Alla inlägg den 24 oktober 2011

Av Ricardo E - 24 oktober 2011 20:30

den kalla moskén av is ska byggas i närheten av iskyrkan i Jukkasjärvi, tolv kilometer från Kiruna.Moskéidén kläcktes av Mahmoud Aldebe, tidigare ordförande i Sveriges Muslimska Förbund (SMF), skriver Norrländska Socialdemokraten. Nu pågår förberedelserna för fullt och bidrag från EU har sökts.


– Det handlar om en ganska hög sfärisk byggnad på 12-14 meter. Om satsningen sedan blir bestående kommer man att bygga upp moskén i olika former varje vinter, säger Yngve Bergqvist.


Förutom mosképlanerna finns det andra isiga nyheter, redan till kommande vinter. 40 konstnärer från hela världen ska karva in sin konst i bygdens is och skapa konstsviter.


Källa: byggvärlden

Av Ricardo E - 24 oktober 2011 07:09

En kommun är en del av Sverige. Det finns 290 kommuner i landet. Alla som bor i kommunen kallas kommuninvånare. Det skulle vara svårt att fråga alla vad de tycker varje gång något behöver göras. Därför får alla kommuninvånare som fyllt 18 år välja politiker vart fjärde år. Det är politikerna som sedan bestämmer om sådant som är viktigt för alla som bor i kommunen. Det kan till exempel handla om hur skolor, badhus och gator ska skötas.

På skolorna, badhusen och i parkerna jobbar kommunanställda som ser till att det som politikerna bestämt blir gjort.


Vem bestämmer i kommunen?

Nästan allt som kommunen sköter och bestämmer om påverkar människorna som bor i kommunen på ett eller annat sätt. Då kan man tycka att det skulle vara rättvist att alla fick vara med och bestämma. Men det skulle bli väldigt svårt att fråga alla som bor i kommunen vad de tycker varje gång som något ska bestämmas. Därför får de vuxna (alla som fyllt 18 år) som bor i kommunen röstar om vilka som ska ta hand om bestämmandet. Det gör man vart fjärde år.

Då hålls val till kommunfullmäktige. Då röstar var och en på det politiska parti som man tror kommer att bestämma på ett bra sätt. När valet är klart räknar man hur många röster de olika partierna har fått. Ju fler röster ett parti har fått, desto fler platser får det partiet i kommunfullmäktige. De som är med i kommunfullmäktige har fått folkets förtroende att bestämma om kommunens allra viktigaste frågor.


Men kommunfullmäktige bestämmer inte om allt. Många saker bestäms av kommunstyrelsen eller olika nämnder som kan mer om ett speciellt område. Det är de som sitter i Kommunfullmäktige som bestämmer vilka som ska sitta i Kommunstyrelsen.

Medborgarförslag 

Om det är något man vill kommunen, kanske vill man att kommunen ska bygga en ny klätterställning på skolgården, eller sätta upp lampor längs cykelvägen, så kan man lämna in ett medborgarförslag. Medborgarförslaget lämnar man in till kommunledningsförvaltningens kansli eller på kommunfullmäktiges sammanträde. 

Hur får kommunen pengar?

Alla som bor i kommunen och som har ett arbete betalar en del av sin lön i skatt till kommunen. Kommunalskatt kallas det. De pengarna använder kommunen till att ordna saker som behövs för människorna som bor i kommunen.

Kommunen får också pengar från regeringen. De pengarna kallas statsbidrag


Kommunfullmäktige 

Personerna som är med i kommunfullmäktige bestämmer om kommunens viktigaste frågor. Det gäller till exempel kommunens pengar, budgeten.

  • Hur ska pengarna användas?
  • Hur mycket ska de som jobbar betala i skatt till kommunen?
  • Vad ska till exempel dagisplatser och sophämtning kosta?

Om något stort ska byggas, till exempel ett bostadsområde eller ett Kulturhus, så är det kommunfullmäktige som bestämmer om det går bra eller inte. Kommunfullmäktige bestämmer vad kommunen ska jobba för, vilka mål kommunen ska ha. De bestämmer också vilka regler som ska gälla för att alla kommuninvånare ska behandlas rättvis och få så bra hjälp som möjligt av kommunen.


Kommunfullmäktige sammanträder

Kommunfullmäktige har sammanträde en gång i månaden. Då träffas alla som sitter i Kommunfullmäktige för att prata om viktiga frågor. Vem som helst får komma och lyssna på politikerna men man får inte vara med och diskutera. Efter ett möte i kommunfullmäktige skrivs alltid ett protokoll, en sammanfattning av vad man pratade om på mötet, de protokollen har alla sen rätt att läsa. Kommunfullmäktige har också en ordförande som håller ordning på mötet och ser till att alla får en chans att säga vad de tycker. 

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen kan jämföras med Sveriges regering och kommunstyrelsens ordförande kan man säga är kommunens "statsminister". Kommunstyrelsen har ansvaret för att kommunen sköts på ett bra sätt och att kommunens pengar används så bra som möjligt.


 

 

 

Nämnder och förvaltningar

Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har hand om de stora frågorna som rör alla i kommunen. Men de kan inte styra allt. Därför har kommunen nämnder som har hand om olika saker. Till exempel finns en barn- och utbildningsnämnd. De politiker som är med i den nämnden bestämmer om hur det ska fungera inom skolan. 

Varje nämnd har en egen förvaltning. Till exempel så har barn- och utbildningsnämnden en barn- och utbildningsförvaltning. När politikerna bestämt hur det ska vara, då är det personalen som jobbar inom kommunens olika förvaltningar som ser till att det som nämnden bestämt blir gjort. I barn- och utbildningsförvaltningen är lärare och andra som jobbar i skolan anställda.

Kommunfullmäktige bestämmer hur mycket pengar varje nämnd ska få. Sen är det politikerna som är med i nämnden som bestämmer vad de tycker är viktigast att satsa på för att det som deras nämnd har hand om ska bli så bra som möjligt.


/L.Kommun info


 

Presentation

Omröstning

Andreas Norlén blev omvald till talman i riksdagen. Han ska leda riksdagens arbete. Vilket parti representerar han?
 Moderaterna
 Socialdemokraterna
 Sverigedemokraterna

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards