Direktlänk till inlägg 4 november 2008

KIna...

Av Ricardo E - 4 november 2008 19:41

SO – DEMOGRAFI = vetenskapen om befolkning...
hej och välkomna till ste två
[blogga i grupp]


fråga nummer 1: Varför bor människor där de bor?
Kick off: Börja med att titta i geo-boken på bilden s. 82 - 90, Ii sid 88 ser vi att en prick motsvarar hela 5 miljoner människor!

Lite kartkunskaper, i vilka länder i världen ser ni att de det är
tätbefolkat?


fråga nummer 2: Var valde man att bosätta sig respektive ville man inte bosätta sig 2000 f Kr? Varför?


fråga nummer 3: När urbaniserades Sverige och hur gick detta till? Vilka är de största skillnaderna mellan ett I-land och ett om U-land enligt dig?


extra: Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med urbaniseringen?



ps: glöm ej att signera med Era egna namn.


mvh: ricardo ;-)

 
 
Ingen bild

Gustav von Dardel

5 november 2008 11:25

1. folk väljer att bo där de bor för att de vill eller för att de inte kan flytta pga pengar problem eller att landet är en diktatur som nord korea.
2. jag gillar bajs
3. ett i-land är bättre ställt och ligger oftast på den norra delen av halvklotet. sjuk

 
Ingen bild

oscar pettersson

5 november 2008 11:26

3. typiskt för ett u-land: överbefolkade, sjukvård och utbildning är ingen självklarheet, naturtillgånar används för de mesta till råvaruexport, lönerna är låga och ofta ojämnt fördelade, U-lander ligger ofta i syd.
1. dom har inte råd att bo någon annan stans så då bosätter dom sig där de är billigast.

 
Ingen bild

carolina 9b

5 november 2008 11:27

varför bor människor där dom bor?
- Människor bor där dom bor på grund av att man måste anpassa sig till klimatet. det finns verken jobb eller mat i norra asien. därför bor människor i söder där det är tropiskt klimat så att man kna odla mat och sälja vidare till andra.Den 'största' varan man odlar är ris , och det är även den bästa vara attt odla på gruna av riset kan man förvara bra och det är billigt. man odlar även grödor och te. i södra asien kan man även lätt få jobb för att det behövs folk som jobbar på fälten. det är billig arbetskraft men får ändå pengar så att man klarar av att försörja sig. det finns även jobb i torra asien.



Var valde man att bosätta sig respektive ville man inte bosätta sig 2000 f Kr? Varför?
-

 
Ingen bild

Astrid van Beirs, Claudia Merckling

5 november 2008 11:28

1. Länder i Asien som är tätbefolkade är Kina, Japan, Indien och Filippinerna.

2. Människorna ville bosätta sig vid Havet i södra Asien för där är det bördigt (monsunasien). Man ville inte bosätta sig i öknen som befinner sig i mellersta Asien. Man ville iinte bosätta sig där eftersom det är svårt att odla.

3. vi hann inte klart

 
Ingen bild

Ellinor Gravell och Vendela Ängek

5 november 2008 11:28

1. Människorna i Asien bor på olika platser beroende på olika saker. Bland annat efter religionen. I Indien bor det mest hinduer eftersom deras heliga stad, Varanasi, finns där och också den heliga floden Ganges.
Många människor bor också i Tokyo och Calcutta eftersom det är dem två största ständerna. De har mer än 10 miljoner invånare. I de områnderna som kallas Monsunasien bor de flesta människorna, den området sträcker sig över Indiska halvön samt floddalarna i Kina och de japanska öarna. Samanlagt bor det 3 700 människor i Asien.

2. Runt år 2000 f Kr ville man bosätta sig vid havet för att de ville ha tillgång till vatten och fisk. Dem ville inte bo torrt för det skulle inte deras skördar klara av.

Vi hann inte längre. :)

 
Ingen bild

Kim och Andrea

5 november 2008 11:28

Fråga 1:
I de tätbefolkade städerna bor det flest människor, det beror på att , många av dessa städer ligger vid kusten eller vid floder, vilket ger bra odlingsmöjligheter och dessutom kan man lätt transportera varor mellan städerna. Ett exempel är Beijing, som ligger på Kinas östkust. Staden är mycket tätbefolkad och exporterar kött och vete. Det är alltså städernas läge som avgör hur tätbefolkad den blir, människor ser större möjligheter i större städer helt enkelt.

Vi hann tyvärr inte besvara fler frågor.

 
Ingen bild

Hedvig R

5 november 2008 11:32

1.
De flesta människor som bor i Asien bor i den södra delen av världsdelen. Där är det tropiskt klimat, där är det varmt och fuktigt. Man odlar grödor, ris, te. De flesta människor bor där för att där finns det mat, jobb och ett relativt behagligt klimat. I den mellersta och nordligaste delen är det arktiskt och temperarat klimat och där man i stort sett inte odla något alls. Den södra delen av Asien är den enda delen som någorlunda beboerligt.

Några länder i världen som är tätbefolkat är Indien, Kina, Japan, också i u-länder t.ex Nigeria.

Nu hinner jag inte mer.

 
Ingen bild

Carin Lind

5 november 2008 11:33

1. Exempel på länder i Asien som är tätbefolkade är Kina, Japan, Indien och Filippinerna. Länderna och framför allt städerna blir lätt överbefolkade Till exempel som Tokyo och Calcutta som har mer än 10 miljoner invånare.
2. Man valde att bosätta sig i de södra delarna av Asien eftersom det är lättare att odla och leva här. I de norra delarna är det kallt och svårt att leva. I mellan Asien är det fastlandsklimat, vilket betyder att de är varma, torra somrar och kalla vintrar. Här regnar det sällan och därför blir komplicerat att leva här. Här kan bara 2% av jorden utnyttjas till odling.
3.

 
Ingen bild

saga almqvist

5 november 2008 14:50

1. De ställen där det är mest befolkat ligger för det mesta i söder, ställen som hong kong, beijing, seoul och tokyo. I söder är det varmt och fuktigt, det är tropiskt klimat, det är där alla växtligheter odlas, dessutom finns det arbeten man kan få, inom växtodling. En orsak till varför många bor i söder är att det finns mat och jobb och ett behagligt klimat. Där finns många stora städerna också. I norr är det inte många som bor, varför det kan vara sådana skillnader kan vara att det är så stora skillnader i klimat. i norr och öst ligger taigan, där det är jättekallt, som det inte går att odla på. Torra asien ligger i öst, det är generellt öken, som knappt går att odla på heller.
2. ?
3. I ett u-land är det väldigt fattigt, pengarna är mycket ojämt fördelat mellan alla människor. Det är väldigt tätbefolkat och folkmängden ökar varje år. Det förekommer mycket "billig arbetskraft" som menas med att folk jobbar dör hårt och får allt för lite lön för att ens kunna klara sig på den, det ställs för hårda arbetsvillkor. Alla har inte heller tillgång till sjukvård och utbildning. Sjukdomar finns detmycket av, dels p.g.a att det är såpasst tätbefolkat och delt för att alla inte har tillgång till sjukvård eller för att kunna tvätta sig regelbundet. Det känns som om det är väldigt orättvist bland folket t.ex med pengar, hushåll och arbeten och att dem som har det sämre än andra inte kan ändra det under livet.

 
Ingen bild

Ebba, Filippa, Mathilda

7 november 2008 13:44

1. Människor bor där de bor beroende på förhållandet mellan människans ekonomi och naturen och samhället. Vi är anpassade efter olika miljöer och olika kulturer. De som föds i ett samhälle passar in där och är menade att leva där.

2. 2000 år f.Kr valde man att bosätta sig i längs kusterna i Asien, för att exporten och importen gav möjligheter till att få ett arbete och att kunna försörja sig, bland annat genom att frakta varor över havet med båtar. Vid kusten kunde man lätt få föda genom att fiska. För att få större inkomst kan man sälja fisken.

3. Sverige urbaniserades under 1800-talet, under den Industriella revolutionen. Vi tycker att de största skillnaderna mellan ett i-land och ett u-land är att ett u-land fortfarande har en möjlighet att utveckla sig, medan i-landet har kommit mycket längre på vägen till att modernisera sitt samhälle. Ett i-land kan se tillbaka och lära sig av sina misstag och jobba på förbättring, medan ett u-land fortfarande är oerfaret och måste arbeta hårt för att ens ha råd med att utvecklas.

:D

 
Ingen bild

Kasper Liu och Patrick Lilius

7 november 2008 13:47

1. Kina, Indien, Japan, filippinerna, thailand, Singapore, pakistan, iran, turkiet och Sydkorea är tätbefolkade länder.

2 Man ville bo nära vatten för att vatten gav liv, bördig jord och vatten är livsviktigt. Man ville inte bo i öken eller på slätter för att det inte finns vatten.

3. När den industriella revolitionen kom till svergie började man flytta in till städerna för att där fanns fler jobb möligheter i fabriker. De fattigaste hade inte råd att bo kvar på landet. DEtta skedde under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.

3b. Skillnade mellan I och U lander är att I landet är Industriländer och är oftast rikare än U länderna. U länder är uvecklings länder som är fattiga och tätbefolkade. Man jobbar mycket hårdare där för att få mat till familjen. BNP är betydligt längre i U-länder än i I-länder.

extra. Fördelarna med urbaniseringen är att fabrikerna blir efektivare eftersom det finns mer arbetskraft. NAckdelarna är att många vill åt jobben och då sjuker lönen och det blir svårare med pengar. konsekvenserna blir att många blir arbetslösa.

AV: kines och finne

 
Ingen bild

Theo Tell och Wille Wendt

7 november 2008 13:47

1. Alla mämnniskor är olika vissa bor på landsbygden eftersom att de alltid har gjort det andra flyttar in till städerna för att hitta nya jobb eller bara för att de går med strömmen. Männsikor lockas till stora städer eftrersom att det ger en fler möjligheter.Människor vill också flytta till ställen som är nära vattnet p.g.a att man då kunde ta hjälp av det när man ska odla grödor.
2. Det är absolut ingen skillnad att bosätta sig 2000 år f.kr från nu. Folk bosätter sig där de har behov av. Om man t.ex har en stor familj kanske man har behov av att bosätta sig vid vattnet så det lättare går att försörja familjen (man kan odla med hjälp av vattnet och fiska i vattnet). Man ville då såklart inte bosätta sig där man inte hade något behov att vara. T.ex ifall man är en hantverkare har man ju inget vid vattnet och göra.
3. Sverige urbaniserades runt sekelskiftet till 1800-talet. Ekonomin och handeln växte och många människor flyttade in till de större städerna eftersom att alla fabriker där de jobbade låg där inne. Skillnaden mellan ett U-land och I-land är att orginisationen och strukturen är betydligt mycket större i I-länderna. D.v.s att handeln,ekonomin och tekniken har haft större utveckling där samt att de har större industrier.

 
Ingen bild

Paulina Odlander och Anna Mitteregger

7 november 2008 13:48

1. I Asien finns många olika typer av klimat men folk bor inte överallt utan mest där det finns tillgång till vatten och bördiga marker. I de torra öknarna och vid Taigan är det glestbefolkat. Människor behöver mat, arbete och pengar. Det är där förutsättningarna är bäst där folk bosätter sig.

2. Där det fanns floder och bra förutsättningar. Kanske inte i en öken där det inte finns någon mat och vatten och kanske inte på polerna.
Förr i tiden fick man klara sig själv, det fanns ingen handel. Då var det väldigt viktigt att det fanns tillgång till odlingsmark, skydd och djurliv för att kunna livnära sig själv.

3. Sverige urbaniserades under det tidiga 1800-talet. Det var den industriella revolutionen som satte igång det hela. Många möjligheter öppnades. Handel och transport morderniserades och det uppfanns olika uppfinningar för att underlätta vardagslivet.

De största skillnaderna är pengar, forskning och utveckling.

 
Ingen bild

Lisen Knafve 9a

7 november 2008 13:48

1. Det viktigaste för en människas bosättning är att det ska finnas tillgång till vatten. Utan vatten kan varken grödor, boskap eller människor överleva. Andra resurser är också bra om det finns i närheten, men nuförtiden är det inte av lika stor vikt då transportmedlen har förbättrats mångfalt under de senaste 200 åren. Innan tåg behövde man oftast vatten för att transportera material och resurser mellan olika platser.
2. 2000 f.kr var det absolut ingen skillnad från vad det är nu när det gäller bosättningar. Man bosatte sig där det fanns vatten av redan nämnda anledningar. Där det inte fanns vatten däremot var inte lika attraktivt.
3. I Sverige började befolkningen i städerna växa ungefär samtidigt som den industriella revolutionen, vid 1850-talet. Sverige var hundra år efter Storbritannien när det gällde industriella revolutionen, men i gengäld fanns det mycket mer naturresurser att hämta ur Sveriges vildmark.

EXTRA
Det finns både för- och nackdelar med urbanisering. Det tydligaste problemet är såklart bostadsbrist. När många vill bo på samma plats kommer det tillslut inte finnas någon plats kvar att bo på. Resurserna och födan kan dessutom inte räcka till om alltför många personer måste dela på dem. Däremot är urbanisering ett bra sätt att utveckla industrin, då fler blir beroende av den desto mer måste man göra för att utveckla den.

 
Ingen bild

Elsa och Clara

7 november 2008 13:49

Fråga 1:
Om man tittar på kartan kan man se att det är tätbefolkat i Indien, Japan, Sydkorea och östra Kina. Det är nog ingen slump att de alla är belägna vid vattnet; förr i tiden (innan man hade vattenledningar m.m.) så bosatte man sig vid hav eller sjö där man hade tillgång till vatten, till diverse nödvändigheter såsom transport och handel, och då är det naturligt att de länderna har flest invånare.

Fråga 2:
Folk valde att bosätta sig vid havet för den anledning vi nämnde ovan. Man bosatte sig inte långt ifrån havet för det vore bara idiotiskt eftersom man inte skulle ha någon säker tillgång till vatten.

Fråga 3:
När industriella revolutionen kom till Sverige så hände där samma sak som hade hänt i Storbritannien några år tidigare; folk började flytta in till städerna för att få jobb och bättre (trodde de) livsvillkor. Eftersom allt moderniserades och ändrades så var det självklart att man skulle börja urbanisera städerna i Sverige.
I ett i-land så är det mer modernt och tekniskt utvecklat, och på det hela har man det bra ställt. Men i u-länder så är det oftast fattigt och man lever i vissa ställen väldigt spartanskt. Där är det inte säkert att man har det bra ställt eller att man har mat för dagen – men det är i de mest extrema fallen. Det behöver inte vara så extrem fattigdom i vartenda u-land. Men det är svårt att peka ut vad den största skillnaden egentligen är. Man kan säga att u-länder är underutvecklade, medan i-länder är utvecklade kort och gott.

Extra:
-

 
Ingen bild

fabian wikström

7 november 2008 13:50

1. De flesta människor har bosatt sig där Kina och Indien idag. Jag tror att man har bosatt sig där på grund av bbehovet av vatten. I områderna runt Kina och Indien finns det relativt gått om vatten från de gränsade havet, indiska oceanen. Det finns också stor floder där till exempel Ganges. Att vatten finns gör att jorden blir bördig, att boskapen för föda. Och så blir det en lång kedjereaktion som gör att landet blomstrar och människorna kan överleva. Därför har man valt att bo där man bor. Man ser tydligt på kartan har valt att bo nära floder istället för att bo där det är brist på vatten.

3. Sverige urbaniserades när den industriella revulutionen bröt ut i svergie. Folk flyttade in i staden för att få arbete och för att kunna försörja sig och sina respektive familjer.
De största skillnaderna mellan ett u-land och ett i-land är att i ett i-land är levnadsstandarden mycket högre. I ett u-land är pengarna väldigt ojämt fördelade medan i ett i-land är det jämnare. I indien t.ex finns det många med enormt mycket pengar och människor med extremt lite pengar.

 
Ingen bild

Hanna och Caroline W

7 november 2008 13:50


1. Människor flyttar ofta nära vattnet, eftersom det finns så mycket möjligheter där. De kan färdas överallt och kan lättare få mat. Folk söker sig dit det finns levnadsmöjligheter. Vatten behövs för att göra mat.
Tätbefolkade städer i Asien är bland annat Calcutta, Bombay, Tokyo och Beijing. De är tätbefolkade eftersom de ligger nära vatten.

2. 2000 f Kr ville människor väldigt gärna flytta nära vattnet, eftersom då var det enda transportsättet att åka över vatten. Då kunde inte heller mat och dryck färdas på samma sätt.
Då ville man alltså inte flytta till inlandet, där var det väldigt svårt att få tag på föda.

3. Sverige urbaniserade under industriella revolutionen. Då utvecklades maskiner, vilket resulterade till mer jobbmöjligheter. Alla maskiner fanns i städerna, då behövde människorna flytta dit för att få pengar.
De största skillnaderna mellan ett I-land och ett U-land är först och främst att I-länderna är mycket mer utvecklade och rikare. Detta kan bero på att U-länderna var små och obetydliga under industriella revolutionen och då tror vi inte att de stora utvecklingarna hann komma till dessa länder. Orsaken till att det inte kommit senare är bristen på pengar.

Extra frågan:
Fördelarna med urbanisering är att det behövs färre av vissa offentliga saker, som t.ex järnvägar, om det är flera små städer över hela landet som behöver tåg behövs mer material och det blir dåligare för miljön. Om det är färre större städer som vill ha järnvägar behövs mindre material.
Nackdelarna med urbanisering kan vara att det blir för mycket människor i städerna som inte får plats, det blir överbefolkat.




 
Ingen bild

Marcus G. och Rikard R.

7 november 2008 13:50

1. Människor bor där de bor för att det där finns en tillgång av något slag. Tex vatten, bördig mark, mineraler eller något som erbjuder arbete--- ett kärnkraftverk till exempel. För i tiden fanns det ju inga kärnkraftverk men andra tillgångar då var till exempel hamnar eller sidenproduktion.
Länder med tät befolkning är Indien, sydöstra Kina, allt utom norra Japan, Indonesien, Nord- och Syd- korea samt Filippinerna som alla har över 100 invånare per km2.

2. Kriterierna för bosättning för 4000 år sedan var nästan samma som idag, vare sig länderna var civiliserade eller inte. Närhet till hav eller vattendrag ur vilka man kan få fisk och handel via handelsskepp. Om en handelsväg gick över land eller genom flod kunde man också bo mitt i den för att kräva tull.

3. Omkring år 1900 började Sverige urbaniseras i modern bemärkning! I och med den industriella revolutionen flyttade köpingbor in till storstäderna. Detta kallas urbanisering. Anledningen till att de flyttade in var att det krävdes färre bönder som arbetade och det fanns fler tillgängliga arbetstillfällen i städerna. Skillnaden mellan ett I och U land är att I länder har genomgått industrialiseringen till skillnad från U länder som fortfarande domineras av jordbruk och landsbygd. I-länder har också en balanserad inkomst och är förhållandevis rikare än U-länderna.

 
Ingen bild

nathalie och sarah

7 november 2008 13:51

1 & 2
I alla de länder som man kan se har en kust mot haven är det mycket tätt befolkat. Det handlar så klart om livnäring, fiske och transporter m.m Kring floderna finns också en del befolkning, eftersom man kan odla mycket bra kring dessa (deltaområdena kring.) Det inre landskapen är inte alls lika tätt bebodda då de till mesta dels består utav karga landskap såsom öknar och berglandskap. Dessa är mycket torra och svåra att livnära sig på.
3. Sverige urbaniserades under industrialismen. De flesta människorna arbetade inom jordbruket på landet mycket långt ifrån de stora städerna men när maskinerna kom blev jordbrukare arbetslösa och kunde inte försörja sig. Då flyttade en stor del av bönderna in till städerna för att arbeta på fabriker. Produktiviteten ökade mycket när Sverige urbaniserades. Det finns mycket stora skillnader på ett u-land och ett i-land. Vi tycker att de den största skillnaden är att ett välutvecklat land använder mer maskiner och hjälpmedel i livet medan ett u-land får folket slita mycket för hand och använda muskelkraft och slita mycket mer. Ekonomin i de båda typer av grupper finns det också enormt stora skillnader. Fördelar är att världen har utvecklats och nackdelar är att det blir miljöförstörningar pga. Maskinerna.

 
Ingen bild

Caroline Djärf och Nina Lovering

7 november 2008 14:17

1)Människor bor på olika ställen på grund av omgivningen och i viken världsdel. En del som bor i Egypten kan utnyttja naturen på olika sätt. Man kan transportera olika varor till städerna med hjälp av Nilen vilket är ett mycket effektivt och snabbt sätt att få fram varor på. Det kan beror också på levnadsstandard. I andra delar av världen, till exempel Sverige väljer vi var vi vill bo beroende på ekonomi och om man vill bo nära naturen eller i storstaden.

2)År 2000 år f.kr ville invånarna helst bosätta sig vid vattnet eftersom de då hade tillgång till fiske, vatten och transportmedel.

3) Sverige urbaniserades på mitten av 1800-talet. Under den industriella revolutionen flyttade många invånare i Sverige in till storstaden för att få arbete på fabriker. Fördelarna med urbaniseringen är att allt fler får jobb och kan lättare försörja sig. Nackdelar med urbaniseringen är att miljön förstördes, och man utnyttjade naturresurserna i större mängder med hjälp av fabrikerna. I ett I-land har dem haft den industriella revolutionen till skillnad från ett U-land.

 
Ingen bild

Harald Löfberg

10 november 2008 17:12

1)Kina och Indien är världens två mest befolkade länder och är därför tätbefolkade. Men även i länder afrika som sydafrika är tätbefolkade. Största delen består av kåkstäder. dessa finns även i andra kontinenter som Sydamerika, som Brasilien.

2)2000 f.kr kunde man bara inte gå till nästa kvarter för att köpa hamburgare till lunch. Vid den tiden behövde man skaffa sin mat själv. Jaga eller fiska. Men var hittade man då djuren, och fisken och vattnet till att dricka? I bergen kan man hitta vatten om där finns floder men inget djurliv. Därför var det bäst att bosätta sig längre ner längs floderna när man kommer närmare skogen. I skogen finns djur och vatten får man ifrån floden.

3)Urbaniseringen av Sverige startade till den Industriella revolutionen. När man skaffade industrier behövdes arbetare och det var många människor på landet (som kanske inte hade haft en bra skörd) som behövde tjäna pengar så därför flyttade de in till stan för att skaffa ett jobb.

nackdelarna med en urbanisering är att städerna blir överbefolkade. det blir svårare för alla att får jobb och staden blir för tätbefolkad. då kan epidemier och sjukdomar spridas mycket enklare. Fördelar med en urbanisering är att staten enklare kan hålla ordning på befolkningen och landet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ricardo E - 1 november 2022 00:15


1939–1945     Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.   Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till stör...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 18:18

Kolonialism är staters eller gruppers erövring och övertagande av landområden i andra delar av världen.  Kolonialism kan också handla om hur en stat och en befolkning har försökt att införa sin egen kultur i ett annat område. Det finns olika ...

Av Ricardo E - 15 oktober 2022 16:15


    Foto RR Ampuries/Katalonien Transportering av Amphoraes     Handel har pågått så länge som människor har behövt eller velat ha något som andra hade och de inte gjorde. Byteshandel med varor och handel in natura utvecklades till mer...

Av Ricardo E - 1 oktober 2022 09:30


    "iLa Invencible!" Museo del Prado, Madrid 1892. Óleo sobre lienzo, 130 x 420 cm     Den spanska armadan (spanska: Grande y Felicísima Armada)   Var en spansk flotta på 130 fartyg som seglade från staden Lissabon i slutet av maj 1588 ...

Av Ricardo E - 25 augusti 2022 22:22

Den offentliga sektorn inkluderar staten, regionerna och kommunerna. Ett stort ansvarsområde för den offentliga sektorn är välfärden i landet. Precis som hushållen gäller det för den offentliga sektorn att hushålla med sina inkomster och utgifter. ...

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards