nytt och när man väl började så tyckte ja jätte mycket om det, så ja" Jag rekommenderar jobbet.

Berätta lite kort om din utbildning?
Först pluggade jag 3år på filkand konst, sendan London college och fashion jobbat som redaktör i 4år sedan kom det här jobbet som asistierare för "din" pappa.

 
Ingen bild

Ekan Nilsson

29 oktober 2010 13:41

Intervju med Martin Stiebreth

den 27 oktober 2010
16:30

Martin Stiebreth:
Jobbar på Mersedes-Benz
Bil försäljare
Jobbade förut som underhållare utomlands
Har även jobbat som data spels försäljare och murare

Fråga (Ekan): Vad tycker du om ditt jobb?

Svar (Martin): Det är det bästa jobbet som finns.

Fråga (Ekan): Varför tycker du det?

Svar (Martin): För att jag gillar bilar! Man träffar mycket folk, det är omvekslande, man tröttnar nästan aldrig på det och alla dagar är inte alltid lika bra men varje dag är en ny utmaning och det är kul!

Fråga (Ekan): Vad är det för fördelar och nackdelar?

Svar (Martin): Fördelar är att man har möjligheten att till stor del styra dina tider till en viss mån och sedan att du som de flesta försäljare har möjligheten att påverka din egen lön, du har en låg fast lön men sälj mer tjäna mer…
Nackdelar är att du jobbar helger och sena kvällar ibland och det kan påverka familjen.

Fråga (Ekan): Varför valde du jobbet? Vad utbildade du dig till?

Svar (Martin): Jag är väldigt konstig på den punkten, för att jag ursprungligen utbildade mig till murare och skulle bli byggnads arbetare. Men jag gled in på försäljning och sedan så hade jag tur och hade rätt kontakt för bilvärlden är väldigt liten. Så får du in en fit så är det väldigt bra och då kan man enkelt få bra placering på jobbet. Och jag hade turen att få in en fot och visa liksom att det fungerade sedan var jag fast.

Fråga (Ekan): Vad driver dig till att fortsätta med att sälja bilar?

Svar (Martin): Ja men gillar man att åka runt i fina bilar och ha roligt så är det ett jätte bra yrke. Samtidigt måste du gilla försäljning också. Att gilla att göra en bra affär tycka om att prata men samtidigt så är det så att om du säljer en fin bil till någon så blir den personen glad och då blir du lika glad som om det skulle vara din egen bil. Så därför är det ett roligt yrke.

Fråga (Ekan): Finns det någon inspirationskälla?

Svar (Martin): Jag har turen och förmån att ha en bra chef. Oftast är det så att får du en bra förebild inom det yrket så har du tur. Annars så, förebilder det finns egentligen inte. Jag brukar säga att går det bra för någon så går det bra för dig.

Fråga (Ekan): Du säljer ju bilar, vad gör du mer på din arbetsplats/yrke?

Svar (Martin): Jag exporterar bilar, jag ställer i ordning bilar, Ibland kan man få byta vinter djul på bilar och hålla på i verkstan när de inte hinner där inne, jag exporterar bilar, importerar bilar och jag beställer bilar jag tror att jag kan sälja och de som jag har sålt fast inte har inne. Så det är inte bara försäljning det är mycket annat också.

Fråga (Ekan): Vad tycker du om arbetstiderna?

Svar (Martin): Som sagt så är det tråkigt att jobba sena kvällar och på helger för det kan påverka familjen mycket men samtidigt så är det då de flest har tid att titta efter bilar. Det är svårt att få bra arbetstider och få bra förtjänst.

Fråga(Ekan): Hur kan ditt jobb påverka din vardag?

Svar(Martin): Negativt, för att det tar mycket tid från familjen.

Fråga(Ekan): Som försäljare finns det tre vanliga sätt att få betalt: 1. Stor fast lön, 2. Bara beroende på hur mycket man säljer, 3. Den vanligaste, En liten fast lön plus det du säljer. Vilket sätt använder ni.

Svar(Martin): Nästan alla bilförsäljare har en del som är fast och en stor del som är lös beroende på hur mycket man säljer. För ditt jobb är att sälja bilar säljer du inga bilar så har du en liten fast lön som är nära till omöjlig att klara sig på.

Fråga(Ekan): Kan du rekommendera ditt jobb?

Svar(Martin): Absolut!

Fråga(Ekan): Vad krävs det för utbildning?

Svar(Martin): Det krävs väll att du kan ekonomi skulle jag kunna tänka mig för att du ska kunna se vad du tjänar på det som du säljer, inkomster och så vidare.

Fråga(Ekan): Hur länge har du hållit på med ditt jobb?

Svar(Martin): I sju år nu.

Fråga(Ekan): Vad jobbade du med innan?

Svar(Martin): Jag jobbade utomlands som betald underhållare.

Fråga(Ekan): Vad passade dig bäst?

Svar(Martin): Ja, att sälja bilar är en liten show i sig det är inte som att jag står och sjunger för mina kunder men det är ungefär samma sak annars.

Fråga(Ekan): Är det här ditt drömjobb?

Svar(Martin): Ja det har blivit det som sagt om man när man går i sjuan vet man inte det. Jag var 29 år då jag viste vad jag ville bli då började jag med att sälja bilar.

Fråga(Ekan): Finns det olika placeringar för olika saker i någon sorts inredning av olika anledningar?

Svar(Martin): Ja, de bilar som vi sätter i hallen är det ju någon sorts av kampanj för att alla kunder ska se dem när man går in i hallen. Så en bil med pangpris ska inte stå längst inne i hörnet.

Fråga(Ekan): Är det något du gör mycket av på jobbet?

Svar(Martin): Man är ute och springer hela tiden. Ut till verkstan, möblerar om, putsar till dem och dammar av dem. Flytta bilar är det minsta vi gör men det gör vi också ibland.

Fråga(Ekan): Hur lång är utbildningen till bilförsäljare?

Svar(Martin): För att bli fertiliserad så har du en utbildning hos Marsedes-Benz i ett år ungefär. Det är ett diplom som du får av chefen som sägar att nu får du sälja mersa världen över. Sedan så kommer det nya bilar och nya datorer så vi måste ändå gå en kort ut bildning en gång om året.

Fråga(Ekan):Hur arbetar du? Är du ute och springer eller är du på kontoret?

Svar(Martin): Som försäljare ska och är du ute och springer i hallen för då får du kunderna. Om du står på kontoret hela dagarna säljer du inga bilar…


Slut på intervjun!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards