Direktlänk till inlägg 23 april 2010

9 F Asien arbeten läggs upp som kommentar

Av Ricardo E - 23 april 2010 20:29

 
 
Ingen bild

Jonas

23 april 2010 20:33

Inledning Japan
Japan är ett ganska stort land som ligger utspritt på flera öar. Landet är ca: 377 835 km2 stort vilket är 72 120km2 mindre än Sverige (inte speciellt mycket). Landet har fyra stycken huvudöar: Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku. På ön Honshu lever 80 % av befolkningen och där ligger också landets huvudstad Tokyo.
Tokyo har ca 10 miljoner invånare, dock på senare tid brukar man ofta räkna med några städer runt Tokyo som praktiskt taget växt in i staden, och då har staden runt 34 miljoner invånare. Eftersom det är så trångt, bor ca 77 % av befolkningen (enligt vår geografibok) i städer. Det finns flera tusen städer, men man brukar säga att de fem största städerna är: Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya och Sapporo.
Av: Ebba von Ehrenheim
Natur och Klimat
De Japanska öarnas läge och utseende präglas i hög grad av bågar i gränszonen mellan tre av jordens tektoniska plattor, den eurasiatiska plattan i väster, den filippinska plattan i söder och pacifiska plattan i öster.
Våldsamma jordbävningar, vulkanutbrott, stora havsvågor och orkaner förekommer mycket ofta i Japan. Hela Japans ”övärld” är med i ett aktivt bälte med sex bergskedjor längs randen av Stilla Havet. Anledningen till att Japan är så utsatt för Jordbävningar och liknande är för att landet är relativt nytt geologiskt sätt.
Klimat: Japans klimat varierar stort från norr till söder men man kan säga att det är tropiskt. I de södra delarna av landet förekommer en regnperiod, medan man i de norra delarna har riktiga vintrar. Den högsta temperaturen någonsin i Japan uppmättes i +40,9 Celcius. Då hösten tar slut i mitten av oktober träder vintern in med sina kyliga nordvästliga vindar ända fram till mars.
Regnperioden startar i maj i södra Japan och drar norrut för att försvinna ut i de norra delarna av Japan i slutet av juli. På större delen av Honshu börjar regnperioden före mitten av juni och håller på i ungefär en och en halv månad.
På sensommaren och i början av hösten är det vanligt med tyfoner, vilka medför kraftiga regnväder. Det kan regna 1000mm upp till 4000mm per år i större delen av Japan. Landet drabbas varje år av ungefär 1 500 jordbävningar. Små jordbävningar vilket inte orsakar någon skada som sker dagligen.

Topografi: Japans mycket höga berg som är otillgängliga och täta skogar utger nästan 75% av landets yta vilket lämnar lite utrymme till befolkningen. Japan har många floder som oftast är korta med våldsamma forsar, som avvattnar vid små områden. Därför är det svårt att placera stora dammbyggen i floderna. På våren så stiger nivån av vattenet kraftigt eftersom snö och is smälter.
På sommarn kan vattenivån stiga men då pga, regnväder. Japan är ett land som är begränsat av havet och som till stora delar består av berg och bergskedjor som svårt att utvidgas ytmässigt för att därigenom skapa fler och bättre naturresurser. Skillnaderna i höjdled inom området är enorma. Japangraven i öster uppvisar djup på över 10 000 m, och Fuji, Japans högsta berg, når upp till 3 776 m
Natur: Eftersom Japan består av ett stort antal öar, så har man hav i alla väderstreck. Förutom Stilla havet, finns också bihaven Japanska havet och Ochotska havet. Även om Japan är tätbyggt och välbefolkat så finns det ett rikt djurliv.
I Japan finns det många olika träsorter, som till exempel: Palmer, Tall, Gran, Björk, Ek och Bambu. Vegetationen är delvis som Sveriges vegetation. Den dominerande vegetationen är lövträd, gröna skogar med många ekar. I södra Japan är klimatet är varmt-tempererat med lövträd inklusive japanska bok och ek träd det förekommer dock Barrträd. Barrträd är dominerande i stora delar av bergen i centrala och norra Japan med granar, förekommer lövträd i centrala och norra Japan.
Skogar växer i bergstrakter av sådan topografi att risodling och bebyggelse i någon större omfattning inte kan bli aktuell då bergen är för branta. Fast Skogen själv har stor betydelse när det gäller bebyggelse.
I Japan odlas t.ex: tobak, te, och ris. Det är den södra delen av landet som dominerar Japans jordbruk. 15% av Japans yta är odlad jord. De 15 % tas väl om hand. Inget får gå till spillo. Ris är för det mesta basfödan i Japan, det odlas mängder av ris i Japan men det finns också gott om fisk runt om. Ungefär 106 ton fisk får fiskare upp varje år.
Av: Ludwig Österlindh
Befolkning
Japan har 127 miljoner invånare (118 miljoner mer än Sverige) och har graderats som det 5:e mest tätbefolkade land i världen. Man kan säga att runt 40 % av befolkningen lever på 1 % av landets totala yta. Detta beror på att över 70-80 % av all Japans mark är obebyggbar och oanvändbar p.g.a bergen och vulkanerna.
I Japan har man inte den där grova övergången från stad till landsbygd. Eftersom de har så ont om plats bor de flesta i städer i små lägenheter. I Japan bor man ca 330 invånare per km2, vilket ökar boendepriset otroligt mycket och gör att tomten står för ca 80 % av priset för bostad. Trots att landet har många jordbävningar årligen bygger man många höghus, i nöd av plats.

Befolkningen består främst av japaner, men sedan industrin har ökat och landet har börjat producera så pass mycket elektronik och bilar, har invandrare ökat mycket och nu bor många koreaner, kineser, brasilianare och filippinare i landet.
Japans befolkning håller just nu på att minska ordentligt och regeringen har farhågor att landets befolkning kommer sjunka till hälften under det nästa århundradet ifall det inte inträffar någon drastisk förändring. Efter andra världskriget föddes ungefär 4,32 barn/kvinna, idag har siffran sjunkit till 1,3 barn. Detta är en av världens lägsta födelsetal och trots detta, säger den svenska ambassaden i Tokyo, att man fortfarande inte ser någon skillnad. 2007 sade man att 21 % av befolkningen är pensionärer och ca 13.1 % av befolkningen är under 15 år. Detta är den minsta andelen av befolkningen under 15år i världen. Man tror detta inträffar p.g.a de långa arbetstiderna, de höga utgifterna för utbildning och att kvinnan ofta blir dåligt bemött i arbetet ifall hon har barn.
Befolkningen har högst levnadstid i världen. Man säger att en japansk man lever ca 77,74 år och en kvinna 84,51 (2004, CIA The Worlds Factbook). Landet har också enligt flera undersökningar högst medel-IQ i världen.
I Japan har utbildning länge varit viktig del i samhället. Man införde redan 1872 obligatorisk skolgång, sedan i början av 1900-talet kan i princip hela befolkningen läsa. Det japanska skolsystemet är otroligt likt det svenska, dock har man andra namn. Man går först 6 år i shōgakkō (motsvarande svenskt låg och mellanstadium), sedan 3 år i chūgakkō (som svensk högstadium), sedan upphör den obligatoriska skolgången (som sverige) och man får frivilligt börja kōkō (som svenska gymnasium), efter detta kan man gå på universitetet i fyra år. Problemet är att efter den obligatoriska skolgången måste man betala för utbildningen och detta är ganska dyrt, vilket gör att många vuxna som sagt inte skaffar barn för det är för dyrt.

I Japan är många troende, man beräknar att runt 84 % av befolkningen bekänner shintoism och buddism. Endast 0.7 % är kristna.
Befolkningen i Japan har lärt sig att leva med rädslan för ”den stora jordbävningen” med för att alltid vara förberedda ägnar de en dag varje år åt jordbävningsövningar.
Av: Ebba von Ehrenheim
















Infrastruktur
Japans tåg nät är kallat Japan Railways, motsvarighet till SJ. Japan Railways är ett samlingsnamn för de sju järnvägsbolag som bildades när det statliga järnvägsbolaget Japan National Railways 1987 privatiserades och splittrades upp. De japanska snabbtågslinjerna, Shinkansen , körs alla av Japan Railways. Flera av företagen i Japan Railways har också linjebussverksamhet. Årligen görs 8,7 miljarder personresor med Japan Railways tåg.
Efter andra världskriget ökade biltransporten och flygtransporten och allt fler transporter och personer slutade att åka med tåg. Japan National Railways kunde inte hänga med och började att gå med förlust 1964. JNR försökte då att öka intäkterna genom högre biljettpriser men det fick bara antalet passagerare att minska ytterligare. Personal ökning ledde till långa konflikter med fackföreningarna och det statliga bolaget var under tvingade av politikerna att hålla servicenivån uppe även på olönsamma linjer och göra nya investeringar. Investeringarna gjorde man av lån som år 1987 var uppe i 25 biljoner yen, motsvarande 1,925 biljoner kr. Det bildades en kommité 1983 som i sin rapport 1985 kom fram till att en rekonstruktion av bolaget inte längre var möjlig och rekommenderade en privatisering och uppdelning i 6 regionala trafikbolag, ett nationellt fraktbolag och några till bolag för kringverksamheten. Bolagen bildades 1987 efter kommitténs förslag. Dessa har nu blivit Japan Railways. Dessa 7 dotterbolag är uppdelade geografiskt som vi ser på bilden här bredvid.
Shinkansen är ett annat tågbolag som utgörs av snabbhastighetståg. Shinkansen startades av Japan National Railways det också. Den första linjen invigdes 1964 mellan Osaka och Tokyo. Shinkansen anses som väldigt säker och det enda tåg som spårats ur är under ett jordskalv 2004 i en hastighet av 210 km i timmen. Ingen person skadades dock allvarligt så man kan säga att dessa snabbhastighets tåg är väldigt säkra. Idén på att bygga snabbhastighets tåg mellan Osaka och Tokyo uppfanns av en statlig utredningsgrupp redan år 1958.


Tåglinjerna går idag i en västlig del och östlig del. De flesta linjerna slutar eller börjar oftast i Tokyo. Efter att de första uppenbart lönsamma linjerna byggts i för den tiden mycket hög standard och med hög budget ville man utsträcka Shinkansen nätverket till hela landet. Byggnationerna av nya linjer enligt samma höga standard ämnade direkt till att shinkansen gjordes. I mitten på 80-talet planlades inga fler stora projekt på grund av de inte kunde finansieras. När JNR privatiserades 1987 började folk att investera och då började utbyggnadsplanerna. För att minska kostnaden vid utbyggnaden bestämde bolaget att sänka standarden och bygga om befintliga banor från smalspår till normalspår. Det ger inga höghastigetslinjer men byten vid korta sträckor minskas då.
Inrikesflygningar är också ett bra sätt att ta sig runt i Japan och det är inte så mycket dyrare än snabbhastighetstågen. Taxi är inget att rekommendera i städerna eftersom att chaufförerna ofta har svårt att hitta till gatuaddresser så man kan därför ta tunnelbana om man befinner sig i en stad. Tunnelbane systemen är bland de mest utvecklade i världen och fungerar väldigt smidigt.
Av Johan Rehnmark










Industri och Näringar
Japan är världens näst största land mätt som BNP efter USA.
BNP USA: 15150 miljarder USD
BNP Japan: 4700 miljarder USD
BNP Sverige: 415 miljarder USD

BNP fördelning:
Tjänster 72 % (bl.a. finans och underhållning)
Industri 26,5 %
Jordbruk 1.5 %

Tjänster
Japan har en enormt stor finansiell sektor och en stor underhållningsindustri. Men den finansiella sektorn har minskat sedan 90-talet då Japan hade världens största banksystem. Då landet idag är extremt välmående (rika) utgör tjänstesektorn precis som i andra länder den största delen av BNP.

Industri
Japan är en marknadsekonomi. Den industri som Japan har idag har nästan helt utvecklats efter 2:a världskriget.
Uppbyggnaden av industrin är möjlig p.g.a
• Billig arbetskraft
• Tekniskt kunnande
• Disciplinerad arbetskraft
• Satsning på forskning
• Finansiell hjälp från USA under kalla kriget
• Till en början bra tillgång till vattenkraft och kärnkraft.

Exempel på Japansk industri:
 Störst i världen på stålproduktion Nippon Steel
 Världens största varvsindustri
 Världens största bilindustri t.ex Toyota
 Världens största producent av elektroniska varor som TV, datorer, kameror t.ex Sony, Canon
Japan var först med ”Just in time produktion”. Detta innebär att materialet från underleverantörer omedelbart omvandlas till t.ex bilar. Ingen onödig tid eller pengar läggs på lageruppbyggnad.
Under 90-talet och 00-talet har dock priset på arbetskraft stigit och för att fortsätta vara konkurrenskraftigt sker en stor del av produktionen i billigare länder i Sydostasien. Japan äger dock de företagen.

Japans industri består till stor dela av enorma familjeägda företag där arbetarna blir väl omhändertagna och där man ofta jobbar hela sitt liv. Det finns även en väldig massa småföretag men dessa är oftast underleverantörer.
Största import:
 Japan har väldigt lite råvaror vilket gör att man måste importera. Trots att man har mycket vattenkraft och kärnkraft måste man importera massvis med olja till industrierna.
 Japan har mycket skog men måste importera timmer.
 Den enda metall man har är kopparmalm, all annan metall importeras.


Japans största exportländer är rika konsumtionsinriktade länder:
• USA
• Kina
• Sydkorea
• Hong Kong
Japans största imoprtländer är råvaruproducerade länder:
• Kina
• USA
• Oljeländer i mellanöstern
• Australien
• Indonesien

Fiske
• Sysselsätter mer än 1 miljon människor.
• Ett av världens största fiskeländer
• Man äter i genomsnitt 1 kg fisk per dag och hushåll
• Omgivet av fiskerikt vatten, landet är en ö
• Eftersom det finns både kall- och varmvatten strömmar runt Japan har man tillgång till båda sortens fiskar.
 Kallvattenfiskar: lax, torsk
 Varmvattenfiskar: tonfisk, makrill
 Man fångar fortfarande val i Japan
Man äter så mycket fisk att man blir tvungen att importera. Man har även odling av fisk och skaldjur i grunda havsvikar.

Jordbruk
Endast 15 % av marken i Japan är odlingsbar då landet är bergigt och tätbefolkat.
Största odlingsprodukten är ris. En tredjedel av all odlingsbar mark används för risodling.
Förutom ris produceras: grönsaker, ägg, griskött, säd, vete, sojabönor, frukt och nötkött.
Konsumtionen är dock så stor att man måste importera 50 % av alla livsmedel. Men man är självförsörjande av och kan till och med exportera ris, ägg, grönsaker och griskött.
Till skillnad från Norden så bedrivs jordbruk i småjordbruk.
Man använder jordbruksmarken väldigt effektivt med smarta maskiner och mycket konstgödsel.

Av: Anna Hagberg
















Japans Historia
Jag har valt att skriva om feodalismen i Japan. Det feodala Japan var en period som sträckte sig över 11-1800 talet.
Feodalism är begreppet för ett land vars makt är uppdelad mellan en härskare, t.ex en svag monark, och ett flertal länsherrar. I Europa t.ex fanns det oftast en monark som delade ut mark till sina länsherrar, adelsmän, som i sin tur återbetalade sina privilegier genom att erbjuda vad de än kunde militäriskt och genom att kontrollera och samla in skatter från bönderna inom deras förvaltningsområden.
Japans feodalism skilde sig dock från Europas; i Japan var monarken bara en symbol, utan riktig makt. Landet styrdes istället av en krigsherrdiktator, en shogun, och flera olika daimyo, länsherrar som kan jämföras med Europas adelsmän.
Man har delat upp feodala Japan i fyra tidsperioder: Kamakura-, Muromachi-, Azuchi-Momoyama- och Edoperioden. Jag ska berätta för er lite kortfattat om varje period samt hur det feodala systemet i Japan upphörde.

Kamakuraperioden av feodaljapan är den som markerar Japans inträdande i medeltiden. Kamakuraperioden kom till 1185 när klanen Minamotos ledare vann över Tairaklanen i ett inbördeskrig.
Men efter att en mongolisk invasion hade upphört, år 1281, var Japan mycket sargat; och shogunen makt försvagades vilket ledde till att kejsaren år 1333 fick temporär makt över landet. Men tre år senare, år 1336, var kejsaren tvungen att ge upp sin makt när en ny krigsherre steg till makten och blev shogun. En ny tid i feodaljapan inleddes.

Muromachiperioden inleddes som sagt år 1336. Muromachiperioden var perioden där Japan började idka bl.a handel med resten av världen: genom ett portugisiskt vapenfraktsskepp, som blåste av sin kurs ca år 1542, lärde man sig att producera skjutvapen och med Kina startade man olika fred- och handelsfördrag. Kristendomen introducerades och bl.a guld och silver skeppades ut till Europa.

Azuchi-Momoyamaperioden inleddes när Muromachiperioden avslutades, år 1573, när dess femtonde shogun avsattes av en daimyo, Oda Nobunaga, som genom fältkrig hade lyckats besegra sina fiender. Genom sitt krigande lyckades nästan Oda Nobunaga förena hela landet men p.g.a sin död år 1582 efterlämnades det arbetet åt hans efterträdare – som faktiskt förenade Japan för första gången någonsin. Under tiden då landet höll sig förenat inleddes två stora fältkrig mot Kina, Mongoliet och även Indien. Men efter att båda dessa misslyckades retirerade, år 1598, de japanska trupperna hem. Retirerandet försvagade makthavarnas och år 1600 avsattes shogunen.. Azuchi-Momoyamapreioden upplöstes.

Slutligen, den sista perioden av feodalismen i Japan: Edoperioden, 1603-1868. Det var under denna period som Japans kultur och artistiska attribut utvecklades. Tokyo utvecklades till huvudstad, Tokyo var nämligen den dåvarande shogunens klanhuvudstad.
Ännu ett kännetecknande för perioden var att samurajerna fick mer makt. En samuraj kan jämföras med en europeisk riddare; de behövde inte betala skatt, de tilläts bli herrar över ett visst antal bönder som försörjde dem och de fick agera som domare i tingsrätter och domstolar.
Precis som de andra tidsperioderna avslutades Edoperioden med ett inbördes krig och 1868 föll den sista shogunen för att ersättas inte av ytligare shogun utan av kejsaren. Och därmed upphörde det feodala styret i Japan.

Feodalismen spelade en mycket stor roll i formningen av Japans kultur, utveckling och regering och statsskick. Än idag används artistiska metoder, kulturella seder och lagar som uppkom i t.ex Edoperioden. De teatrar som byggdes under Edoperioden står fortfarande som Japans kulturella centrum. Att feodalismen upphörde så sent som på 1860-talet orsakade att Japan blev väldigt påtaglig av europeiskt inflytande: demokratin började eftertraktas och fick sina första rötter. Allt detta senare leddes till bildandet av Meji-konstitutionen – en form av konstitutionell demokrati som stiftades 1890 och avskaffades 1947.

"...sädet är sått , och japan kommer att röra sig, ut mot hela världen, i riktning mot framsteg." Andrew Carnegie, 1878 – 10 år efter feodalismens slut, 2 år innan demokratins födelse.
Av: Marcus Borg




Källor
www.wikipedia.com/japanrailways
www.japantourismcentre.com
Japan och Korea; Illustrerad Vetenskaps Bibliotek
Nationalencyklopedin
Japan Folk och Länder; Time Life-Books
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Japan
http://www.japan-guide.com/e/e2133.html
http://www.mimersbrunn.se/Feodalism_5407.htm
http://www.japan-guide.com/e/e2134.html
http://www.japan-guide.com/e/e2123.html
http://www.japan-guide.com/e/e2128.html
http://www.japan-guide.com/e/e2130.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Meiji_Constitution
Skolans Geografibok
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/japans-befolkning-minskar_4021741.svd , http://www.svd.se/nyheter/utrikes/japanerna-har-aldst-befolkning_332218.svd
http://www.swedenabroad.com/Page____8086.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/Japan


 
Ingen bild

JK

23 april 2010 20:34

KINA



Natur och Klimat:

Klimat:
Kina har många olika klimat typer. Från nästan arktiskt i norr till tropiskt i söder.. Det beror på landets höjdskillnader. Ett exempel på landets klimat skillnader är den tropiska ön Hainan som har haft 18 grader som lägsta temperatur medans högt liggande Tibet är lyckliga om de får 10 grader på sommaren.
Västra kina har mycket kalla vindar på grund av bergsområdena, där det ibland sjunker till -20 grader.
När det första riset skördas i söder är nordligaste Kina fortfarande täckt av snö. I så gott som hela landet påverkas klimatet av monsunvindarna
Regnar gör det mycket sällen i kina, förutom i dess södra del där kusten får i genomsnitt 1500-2000mm per år som medför en riktig vegetation med många tropiska växter som beror på varma mosunvindarna (sommarmonsuner) . Däremot norra kina har inte bara kalla vindar utan också torra. Vintermonsunen från norr och nordväst för ner mycket kall och torr luft från Sibirien. Peking, som ligger på samma breddgrad som Lissabon, har lika kalla vintrar som Helsingfors (men mycket torrare än Helsingfors). däremot Söderut är vintern betydligt mildare. Shanghai-området i mellersta Kina har ungefär lika mild vinter som Madrid och Hongkong i söder kan ha vintrar som påminner om en sval svensk sommar.

Temperatur:
Våren (april) och hösten (september-oktober) är de mest behagliga årstiderna i kina. Kvällarna och nätterna kan vara kyliga i norr. I centrala och östra delarna av landet kan det även regna mycket under september . Mars kan vara kall eller svalt i Peking, medan det i söder redan blivit sommar. September är fortfarande varm i Peking men är ofta hett i söder.

Sommaren är varm och temperaturskillnaderna mellan norr och söder är små. Skillnaden mellan natt- och dagtemperatur är liten (utom i Tibet och andra områden på högplatån). Under juli och augusti regnar det ofta och luftfuktigheten är hög. I såväl Peking som Shanghai är det ofta mellan +30°-35° C.

Vintern är mild längst i söder, men mycket kall och torr allra längst i norr. Ofta är det också blåsigt i norr. Vintern kan sägas pågå från november till och med februari (mars i norr). Snö faller i allmänhet bara i nordöst och på de höga bergen i väster och sydväst. Det är mycket ovanligt med snö i Peking. Längst i söder är vintern kort och mild.

Natur:
Kina är 3 största landet i världen med arean 9,6 miljoner km2. . vilket motsvarar hela Europa och 21 stycken Sverige. Kina har från världens högsta punkt, mount everest 8 848 m.ö.h till så lågt som 154 m.u.h

kina gränsar till ca 13 länder och ligger i Asien.

Jordbruket :
Kina är ett u-land. Med det menas att det är ett utvecklingsland och delvis fattigt. Men ändå har de inga svältkatastrofer. Jordbruket försörjer sin befolkning och inget som går att äta slängs bort. 300 miljoner människor och lite djur jobbar som jordbruksarbetare.
Den största odlingsdelen i Kina är riset och det täcker 25% av hela landets uppodlade area. Riset tål inte kyla så i norr odlar man istället vete som är en av de viktigaste grödorna.

Vegetation:
Östra sidan= odlingar
Norra kina = lövfallande träd och buskar.
På slätterna = odlas
I de högre bergen = skogar av tall, lärkträd och gran.
Mongoliet = halvöknar och öknar.
Västra kina = barrskog och sommargrön.
Mot Väster = grässtäpper
Övriga kina ( mellersta och södra ) = är det mesta odlingar, mycket ris.



























Topografi:
Största stad
Shanghai

Yta
• Totalt
• Vatten
9 596 961 km² (4:e)
2,8 %
Topografi
• Högsta punkt

• Största sjö

• Längsta flod

Mount Everest
8 850 m ö.h

km²
Changjiang
6 380 km






Mestadels berg, många öknar i väst, de östra delarna har mer jordbruksvänlig mark med många deltan och lågland.


Lovisa Dahlbo









Kinas Befolkning

Didrik Bildt 9F

Kina är en multietnisk stat med 56 olika nationaliteter där gruppen hankineser utgör 92%. Den hankinesiska folkgruppen är dock inte homogen när det gäller språk och traditioner. Inom gruppen hankineser ryms många olika genetiskt, kulturellt och språkligt åtskilda grupper. Skillnaderna mellan olika grupper kan vara minst lika stora som den mellan olika europeiska nationaliteter. Hankineser talar många olika varianter av kinesiska, och skillnaderna mellan dem är lika stor som hos många enskilda språk. Kulturella skillnader i fråga om mat, klädsel och traditioner är minst lika varierade. Genom kinas historia finns många exempel på konflikter och regelrätta krig mellan olika grupper av hankineser.
En starkt enande faktor är det kinesiska skriftspråket Trots stora skillnader i de talade varianter, uttrycker skriven kinesiska inte egentligen författarens regionala språk . Skriftspråkets riksnorm innebär att en tidning utgiven i Peking kan läsas och förstås i Shanghai eller Hongkong, även om invånare i dessa städer inte nödvändigtvis skulle förstå varandras talspråk. Det finns exempelvis mycket lite specifik litteratur från Kanton eftersom dialektala eller regionala sätt att skriva inte uppmuntrats. Det är möjligt att krydda texter med lokalt språkbruk, slang, folkvisor med mera, men även detta görs relativt sällan.

Totalt bor det drygt 1,3 miljarder människor i Kina och landet är därmed världens folkrikaste stat. Befolkningen är dessutom mycket ojämnt fördelat över landet. Varje år ökar befolkningen med ungefär 15 miljoner människor. Man tror att befolkningens storlek kommer att nå sin topp mellan 2030 och 2040 och att det då kommer att finnas ca. 1,46 miljarder kineser.

Befolkningsfakta
Medellivslängd (2009) 73,4 år
Medianålder (2009) 34 år
Antal barn per kvinna (2009) 1,79
Andel av befolkningen i städer (2008) 43%
Läs och skrivkunnighet (över 15 år) 90,9%


Kina har 1/5 av världens befolkning men bara 7 procent av den odlingsbara jorden. Kina jobbar därför hårt med att hejda befolkningsökningen. På 1950 och 1960-talet fick kinesiska familjer i snitt 6 barn men på 1970-talet började myndigheterna att propagera för familjeplanering. 1979 fastslog man att varje familj skulle ha högst ett barn och man förväntar sig att i familjer där det föds två barn ska någon av föräldrarna sterilisera sig. Även om det idag inte betraktas som brottsligt att föda flera barn får enbarnsfamiljer förtur i bostadsköer etc. Flerbarnsfamiljer kan även få straffavgifter och svårigheter att skaffa jobb.
Det har varit svårt att få bönderna att acceptera enbarnspolitiken eftersom de traditionellt har betraktat barnen som arbetskraft. Sönerna har betydligt högre status än döttrarna. Det leder till att det är svårt att få bönderna att avstå från att skaffa barn så länge de inte har fått någon son.
Sedan 1980-talet har de kinesiska ledarna försökt att göra den kinesiska ekonomin mer marknadsorienterad. Det har lett till en dramatisk ökning av levnadsstandarden för många kineser. Kina har ju också gradvis öppnat sina gränser mot resten av världen och det är idag inte bara möjligt för resten av världen att turista i Kina. Det börjar också att bli allt vanligare att kineser kan resa in och ur ut Kina.

Källförteckning
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinas_befolkning
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hankineser
http://www.ui.se/epok/article.aspx?article_id=93
Margareta Lindblad, Willy Westby, Johan Nilsson, Robert Storey, Damian Harper, Nicko Goncharoff. KINA, Noea förlag




Kinas Infrastruktur

Linnea Svensson

Kina har under de senare åren investerat otroligt mycket pengar i infrastruktur och speciellt då i vägbyggen som de prioriterat av olika orsaker. Sedan
år 2000 har de totala investeringarna i transportinfrastruktur motsvarat 3,5–4 procent av
BNP, varav väginvesteringar har stått för omkring tre procentenheter. Man har anpassats efter olika behov som kommit fram. Mycket av satsningen går naturligtvis ut på att göra Kina till ett mycket mera konkurrenskraftigt land och påverka den ekonomiska utvecklingen positivt men de argumenterar också för att nya vägar och bättre transporter på landsbygden bidrar så de kan bekämpa fattigdomen.
För att jämföra lite så har Sverige en investeringstakt på cirka 1,2% av BNP och de allra senaste åren har Kina 7,3% av BNP. Man tror att en av orsakerna till att kina investerar så kraftigt är att tjänstemännen har bonusprogram som bland annat styrs av BNP tillväxt, skatteintäkter, sysselsättning och urbaniseringsgrad.
I dag kan man resa med tåg och flyg till landets alla provinser, med undantag av Tibet. Förhållandena förbättras hela tiden, och de nyaste långdistans tågen har komfortabla kupéer och åt vagnar. Om man rör sig i Kinas storstäder, bör man föredra att cykla eller att ta taxi. Det är otroligt billigt att åka taxi i Kina.

Flyg

Varutransporter med flyg är än så länge bara en liten del av den totala varutransporten. Endast 10% av det totala transportarbetet i Kina, räknat i ton-km utförs av flyg. dock är flyget det transportmedel som utvecklas snabbast, mycket tack vare alla högteknologiska produkter som snabbt måste komma ut på marknaden, t.ex mobiltelefoner, datorer, TV etc.
Högteknologisk
produktion i form av exempelvis datorkomponenter, elektronik och telefoner ökar snabbt i
Kina
Möjligheterna till flygfrakt förbättras bland annat tack vare investeringar i nya flygplatser. Men, på grund av att flygtrafiken har vuxit så snabbt så bromsar idag myndigheter på grund av kapacitetsbrist för få utbildade piloter.


Tåg
Järnvägstransporter är i princip det som folket i Kina väljer att åka med.
Det har ökat med nästan 50 procent sedan 1978 samtidigt som kvalitén har förbättrats stort. Järnvägsinvesteringarna finansieras till ca hälften av ”rail construction surcharge” som utgör cirka 30–40 procent av fraktpriserna. Övrig finansiering har varit frakt- och biljettintäkter och budgetmedel. Kinas järnvägsnät är med god marginal världens mest utnyttjade. Under den elfte femårsperioden ska järnvägsnätet förlängas med över 20 procent.
En satsning för att nå detta mål är de 18 nya containerterminaler som ska byggas vid
viktiga knutpunkter för järnvägen. Två terminaler är klara och de andra kommer successivt
att färdigställas fram till 2011.
Trots att järnvägsstransporterna har vuxit med knappt 300 procent så är det ingenting jämfört med vägtransporterna som vuxit med mer än 3000 procent.

Vägnätet
Sedan har andelarna i stort sett varit oförändrade Internationellt sker det en förskjutning mot vägtransporter från järnväg. Denna process har varit mycket snabb i Kina. Det beror troligen på att tillverkningsindustrin har expanderat så kraftigt samtidigt som den har blivit mognare, med ökade krav på flexibilitet, tillförlitlighet och just-in-time-leveranser.
De första kinesiska motorvägarna öppnades emellertid för trafik först 1988. Sedan 1985 har Kina byggt nära en miljon km väg. Det mesta av satsningar görs på motorvägar. De nyare vägarna skapar i betydligt högre utsträckning än tidigare en rakare linje för att
korta resvägen till ett minimum. Det gäller framför allt motorväg, som i ett fall halverat
körsträckan, från 210 km till 105 km.
Sedan några år är det till exempel möjligt att färdas på motorväg mellan Beijing och Shenzhen, en sträcka på 2 800 km. Till stor del återstår det dock att knyta samman städer i framför allt väster, men även i centrala Kina, med städer i övriga delar av Kina.
Under perioden 2006–2020 kommer motorvägsdelen av NTHS att byggas ut i en andra fas med 44 000 km till National Expressway Network (NEN) för att omfatta 85 000 km. Under en tredje fas ska det ske ytterligare utbyggnad med 35 000 km till totalt 120 000 km.
Nationella medel har sedan 1995 motsvarat 12–15 procent av de totala väginvesteringarna.
Provinserna svarar för drygt ¼ av finansieringen.
Dessa medel kommer till stor del från
lån, utanför budgetarna, som backas upp av vägtullar.
Myndigheter på lägre nivå tar ut olika avgifter på transportsektorn och kan därför bidra
med cirka 15 procent av investeringskostnaderna.
Privat finansiering står endast för cirka en procent av de totala investeringarna, huvudsakligen
i motorväg.
Totalt finns det i Kina över 100 000 km avgiftsbelagd väg varav drygt 40 procent är motorväg.
Kina har därmed cirka 70 procent av världens samlade bestånd av avgiftsbelagda
vägar.

Vattentransporter
Transporter har länge gått på de inre vattenvägarna i Kina. I dag finns det över 120 000 km
farbara floder och kanaler. Tillsammans med kustsjöfarten står sektorn för drygt ¼ av
transportarbetet inom Kina. Drygt hälften av transporterna på de inre vattenvägarna fraktas
på Yangtzefloden, mellan Shanghai och Chongqing. Vid de inre vattenvägarna finns det
225 kajplatser med kapacitet för fartyg över 10 000 ton, varav 216 vid Yangtzefloden.
Nyinvesteringarna har dock varit små på senare tid. På de inre vattenvägarna transporteras huvudsakligen råvaror och andra bulkvaror tack vare det konkurrenskraftiga priset för dessa transporter. Det är avsevärt lägre än med såväl lastbil som tåg. Därför väljer ibland även industriföretag att frakta sina produkter på vattenvägarna. Det gäller till exempel en amerikansk biltillverkare.
En annan fördel som vattenvägarna har gentemot järnväg är att det är flexiblare och lättare
att beställa transporter. Denna lyhördhet gentemot marknadens behov kan bero på att det
inte finns några priskontroller på sjöfrakt, vilket det gör på järnvägen.


Telecom ( IT och Telefoni)

För bara trettio år sedan var Kinas telefonnätverk väldigt dåligt utbyggt och mycket har hänt sedan dess. Bara mellan 19080 och 2000 ökade andelen av Kinas telefonnätverk
från några miljoner till hundratals miljoner linjer.
Antalet mobilabonnenter har ocks ökat välidgt kraft de senaste 20 åren. Från 1991
till 2000, ökade antalet mobilabbonenter med över 1180 gånger, från
110 000 till 130 miljoner. Det är tom så att antalet mobiltelefonanvändare i
Kina gått om antalet i USA, och blivit störst i världen.
Telekomsektorn har bidragit till Kinas ekonomiska tillväxt på följande
sätt.
Telekommunikationsindustrin har blivit en av de viktiga komponenterna i den nationella ekonomin.
För det andra, har Kinas telekominfrastruktur haft en gynnsam utveckling
vilket bidrar med en förstklassig nätverksplattform för Kinas
fortsatta ekonomiska och sociala utveckling.
För det tredje, skapas nya affärsområden i telekomsektorn,
vilket också inkluderar Internet, som ger en stabil grund
till Kina för att utöka sina kontakter med en globaliserad nätverksekonomi.
Kina har redan som Internetanvändare blivit det tredje
största landet i världen, näst efter USA och Japan. Men i relation till
landets befolkning ligger Internet-tätheten i Kina bara lite över 2 %,
men potentialen till fortsatt utveckling är enorm.
För det fjärde, har utvecklingen av telekomsektorn medfört en markant förändring av
Kinas ekonomi och samhälle markant som bidragit till att förbättra levnadsstandard och livsvillkor för stora delar av befolkningen.


Sätt att transportera sig i Kina:

Taxi
Det finns taxibilar i de flesta större städer. Även om alla har taxameter är det ändå bra att avtala prisen, eftersom de sällan fungerar. Det är mycket billigt att åka taxi i Kina.
Båt eller färja
På Kinas stora floder finns det färjor som alternativ till tåg och flyg. Det går även regelbundet färjor mellan Kina och Hong Kong.
Övrig transport
Det är en bra idé att se Kina på Cykel

Buss
Långdistansbussarna är billiga, men inte särskilt exakta, och mycket obekväma. Stadsbussarna är mycket billiga, och därför överfyllda. Samtidigt är det svårt att hitta rätt buss, eftersom destinationerna bara står på kinesiska.

Tåg
Mer än 50.000 kilometer järnväg binder ihop alla landets provinser med undantag av Tibet. Tågen är billiga, snabba samt även exakta. Det finns fem olika klasser på tågen, och barn kortare än en meter reser gratis.

Referenser;
A2008:003
Transporter – en extra växel
för Kinas tillväxt
Förbättrad logistik driver på globaliseringen
Anders Linnhag
ITPS, Institutet för tilväxtpolitiska studier

http://www.vinnova.se/upload/EPiStorePDF/vr-03-02.pdf


Industrin:
Jag kommer beskriva kinas industri utifrån de här punkterna:
Var i kina?
Vilken industri? – Vad tillverkas?
Resurser
Miljö påverkan

Var i kina? I den östra delen av kina finns den största industrin. Det största städerna finns där och där med finns den arbetskraften som behövs till industrierna. En viktig orsak till att industrierna ligger vid kusten är att man lätt ska kunna frakta varorna med skepp. En stor exportmarknad är USA.

Vad tillverkas i Kina? Bilar, som till stor del riktar sig till den inhemska marknaden. En viktig industri är kläder. Elektronik oftast av lite enklare kvalitet. Mycket av tillverkningen behöver man stål till och detta kräver en stor stålindustri. Stor del av stålindustrin finns i Kinas nordöstra del, där även de viktiga gruvorna finns. I shanghai, som är den mest utvecklade staden i Kina, finns en betydande textil och läkemedelsindustri.

Resurser – Kina har väldigt gott om resurser i form av en stor arbetskraft, mycket skog. I Kina finns mycket kol, järn, tenn och bly. Det finns också olja men inte lika mycket som i exvis Dubai utan i Kina räcker det bara till landets egna behov. Sammanfattningsvis har alltså Kina väldigt goda naturresurser. Varför är då inte Kina lika utvecklat som vissa länder i europa som har mindre naturresurser? De håller till viss del på att komma ikapp kunskapsmässigt, hur man gör vissa produkter. Deras politiska system har bromsat utvecklingen av industri. Jordbruket är fortfarande enkelt och producerar inte så mycket som det skulle kunna.

Miljöpåverkan – Kina ligger på andra plats vad gäller utsläpp och det är bara USA som släpper ut mer. Mycket av industrin är beroende av kol som är mycket dåligt för miljön. Man kan också fråga sig vad som händer när Kineserna blir rikare och fler får tillgång till bilar? Det kommer alltså att bli fler bilar och mer utsläpp. Och med tanke på att de är fler än en miljard kommer Kina att påverka hela jordens klimat.
Patrik Liljegren

 
Ingen bild

JK

23 april 2010 20:35

INDIEN
Klimat
Indien är ett stort land som ligger i sydvästra Asien och det är det sjunde största landet i världen till ytan. Det är 3.3 miljoner km2 stort och det är det näst folkrikaste landet i världen. Indien gränsar till Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster.
Indien har ett tropiskt klimat med regntider och torrtider. Man kan säga att Indien har tre olika årstider: den varma torra, den regniga och den lite svalare .
Torrtiden börjar från februari till april/ maj. Då kan det bli väldigt varmt och temperaturen kan bli runt 45 grader. Då är det även väldigt torrt. Det blåser monsunvindar från nordost men Himalaya bergen utgör en barriär som hindrar den kalla luften från att blåsa in över Indien. Landet ligger även vid ekvatorn där solens strålar lyser direkt på marken.
I slutet av maj kommer monsunen. Då kan det komma korta men intensiva regnväder, våldsamma stormar och dammstormar. Monsunvindar blåser från de varma till de kalla regionerna eftersom kall luft tar mer plats en varm luft. Vindarna kommer från sydväst (alltså från den Indiska oceanen) och då blir det häftigt regn från juni till september. Men det blir inte så mycket svalare och luftens fuktighet gör att jobbiga dammoln bildas och lägger sig. Skyfallen är väldigt kraftiga och kan orsaka jordskrev. Hela byar har försvunnit under monsunregnen. Men monsunregnen uppskattas även i Indien. Jordbrukarna är beroende av regnen för att kunna bevattna sin mark. Dessutom produceras en stor del av Indiens el från vattenkraft från monsunregnen.
I oktober blir det lite svalare i Indien. Det blir kallare ju längre upp man kommer. Nätterna blir svalare och Himalayas topparna blir täckta av snö.
Vegetation
Indien är ett av världens länder som har en så varierande växtlighet som möjligt. I de heta och fuktiga områdena är det tät djungel. Vid Himalaya bergen finns tempererade skogar, lövskogar, och i den östra delen av Himalaya finns det vintergröna tropiska regnskogar. Vid västra Himalaya finns det äpplen, päron, jordgubbar och persikor. Vid de stora slätterna i Deccan finns det buskar och stäpp. Vid de stora slätterna odlas vete, majs och sockerärtor. Vid Deccan odlas även bomull. Vid kusterna finns det bananer och palmer och där det regnar mycket växer bambu. Det finns även väldigt mycket kryddor i landet. Landet är ju känt för sina kryddor. I landet finns även savanner, öknar och bukstäpper.
Topografi
I norra Indien finns den långa bergskedjan Himalaya. Den är 250 mil lång och där finns världens högsta berg Mount Everest. Där påminner landskapet om alperna för det är mycket snötäckta berg.
Nordindiska slättlandet är Indiens jordbruksområde. Där finns lerslätter och många stora floder som t.ex Ganges, Indus och Sutlej. Jordbruksområdena bevattnas av det smältande vattnet från Himalaya.
Deccans högplatå är ett triangelformat block som består av hårda bergarter. Blocket utgör större delen av Indien och den skjuter ut mot indiska oceanen.
Indiens topografi är högplatå i söder, slätter kring floden Ganges, öknar i väst och höga berg i norr. Deccan är väldigt klippa och det finns låga bergskedjor och djupa dalar. Deccan som omges av bergskedjor som kalls Östra och västra Ghats. Västra Ghats är en förhöjning på ca 900 m.
Höga bergkedjor - Himalaya och Ghats
Stora floder - Brahmaputra, Ganges, Indus, Sutlej,


Alpine Kall öken Solig öken
Himalayan torrt tempererat Himalaya fuktigt tempererat Varm öken
Fjällnära våt tempererad Sub tropisk barrträd Tropisk torr lövfällande
Tropisk fuktig lövskog Tropisk vintergröna Tropisk taggig vegetation
Tropisk våt vintergrön




Industri/näringar

Indien är ett land med stora socioekonomiska kontraster. Samtidigt som Indien hör till de 15 mest produktiva industrinationerna i världen lever ca 700 miljoner indier på mindre än 2 dollar om dagen.
JORDBRUK
Ungefär 70% av Indiens befolkning lever på landsbygden och man tror att ca 2/3 av Indiens befolkning jobbar direkt eller indirekt med jordbruk. Hälften av Indiens yta är odlad jord, ändå står bara jordbruket för ca 22% av Indiens BNP. Detta beror till stor del på att jordbruket är ineffektivt och de förödande monsunregnen. Största delen av jordbruken är ”försörjningsjordbruk”, alltså att bönderna bara odlar för den egna familjens behov. I Indien finns få storjordbruk och många försörjningsjordbruk. Endast 12% av jordbruken är större än 4 hektar(40 000kvadratmeter) ändå täcker de 52% av den totala odlingsarealen. I motsats till detta kan man se att 56% av jordbruken är på mindre än 1ha och täcker 12% av odlingsarealen. Dessutom äger 30% av hushållen på landsbygden ingen jord över huvud taget. De jordlösa på landsbygden lever under svåra förhållanden. Antingen måste de försöka få säsongsarbete hos jordägarna, vilket innebär att de är arbetslösa största delen av året, eller också får de hyra jord av en jordägare. Hyrorna och kostnaden för utsäde är ofta så höga att de hamnar i skuld hos jordägaren och tillslut får arbeta som livegna. Indien är en av världens största risproducenter. Cirka 2/3 av Indiens risproduktion odlas i delstaterna Västbengalen, Tamil Nadu, Bihar och Orissa. Riset odlas på nedre Gangesslätten i de regniga delarna av Indien. Riset behöver bara 160 dagar för att mogna, så ofta kan de få en andra skörd av t.ex vete på samma år. I de torra områdena i väst odlas vete. Vete odlas också i norra Indien. Vetet odlas ofta som vintergröda på risfälten. I Indien odlas också durra, bomull, jute, sockerrör, jordnötter, oljeväxter och te. Te är Indiens viktigaste plantageodlade exportgröda. Indien är världens största te producent och en av de största te exportörerna. Indien har ca 200 miljoner nötkreatur, men få av dem används för animalieproduktion, hinduismen förbjuder ju hinduerna (ca 83%) att äta kött från korna eftersom de är heliga. Nötkreaturen används istället för att få mjölk och hushållsbränsle. På landsbygden används nämligen kogödsel som det viktigaste hushållsbränslet.
DEN GRÖNA REVOLUTIONEN
I slutet av 1960-talet så kom det nyheter som skulle förbättra försörjningsläget för Indien och resten av världen. Stora agro-företag i USA hade forskat fram nya högavkastande grödor. Om jordbrukarna bara vattnade, besprutade grödan mot sjukdomar och insekter skulle skörden kunna dubblas! Efter självständigheten från Storbritannien hade Indien svårt att få maten att räcka till och de behövde importera en del. De hade under flera decennier lidit av att jordbruksproduktionen var oförändrad medan befolkningen växte. De uteblivna monsunregnen under 1960-talet förvärrade bara situationen och många drabbades av svält. Den gröna revolutionen har fört med sig både positiva och negativa saker. En positiv sak är att den gröna revolutionen var en starkt bidragande orsak till Indiens ökade spannmålsproduktion. Nu är Indien nästan självförsörjande på livsmedel och kan till och med exportera en del. Det negativa med den gröna revolutionen är att den har ökat de regionala skillnaderna i det indiska jordbruket genom det starka beroendet av kostbevattning. Konstbevattningen har lett till att det indiska jordbruket lider av stora miljöproblem, som t.ex jorderosion, försaltning och ökenspridning.

NATURTILLGÅNGAR
Skogsbruket har inte så stor betydelse för Indiens inkomster, men det avverkas mycket skog ändå. 2008 avverkades 331 miljoner m3 rundvirke, 306 miljoner användes till bränsle och 22 miljoner till sågat virke och faner. Trät används oftast till hushållsbränsle i form av ved och träkol. Skogsavverkningarna har lett till ekologiska skador.
Indien är en av de tio största fiskenationerna i världen. Havsflottan är under utbyggnad och ses som en växande inkomstkälla.
Indien är också rikt på mineraler och är en av världens främsta järnmalmsproducenter. De har stora järnmalmstillgångar. Man kan hitta järnmalm i princip i hela Indien men extra mycket finns det i södra Bihar och Orissa. Indien har även mycket kopparmalm och man tror att den framtida utvinningen kan göra Indien självförsörjande på koppar. Indien har även krom, bly- och zinkmalm, Ilemenit, rutil, uran och guld. Indien är även självförsörjande på bauxit.
Industri
Indien har en stor tung industrisektor. De viktigaste basindustrierna i landet är stål och cementindustri och kemisk industri. De största industrierna finns i nordöstra delen, i närheten av Calcutta, där det finns mycket järnmalm och stål. Indien utvinner också råvaror som kol och olja. Bomullsindustrin är den största konsumtionsindustrin i Indien. Textilindustrin är främst koncentrerad till Bombay och delstaterna Gujarat, Tamil Nadu och Väst Bengalen. I Indien är det fortfarande vanligt med hemindustri, det vill säga att en stor del av spinning och vävning sker i hemmen för att sedan lämnas till fabrikerna. Den elektriska industrin är på kraftig frammarsch. Där tillverkas bland annat radio- och tv-apparater, datorer och avancerad utrustning till Indiens rymdprogram. I Indien finns också en livsmedelsindustri som sysselsätter den största andel industriarbetare och en verkstadsindustri som tillverkar varor till jordbruk, bilar, maskiner och kraftverk.
Energikällor
I Indien skiljer man på kommersiella och icke-kommersiella energikällor. Drygt 40 % av den totala energiförbrukningen bygger på icke-kommersiella energikällor. Bland dessa räknas djurspillning, ved, träkol och bagass. Bland de kommersiella energikällorna står vattenkraft, olja och kol för den största energiproduktionen. Indien har också kärnkraft som täcker ca 2 % av elenergiförsörjningen.
Export och Import
Indien har en liten utrikeshandel i förhållande till sin storlek och folkmängd. Indien har valt att inrikta sin produktion på hemma marknaden. Detta har inneburit att Indien importerar mer än de exporterar de har därför blivit tvungna att låna pengar utomlands. Efter den ekonomiska omstruktureringen 1991 har den indiska staten försökt öka möjligheten för utländska investerare. Man har också tagit bort vissa importrestriktioner. Indiens viktigaste exportprodukter är textil- och läder-varor, verkstadsprodukter, kemiska produkter, ädelstenar och juveler. De viktigaste importerade produkterna är olja, maskiner, matolja, järn, stål, konstgödsel, kemikalier och guld.
EKONOMI
Indien drar nytta av den stora andelen välutbildade engelskspråkiga invånare för att bli en viktig exportör av mjukvaruservice och mjukvaruarbetare. I Indien finns en stor och växande medelklass, idag är den ca 50 miljoner och den förväntas växa tiofalt fram tills 2025. Den snabbt växande mjukvarusektorn är mycket viktig för Indien då den möjliggör en växande export och moderniserar Indiens ekonomi. Indiens ekonomi har stadigt vuxit med 7 till 8 % per år, mycket tack vare att utländska investerare numera släpps in i landet. Tyvärr hotas den ekonomiska tillväxten av otillräcklig infrastruktur, korruption och en ålderdomlig byråkrati. Trots den ökande medelklassen och den blomstrande IT-branschen lever fortfarande 700 miljoner Indier i fattigdom och har mindre än 2 dollar per dag att leva på. Detta är anledningen till att världsbanken valt att se Indien som ett U-land och planerar att skänka Indien upp till 3 billjoner dollar per år för att försöka bättra på infrastruktur, utbildning, hälsovård och levnadsvillkoren i jordbruksregionerna.

Infrastruktur
Indien är ett stort land där det är stor skillnad på den industriella utvecklingen. Man kan inte jämföra stora städer som New Delhi med landsbygden. Vissa delar är högteknologiskt utvecklade medan andra knappt har rinnande vatten.
Ström
Det är elnäten som är största skillnaden mellan västvärlden och Indien. Näst intill alla elnät i Indien är tungt överbelastade. Det är strömavbrott nästan varje dag. Även i de stora städerna som New Delhi och Mombay sker det väldigt ofta. Alla företag som ska fungera i Indien måste ha en egen generator för att klara sig vid dessa tillfällen. Man måste ha nog ström för att kunna hålla igång alla maskiner, men nästan viktigare, att hålla igång kylan. Det blir för varmt för att kunna jobba annars. Köpcenter och hotell är byggda ovanpå stora tankar av bensin till generatorerna. På vissa ställen kan man inte ens märka när elen skiftar från elnätet till generatorer. Regeringen har lovat att förbättra elnätet. De vill dock inte säga att de jobbar för att få ett stabilt elnät, men att de jobbar för att få el till alla.
Transport
Indiens flygplatser är i väldigt dåligt skick. Delhis flygplats till exempel är byggd för att klara 12.5 miljoner resenärer per år men aktuella mängden resenärer är 16.2 miljoner per år. På vissa ställen läcker det även in vatten genom taket. Regering har dock börjat bygga nya stora flygplatser som kan jämföras mot andra internationella flygplatser.
Att köra bil i Indien kan räknas som en extrem sport. En resenär sa en gång, ”För att köra bil i Indien behöver man tre saker, bra uppmärksamhet, bra bromsar och tur!” Vägarna i Indien var, fram till några år sedan, bara en eller två filar breda. Nu har stora byggprojekt inletts men ett nytt problem har uppstått. Många av bilarna är gjorda för låga hastigheter. De har en max hastighet på ungefär 30 km/h. Det är också ett problem att kor kan vandra som de vill, de vill säga även ut på motorvägarna. Indiens hamnar ligger också långt efter. Ett skepp som tar åtta timmar att lasta av, lasta på, och vända i Shanghai tar tre dagar att göra samma sak i Indien. Därför satsar många företag hellre på ett land som Hong Kong eller Kina istället för Indien.
Tågnätet i Indien är likt vägnätet. Det är otroligt stort men också otroligt oorganiserat. Personer hoppar av och på utan att betala. Det finns också stora säkerhetsbrister eftersom det är oftast mer folk som står på utsidan av tågen än det är på insidan.
Vatten
Rinnande vatten är redan ett problem för Indien men det kommer bli ännu värre. Många av Indiens fattiga börjar nu få rinnande vatten. Det finns också många företag som behöver mycket vatten. Användningen blir enorm. Det kommer troligen bli som med elen. De stora företagen och de hotell som vill locka turister kommer att behöva en färskvattensbehållare som de kan växla till om det tar slut eller blir störningar i driften.
Säkerhet
Risken för mord, våldtäkt och gatuvåld är låg eftersom det alltid finns mycket folk ute på gatorna. Det finns dock en liten risk för terroristattacker. Det är dock mest i norra och nordöstra Indien där det finns grupper som vill ha självständighet för delar av Indien.
Befolkning

Befolkning: 1 160 813 000 ( näst mest i hela världen)
Befolkningstäthet: 353,1 inv/km2
Huvudstad: New Delhi
Största stad: Bombay
Statsskick: Federal Republik
President: Pratibha Patill
Premiärminister: Manmohan Singh
Arbetsmarknad: Sysselsatta i jordbruk 60 procent, tjänster 23 procent, industri 17 procent
Arbetslöshet: 8,8 procent (2002)
Åldersfördelning: 32,2 procent 0-14 år, 63 procent 15-64 år, 5 procent 65- år
Befolkningstillväxt: 1,47 procent p.a
Befolkningssammansättning: Indoarier 72 procent, dravidfolk 25 procent, mongolfolk 3 procent
Religioner: Hinduer 82 procent, muslimer 12 procent, kristna 2 procent, sikher 2 procent, övriga (därav bahá'íer, parser, Ayyavazhi, buddhister) 2 procent (år 2000). Se den fullständiga statistiken från 1991.
Språk: Engelska dominerar som affärsspråk. Hindi talas som förstaspråk av 30 procent. Förutom hindi är ytterligare 17 språk är sanktionerade som officiella: Bengali, Telugu, Marathi, Tamil, Urdu, Gujarati, Malayalam, Kannada, Oriya, Punjabi, Assamese, Kashmiri, Sindhi och Sanskrit. Sammanlagt är 325 olika språk erkända såsom i och för sig existerande inom landet. (Olika uppgifter i olika källor. Dessutom finns olika dialekter.)
Medelålder: Totalt: 23,3 år, Män: 24,9 år, Kvinnor: 25,6 år.
Immigration: -0.05 immigranter/1.000 personer
Statsbor: 29 % av befolkningen.
Folk som flyttar in till städer: 2.4% av dem som bor på landet.
Medelåldern av dödsfall: 66.09 år
Barn födda av varje kvinna: 2.68 barn
HIV/AIDS: 2.4 millioner
Döda av HIV/AIDS år 2007: 310 000 människor
Religioner: Hindu 80.5%, Muslim 13.4%, Christian 2.3%, Sikh 1.9%, övriga 1.8%, inga 0.1%
% som kan läsa och skriva: totalt: 61 %, killar: 73.4%, kvinnor: 47.8%
Högskoleutbildning: 3.2%
Städer: 4378 städer och byar (beror på hur man definierar en stad)
Bollywood!
Det är termen som används för Indiens filmindustri, dock används den ofta felaktigt då man hänvisar till att det skulle vara hela Indiens filmindustri, men det är bara en del av den indiska filmindustrin. Bollywood är största filmproducenten i Indien och ett av de största centra för filmproduktion i världen. Bollywood är i princip Indiens motsvarighet till Hollywood.
Bollywood, allmänt känd som hindi bio, fast det är vanligt att man använder poetiska Urdu ord. Mer och mer har man börjat använda sig av indisk engelska i dialog och sånger, Det är inte ovanligt se filmer som har en dialog med engelska ord eller hela meningar.

Historia

År 1937 gjorde Ardeshir Irani den första färgfilmen på hindi, vid namn Kisan Kanya. Året därpå gjorde han en till färg film som hette Moder Indien. Däremot hade inte färgfilm inte hunnit bli så populärt innan 1950, vilket lede till att det kostade mer då musikaler och skådespelare kostade mindre än att gå på bio.

Däremot anser man att 1940 till 1960 var år då det gick bra, inom hindi-film kallas perioden för ”guldåldern”, några av de bästa filmerna som gjorts inom hindi-film producerades under denna tids period, Guru Dutt filmen Pyaasa 1957, Kaagaz Ke Phool 1959, Raj Kapoor filmen Awaara 1951 och Shree 1955.

Ända sedan filmen Neecha Nagar vann första pris vid den första filmfestivalen i Cannes har hindi filmer ofta varit med i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen, några av dem har vunnit stora priser. Dutt betraktas nu som en av de största filmskapare av alla tid, dock blev han först erkänd till det 1980, några av hans filmer anses vara de största filmerna genom tiderna, T.ex Pyaasa 1957 och Kaagaz ke phool 1957

Ljud!
Bollywood filmerna har ett unikt ljud på sina filmer, istället för att spela in ljudet under inspelningen så dubbar man i och princip ljudet i efterhand [Synk ljud], då återskapar man ljuden i en studio, vilket skapar många problem, eftersom det ofta händer att rösten inte hänger ihop med mun rörelserna.
Dock finns det förmånligheter med att spela in ljudet på synk senare i studion, för spelade man mycket in i luftskepp som låter väldigt mycket, det hade man inte kunnat göra om man spelat in det hela på normalt sätt.

Sång och dans!
Sånger från Bollywood-filmer i allmänhet är förinspelade av professionella uppspelnings sångare, som sedan blir synkat tillsammans med dans. Idag är de som är med i Bollywood filmer är ofta professionella dansare eller sångare, men ett undantag är Kishore Kumar, som spelade in flera stora filmer under 1950 som lede till en stjärnspäckad karriär som en uppspelning sångerska. Saigal, Suraiyya och Noor Jehan var också känd som både sångare och skådespelare. Många aktörer inom de senaste trettio åren har sjungit en eller flera låtar själva.

Mest kända sångare i Bollywood är Lata Mangeshkar, Asha Bhosle, Geeta Dutt, Shamshad Begum, Alka Yagnik,, KL Saigal, Talat Mahmood, Mukesh, Mohammed Rafi, Manna Dey, Hemant Kumar, Kishore Kumar, Kumar Sanu, SPBalasubramanyam, Udit Narayan och Sonu Nigam.

De dansar i Bollywood filmer, speciellt äldre, bygger på indisk dans: klassiska dansstilar, danser av historiska norra Indiska kurtisaner (tawaif) eller folkdanser. I de nyare filmerna kombinerar man den klassiska indiska dansen ofta med västerländska dansstilar.

Ibland är en sång arbetad in i handlingen, så att en karaktär har en anledning att sjunga, andra gånger är en sång en utläggning av en karaktärs tankar, eller en metafor till en händelse som inte har inträffat i filmen.
Repliker och texter!
Unikt för Bollywood filmer är att texterna/rubrikerna inte är skrivna av samma person. Dialogerna skrivs oftast på Hindi eller hindustani eftersom målgruppen oftast talar någon av de språken. Vare sig i dialoger eller i texter, är ofta melodramatiska och åberopar Gud, familj, mamma, tull, och självuppoffring frikostigt.

Ekonomi
Bollywood filmer är flera miljoner dollar produktioner, med de dyraste produktionerna kostar upp till 100 crores rupier (cirka 20 miljoner USD). Set, kostymer, specialeffekter, och filmkonst var mindre än i världsklass fram till mitten till slutet av 1990, dock med vissa undantag. De kunde som västerländska filmer och tv-vinna större spridning i själva Indien finns det ett ökat tryck för Bollywood filmer för att nå samma produktionsnivå, särskilt på områden som handling och specialeffekter. Senaste Bollywood filmer har sysselsatt internationella tekniker för att förbättra inom dessa områden, såsom Krrish 2006, som har verksamhet i koreografi av Hong Kong-baserade Tony Ching. Den ökade tillgängligheten till professionella uppträdande och särskilda effekter i kombination med stigande film budgetar, har sett en explosion i verksamheten och sci-fi genrer.

Sekvenser sköt utomlands har visat sig vara en verklig dra biljettintäkterna, så Mumbai filmteam alltmer filma i Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, USA, Europa och på andra håll. Numera vill de indiska tillverkarna vinna mer och mer finansiering för big-budget filmer skött i Indien också, såsom Lagaan, Devdas och andra aktuella filmer.

Finansiering av Bollywood filmer kommer ofta från privata distributörer och ett fåtal stora studior. Indiska banker och finansinstitut förbjöds att låna ut pengar till filmbolagen. Dock har detta förbud nu hävts. När finanserna inte är reglerade, vissa medel också kommer från illegitima källor, såsom Mumbai underjorden. I Mumbai Underworld har varit kända för att vara inblandade i produktionen av flera filmer och är kända för sin patronisation av flera framstående film personligheter. Ibland har de varit kända för att använda pengar och muskelkraft för att få sig i filmiska erbjudanden. I januari 2000 sköt Mumbai maffia torpeder Rakesh Roshan, en filmregissör och far till stjärna Hrithik Roshan. Under 2001 beslagtogs Central Bureau of Investigation alla kopior av filmen Chori Chori Chupke Chupke efter filmen visade sig vara finansierade av medlemmar i Mumbai underjorden. [61]

Ett annat problem som Bollywood är omfattande brott mot upphovsrätten av sina filmer. Ofta bootleg DVD-kopior av filmer är tillgängliga före de är officiellt släppt på biografer. Tillverkning av bootleg DVD, VCD och VHS kopior av den senaste filmen titlarna är en väletablerad "småskalig industri" i delar av södra Asien och Sydostasien. Förbundet indiska handels-och industriministeriet (FICCI) uppskattar att Bollywood industrin förlorar 100 miljoner dollar per år i förlorade intäkter från piratkopierade hem videor och dvd. Förutom catering till hemmagjord marknaden, efterfrågan på dessa kopior är stor bland vissa delar av den indiska diasporan också. (I själva verket, billig kopia är det enda sättet människor i Pakistan kan se Bollywood-filmer, eftersom Pakistans regering har förbjudit försäljning, distribution och telecast). Filmer är ofta sänds utan ersättning från oräkneliga små företag kabel-TV i Indien och andra delar av södra Asien. Små närbutiker som drivs av medlemmar i den indiska diasporan i USA och Storbritannien regelbundet band lager och dvd med tvivelaktig härkomst, medan konsumenten kopiering bidrar till problemet. Tillgången till illegala kopior av filmer på Internet bidrar också till piratkopiering problemet.

Satellit-TV, TV och importerade utländska filmer gör stora inbrytningar i den inhemska indiska underhållning marknaden. Tidigare kunde de flesta Bollywoodfilmer tjäna pengar, nu färre tenderar att göra det. De flesta Bollywood producenter tjäna pengar, få tillbaka sina investeringar från många inkomstkällor, inbegripet försäljnings sekundära rättigheter. Det finns också ökad avkastning från teatrar i västerländska länder som Storbritannien, Kanada och USA, där Bollywood långsamt blir märkt. När fler indier flyttar till dessa länder utgör de en växande marknad för exklusiva indiska filmer.

För en intressant jämförelse av Hollywood och Bollywood ekonomiska siffror. Det visar biljetter som säljs i 2002 och uppgår de totala beräknade intäkterna. Bollywood sålt 3,6 miljarder biljetter och hade totala intäkter (teaterbiljetter, DVD, TV mm) på USD 1,3 miljarder, medan Hollywoodfilmer sålt 2,6 miljarder biljetter och genererade de totala intäkterna (igen från alla format) på US $ 51 miljarder.


 
Ingen bild

JK

23 april 2010 20:36

KINA
Av: Tamina Fogelberg, Louise Soop, Jesper Johansson Lunding och Victor Chen.

Natur och klimat

Kina har en yta på ca: 9,6 miljoner km² och är därmed världens fjärde största land, bara Ryssland, Kanada och USA är större. Landet ligger i nord östra Asien och gränsar till 14 olika länder, bland annat Ryssland, Indien och Nepal. Det är ungefär 400 mil från norr till söder och 450 mellan väster och öster. En stor del av landet ligger vid kusten, nästan hela öst och sydöst kusten ligger intill olika hav. De tre haven som ligger utmed kusten är Gula havet, Sydkinesiska havet och Östkinesiska havet. Den nordligaste delen av Kina ligger på samma breddgrad som nordtyskland och det sydligaste delarna ligger inom det tropiska bältet vilket leder till att naturen och klimatet är varierande eftersom Kina är ett sådant stort land. Kina har ett kuperat landskap med stora höjdskillnader, cirka 30% av landets yta täcks av berg och 40% av ytan är beläget på över 2000 m.ö.h vilket är mycket högt.


Naturen

I västra Kina ligger det många bergmassiv med högplatåer. Här finns bergskedjorna Himalaya som har de högsta bergstopparna i världen exempelvis Mount Everest och K2. Himalaya ligger i både Tibet (en kinesisk provins) och Nepal. Kunlun är en annan bergskedja som ligger i väst och är en av Asiens längsta bergskedjor.
Här har också stora floder som Yangtze-floden och gula floden sina källor. Vatten rinner ner längs bergen och det bildas floder som går igenom stora delar av Kina. Både Yangtze-floden och Gula floden börjar i väst men sedan skiljs det åt, Yangtze-floden har sin mynning vid Shanghai medans Gula floden har sin i Bohai bukten inte så långt ifrån Peking. Yangtze-floden är cirka 500 mil lång är därmed Kinas längsta flod. Dessa floder är väldigt viktiga för landet, de bevattnar stora slätter och åkrar, de används för transport genom landet och det bor mycket folk kring floderna.

I öst finns det däremot mycket slätter, ett exempel är Manchuriska slätten som är hjärtat i Kinas jordbruk. Det är ett stort område med många serier av naturliga terrasser, dvs små ”odlingsplättar” som bildar formen av en trappa. Den odlingsbara ytan i Kina är omkring 15 % vilket är inte är mycket, i jämförelse med Indien där man odlar på hälften av landets yta. Den yta man odlar på ytan minskar ständigt då nya städer, vägar och industrier byggs. Däremot så är det väldigt många av befolkningen som är sysselsatta och jobbar inom jordbruket. Det behövs dock när landet måste försörja omkring 20 % av världens befolkning på cirka 7 % av jordens odlingsbara yta. De grödorna som är viktigast är spannmål och ris, andra vanliga råvaror är exempelvis sojabönor, te, bomull och sockerrör.

I de norra delarna finns det stora stäppområden och här ligger även en av de torraste platserna på jorden, Gobiöknen. Gobiöknen är den femte största öknen i världen och ligger även i Mongoliet. Öknen är i så kallad regnskugga vilket betyder att berg blockerar regnmolnen från att fortsätta in över landskapet, i det här fallet är det Himalaya som orsakar att öknen ligger i regnskugga. Gobiöknen är en kall öknen där man ibland kan se frost och snö på sanddynerna och temperaturen kan vara så låg som – 40 °C.

De södra delarna upptas till stor ytan av subtropiska områden och det finns också stora djungelområden.

Kina har som sagt en varierande natur med massa olika naturtyper, tyvärr så börjar den också få stora miljöproblem. Befolkningen ökar ständigt och man bygger upp nya städer och andra industriella områden som förstör miljön och naturen. Många djurarter som pandor, tigrar och elefanter är hotade eftersom deras livsmiljö minskas.

Tre trappsteg

Det kinesiska landskapet kan likna en trappa med tre trappsteg. Den börjar på högplatåerna i Tibet och höjden minskar mer och mer ner mot Stilla havet. Det först steget ät Tibet med världens högst belägna platå som ligger på 4000-5000 m.ö.h Det andra trappsteget ligger på 1000-1200 m.ö.h och utgörs i största del av inre Mongoliet. Den största ytan av det här trappsteget utgörs främst av stäpp och öken men även här finns det en stor bergskedja som heter de himmelska bergen och har toppar över 6000 meter. Det sista steget är under 1000 meter och här finns det bördigaste områdena i Kina där det är väldigt bra att odla.

Vegetation

Kinas skogar täcker endast en tiodel av den totala ytan. Lövträd och buskar är den vanligaste vegetationen i de norra delarna av landet. På de stor slätterna växer der däremot nästan ingen skog alls fast där är det vanligt att det odlas kastanj och mullbärsträd. På de höga bergskedjorna finns det för det mesta tall och gran skogar medans lite längre ner på bergskedjorna förekommer det vackra gröna lövskogar. I de sydliga och mellersta delarna finns det gamla suptropiska skogar och längst ner i syd finns det tropiska skogar. Idag så skövlas delar av Kinas skogsområden för att utöka den odlingsbara ytan.

Klimat

Kinas klimat är mycket varierande och det finns många olika klimattyper en annan anledning till variationen är det stora höjdskillnaderna. I norr är det ett tempererat klimat (som man även har i Sverige) medans i mitten av landet är det fastlandsklimat eller höglandsklimat som det kallas. I syd är det ett suptropiskt klimat och allra längst ner i syd finns det ett tropiskt klimat. Kina har fyra olika årstider med varma fuktiga somrar och kallt torra vintrar.

I Januari varierar medeltemperaturen från 22 °C vid södra kusten till cirka -25 °C vid Manchuriska slätten. Däremot så är temperaturen på sommarn mycket jämnare, i juli är temperaturen i syd omkring 29 °C och cirka 20 °C i norr. Nederbörden i syd är omkring 2000 mm/år och i norr är den cirka 1000 mm/år. I väst är det ganska stora skillnader i nederbörden från år till år men den ligger på ungefär 300 mm/år. Det mesta av regnet faller under sommarn, den största anledningen till nederbörden är sommarmonsunen från Stilla havet. Medans vintermonsunen från Sibirien tar med sig kall och torr luft. En typisk sak i Kinas klimat är att kustområdena drabbas av taifuner (tropiska orkaner) som orsakar en stor skada i områdena.


Kinas befolkning

I Kina finns det över 1.3 miljarder människor (Denna siffra är dock svår att fastslå eftersom inte alla barn registreras) vilket motsvarar ca en femtedel av hela jordens befolkning. Detta betyder att var femte människa är kines.
Kinas befolkning har alltid varit stor och om man ser bak i tiden, på 1940 så motsvarade deras befolkning hela 26 % av jordens befolkning. Så om man ser på utvecklingen så har befolkningen ändå minskat genom tiden.

Religionerna

Enligt lag så har kineserna religionsfrihet och religionerna i Kina är följande; Taoism, Buddhism, Islam, Katolicism och protestantism. I alla fall enligt Kinas regering i Peking då de här är de fem officiella religionerna. Dock är konfucianismen också fullt accepterad men inte riktigt befraktad som en religion. Sen finns det även flera minoritetsreligioner.
I kina finns det alltså många olika religioner vilket gör det svårt att säga ”landets” religion. Dock är en av de största religionerna taoism, som är en gammal kinesisk filosofi, deras budskap är att man ska leva enkelt njuta av dagen, livet och ta allt som det kommer. Det är också Taoism som står för den kända bilden av Yin och Yang, som symboliserar att varandras motsatser och hur de behöver varandra för att bli hel, endast då blir det harmoni.

Den andra stora religionen är Buddhism, en lära som grundades av Buddha och enligt vissa inte är en religion eftersom buddhisterna inte tror på Gud, vilket faktiskt är något som de delar med Taoisterna. Buddhas budskap handlade bland annat om de fyra ädla sanningarna (om livet) och den åttafaldiga vägen, hur man ska nå nirvana (paradiset).
Även om det då råder religionsfrihet så har vissa religioner det svårare än andra. T.ex kristendomen, i Kina är det svårt att veta exakt hur många kristna som det finns man tror att det är någonstans emellan 80-100 miljoner. Man vet även att ca 23 000 kineser blir frälsta varje dag. Så kristendomen växer fort i kina dock är det inte lätt för de kristna. Till att börja med så är det otroligt svårt att få tag på en bibel. Det är olagligt för en bokhandel till och med en kristen bokhandel att sälja biblar och endast den statliga kyrkan som får sälja den. Därför så är det otroligt svårt för en kristen kines ute på landsbygden att få tag på en bibel eftersom det inte finns några statliga kyrkor där.
För det andra så arresteras det ständigt präster för brott de inte gjort, misshandel, mord mm. Vissa får till och med dödsstraff och folk säger att de får dö för sin tro.

Språk

I Kina säger man att man pratar kinesiska och ser det som ett stort språk. Men i verkligheten finns det flera olika språk inom kinesiskan som kan vara väldigt olika även om det är samma grund. Skillnaden på dialekterna inom kinesiskan kan vara väldigt stora eftersom de uttalar orden olika, det kan vara lika stor skillnad som på två olika
språk. Men eftersom det skriftliga språket ser likadant ut så räknas det som olika dialekter istället för olika språk.
Det kinesiska skriftliga språket är otroligt gammalt och har rötter från 3000-talet f.kr Dock är de äldsta tecken man hittat på några krukor som var gjorda redan runt omkring 4800-4200 f. Kr. Det skriftliga språket består av tecken som bildar ord eller meningar istället för en bokstav i taget. Därför finns det väldigt många olika tecken som därför tar lång tid att lära sig. Hur många man ska kunna är svårt att säga men för att en kines ska räknas som läskunnig måste han kunna åtminstone 2000 tecken (då skulle han förstå ca 98 % av innehållet i en dagstidning).
Det största språket eller ”dialekten” är Mandarin och är det som räknas som kinas officiella språk. Därför är det oftast mandarin man syftar på när man säger kinesiska. Att det är Mandarin som tals i Peking, kinas huvudstad är också en bidragande faktor till varför det räknas som rikskinesiska. Det talas av cirka 70 % av befolkningen. Förutom mandarin finns det ca 9 större dialekter men även minoritetsdialekter. Men även inom de stora dialekterna finns egna små dialekter beroende på var man bor.
En bild på ungefär var dialekterna talas:





Städerna

Kina är världens fjärde största land och motsvarar ungefär Europa i yta därför finns det många stora städer i Kina. I kina finns det ca 200 större städer, dock är de allra största; Hong Kong, Tianjin, Chongquin, Wuhan, Guangzhou, Shanghai, Beijing (Peking).
Shanghai är den största av alla Kinas städer och är 6 340,50 km2 stort. Det är Asiens viktigaste ekonomiska centrum efter japans Tokyo och Kinas mest expansiva och ekonomiskt viktiga stad. I Shanghai bor ca 18 miljoner invånare.
Beijing eller Peking är Kinas huvudstad. Beijing är Kinas politiska och kulturella centrum. Här sitter folkregeringen.
Det finns fyra storstadsregioner i Kina som är döpta efter de största städerna; Beijing (Peking), Chongquin, Tianjin, Shanghai. Sen finns det även 23 provinser samt 5 autonoma områden och två särskilda administrativa regioner.
Kina har många stora städer men också många byar. Ca 42.2 % av befolkningen bor i städer och de resterande bor ute på landsbygden. Detta förklarar varför 45 % av den arbetande befolkningen jobbar med jordbruk (i Sverige är det ca 2 %). Dock så ökar urbaniseringen hela tiden och man tror att vid 2015 så kommer det vara ca 50 % osv.

Folket – Fakta

Ålder:
0-14 år 19.8 %
15-64 år 72.1 %
65+ 8.1 %

Medianålder:
Man 33.5 år
Kvinna 34.7 år
Totala 34.1 år

Förväntad levnadsålder:
Man 71.61 år
Kvinna 75.52 år
Totala 73.47 år

Utbildning:
Läskunnighet bland unga 99.3 %
Analfabetism 13 % (hela befolkningen)

Vattenresurser:
Tillgång till rent vatten 88 %
Tillgång till rent vatten på landsbygden 81 %
Tillgång till rent vatten i städer 98 %

Samhälle:
Civila rättigheter 6 (på en Skala av 1-7, 1 är bäst)
Jämställdhet i arbetslivet 39.1 %
Jämställdhet inom statsstyrelse 21 %


Antalet invandrare:
-0.39 Per 1000 invånare.
(Detta innebär att det är mer utvandrare än invandrare).


Stor population – Stora åtgärder

I Kina har antalet människor minskat med åren, hur kommer det sig? Jo, Kinas regering visste att behövde sätta något stopp för den ständigt ökande befolkningen och då kom de upp med en lag. En lag som sa att varje familj bara fick ha ett barn. På ett sätt jag ju den här lagen bra, de lyckades få ner antalet invånare och populationen minskar fortfarande. De fick då mer pengar över till annat och bättre ekonomi.
Baksidan av denna lag är dock inte lika bra. För att få lagen att fungera satte de in böter. Böter för alla de som skaffade mer än ett barn skulle betala. Detta är en stor summa pengar som de allra flesta inte hade eller har råd med. Då sätts de genast i en personlig ekonomisk kris. Många kvinnor tvingas även göra tvångssteriliseringar och tvångsaborter, Kina står för den största delen av aborter i hela världen.
Detta påverkar även vad för barn som föds, vilket kön. Eftersom kina fortfarande har en syn på kvinnor som är otroligt gammalmodig så vill alla föräldrar ha pojkar. Detta leder folk som endast får ha ett barn till desperata åtgärder. Man hittar flickebarn övergivna av deras föräldrar och folk aborterar mer flickor än pojkar. Detta har lett till att det lever fler betydligt pojkar än flickor i Kina och de har fått ett obalanserat samhälle.


Kinas industri

Kinas industri har gått ifrån ett u-lands till världens tredje starkaste ekonomi på beloppet av en onekligt kort tid. För bara 30 år sedan låg Kinas statliga ekonomi fortfarande långt efter dess aktuella rivaler och under den korta tiden på cirka 20 år har nu Kina redan överskridit i princip alla utom två länder, USA och Japan. Under åren 2001 till 2006 passerade Kinas ekonomi de mäktigaste länderna i Europa och fortsatte utan problem emot högre höjder. Under i år eller senast nästa år förväntas Kina köra om Japan, världs tvåan. Men enligt forskare kommer Kina inte förrän inom en tidsperiod på cirka 20 år kunna konkurrera med USA och det sägs även att till 2030 är det mycket trovärdigt att Kina då redan ska ha växt över USAs ekonomi.

Förr ansågs inte Kina ha potentialen att uppnå den framgång den har idag och under denna tidsram. En sådan snabb framgång har aldrig tidigare blivit observerat, men som det gamla ordspråket påpekar; ”allt har sin första gång”. När Kina började sin utveckling någon gång efter Mao Zhe Dongs död och med en ny ledare, Deng Xiao Ping i spetsen år 1978 var de sedan långt innan dess redan på efterkälken i jämförelse till i-länder, men när de väl påbörjade dess förändringar så gick allt snabbt till. Kina hade sedan länge haft samma taktik som Ryssland använt under WWII, femårs planer, men innan Mao. Mao själv hade inte satsat alls på landets ekonomi och industri. Men när Deng kom till makten satte han igång med det som lett till vad vi nu ser idag.

På grund av landets storlek och arbetskraft kan den minsta lilla rörelse resultera i något storartat, på samma sätt kunde en ensam mans ord fungera som roten till det storslagna utvecklingen som ingen kunde förutspå. Kina hade arbetskraft så att det kunde bli över, yta till överflöd och de hade en marknad med chanser till tusen. Än idag har Kina kvar dessa faktorer, dess arbetskraft har inte minskat, tvärtom, den har ökat tack vare att andra länder ser affärsmöjligheter inom Kina och flyttar dit. Landet yta har använts till industri, men i jämförelse med hela arean är förlusterna knappt märkbara. Och marknaden har blivit större än någonsin. Kinas marknad kan beskrivas som en magnet, det är nästan så att den attraherar andra länder till att göra affärer med dem på grund av att möjligheterna i Kinas marknad är oändliga.

Kinas industri liknar mer och mer den USA har, därför uppkommer oftast frågan ”varför kommer Kinas ekonomi att växa före USAs om de båda är under samma villkor?”, svaret är enkelt, de är inte under samma villkor, Kinas villkor är bättre. Eftersom att Kinas ekonomi är så förfärligt bra och att de knappt har några lån så har Kina en gigantisk stor statlig budget, det förvärras inte av att den enda importen i princip är råvaror, och att Kina har bland världens största export, tvärtemot så ökar dess budget rejält. Kina håller alltså kostnaderna nere och inkomsterna uppe. USA däremot har spenderat mer pengar än de tjänar, vilket resulterar att de behöver låna hudlösa summor pengar. Och där slår den största skillnaden av villkoren till, Kina har nämligen tagit över Japans plats som USAs största långivare.

Förr hade Kina knappt någon industri alls, nu har de i princip allt, under de ynka 20 åren de varit aktiva i har Kinas industri nått toppen inom flertal kategorier, idag är Kina bland världens största båt, tåg och textil producerare, även om dess industri än inte är lika högteknologisk som den Europa och USA har är det bara en tidsfråga innan de hinner ikapp. Kinas stål industri är en av världens bästa. Kina som förr oftast var känd för sin dåliga kvalitet och löjligt stora kvantitet har nu börjat fokusera mer på kvalitet istället för kvantitet, även om mängden fortfarande är stor. Idag är Kina det tredje landet i världen som med egen teknologi och industri kan åka ut i rymden. De är även världens tredje land med teknologin att kunna skapa ett magnetsvävartåg utav egen teknologi utan att följa varken Tysklands, eller Japans tidigare designer.

Idag har Kina en förmögenhet på den tredje största i världen, även om det är oförståndigt och att det verkar svårt att tro på så har Kina bara utvecklat dess kuster, och de flesta områdena inom Kina har det fortfarande fattigt och gammal modigt. Om dessa områden skulle utvecklas som de vid kusterna har gjort kan resultatet bli ännu svårare att förutse och dess utveckling kan utan tvekan nå nya höjder som inte ens USA har nått.


Kinas Infrastruktur

Infrastruktur är ett riktigt brett ämne varav det flesta levnads faktorerna för ett fungerande samhälle är samlade. De flesta av dagens överlevnadsfaktorer som transport, energi, fastigheter, är delar inom dess område. De tre nämnda exemplaren är också bland de största områdena inom ämnet infrastruktur därför att alla är essentiella för ett samhälle i dagens värld. Som infrastruktur erhåller inte dessa tre grupper häller bara en mening, utan alla kan i sin tur breda ut sig och expandera till större enheter och bildar på så sett ett samhällssystem.
Transportsystem
Transport spelar en mycket stor roll inom industrier av länder stora som Kina, därför att det är viktigt att kunna frakta och förflytta både råvaror som personer omkring i landet för att kunna få igång dess ekonomi, dessutom är det även essentiellt att enkelt kunna komma i kontakt med andra länder om man vill utveckla och förbättra sig.
Under en längre tid hade Kina stängt inne sig själv och undvikit kontakt med om världen, men när det blev fart ingen och Kina ville ta ikapp dess isolerade tid var det sedan länge försent att hinna ikapp om man bara lät landet utvecklas normalt som alla andra länder, med ett sådant försprång hade det varit omöjligt. Kina använde sig då av samma knep som Stalin i Ryssland använt sig av under förberedelserna till WWII, nämligen femårsplanerna. Med dess hjälp kunde staten styra landets utvecklingshastighet och åt vilket håll evolutionen lutade åt. Men under en lång tid hade Kina prioriterat mycket annat före transport och det var inte förrän någon gång under 1980 då kina började ta transportsystem på allvar och började sätta igång att jobba på det på riktigt.

1986 bestod Kinas transportsystem för det mesta av järnvägar, vattenvägar och motorvägar. Under den tiden dominerade vattentransporten östra, centrala och sydvästra Kina, därför att de använde sig av Chang Jiang och de floder som grenade ut ifrån Chang Jiang. Men vattentransporten var även stor inom provinser som Guangdong och Guangxi – Zhuang. Nästan alla provinser, många kommuner och mer självständiga regioner var däremot alla sammanlänkade med varandra av järnvägar vilket ledde till att kommunikation och transport mellan dessa länder blev både mycket snabbare och dessutom enklare. Motorvägar lades mellan Peking och många av de större hamnarna, samt mellan olika städer allt ifrån stora till små och mellan städer och järnvägar. Under år 1980 undgick även luftvägen en enorm utveckling inom Kina. 1985 transporterades i Kina en total summa av 2.7 billioner ton gods varav järnvägar tog 1.3 billioner ton av godsen, motorvägen tog 762 millioner ton av godsen, sjövägar tog 434 millioner ton av godsen, havsvägar tog 65 millioner ton och luftvägar tog 195,000 ton av godsen. 1985 var summan av resenärer per kilometer (passenger-kilometer) 428 billioner passenger-kilometers, därav reste 241,6 billioner ”p-k” av järnvägar, 157,3 billioner p-k kom från motorvägar, 17,4 billioner p-k kom ifrån antingen sjövägar och luftvägar tog 11,7 billioner p-k.

Ägarna och de som hade kontroll över transportvägarna varierade enligt vad för roll och hur just det transportsystemet påverkade den statliga ekonomin, antagligen fick de som passade staten bäst bestämma över det området för att gynna staten på det mest positiva sättet. Järnvägarna ägdes av staten och kontrollerades av järnvägsministeriet. Handelsflottan som tog hand om alla frakter till havs drevs av China Ocean Shipping Company (COSCO) som var ett statligt företag. Det nationella flygbolaget drevs av myndigheterna för civil luftfart i kina (CAAC), medan de regionala flygbolagen drevs av olika kommunala myndigheter. Motorvägar och sjövägar i landet sköttes av kommunikationsministeriet.

Det var under Kinas sjunde femårsplan (1986-90) som transport började täcka en större roll inom den nationella industrin. Under de fem kommande åren skulle resultatet visa en 30 procentig ökning i volym av olika typer av godstransportering från 1985 till 1990, det skulle betyda att varje transportsätt skulle öka med ca 5.4% per år under den tiden för att denna plan skulle lyckas. Och för att uppnå dessa mål skulle regeringen öka både statliga och lokala investeringar samt börja använda sig av privata bidrag.

Under den sjunde femårsplanen prioriterades mest järnvägslinjerna och koltransporterna mellan Shanxi-provinsen och andra provinser och hamnar för att kunna uppnå 230 miljoner ton transportskapacitet till 1990. Andra ändamål med detta var att bygga 3,600 kilometer nya järnvägsspår, 3,300 kilometer av dubbelspårsvägar som redan existerade och elektrifiering av existerande 4,000 kilometer.

Nu såhär i dagens samhälle så har Kina kommit en lång väg ifrån dess forntida skal, dagens Kina är redan bland de 3 mäktigaste länderna i välden. Idag har de flesta av storstäderna i Kina tunnelbana, och majoriteten av de stora städerna i Kina även flygplatser, vissa städer har t.o.m två till tre flygplatser, räknat ifrån 2009 hade Kina 482 flygplatser. Den stora mängden av flygplatser gör det enkelt att resa till den del av landet man vill åt, det gör att flygplatserna skapar inte bara ett bra transportsystem mellan Kina och utlandet, utan även inom Kina. Om en person vill resa ifrån norra Kina till nordöstra delen av Kina så kan han eller hon bespara tiden med att ta ett simpelt flyg dit istället för att växla ifrån tåg till buss osv.

Kinas första järnväg byggdes 1876, sedan dess har de kommit en bra bit, 73 år efter dess första järnväg hade de byggt ytterligare 22,000 km. 1984 hade Kina på ett ungefär 52,000 km som de använde sig av, varav 4000 km av dem var elektrificerade. Idag har Kina ca 77,834 km av järnväg som leder genom hela landet, dessutom har de även 257st snabbtåg som klarar att gå i 200km/h. Inom Kina finns även 6003km spår som klarar 200km/h, vilket är mer än vad hela Europa har. Järnvägen till Tibet kan åker i 120 km/h vilket inte är allt för imponerande, men det är värt att notera att dess högsta punkt ligger 5072 m över havet, och att 960 km av järnvägen går över 4000m över havet, dessutom är vagnarna trycktäta.

Ett projekt som håller på idag är en järnväg på 1318km mellan Beijing till Shanghai, planen går ut på konventionella tåg som skall åka i 350km/h. enligt beräkningar sägs det att det blir klart år 2013 och har en budjet på 220,9 milliarder yuan, vilket är ca 203 miljarder svenska kronor. Nått annat som är värt att veta är år 2002, den 31 december öppnades världens första magnetsvävartåg för användning, tåget kunde åka i 430km/h och åkte 30km på tiden 8 minuter. Än idag finns bara tre magnetsvävarbanor i världen, ett i Kina, ett i Japan och ett i Tyskland.

Vattenvägar är det äldsta sättet av transport bortsett ifrån att transporteras till fots. Förr i tiden höggs båtar ut ifrån trä, vilket gällde alla civilisationer. Nu idag är de flesta båtar inte längre av trä utan av stål och andra metaller. Vattenvägar och transport till havs är mycket billigare än att bygga motorvägar och järnvägar eller att frakta via flygplan och luftvägar. Därför går de flesta leveranser till och ifrån Kina oftast av båttrafik. Räknat ifrån 2008 hade Kina 110,000 km av vattenväg att åka på.

1986 hade Kina på ett ungefär 962,800 km motorväg att åka på. 52,000 km hade blivit till 1980 till 1985, under samma tidsperiod (1980-1985) byggde Kina även om 22,000 km som gick in i städer och landsbygdsområden samt motorvägar som gick mellan Beijing och många av de stora hamnarna runt om i Kina. 2007 räknat hade Kina en siffra på 3 583 715 km av motorväg att åka på vilket då var #2 i världen efter bara USA. Till mål sattes 10,000 mil vilket skulle vara målet Kina ville uppnå till år 2020, men med landets nuvarande takt skulle de nå målet långt före den utsatta tidpunkten 2020. Bara under år 2009 ökade Kinas motorväg med 491 mil. Om Kina fortsätter att bygga med en hastighet på ca 500 mil/år så överskrider de USA redan vid år 2013 förutsatt att USA inte påbörjar något nytt projekt, vilket inte är allt för trovärdigt. Sedan när de överskridit USA tar det inte många år tills de har 10,000 mil motorväg.

Inom transport tillhör även transport av information, även känt som kommunikation, exempel är television eller mobiltelefoner. I Kina finns ungefär 3240 tv-stationer och 259 FM kanaler räknat år 2009. Mobilmarknaden i Kina är världens #1 och landet har även världens största antal mobiltelefoner. Juli 2009 räknades det upp till 547,286 miljoner mobiltelefoner i landet, vilket är förståndigt med tanke på att landet har den största populationen i världen och att var femte levande människa är kines.


Energi

Kina har alla tänkbara kraftverk, alltifrån vattenkraft till kärnkraft. De har under en längre tid haft världens största kolindustri, en stor del över majoriteten av Kinas elproduktion kommer ifrån fossila bränslen som kol och olja. Det leder även till att Kina även är i världsklass på att släppa ut koldioxid, med andra ord miljöförstöring. För tillfället är Kina världens tredje största oljekonsument och fjärde största oljeimportör, antagligen ligger de nog och bråkar om första plats inom 10 år. Kina vann överlägset i VM på vindkraftsbygge 2009, de hade under tiden på ett år mer än fördubblat sin effekt ifrån året innan. 13,750 MW ny vindkraftskapacitet installerades under 2009 och är de största siffrorna någonsin för ett enskilt land. 1994 påbörjades ett projekt som skulle ge en motsvarande kraft till 16 kärnkraftverk, projektet handlade om ett dammbygge som skulle ersätta 40 till 50 miljoner kol om året och på så sett låta Kina bli mer miljövänligt. Projektet sade när de började att 1,2 miljoner människor skulle behöva byta bostäder tackvare projektet, men vid slutet av år 2007 noterades det att ytterligare 2 till 3 miljoner skulle bli tvungna att flytta ifrån sina bostäder. Projektet sägs vara det största projektet sedan Kinamuren och är världens dyraste byggnadsprojekt genom tiderna. Projektet kallas ”De tre ravinernas damm” och sägs börja operera någon gång år 2011.

Fastigheter

Vissa personer kan tycka att det på något sätt är fel att ha med fastigheter i infrastruktur, men alla måste ändå hålla med om att för att ett samhälle skall fungera måste folket åtminstone ha tak över huvudet, ett ställe att söka skydd då mörkret faller, ett område där de kan känna sig trygga och hemma. Det är funktionen som byggnader kan bidra med såväl som till ett civiliserat samhälle som till ett forntida samhälle. Det vill säga att byggnader liksom fordon kan bidra och hjälpa ett samhälle. Ett bra exempel på hur byggnader kan bidra till ett samhälle är skyskrapor, de är speciellt användbara till områden med en stor population vilket menas att Kina vars population är världens största passar perfekt in i dess beskrivelse. Det bra med skyskrapor är att de utnyttjar den tomma himlen istället för marken, stora städer i ex Kina har så mycket folk att det omöjligt skulle kunna få tillräkligt mycket plats i en ända stad med tanke på den geografiska ytan som staden ockuperar. Men en skyskrapa kan enkelt få plats med flera folk utan att öka den ytan den tar upp därför att skyskrapor ökar volymen istället. Och vad alla städer än så länge har gemensamt är att de har volym i överskott men yta i underskott. Därför kan ett samhälle med hjälp av skyskrapor enkelt öka arbetskraften i städer som har stora populationer. Idag täcks de flesta stora städerna i Kina av skyskrapor. Liksom i alla andra länder söker sig folk till områden med mycket jobb och det har lett till att städer i Kina behöver skyskrapor för att behålla såväl som att öka dess arbetskraft. Idag finns 6 av världens 10 högsta skyskrapor i Kina.

Kinesiska muren är ett förhistoriskt exempel på hur ett byggnadsverk har haft en bidragande effekt till forntidens Kina. Kinamuren byggdes flera hundra år före Kristus som både en försvarsmur och en alarmmur, då något hände vid muren så kunde signaler i form av brasor snabbt nå staden och på så sett kunde de vara förbereda långt innan faran nått fram. Med andra ord fungerade Kinamuren lite som ett transportsystem för signaler då teknologin inte var lika djup som den är idag. Dock var dess grundliga funktion att skydda och förhindra anfall, men det är värt att känna till att den även en gång i tiden haft samma funktion som ett larm. Idag är Kina muren bara en turist attraktion som kan visa folk da vackra utsikterna över det området den ockuperar men bakom de fagra utsikterna och sten uppsättningarna döljer sig år av blod, svett och slaveri.

Intressant om Kina

Politik

År 1949 utropade den dåvarande kommunistledaren Mao Zedong i Kina att landet hade blivit en folkrepublik. Sedan dess har den politiska ställningen varit så när som på densamma. Hur Kinas politik ser ut idag beror på tre olika politiska pelare, vilka är folkets centralregering, det kommunistiska partiet i landet och folkets befrielsearmé – landets försvar.

Kina har genom tiderna varit ett ytterst fattigt land men har på de senaste åren fått en rejäl vändning. Stormakten har gått om USA som exportnation och är numer en av världens största ekonomier.

Då kommunisten Mao Zedong styrde kina var folket väldigt förtyckta. På den tiden rådde en sträng planekonomi i landet, dagens Kina skiljer sig från då Mao styrde. Idag har folket betydligt mycket mer att säga till om, och landet har också utvecklats till s.k modernt land med internet och liknande teknik. Ändå finns det delar i sättet att styra landet som liknar Maos sätt att styra Kina på, till exempel så är Kina fortfarande ett land som styrs av ett enpartistad kommunistiskt parti. Trots att landet har djupa ekonomiska klyftor så är inkomstnivån i Kina nu för tiden betydligt högre än under Maos tid.


Barnarbete

Barnarbete är en vanlig tragedi i Kina. 13,3 miljoner barn mellan 10 och fjorton år arbetar, det motsvarar 11 procent. Ett jobb är till exempel att tillverka barnleksakerna i Happy Meal. Mer än 400 barn i Kina jobbar 16 timmar om dagen varje dag i veckan för 27 kr/dag. De får ta ledigten eller två dagar i månaden men har då inte råd att lämna sina boplatser, intill fabriken. Deras bostäder är förfärliga och 15 personer kan dela rum på 18 kvadratmeter. Barnen får då alltså en dryg kvadratmeter var att bo på. Många kinesiska barn har inte åldern för att jobba och förfalskar därför identitet för att kunna tjäna pengar. Många av de unga barnarbetarna tar på sig ansvaret av sig själva för att de vet att de annars kommer mista sina föräldrar. Vid barnarbete sker många hemska olyckor. Många påstår att de som styr i kina uppriktigt försöker utrota barnarbete, och fler och fler personer i världen får tro för att barnarbete kommer försvinna inom en kort tid.


Folkgrupper

I kina finns det många olika folkgrupper. Hankineser är en slags grupp som utgör upp till 92 procent av invånarna i landet. De tillhör en viss grupp människor med gemensamt ursprung och gemensamma egenskaper. Giftermål sker oftast inom gruppen. Skillnader mellan olika hankines-grupper kan vara lika stora som olika nationaliteter i Europa. Hankineserna talar många olika dialekter av kinesiska och har till och med ibland problem att förstå varandra.


Allmänt

Runtom i världen har många mycket stora bolag blivigt hackade med ”ATP-attacker”, vilket är en ny, mycket sofistikerad, variation av hackning som ingen är skyddad emot. Många tror att den kinesiska staten ligger bakom detta. Kinesiska talesmän hävdar att detta inte är fallet och att kina är en av de mest utsatta länderna. En brittisk säkerhetstjänst som kallas MI5 varnar för kinesiska försök att hacka sig in i stora företag. Londons borgmästares närmste man berättar att han under OS i Beijing år 2008 blev drogad av en kvinnlig kines på sitt hotell rum och när han vaknade upp hade hon gått igenom hans dokument och laddat ner viktig information om Londons styrning från hans handdator. MI5 har också sagt att många hotellrum i Kina säkerligen är övervakade och det tros komma mycket anmälningar om cyber-spioneri från landet. En anställd på säkerhetskonsultfirman PSU har fokuserat sig på Kina och upptäckt att sexutpressining samt informations läckage förekommer. En svensk man involverad i det svensk-kinesiska näringslivet berättar att han känner till ett fall av sexutpressning.


Kändisar

Zhang Ju Xia Wei är en kinesisk popsångerska som sjunger under namnet Wei Wei. Wei Wei blev känd då hon representerade Kina i The 24th Poland Sopot International Music Festival. Efter att hon vann den tävlingen sålde hon över 200 miljoner album och det har gjort henne till en an de best säljande artisterna genom tiderna. Wei Wei har på många sätt varit aktiv i Sverige och är bosatt i Stockholm sedan år 2004.
Jackie Chan är en skådespelare, stuntman, filmskrivare, komiker, sångare, regissör och mycket annat. Han är i sina filmer känd för sin akrobatiska slagsmåls scener, sin känsla för var komik passar, och sina stunder. Jackie har varit skådespelare i 40 år och har tagit emot priser på Hong Kong Avenue of Stars and the Hollywood Walk of Fame. Jackie Chan har hjälpt till att göra ett flertal temasånger till filmer som han har varit med i.


Sporter

Wushu betyder på kinesisk krigskonst och är ett samlingsnamn för kampsport där bland annat tai chi och kung fu ingår. Sporten bildades i kina år 1949 och har sedan dess delats upp som i två olika delar; traditionell wushu och modern wushu. Den traditionella delen innehåller äldre variationer och stilar av kampsport och självförsvar medans den moderna variationen står för mer tävlingsinriktade idrottsgrenar. Jet Li som också är en känd skådespelare i USA utövar sporten.
Kung fu – som betyder ”skicklighet genom hårt arbete” på svenska. I Sverige kallas ofta sporten för ”kinesisk kampsport”. Tränar man kung fu i kina visar man att man är mycket skicklig, målmedveten och ständigt strävar efter att bli bättre inom ett visst ämne. Kung fu är inte begränsat inom sport utan kan gälla allt från matlagning till gitarrspelande. Inom kung fu finns många olika övningar som döpts efter djur. Detta för att många av se olika stilarna inom kung fu inspirerats av djurens humör och beteende.
Kung fu och wushu är mycket lika sporter och förknippas ofta med varandra.
Taiji betyder ungefär det ultimata och är ett begrepp inom kinesisk filosofi och daoism. (Daoism är kort sagt en av Kinas tre traditionella filosofier.) Taiji är som en väg som många kineser följer och är också föreningen mellan ying och yang där vatten, trä, eld, jord och metall, alltså de fem elementen, uppstår.
Källor


https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html
http://www.mimersbrunn.se/Kina_8776.htm
http://www.ecoprofile.se/thread-1015-Kina-har-mer-snabbtag-an-Europa.html
http://sverigesradio.se/ekot/artikel.asp?artikel=165415
http://gt.expressen.se/Nyheter/utrikes/1.294681/varldens-storsta-mobilmarknad
http://skolarbete.nu/skolarbeten/japan-och-kina/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Infrastruktur
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kina
http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Gorges_Dam
http://www.alltomvetenskap.se/index.aspx?article=1208
http://www.ne.se/kina/1068628
http://www.lotustravel.se/travel/se/Kina-1-119/Fakta-om-Kina-7-177.html
http://www.justchina.org/china/china-nature.asp
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3107&grupp=4827
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kina
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinesisk_religion
http://www.kinas.se/sprak/
http://www.kinalotsen.com/Det_Kinesiska_spraket.htm
http://www.travelmarket.se/cfml/guide.cfm?COUNTRY_CODE=CN
http://www.to-life.se/taoism.htm
http://www.to-life.se/buddhism.htm
http://www.teaminorr.se/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=80
http://btjsweden.org/faq.htm
http://www.globalis.se/Laender/Kina/(show)/indicators
http://www.luftgrop.se/se/guide.cgi?country=CN
http://sv.wikipedia.org/wiki/Shanghai
http://www.varldensresor.se/kina_talande%20fakta.htm
http://www.globalis.se/Laender/Kina/(show)/indicators/(indicator)/411
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Wushu
http://en.wikipedia.org/wiki/Wushu_(sport)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146215611
http://www.bt.se/kultur/ola_wong/kina-kandisar-i-sexskandal(483321).gm
http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=500000000000002&conference=500000000000060&posting=19500000002623380
http://en.wikipedia.org/wiki/Jackie_Chan
http://www.nicopiasport.se/en/grp/kung-fu-wushu.php
Geografi 7-9
Kina- en bok från Willmaguiden, författare Margareta Lindblad och Willy Westby
Nationalencyklopedin, boken
Jag har också talat mycket med min kusin som under en längre tid studerat Kina samt bott i landet under en kort period.


 
Ingen bild

JK

23 april 2010 20:37

JAPAN

























Natur & Klimat

Natur

Japan ligger utanför Asiens östkust och bildar en halvmåneformad båge som är 3800 km lång. Längs hela Japan sträcker sig en bergskedja som bildats i gränszonen mellan två av jordskorpans plattor. Japan ligger vid en orolig del av jordskorpan vilket märks genom att det ständigt sker jordskalv, cirka 1500 per år, och det finns även 60 inaktiva vulkaner på ön som genom åren haft många utbrott. Jordskalven sker oftast på havsbottnarna som kan sätta stora vattenmassor i rörelse och på så sätt ge upphov till flodvågor, s.k tsunamis, vilka kan få förödande konsekvenser längs kusterna. Numera vet alla Svenskar vad en tsunami är efter olyckan i Thailand år 2004.

Japan har fyra stora sammanhängande öar som heter Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Honshu är den största av dem och täcker 60 procent av landets yta och utöver de fyra öarna finns över 4000 mindre öar. Japans landskap har en total area på 377 000 km2 och av detta är tre fjärdedelar berglandskap.

De hav som omger det Japanska samhället är världens största ocean, Stilla havet som sorteras i de mindre Japanska havet och Ochotska havet. Längs Honshu och Hokkaido finns två djuphavsgravar som heter Japangraven och Kurilergraven. Den avlånga viken mellan Honshu och Shikoku kallas Inlandssjön och mellan den sydligaste ön Kyushu skiljer sig till Sydkorea med Koreasundet. Högst upp i norr skiljer två inte så breda sund Japan från Ryssland.

Naturlandskap

Japan har en bergskedja som sträcker sig genom de fyra stora öarna. Det högsta berget i Japan heter Fuji och når över 3 776 m och den har inte haft ett utbrott sedan år 1707. De flesta av landets vulkaner finns i södra delen av Hokkaido. Eftersom det dagligen sker mindre jordskalv har japanerna ett mycket avancerat varningssystem för kommande skalv. Det är seismografer som rapporterar till ett datorsystem vid Japans vädertjänst. På så sätt kan man lättare veta när ett jordskalv ska bryta ut förhoppningsvis redan ett dygn innan utbrottet sker.

I den centrala delen av Honshu finns japans största sjö, floden Biwa. De flesta floderna i Japan har uppstått från regn och smält vattnet från bergen. Andra floder heter Shinano, Kiso, Tone och Kitakami.

På grund av sitt rika bergslandskap finns inte mycket plan mark i Japan, och bara 25 % av markens yta lutar mindre än 15 grader. De plana slätterna finns närmast kusterna och ett större område med slätmark är vid Honshu kring städerna Osaka, Kyoto, Tokyo och Nagoya.




Klimat

Japans klimat varierar från norr till söder men är oftast tempererat. Klimatet påverkas både av närheten av havet och också de betydande höjdskillnaderna. På vintern träffas landets västra sida av kalla vindar som heter vintermonsuner som innebär att luften har tagit upp fuktighet från Japanska havet och det får följden att det börjar snöa. Samtidigt som det är vinter och snö på den västra sidan av Japan så kan det vara torrt och soligt väder på den östra sidan, i t ex Tokyo. Även om det kan inträffa att det kommer snö dit, åker de flesta till den västra sidan för att finna riktig vinter. Det allra kallaste vintervädret har den nordligaste ön Hokkaido, på grund av att den träffas starkast av vintermonsunen. Nere i söder är däremot vintrarna korta och milda. Och sommarmonsunen infinner sig i Japan i mitten av april till september med varm och fuktig luft från söder och öster. Somrarna är milda i norr men varma i söder. Under sensommaren kan det uppstå tropiska orkaner eller tyfoner som innebär alvarligt stormväder och skyfall.
Nederbörden är riklig, mellan 1000 mm till 4000 mm per år, och kommer vanligtvis med sommarmonsunen från sydöst. Det regnar mest på våren och sommaren men det fortsätter även att regna på hösten. Regnperioden inträffar i mitten av juni och pågår därefter i cirka en månad.

Japans medeltemperatur i exempelvis Tokyo är 4,7 °C i januari och 26,7°C på sommaren i augusti då det blir som varmast.








Vegetation

Även fast Japan är ett mycket befolkningstätt land täcker skogen hela 70 procent av landets yta. Detta beror på att skogarna växer i bergstrakterna. Skogen är en viktig råvara och hela 90 procent av skogen bedrivs i form av skogsbruk. Landets fuktiga och tempererade klimat ger landet en god växtlighet och en stor artrikedom. Skogsarter skiljer sig beroende på var i Japan man befinner sig. Hokkaido och norra Honshu har lövfällande skog exempelvis ekar och björkar och växer lågt i bergstrakterna. Men upp mot 1500 m ö h över Hokkaido och 2500 m ö h på Honshu överväger barrskog, exempelvis ädelgranar. Ändå högre upp i bergen växer snår och buskar.


Shikoku, södra Honshu och Kyushu, främst kusttrakterna, ingår i den varmtempererade regionen. Där växer lövträd så som ekar, kamelior och kamfer. Denna skog liknar till härstamning den som finns i Kinas bergstrakter.





Befolkningen

Japan är det mest tätbefolkade land i världen med population på 127 078 679 invånare, och med en av världens största städer, Tokyo. Totalt har Japan 28 storstäder, 12 med över en miljon invånare inkluderande Tokyo och 16 med över en halv miljon invånare. Landet består huvudsakligen av fyra öar, Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu. Sedan är det skärgården Okinawa som ligger 600 km från Kyushus sydvästra kust, och den består av 3000 småöar. Dessa fyra öar och Okinawa är indelade i 9 regioner, Hokkaido är en region som heter samma sak, Honshu består av 5 regioner, Tohoku, Kanto, Chubu, Kansai och Chugoku. Ön Shikoku är också sin egen region och detsamma med ön Kyushu. Skärgården Okinawa är den sista regionen.

Befolkningen är uppdelad mellan dessa nio regioner. De tre mest befolkade regionerna är Kanto, Kansai och Chubu. Kanto har störst befolkningen med 42 124 194 invånare. Kansai har 22 732 176 invånare och Chubu har 21 886 324 invånare.

De sju resterande regioner har alla mindre än 15 miljoner invånare. Ordningen de kommer i är Kyushu: 13 231 995, Tohoku: 9 708 257, Hokkaido: 5 583 072, Chugoku ligger på sjunde plats, Shikoku som är den minst befolkade regionen med 4 141 955. Sedan, har vi skärgården Okinawa med 1 379 338 invånare.

Japan består också av många olika slags regioner, de flesta regionerna är naturgeografiskregioner, klimatregioner och storstadsregion. De naturgeografiskregionerna är Chugoku, Okinawa, Hokkaido och Chubu. Hokkaido och Okinawa är även klimatregioner. Kanto och Kansai är storstadsregioner. Tohoku, Kyushu och Shikoku är ingen speciell slags region. Hela Japan är kallade för en språklig region. Landet har dock inga kända industriregionen som Silicon Valley i Kalifornien, eller några politiska regioner.

Av hela Japans befolkning är 98, 5 % japaner, 0, 5 % koreaner, 0, 4 % kineser och 0, 6 % andra. 66 % av alla invånare bor i städer, som uträknades under 2008. Utbildningstiden från primär till tertiär utbildning är total 15 år får både pojkar och flickor, som uträknades under 2006. Landets läskunnighet har varit 99 % från 2000 till 2009. Befolkning antalet har inte hellre påverkats av migrationer, den har varit 0 % från 2000 till 2007.

Japan har ett väldigt allvarligt problem med deras åldersfördelning. Befolkningen består mer av pensionärer än yngre, på grund av det blir det svårt att få ekonomin att gå runt då pensionskostnaden ökar samtidigt som arbetskraften minskar. I framtiden kommer detta att förvärras för att den yngre generationen kommer minska medan det äldre ökar. Ekot har uppgett att vid 2050 kommer 40 % av Japans befolkning att vara pensionärer, befolkningen väntas också att minskas med en fjärdedel till samma år.



En avgörande lösning till detta problem är massinvandring, men det japanska folket vägrar att se det som en lösning. De tycker att massinvandring skulle hota landets kultur och att öka brottsligheten. Regeringen har försökt att stoppa utvecklingen, men med utan resultat. De har uppmuntrat bland annat kvinnor att skaffa fler barn. Staten har också infört ett barnbidrag på lite mindre än tusen kronor per barn och månad, det är svårt att se om det skulle ha någon påverkan.







År Födelsetal (födsel/ 1000 personer)
2000 9, 96
2001 10, 04
2002 10, 03
2003 9, 96
2004 9, 56
2005 9, 47
2006 9, 37
2007 8, 1
2008 7, 87
2009 7, 64

År Dödstal (död/ 1000 personer)
2000 8, 15
2001 8, 34
2002 8, 53
2003 8, 55
2004 8, 75
2005 8, 95
2006 9, 16
2007 8, 98
2008 9, 26
2009 9, 54




Japans BNP låg på $ 4. 141 billioner efter 2009. Den verkliga växthastigheten har sänkts från 2007 till 2009, efter 2007 låg den på 2, 3 % och efter 2009 låg den på – 5, 7 %. BNP/capita låg på $ 32 600 efter 2009. Vad som uppgör Japans BNP är främst tjänster, sedan industri och sist jordbruk. Arbetslösheten i Japan ligger på 5, 6 % i 2009, men den har sänkts från 2008, men det är på grund av den ekonomiska krisen som världen har legat i sedan 2008.

De tre viktigaste religioner som utövas i Japan är shintoismen, buddismen och kristendomen, men det finns många andra trosgrupper. Det är mycket vanligt för japaner utöva olika religioner samtidigt, men även blanda dem, ett exempel på detta är att shinto ritualer används vid giftermål medans buddistiska ceremonier används vid begravningar. Shintoismen och buddismen har 85 miljoner anhängare var för sig och kristendomen en miljon.

Shintoismen är Japans ursprungliga religion och har haft en mycket stor påverkan på den japanska kulturen. Buddismen kom till Japan år 538 från Indien via Kina och Korea. Under Kamakura perioden bildades olika buddistsekter inriktningar inom, de var Jodo, Tendai, Nichiren och Zen. Zenbuddismen blev en av större sekterna efter skapandet av den. Kristendomen kom på 1500-talet. Då gick några hundra tusen över till den, men sedan började en stor förföljelse och 1635 blev kristendomen förbjuden. De som hade blivit kristna levde i hemlighet, sedan år 1869 blev det tillåtet igen. Idag finns det en miljon kristna, hälften är protestanter.

Ett trossystem som finns Japan är Konfucianismen som inte endast är ett trossystem, men även en del av historisk viktig etisk ideologi, det uppstod när Konfucius bildade regler hur man ska leva under 500-talet f. Kr. Den konfucianska etiken kom till att få en stark betydelse för Japan och många andra länder i Asien, t.ex Kina och Korea. I Kina var konfucianism statsreligion fram till 1912. Andra saker som är en väldigt stor del i Japans kultur är teceremonin, kalligrafi och Ikebana. Teceremonin var något som överfördes från Kina till Japan. Först var det mycket stort i Kina, men nu har det blivit omvandlad till en heljapansk kulturyttring. Kalligrafi är målningar med enkla penseldrag som är utsmyckade med kalligrafi. Sist är det Ikebana som är konsten att arrangera blommor, det är en zenbuddistisk konstart. I dagens Japan studerar 20 miljoner människor Ikebana, och det finns två till tre tusen inriktningar.



Infrastruktur

Japan har en mycket avancerad och väl underhållen infrastruktur. Infrastrukturen har en regelbunden uppgradering och utvidgning som hela tiden förbättras. Japans vägnät är mycket omfattande och modernt. Japan är även känt för sina höghastighetståg som är mycket moderna.

Eftersom Japan är omgivet av vatten så har Japan utvecklat ett mycket modernt transportsystem via havet. Japan har väldigt många hamnar och har en mycket stor handlare marina flotta som är nödvändigt för den internationella handeln och för att säkerhetsställa en oavbruten ankomst av t.ex Råmaterial, livsmedel, bränsle, och andra produkter. 662 fartyg består flottan av. Japan har även ett mycket modernt system inom flygtransporten.


I Japan åker man väldigt mycket tåg. Japanese Railways har över 28000 avgångar per dag, det finns fyra olika klasser av tåg och de är:
1. Shinkansen
Det japanska snabbtåget. Snabbt och dyrt, med det tåget kan man förflytta sig snabbt mellan landets olika delar och är därför dyrare.
2. Tokkyu eller Chotokkyu
Expresståg med få hållplatser. Inte lika snabbt som Shinkansen men inte heller lika dyrt.
3. Kyoto
Vanligt expresståg.
4. Futsu
Lokaltåg. Långsammast men också billigast.

I Japan har alla stora järnvägsstationer en informationsdisk där det bara jobbar engelsktalande personal där man kan fråga om avgångar, hotell i närheten, restider osv.



I Japan finns det även tåg som går utan att de styrs av en chaufför, de tågen kallas
Yurikamome. Det är ett helautomatiskt transportsystem som styrs av datorer, tågen går alltså på betongbanor en bit ovanför marknivå. Yurikamome är egentligen varken tåg eller spårvagn eftersom dem går på gummihjul.












Japans industri och näringar


Japan är ett väldigt bergigt land med mycket berg och gamla vulkaner och det gör så att det blir en mindre yta som man kan odla på. Nästan 75 % av arean är skogsklädd, främst bergtrakterna medans endast 15 % av landets yta är odlingsbar. Det är för det mesta endast kust- och flodslätterna som är uppodlade då de mittersta delarna av Japan är bergigt. Om man jämför med Sverige så har vi 8 gånger mer uppodlad mark än vad japanerna har men ändå är Japan mer än 50 % självförsörjande med livsmedel. Anledningen till varför Japan kan försörja sig mer själva än vad Sverige kan på livsmedelodling är att de odlar på ett mycket mer effektivt sätt. Deras odlingar är betydligt mindre, ofta inte större än 1 hektar och de är otroligt välskötta.



Japanerna satsar väldigt mycket på risodlingar vilket har gjort dem väldigt kända och stora på ”rismarknaden”. En tredjedel av all åkerjord används för risodlingar och utöver det odlas flera andra saker. Bl. a vete, korn, råg, sojabönor, mandariner, äpplen, bär och grönsaker är vissa av de grödor som odlas i Japan. Japan behöver varken importera ris, grönsaker, ägg och griskkött då det produceras tillräckligt inom landet, dock behöver de importera fodersäd, vete, sojabönor, frukt och nötkött då produktionen av de grödorna inte är tillräcklig för att räcka till alla i landet.




Japan har inte särskilt många naturtillgångar utan de har kommit på en idé att importera råvaror från andra länder som de sedan använder till att tillverka olika produkter. Produkterna säljer de sedan vidare till andra länder eller säljer det inrikes. Japan är världens fjärde största export land. Deras största exportområden ligger inom fordonsbranschen, teknikbranschen och kemikalier. Länderna som de importerar ifrån är mest Kina och USA och det är även till dessa länder som de exporterar mest produkter till.

Fiskeindustrin sysselsätter 1 miljon människor i Japan och är en av landets viktigaste näringar. Japan tillhär världens största fiskenationer med en fångst på över 6-7 ton fisk per år. Japanerna gillar att äta fisk och skaldjur och de äter i genomsnitt 1hg fisk per person och dag. Utanför Japans kuster finns både varma och kallar havsströmmar vilket leder till att det finns många olika arter av fiskar. Japanska fiskare fiskar på alla de olika haven och de använder stora fiskeflottor med fångstfartyg, servicebåtar och flytande frys- och konservfabriker. Japan är ett av de länderna som fortfarande inte harr skrivit på ett dokument som förbjuder valfångst. Även fast landet fångar så pass mycket fisk så måste de ändå importera cirka 1 miljon ton fisk per år. I framtiden kommer det att bli svårare att fiska då fisken som finns nära land börjar ta slut vilket leder till att de måste åka längre och längre ut för att fiska och även fiska på andra länders fiskevatten.

Japan är världsledande inom maskiner och teknik. Landet konsumerar tillsammans med USA cirka hälften av världens olja och järnmalm och cirka 40 % av alla stenkol, koppar och bauxit. Med tanka på hur litet Japan är så är det enorma mängder. När Japan efter andra världskriget började omvandlingen till ett modernt industriland satsade man på stål, bilar, fartyg och senare också elektronik. De har billig arbetskraft då de har en sån stor befolkning, de var tekniskt kunnande och hade bra idéer. De enda de saknade var råvaror och energi så det var då det kom på idén att importera råvaror och sedan tillverka produkter av de som de sedan kunde sälja tillbaka till andra länder. Det är endast USA som har en större produktion av varor och tjänster än Japan, men Japan håller på att komma ikapp och har en stor del av den amerikanska marknaden. Bilindustrin som är jättestor i Japan och producerar fler bilar än deras största konkurrent USA har även kommit in på den amerikanska marknaden och var tredje bil i USA är tillverkade antigen av eller i Japan.

Japans industrier är otroligt moderna och de har kommit på en sorts teknik då de sparar både pengar och lagerplats. Vid tillverkningen av till exempel bilar så används automatiska maskiner och robotar och leveranserna från underleverantörerna planeras så väl så att de kommer till fabriken på sekunden samtidigt som de ska monteras. Denna teknik kallas ” just in time” tekniken och har gjort så att Japan har sparat otroligt mycket pengar. Varje japansk anställd tillverkar i genomsnitt dubbelt så många bilar som en italiensk eller amerikansk bilarbetare.

Industrin i Japan anses vara en av världens effektivaste och den som givit störst vinst. Anledningen till varför Japan har blivit ett så framgångsrikt land är för att de har alla de produktionsfaktorerna som behövs. Arbetskraften är stor vilket gör så att det inte är så himla dyrt och japanerna har en stor vilja till att arbeta och de är effektiva. Japan är det mest effektiva land i världen just nu och det är en anledning till varför de blivit så pass framgångsrika. De har även kunskapen som är otroligt viktig, de har mycket idéer och deras kunskap är enorm. Japanerna är mer specifikt inriktade och fördjupade på ett ämne så att de får mycket kunskap om ett ämne som de sedan tillämpar istället för att ha lite kunskap om allting som inte gör en speciell.

Som arbetskraft anses de vara väldigt lojala mot sina arbetsgivare och det är inte ovanligt med att man stannar hos samma arbetsgivare under hela sin karriär. De är även väldigt villiga att arbeta övertid och ta korta ledigheter.

Det japanska skolsystemet är likadant som Sveriges 12åriga system. De börjar skolan när de är sex år och går i 12 år. Dock anses den japanska skolan vara mycket hårdare än västvärldens och de går betydligt mer i skolan än svenska barn. De går hela 243 dagar om året i skolan medans svenska elever endast går 180 dagar i skolan om året. Även fast det är större klasser och att skolan är hård för många elever så klarar den sig bra i internationella jämförelser. Efter den tolv år långa perioden så börjar barnen på universitet där tempot och pressen minskar totalt då de flesta är utmattade efter att behövt plugga mycket för att få bra betyg då universiteten är svåra att komma in på. Även fast de är det är det bara 42 % av den japanska befolkningen som pluggar vidare efter grundskolan vilket är en ganska låg siffra och chockande siffra om man tänker att Japan är ett av de mest framgångsrika landen i världen.





Övrigt
Tokyo är Japans huvudstad och en av världens största städer. Självklart finns det då ett gigantiskt stort utbud av shopping i Tokyo. Det finns många kända varuhus bl.a Mitsukoshi som t.o.m har en egen tunnelbanestation.

Tokyo Tower är en väldigt populär turistattraktion och är Japans högsta byggnad. Den är 332,6 m högt alltså 8,6 meter högre än Eiffeltornet. På bilden står man 145 m upp i luften inne i tornet.







Tid
Japan ligger 8 timmar före Sverige. Under sommaren blir tidsskillnaden endast 7 timmar eftersom Japan inte har sommartid.

Dricks
I Japan ger man sällan dricks och japaner förväntar sig inte heller att turister gör det.

Atombomberna
Under andra världskriget 1945 så släpptes en atombomb över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. När bomberna släpptes dog ca.130000 respektive 70000 människor och dubbelt så många dog i efterhand av strålskador och städerna förstördes helt. Fortfarande idag, ungefär 60 år senare dör folk av bombernas effekter. De som överlevde drabbas igenomsnitt av cancer och lider av för högt blodtryck. Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var de första och hittills de enda atombomberna som använts i krig. Idag så är de båda städerna viktiga symboler för allt arbete mot kärnvapen.



https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html
http://www.japanfakta.se/artiklar/japans_ekonomi/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/country_profiles/1258586.stm#facts
http://web-japan.org/kidsweb/explore/economy/index.html
http://www.ne.se/lang/japan?i_whole_article=true
http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx
http://japanfakta.se/artiklar/japans_klimat/
http://www.tilljapan.se/japan/tokyo/
http://japanfakta.se/artiklar/bra_att_veta/
http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Asia-and-the-Pacific/Japan-INFRASTRUCTURE-POWER-AND-COMMUNICATIONS.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomberna_%C3%B6ver_Hiroshima_och_Nagasaki
http://www.youtube.com/results?search_query=japan+subway&aq=f
http://www.japanfakta.se/
http://www.modersmal.lund.se/sidor/spraksidor/Japanska/japanska.htm#Religion
http://www.japaneselifestyle.com.au/travel/map_of_japan.html
http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ja&v=21
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html
http://www.nationell.nu/2010/01/03/japans-befolkning-minskar-men-vagrar-invandring/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_of_Japan















Av: Matilda Dieden Bengtsson, Cecilia Graf, Emma Regner och Camilla Wallenberg 9f.

 
Ingen bild

Jk

23 april 2010 20:38

Indien är ett mycket stort land i sydvästra Asien. Landets area ligger på 3.3 miljoner km2, ungefär sju gånger så stort som Sverige. Den Indiska halvön gränsar mot både Arabiska havet och den Bengaliska viken som båda är delar av Indiska oceanen. Eftersom att landet har en sådan stor yta och sprider ut sig på stora områden bjuder landet många olika naturformer och klimat.

Natur
Indien består till största del av en halvö som kallas den Indiska halvön. Man brukar säga att halvön består av tre naturområden: Himalaya, Flodslätterna och Deccans högplatå.

Himalaya
I Indiens norra del ligger bergskedjan Himalaya. Bergskedjan är världens största och den sträcker sig 250 mil i en lång en båge från väst till öst. Himalaya sträcker sig även inom andra länder, t.ex Nepal och Kina. I Nepals del av Himalaya ligger Mount Everest som är världens högsta berg. Därför ligger också Indiens högsta berg i Himalaya, Nanda Devi, som är 7 821 m över havsnivån. Himalayas bergsområden liknar Europas bergskedja Alperna då det finns dalar, glaciärer och forsande smältvatten från glaciärerna och de snötäckta bergstopparna.


Flodslätterna
Eftersom att glaciärerna och snön i Himalaya smälter bildar det smältvatten som rinner ner från bergen. Smältvattnet rinner ner till flera av floderna i landet och under flera miljoner år har smältvattnet spolat med sig lera och sand från bergen. Sanden och leran som spolats med i floderna har under miljontals år samlats ihop och skapat stora slätter. Dessa flodslätter är mycket bördiga och platta vilket gör slätterna till ideal när det gäller jordbruk och därför bor många människor där. De ligger mellan 0-200 meter över havet och alla flodslätter utgör cirka en fjärdedel av den indiska halvön.

Deccans Högplatå
Den största delen av den Indiska Halvön täcks av den s.k Deccans Högplatå. Det är ett block i södra delen av halvön som är uppbyggt av äldre hårda bergarter som skiffer och gnejs, och yngre vulkanisk lavasten. Deccan ligger mellan 200-1000 meter över havet och är formad som en triangel. Triangeln förflyttades under den äldre juraperioden(176-200 miljoner år sedan). Deccans högplatå är den torraste delen av Indien. Nederbörden är mindre vanlig här och marken är uttorkad och dammig större delen av året.
Öster och väster om Deccan platån ligger de mindre bergskedjorna Västra Ghats och Östra Ghats. Man brukar säga att Östra Ghats är slutet av platån då hela platån sluttar österut.

Floder
Det finns många stora floder som löper genom Indien. De två största är floderna Ganges och Brahmaputra som båda rinner från Himalaya och mynnar ut i Bengaliska viken. Ganges är Indiens mest kända flod, främst för att den är mycket lång och har många bifloder, men också för att det är hinduismens heliga flod. Största delen av Indiens befolkning är hinduer vilket gör att floden är mycket uppskattad. Ganges är 2 506 km lång och sträcker sig genom den nordliga delen av landet. Brahmaputra är en annan stor flod i Indien. Den sprider sig längre upp i bergen och mer in mot Indiens del av Asiens landmassa. Brahmaputra är 2 900 km lång.

Floderna har en stor betydelse i Indien. Det finns många floder i hela landet vilket bidrar till att många människor lever runtom floderna och får allt sitt liv ifrån dess friska vatten som mestadels kommer ifrån Himalayas snötoppar och glaciärer.

I nordvästra delen av Indien ligger Tharöknen. Det är en öken som sprider sig över ett område på 200 000 km2 i både Indien och Pakistan. På sommaren är det mycket varmt i Tharöknen, upp mot 35 grader, medan det på vintrarna är kallt med frost.

Klimat
Indiens klimat varierar mycket från plats till plats på grund av landets stora yta. Ungefär halva landområdet ligger i tropikerna och gör att större delen av landet har ett varmt klimat. Landets medeltemperatur per månad blir nästan aldrig lägre än 18 grader.

Den kallaste månaden är januari då medeltemperaturen i landets nordliga del kan ligga runt 15 grader. Uppe i bergen i de nordöstra delarna av Indien kan det i vissa fall bli minusgrader i kalluftsområden. Innan monsunregnet kommer till sommaren blir det mycket varmt i landet. Redan i mars är det upp mot 40 grader på Deccans högplatå.

I de sydligaste delarna i landet är det tropiskt klimat och nästan alltid mellan 25-30 grader varmt året om. Luftfuktigheten där är hög eftersom att monsunregnets vattenmolekyler tas upp av den varma luften.

Det är vanligt med monsunregn i Indien. Sommarmonsunen som den kallas, ger regn till hela den Indiska halvön mellan juni och september. Monsunen uppstår hundratals mil ut i Indiska oceanen och därifrån blåser de fuktrika vindarna in över halvön. Regnet spelar en mycket stor roll i landet då det är viktigt för landets jordbruk och vegetation, det förhindrar torka och ger liv till hela halvön. Floderna blir till forsar och dränker de stora flodslätterna vilket ger bra odlingsmark. Vissa delar av landet får visserligen mer nederbörd än andra på grund av vindarna. Vid området i Bengaliska viken i nordöst regnar det som mest och på vissa platser är årsnederbörden 12 000 mm. Vissa områden på Deccans högplatå kan däremot drabbas av kraftiga uttorkningar.
Vegetation
I de heta och fuktiga delarna av Indien där nederbörden är som kraftigast finns mycket tropiska regnskogar och djungel med en mycket rik ört och växtflora.
Där nederbörden är som kraftigast växer bl.a bambu.
Det finns olika sorters skogar runtom Himalaya och de västra Ghatsbergen. Där finns monsunskog, tempererad lövskog, barrskog och himalayaceder (ett sorts barrträd). Monsunskogarna är en mycket viktig livsmiljö för de vilda djuren. Mycket av skogarna har försvunnit då människor har avverkat skogen för uppodling och betande boskap. Detta gör att översvämningar, jordskred och andra naturliga fenomen förekommer och att naturen där skadas.
På större delar av halvön är vegetationen främst savann och stäpp. I västra delen av Indien och på Deccan finns öken och halvöken, i Tharöknen växer det träd, örter och buskar.
Indien är känt för sina kryddväxter och örter. Dessa växer nämligen vilt på olika platser runtom på halvön sedan flera århundraden tillbaka och av dessa blir t.ex te och kryddor gjorda.

Demografi
Indien har världens näst största befolkning; hela 1 156 897 766 personer bor i landet. Indiens befolkning motsvarar ungefär en sjättedel av jordens totala befolkning. Förutom Indien, är det endast Kina som kommer över en miljard i invånarantal. Indiens befolkning växer med
1,407 % per år och befolkningstätheten är 346,43 invånare per km2.
Det finns stora variationer inom befolkningen: till exempel är språk, religion, klasskillnader och var människorna bor är mycket olika runt om i landet.

Vad det gäller språk finns det 22 erkända språk, varav Hindi är det officiella språket i landet och talas ca 41 % av folket. Dock finns det upp mot 1600 mindre lokala språk och dialekter. Många indier är mycket bra på engelska, framförallt de som bor i städerna, vilket kommer av att Indien under en lång tid har varit under brittiskt styre. Eftersom engelskan används i officiella sammanhang och vid affärskontakter är det ett av de viktigaste språken i Indien.

I Indien finns alla de fem världsreligionerna, plus många mindre religioner, men den religion som dominerar i landet är Hinduismen; runt 80 % av Indiens befolkning är hinduer. Hinduismen, som har sitt ursprung i just Indien, har ett stort inflytande på det indiska samhället då religionen delar in hinduerna i olika klasser: så kallade kaster. De högkastiga har oftast de välbetalda och maktfyllda jobben i samhället, medan de lågkastiga har de sämre, hårdare och lågbetalda jobben.

Det är enligt lag förbjudet att diskriminera någon på grund av kast, men trots det är det är inte sällan det sker sådana diskrimineringar. Man kan inte byta kast; tron är att man blir född in i den kast som man förtjänar sen sitt förra liv. Det är mycket ovanligt att man gifter sig mellan kasterna. På det här sättet förblir ofta de fattiga familjerna fattiga och de rika familjerna rika.

Indiens huvudstad heter New Delhi och har, tillsammans med den betydligt större staden Delhi, mer än 12 miljoner invånare. New Delhi är placerad inuti staden Delhi som ligger långt norr i Indien, utan någon kustremsa, men precis vid floden Yamuna.
New Delhi/Delhi är inte Indiens största stad befolkningsmässigt; i topp ligger Bombay (även kallad Mumbai) med nästan 14 miljoner invånare. Andra stora städer är Calcutta (som tidigare har varit Indiens huvudstad) med ca 5 miljoner invånare, Bangalore med ca 5,5 miljoner och Madras med ca 4,5 miljoner.

Bombay är Indiens viktigaste stad ekonomimässigt, bland annat har Bombay Indiens bästa hamn, och ligger placerad ganska högt upp på västkusten. Trots att staden anses vara rik, bor runt 49 % av stadens befolkning i slum. Det beror bland annat på att priserna på t.ex mark och fastigheter är otroligt höga. Den största slummen heter Dharavi och ligger mitt inne i Bombays storstadsområde. Slummen finns även i de andra storstäderna runt om i Indien.

Många fattiga familjer som bor i byar flyttar in till städerna i hopp om att de ska få ett bra jobb och ett bättre liv där, men vad som ofta händer är att de varken lyckas få jobb eller bostad (eftersom arbetslösheten i städerna redan är stor) och tillslut hamnar de i slummen eller på gatan.

Det är endast 29 % av Indiens befolkning som bor i städer. Resten bor på landsbygden i små eller stora byar. Den årliga procentökningen av dem som flyttar in till städerna är ca 2,4 %, vilket betyder att antalet som flyttar in till städerna ökar mycket snabbt.

De flesta människor bor längs med kusten eller längs Gangesfloden i norr (se karta nedan), där de bördiga jordarna finns. På Deccanplatån är klimatet torrt och jordarna svårodlade, vilket gör att det inte bor lika många människor där.























Några demografiska tabeller över Indiens befolkning:

Arbetsmarknad: Sysselsatta i jordbruk 60 %, tjänster 23 %, industri 17 %
Arbetslöshet: 8,8 % (2002)
Åldersfördelning: 0-14 år: 30,5 %, 15-64 år: 64,3 %, 65- år: 5,2 %
Befolkningstillväxt: 1,407 % per år
Befolkningssammansättning: Indoarier 72 %, dravidfolk 25 %,
mongolfolk + övriga 3 %
Könsfördelning: 1,07 män per kvinna
Spädbarnsdödlighet: Totalt: 50.78 dödsfall/1000 levande födda barn
Jämfört med världens länder: 51:a plats
Pojkar: 49.33 dödsfall/1000 levande födda barn
Flickor: 52.4 dödsfall/1000 levande födda barn (2009)
HIV / AIDS: Sjuka 2.4 miljoner (2007)
Jämfört med världens länder: 4:e plats
Antal % över 15 år som kan läsa och skriva: Totalt: 61 %
Män: 73,4 %
Kvinnor: 47,8 %
Medellivslängd: Totalt: 66.09 år
Jämfört med världens länder: 161:a plats
Män: 65.13 år
Kvinnor: 67.17 år (2009)
Antal år i skolan (genomsnitt): Totalt: 10 år
Pojkar: 11 år
Flickor: 9 år (2005)
Födelsetal: 21,72 födslar/1000 invånare
Dödstal: 7,6 födslar/1000 invånare


Infrastruktur
Landsvägnätet i Indien är ca 160 000 mil. Till skillnad från Sverige som har 9 830 mil vägnät, vilket är ca 1/16 av Indiens vägnät. Indiens landyta är ca 7 gånger större än Sveriges. Alltså har Sverige lite mer än dubbla längden vägnät jämfört med landets yta än vad Indien har.
Knappt hälften av Indiens vägnät är asfalterat vilket gör att det blir svårare att ta sig fram. Fordonstätheten är låg. Endast 1 lastbil och 2 personbilar per 1000 invånare. För inte så länge sen sa en man som hade varit i Indien: "För att köra i Indien måste man ha en bra tuta, bra bromsar och tur.” Indiens vägar är ofta smala 1 eller 2 filer. Problemet som uppstår nu när nya vägar håller på att byggas är att bilarna inte är anpassade för de nya vägarna. Bilarna är långsamma och åker i drygt 30 km/h.

Även om vägnätet inte är jättebra i Indien finns värdens 4:e största järnvägnät där. Järnvägnätet är ca 62 000 km långt. Tyvärr är inte alla tåg förnyade, de flesta är gamla och bara 9 % av järnvägnätet är elektrificerat. Det är bara mellan de stora städerna tågen är nya. En modernisering har även börjats på landsbygden.
Indien har 2 flygbolag, ett för inrikesflyg och ett för utrikesflyg. De kommande åren kommer Indien att utveckla sin flyginfrastruktur och kommer ha en väldig start flyginfrastruktur.

Indien har en mycket liten utrikeshandel. Det är för att de under självständighetstiden drev självförsörjning för att minska beroendet till England. De senaste årtiondena har de börjat förändra handeln och börjat importera mera.

De viktigaste exportvarorna för Indien är ingenjörsprodukter, järnmalm, ädelstenar, smycken, bomullstyger, kläder och te. De största importvarorna i Indien är maskiner, kapitalvaror, olja, avancerad elektronik, papper, metaller, konstgödsling och baskemikalier. Indien exporterar mest till Sovjetunionen, USA, Storbritannien och Japan. De viktigaste importländerna är Tyskland, Japan och USA. I Indien finns ca ¼ av världens järnmalm. Järnmalm används för att utvinna järn, därför är järnmalm en stor export produkt för Indien.

Sverige har ganska bra handel med Indien, produkter värt ca 400 miljoner sek importeras från Indien varje år. Mestadels kläder och tyger.

Sammanfattning: Indien är ett stort land och har många invånare/km2. Det gör att utbildningen blir sämre vilket gör att landets utveckling går relativt långsamt. Men även fast det är så, och har varit så, är Indien på väg framåt i utvecklingen.

Industri och Näringar
Jordbruk
Den största delen av Indiens inkomster kommer från jordbruket som täcker två tredjedelar av Indiens yta. Indien har mycket goda förutsättningar för jordbruk med näringsrikjord. Deras jordbruk producerar mest te, nötter och kryddor men också så har man odlat mycket bomull i över 5000 år som man gör textiler och kläder av. Detta har varit en av Indiens absolut största tillgångar som också har blivit en stor exportvara för Indien.
Naturtillgångar
I Indien finns det väldiga naturtillgångar men dessvärre använder inte Indien dem till fullo, men på senare tid då har gruvindustrin ökat och man utvinner framförallt kol, järnmalm och silver men även ädelstenar och metaller, en fjärde del av all järnmalm i världen kommer ifrån Indien och mestadels av järnmalmstillverkningen sker i nordvästra Deccan. År 2009 så bröt man totalt 214 miljoner ton järnmalm i Indien och till 2020 så räknar man med att bryta 500miljoner ton så utvecklingen av gruvindustri går rakt upp men det är mycket politiska och religiösa motsättningar kring utnyttjandet av naturtillgångarna.
Indiens största företaget heter Tata och det är ett företag som tillverkar allt från elektronik, te, bilar, lastbilar och bussar. Företaget äger många stora industribyar som riktar in sig på en enskild sak och i byarna finns skolor och läkarmottagningar som även dem ägs av Tata. Även mjukvaruindustrin har vuxit starkt dem senaste åren och Indien är nu ett av världens största it-land med stora satsningar från bland annat Microsoft.
Textilproduktion
Indien är känt för dess textilproduktion som finns utspritt över hela Indien, det är många stora företag som t.ex H&M som producerar sina kläder i Indien och anledningen till det är att det är billig arbetskraft och billiga tyger.

Indien är väldens näst största teodlings land efter Kina och producerar varje år 860,000 ton te. Man odlar te i hela Indien men framförallt i den nordöstra delen.
Man odlar teerna i stora bergssluttningar och för 35kg blad, vilket är en dags skörd för te plockarna, så får man cirka 8 kilo färdigt te. Annledningen till att Indien är ett så stort te land är för att de har så bra klimat med en värme på 15-35 grader, att jorden är sur vilket te-plantor behöver och att Indien bergsslätter får stark sol på sig.

Ingenjörsyrket i Indien har stigit rekordhögt och nu examineras 500,000 ingenjörer varje år. Det finns många Indiska ingenjörer i västvärlden efter som dem är väldigt framgångsrika. Stora företag som t.ex Volvo och Sony Eriksson har produktioner i Indien eftersom ingenjörerna där är väldig kompetenta och billiga.

De största exportvarorna från Indien är:
Bomull, garn och textilier
Färdigsydda kläder
Metallprodukter
Jordbruksprodukter
Läderprodukter
Ädelstenar och smycken
Nötter och kryddor
Mjukvara och elektronik
Transportmedel

Indiens BNP ligger på tolfteplats på världslistan över länders Brutto National Produkt år 2009. BNP:t står på 1.225 miljarder dollar per år och om man räknar per capita så blir det 1016 dollar. Ungefär 25 % av pengarna som omsätts kommer från jordbruket. Industrierna står för 24 % och den största delen står tjänster för som är hela 51 % av Indiens BNP

Övrigt
Politik
Indien var ett kejsardöme ända till 1947, när Indien länge hade försökt få självständighet från britterna, blev de äntligen det och införde republik. För det mesta har Indien haft ett ledande parti sen dess självständighet, som kallas ”Indian National Congress”, eller bara ”INC”. Indiens grundlag är den längsta grundlag ett självständigt land någonsin haft, och den började gälla 26 januari 1950.

Den indiska grundlagen säger att Indien är en självständig och demokratisk republik. Presidenten väljs av ett elektorskollegium och kan regera i högst fem år. Premiärministern, som väljs av presidenten, utövar den mest exekutiva makten.

Konflikter
Det pågår ständigt konflikter i Indien mellan hinduer och muslimer. De har levt med varandra i tusentals år utan några större problem. Men 1947 uppstod det konflikter mellan de här religionerna. Efter andra världskriget delades regionen in i två stater på grund av att de fick självständighet från Storbritannien. Den ena regionen var Pakistan, med Ali Jinnah som ledare, som var muslim. Den andra delen var Indien, med Jawaharlal Nehru som ledare, som ville ha en stat som förhöll sig neutral till religionerna.

Muslimer som bodde i Indien ville då flytta till den pakistanska delen, men de flesta var kvar i den indiska delen. Det uppstod konflikter och strider i Kashmir på grund av att man inte kom överens om hur området skulle delas. Skälet till att det blev konflikter mellan bland annat Indien och Pakistan var också för att år 1949 delades Kashmir in i en pakistansk och en indisk del. Indien fick de mest ekonomiskt utvecklade delarna, medan Pakistan fick de fattigare delarna, vilket de tyckte var orättvist. 1962 blev det också ett krig mellan Indien och Kina, och Kina fick tillslut en femtedel av Kashmir. De har inte velat ge upp den delen, eftersom att Kina har byggt en väg som leder till Tibet.

FN har haft fredsstyrkor i området i årtionden, i hopp att lugna ned konflikten, men det går tydligen inte att stoppa det, flera stora strider har brutit ut och ingen verkar kunna stoppa det. Muslimska ungdomar tar sig över till Pakistan för att utbilda sig till soldater, så att de kan slåss mot Indien och ta över land som de tycker är deras. 1999 utbröt det en stor strid mellan Indiska soldater och pakistanska gerillasoldater, och än så länge verkar det vara pakistanierna som är på den aggressiva sidan, eftersom de har gjort flera terrordåd i Indien som har blivit allt vanligare under de senaste åren.

De muslimska pakistanierna kommer nog aldrig att ge upp, eftersom de säger att de slåss i ett ”heligt krig”, och att de aldrig kommer sluta innan deras fienden har gett upp.















Källor:
Geografi 7-9 Lärarbok
Nationalencyklopedin om INDIEN
Wikipedia.org
www.dn.se
http://kashmirkonflikten.bloggplatsen.se/
http://www.himalaya2000.com/himalayan-facts/index.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Deccan
www.indien.nu/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Indien#Geografi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ganges
http://www.ne.se/thar%C3%B6knen
http://www.business-in-asia.com/asia/infrastructure_india.html
www.mvgplus.se/files/essay_docs/5496_USA%20och%20Indien.doc
http://www.indien.nu
http://mobil.svt.se/2.22584/1.1830165/indiens_ingenjorer_ger_framtidstro
http://www.indien.nu/fakta-tips/naringsliv/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bomull
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/in.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bombay
http://www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gcis&lng=en&dat=32&geo=-104&srt=npan&col=aohdq&pt=c&va=&srt=pnan
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Delhi
http://www.mapsofindia.com/delhi/population-of-new-delhi.html
http://finance.indiamart.com/india_business_information/indian_cities_population.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_India
http://www.indien.nu/fakta-tips/naringsliv/
http://www.indien.nu/fakta-tips/religion/hinduism/
http://www.indien.nu/fakta-tips/sprak_rakneord/


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards